Archief
Artikelen

De documentaire die gisteren op BOUblog werd geplaatst, gaat over de onhoudbaarheid van de huidige “wereldeconomie”. Daarin worden voedsel en gebruiksgoederen zo massaal en zo goedkoop mogelijk geproduceerd. Vervolgens worden ze van hot naar her gevlogen of verscheept, om in het “vrije westen” voor een zo hoog mogelijke prijs te worden verkocht. Deze economie leidt tot grote rijkdom voor enkelen, tot bittere armoede voor velen en tot het teloor gaan van sociale coherentie. Het alternatief is een economie waarin productie en consumptie binnen dezelfde regio plaatsvinden.

Sommige mensen hebben reeds uit idealisme gekozen voor kleinschalige productie en een afzetmarkt in de directe omgeving, maar in Cuba was dit het antwoord op een economische crisis. In Griekenland heerst op dit moment ook grote armoede, de banken hebben het land geplunderd en het IMF en Europa verstrekken Griekenland leningen die de bevolking dan weer met rente moet afbetalen. De boeren, die producten verbouwen voor de afzetmarkt in de grote steden, kregen nog slechts een schijntje voor hun aardappels, die in de winkel minstens drie maal zo veel kosten. En intussen konden veel Grieken die aardappels niet meer betalen. De oplossing werd gevonden in het rechtstreeks verkopen van aardappels aan de consumenten. Deze oplossing is lokaal en sociaal!

VPRO-Tegenlicht maakte er een documentaire over. Op hun website staat o.a.:

De zogenaamde ‘aardappelbeweging’ wijst de weg naar een revolutionair nieuw model, dat door de overheid mede gefaciliteerd wordt. Lokaal en sociaal, ongrijpbaar en ‘ongraaibaar’ voor termijn- en tussenhandel. In de no intermediairies (weg met de tussenhandel) economie wordt de burger eigen baas over vraag en aanbod. Na de tragedie van het oude euromodel is het huidige Griekenland het toneel van een andere economie: de economie van de kleinste eenheid. Ontstaat hier, van onderop, het nieuwe Europa?

Is noodlijdend Griekenland het begin van het nieuwe Europa? Wordt de wieg van de democratie ook de wieg van een andere economie? Eén op de vier Grieken is baanloos, de jeugdwerkloosheid nadert de 60% en de koopkracht van de gewone burger is met gemiddeld 30% gedaald. Maar juist dat dwingt tot anders denken. Want op de puinhopen van de failliete groei-economie ontstaat een werkbaar alternatief.

Ook in Nederland is de werkloosheid weer eens een probleem en de armoede neemt toe. Voedselbanken kunnen het nauwelijks bijbenen en de voedselbank moet het hebben van giften, afkomstig uit de voedselindustrie. Een beter alternatief zou zijn, om zelf je groenten te verbouwen, maar de rechtse regering dwingt de werklozen nu tot straatvegen en andere dwaze activiteiten. Dat heet “verplicht vrijwilligerswerk”, de meest Orwelliaanse nieuwspraak van de laatste jaren!

Het antwoord op de crisis is uiteraard niet gelegen in straatvegen, maar in arbeid in de tuin of op het land. Het resultaat is gezonde grond, gezond voedsel en gezonde mensen! Op de VPRO website staat ook een artikel over werklozen in Griekenland die de stad verlaten en kiezen voor een bestaan als boer op het platteland: Het antwoord op de crisis van schrijver Yannis Makridakis.

De Griekse aardappel-beweging omvat tegenwoordig meer dan alleen de directe verkoop van aardappels aan de consumenten. In dit artikel: Greece: what the potato movement did next worden een aantal alternatieven opgesomd. Een belangrijk alternatief is het hergebruik van goederen. Vera van Nummer 11 is daar een absolute meester in! Bij Nummer 11 krijgt alles een tweede leven. Vera maakt van oude kleren weer nieuwe kleren, van lege mosselschelpen maakt ze schemerlampen, oude rommel verandert ze in kunstwerken. Gooi dus niets weg, maar geef het liever weg. Of verzamel zelf wat rommel en maak er iets van.

VPRO – Tegenlicht – Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland duurt 50 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Tegenlicht: Het Griekse antwoord op de crisis”

 • yvonne:

  Verhelderend verhaal…..duidelijk.

  Geld, wie het creëert heeft de macht. Waarom? Goeie vraag en daarom tijd om weer eens een filmpje te plaatsen waar de creatie van geld van begin tot einde in beeld gebracht wordt.

  Het tweede filmpje is een leidraad voor het oplichten van mensen. In eerste instantie grappig maar als het filmpje een paar minuten draait kom je er ineens achter dat jij diegenen bent die opgelicht wordt, en niet alleen jij! Ook je hele familie, je buren, alle mensen in jouw straat, dorp of stad, zelfs alle mensen in jouw land. De grote vraag zou eigenlijk niet moeten zijn, hoe komt geld uit het niets tot stand, maar wie laat het toe dat dit geld gebruikt mag worden en er zelfs wetgeving omheen maakt die deze zwendel legaal maakt?

  http://www.bovendien.com/categorieen/actualiteit/geld-banken-en-overheden-hoe-werkt-het-systeem-en-hoe-onderhoudt-men-het

Laat een reactie achter