Selecteer een pagina

Archieven

Muziekgeschiedenis met Harry Belafonte

Roots of Rhythm is een driedelige tv serie van Harry Belafonte uit 1984 over de wortels van de populaire Latijns-Amerikaanse muziek. Op zoek naar die wortels ging Harry Belafonte eerst naar Afrika en Spanje. Hij neemt ons daarna mee naar Cuba en dan naar de VS. Deze geschiedenis van de Latijns Amerikaanse muziek is goed gedocumenteerd en fraai verfilmd. Voor de liefhebbers is dit genieten!

In het eerste deel laat Belafonte zien en horen dat de Latijns Amerikaanse muziek twee wortels heeft. Enerzijds is daar de Afrikaanse ritmische traditie, die werd meegebracht door de negerslaven die in de 17e eeuw naar Amerika werden verscheept. De andere invloed komt uit Spanje, uit de traditie van de zigeuners die vaak de kost verdienden met muziek en dans. Hun instrument was de gitaar en hun dans was de flamenco. In Zuid Amerika versmolten de Afrikaanse ritmes en de Spaanse gitaarmuziek tot een nieuw geluid en tot nieuwe dansen.

Roots of Rhythm deel 1 duurt 54 minuten.

Het tweede deel speelt op Cuba, de bakermat van populaire dansen als de mambo, de rumba en de chachacha. Het eerste ritme van Cuba is echter de “son”, met zijn vaak zeer humoristische teksten! Dit was volksmuziek die zich ontwikkelde op collectieve boerderijen en in de buitenwijken van de grote steden. Men speelde en danste vaak op straat. De Amerikaanse componist Louis Moreau Gottschalk bezocht Cuba in 1854 en bracht als eerste deze muziek naar de Verenigde Staten. Zijn compositie Tropical Nights wordt nog steeds door vele orkesten gespeeld.

De muziekgeschiedenis die Belafonte vertelt, begint ongeveer rond dat moment: 1850. De geschiedenis van Cuba vormt een ondertoon in deze muziekgeschiedenis, want men kan de liederen niet los zien van het moment waarop ze werden gecomponeerd en gezongen. De volgende gebeurtenissen zijn daarbij de meest belangrijke ankers:

In tegenstelling tot de rest van Spaans-Amerika wist Spanje Cuba tot aan het einde van de 19e eeuw te behouden. In 1898 werd het land na de Spaans-Amerikaanse Oorlog veroverd door de Verenigde Staten, die het land in 1902 formele onafhankelijkheid verleenden. Cuba bleef echter tot 1934 een Amerikaans protectoraat en ook daarna behielden de Amerikanen een vinger in de pap, en grepen ze meerdere malen militair in. Nadat Fulgencio Batista in 1952 voor de tweede keer dictator van het land werd, begon de revolutionair Fidel Castro een opstand. Deze mislukte en Castro werd veroordeeld tot 15 jaar celstraf. In 1955 kwam Castro vrij als gevolg van een generaal pardon en ging hij in ballingschap in Mexico en de Verenigde Staten. In 1956 keerde hij met een kleine groep getrouwen terug. Dit keer was zijn opstand succesvoller, en op 1 januari 1959 wist Castro de macht over te nemen. Daarna volgde een economische boycot door de VS, die in 1984 nog steeds van kracht was. De relatie met Rusland was wel vreedzaam.

Over de muziek kan men Bellafonte het beste zelf aan het woord laten. Niet alleen praat hij met veel liefde over de cultuur van Cuba, maar hij lardeert zijn verhaal met verrukkelijke fragmenten van muziek en dans. Hij toont oude foto’s, maar ook interviews met oude musici, er zijn kinderen en oude mensen die dansen, er zijn bloedmooie slanke meisjes, maar ook dames met een dikke kont die de rumba dansen. De documentaire zit vol humor! Let ook even op José Marti, een held uit de vrijheidsoorlog tegen Spanje. Tot slot is het dan het carnaval op Cuba.

Groot scherm aanbevolen! Veel plezier!

Roots of Rhythm deel 2 duurt

Het derde deel speelt in de VS, waar de Jazz onder invloed kwam van de Latijns Amerikaanse muziek. Dit begint rond 1920 en de moderne geschiedenis van de VS is wel bekend. Rond deze tijd kwam ook de filmindustrie op, al was er nog geen geluid bij. De bioscoop gaf orkesten veel werkgelegenheid! De eerste Latijns Amerikaanse dans die populair werd, was de tango. Zie Charley Chaplin de tango dansen! Daarna volgde de rumba, die in deze docu o.a. wordt gedanst door twee schildpadjes. De Latijns Amerikaanse trend werd overgenomen door Hollywood, waar de film met geluid werd gevolgd door de technicolor. Daarna volgde de TV, natuurlijk nog in zwart-wit. Nieuwe dansen volgden, zoals de mambo, de cha-cha-cha en de salsa. Ook dit deel is weer geïllustreerd met verrukkelijk oud beeldmateriaal.

Roots of Rhythm deel 3

Voor de liefhebbers:

Harry Belafonte – Live in Concert in Zimbabwe (1988) duurt een uur en 13 minuten.

Belafonte (1927-heden) is nog steeds actief, hij spreekt nog regelmatig in het openbaar. Zijn stijl is vriendelijk en humoristisch, maar zijn politieke commentaar snijdt nog altijd hout!

Harry Belafonte at the Kennedy Center Honors Carlos Santana duurt 7 minuten.

Santana – Soul Sacrifice (Woodstock 1969)

Voor meer muziek van Santana kan men het beste dit album beluisteren:

The Best Of Santana duurt een uur en 17 minuten.

4 Reacties

 1. Herman van Dijk

  Mevrouw Bou,
  Ik heb echt zitten luisteren. -Heel lang.
  Opeens begonnen de klanken van Bach in mijn oren galmen.
  Hij tussen de koude, tochtige koude muren.
  En hoe de Spanjaarden slecht tegen onze sombere gezichten konden in de 80 jarige oorlog… omdat zij afkomstig waren uit een land meteen heel andere temperatuur.
  En dan zie je -ook hier hoor- hoe artiesten aan hun brood hoopten te komen.
  Altijd, overal en ergens.

  Maar ik mevrouw Bou zit thuis en speel voor niets op YouTube.
  Simpel om een ander iets mee te geven, al zullen ze niet alles kunnen wat ik meekreeg.

  Zittend achter een harmonium geeft het een fantastisch gevoel als die onder je handen begint te leven!

  Zo ervaar ik het.

  Antwoord
 2. Fred

  Als ik die plaat hoor van ,,Fetch the water dear Henry” speel ik hen drie maal af. Verveelt nooit. En Island in the sun, die vent was een van de beste.

  Antwoord
 3. Fred

  Maar ,,2 reacties” op Old Harry?? De legende van de jaren 50, 60 en 70? Als ik hem hoor is dat PUURRRR nostalgie! ,,Darlin remeber that day in september” met Nana Moskouri, Mathilda, Banana song….. Als hij zingt schijnt de Caribische zon.

  Antwoord
 4. Boudine

  Inmiddels heb ik deel 1 van deze docu van Belafonte weer gevonden. Voor wie dit drieluik nog niet heeft bekeken, is het echt een aanrader!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − achttien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën