Selecteer een pagina

Archieven

Boek van Ton Derksen over de zaak Baybasin

Ton Derksen heeft een boek geschreven over de zaak Baybasin: Verknipt bewijs. Prof.dr. Ton Derksen is emeritus hoogleraar in de wetenschapsfilosofie. Zijn boek over Lucia de B. leidde tot een herziening, Lucia de Berk werd volledig vrijgesproken. Ook zijn boeken Leugens over Louwes en Verkeerde plaats, verkeerde tijd (over de zaak Olaf H.) leidden tot herzieningsaanvragen. Eerder schreef Derksen Het O.M. in de fout, over de structurele missers van het OM, en binnenkort verschijnt ook De ware toedracht, over de valkuilen van waarheidsvinding in strafzaken.

De flaptekst van het boek over Baybasin luidt:

In 1995 vraagt Hüseyin Baybasin politiek asiel aan. Hij heeft uit de school geklapt over de betrokkenheid van de Turkse regering bij de internationale drugshandel. Hij zou tweede plaats staan op de Turkse lijst van gewenste liquidaties. Onzin, reageert de Turkse regering; Baybasin is zelf een ordinaire drugshandelaar die uitgeleverd moet worden. Ook het Nederlandse Openbaar Ministerie denkt een internationale drugsdealer in zijn net te hebben. Het besluit de telefoon van de verdachte te tappen. De rechter oordeelt op basis van de taps dat Baybasin schuldig is aan moord, gijzeling en drugshandel. Hij verdient levenslang. Baybasin blijft volhouden onschuldig te zijn en vecht zijn veroordeling in 2003 tevergeefs aan bij de Hoge Raad.
Wetenschapsfilosoof Ton Derksen bestudeerde en beluisterde de zesduizend getapte gesprekken en komt tot een schokkende conclusie: de rechters zijn voorgelogen. De afgeluisterde telefoongesprekken zijn niet alleen onjuist vertaald, maar ook gemanipuleerd. Er is geknipt en geplakt in de audiobestanden.
Verslag van een van grofste gerechtelijke dwalingen tot nu toe!

Bij de Hoge Raad ligt reeds sinds 2011 een herzieningsverzoek voor Baybasin, maar door een kleine wetswijziging was het reeds mogelijk dat de Advocaat Generaal die een advies moet uitbrengen aan de Hoger Raad, zelfstandig onderzoek kan doen. De AG mr. Diederik Aben is sindsdien zelfstandig “onderzoek” aan het doen naar die vervalste taps. Men zou denken dat hij na al deze jaren wel op de bodem van de beerput moet zijn beland, maar hij wekt meer de indruk dat hij op het deksel zit te wachten tot de rat die hij wel degelijk ruikt uit eigen beweging in de val trapt. Dat kan nog lang duren en intussen zit Baybasin in de gevangenis.

Hoewel het zo langzamerhand een feit van algemene bekendheid is dat de telefoontaps waarop Baybasin werd veroordeeld zo vals zijn als het kunstgebit van opoe, is het toch verheugend dat prof. mr. Ton Derksen daar een boek over schrijft. Men zou kunnen zeggen dat hij een open deur intrapt, maar de deur van de gevangenis zit voor Baybasin nog altijd potdicht. Ik hoop dat deze publicatie die deur kan openen!

Daar staat tegenover dat de zaak Baybasin geen gerechtelijke dwaling is, maar een misdaad die werd beraamd en uitgevoerd door een criminele organisatie binnen Justitie! Ton Hofstede, de schrijver van Het Haagse Complot, heeft uitgezocht op welke grond Baybasin ooit gearresteerd werd. De eerste arrestatie was op Kerstavond 1995. Baybasin woonde toen in Engeland, waar hij met zijn vrouw en kinderen een verblijfsvergunning kreeg. Hij was bezig om een Koerdisch Parlement in Ballingschap op te richten in Brussel. Baybasin was nog nooit in Nederland geweest! Men lokte hem met een leugen van Brussel naar Nederland en aan de grens werd hij gearresteerd. Er zou een Internationaal Opsporingsbevel (niet te verwarren met een Europees Aanhoudingsbevel) voor hem zijn verspreid door Turkije. Ton Hofstede is met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur op zoek naar dat Opsporingsbevel, maar dat blijkt helaas een beetje helemaal niet te bestaan!

Omdat Baybasin uitgeleverd dreigde te worden aan Turkije, heeft hij in 1996 Nederland asiel aangevraagd. Die aanvraag werd afgewezen, maar de Hoge Raad bepaalde dat Baybasin niet mocht worden uitgeleverd, omdat hij dan zou moeten vrezen voor zijn leven. In Turkije stond hij op een dodenlijst. In afwachting van al die beslissingen moest Baybasin in Nederland blijven, hij had huisarrest. In 1998 werd hij nogmaals gearresteerd, ditmaal op grond van die vervalste telefoontaps.

Wat Ton Hofstede onlangs ontdekte, grenst aan het ongelooflijke: Die eerste aanhouding in 1995 was het gevolg van een diplomatiek verzoek van Turkije aan de Nederlandse justitie. De juiste persoon om een dergelijk onderhands verzoekje aan te richten, was uiteraard de Directeur-generaal Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken bij het Ministerie van Justitie. Ton Hofstede schrijft:

Niks geen internationaal arrestatie bevel, maar een diplomatieke nota aan Nederland. Zo staat het immers vastgesteld in vonnis 534 r.o. 2.1. Waarom aan Nederland? Baybaşin was tot 24.12.1995 nog nooit in Nederland geweest, en kwam die dag alleen maar omdat hij, zo zegt Baybaşin, via inmenging van de Turkse Ambassade uitgerekend op die ene dag naar Nederland was gelokt. Hoe kon Turkije dat dan al weten “een week van te voren” (en volgens het Parket zelfs als drie maanden van te voren). En waarom is de “diplomatieke nota” alleen aan Nederland gezonden, terwijl ze wisten dat hij in Engeland woonde?

Maar, en nu komt het… Het gaat blijkbaar om een verzoek “via de diplomatieke weg”.
Maar zo werkt dat helemaal niet!

Joris D. wordt nu “strafrechtelijk vervolgd” wegens het verkrachten van kinderen in Turkije. Voor het bewijs van dit ernstige misdrijf is het OM afhankelijk van de medewerking van Turkije, het land dat de wederrechtelijke vrijheidsberoving van Baybasin in Nederland waarschijnlijk middels chantage van Joris D. heeft georganiseerd. De kans dat Turkije het OM het bewijs zal leveren, lijkt daarom klein. De aangifte van Baybasin uit 2007, waarin Joris D. werd beschuldigd van o.a. criminele organisatie, is geseponeerd. En intussen zit Baybasin nog altijd vast!

Overigens ben ik het helemaal eens met Fatma: Baybasin moet vrij!

26 Reacties

 1. mrpettjo

  Prachtige steun voor de zaak van Baybasin en Adele van der Plas dat dit boek van Ton Derksen binnenkort uitkomt.
  Ik weet niet of dit hetzelfde boek is met een andere werktitel: http://www.bol.com/nl/p/onschuldig-vast/9200000019106844/
  Ik neem aan dat het boek binnenkort ook bij Bolcom te krijgen is.

  Antwoord
 2. Wout Otter

  Oftewel welkom in de knip, plak, lieg, bedrieg en afschuif cultuur van het Openbaar Ministerie.

  Antwoord
 3. Caesar Lion Cachet

  LS…
  En Bea(Isis)trix maar kirren: Onze Joris is onaantastbaar ! Mag ik even een teiltje !

  Antwoord
 4. P.S.M. Welbergen

  Demmink de spin in het criminele web.

  Antwoord
 5. yvonne

  Als politici, justitie en de media blijven liegen, ben ik blij met een aantal eerlijk en oprechte burgers……

  De consequenties van deze tussenconclusie zijn werkelijk verschrikkelijk: Justitie is corrupt! Er is dan ook alle reden om alle feiten boven water te halen. Dat is iets wat de Tweede Kamer al jaren geleden had moeten doen. Maar de “partij-doctrine” staat dat niet toe. De rotte appels binnen eigen gelederen moeten afgedekt worden. Dus bij gebrek aan onafhankelijkheid, en zelfs medeplichtigheid van de MSM, haalt het HHC de kastanjes voor u uit het vuur.

  http://www.hethaagsecomplot.nl/20140211-het-wob-amendement.htm

  Antwoord
 6. mrpettjo

  Het boek van Dankbaar en Mauritz over de zaak Vaatstra is inmiddels niet meer verkrijgbaar. Weet iemand meer over dit zeer recente bakzeil halen van Bolcom in deze zaak na de infame brief van Jantje Vlug?

  Antwoord
  • mrpettjo

   Ik heb inmiddels bolcom hierop aangeschreven voor uitleg.

   Antwoord
 7. J. Hans Mauritz

  Dat de bestelmogelijkheid van het boek door Bol.com voorlopig was uitgeschakeld vernamen wij na een telefoongesprek gisterochtend. Wij hebben zelf moeten bellen, op tip van een bezoeker van onze website. Bol is derhalve zonder overleg met de uitgever Novio Media Uitgevers, mijn eigen onderneming, tot deze actie overgegaan. Op vraag liet men weten dat het itempje in het AD van afgelopen zaterdag hen daartoe had doen besluiten aangevuld met nog wat wazige redenen zoals ‘er is te veel reuring in de markt over het boek’.

  Het boek is natuurlijk te bestellen bij alle andere on line boekverkopers, via de reguliere boekhandel en via de site HetVerbodenDagboek.nl maar vervelend is het wel.

  Op dit moment zijn we in gesprek met BOL. Verdere informatie volgt z.s.m. ook via deze respectabele site van Boudine.

  Antwoord
 8. greetje

  Ik was lid van Bol.com tot vandaag…..bah

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Jemig, Greetje, ik wist helemaal niet dat je daar lid van kon worden! Ik bestelde er wel eens een boek, maar dat gaat nu dus niet. 😉

   Antwoord
 9. Censuur

  Zojuist het boek besteld, met daarin de gewenste tekst:
  “Truth is stranger than fiction, but it is because Fiction is obliged to stick to possibilities; Truth isn’t.”
  ― Mark Twain
  😉

  Verder, beste Bou, zou ik dit artikel integraal ter promotie mogen overnemen op mijn blog? Jammer dat het boek pas uitkomt op 15 april… nog ff wchten dus…

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Antwoord
 10. Censuur

  That’s me! 😉 en Tnx!

  Antwoord
 11. yvonne

  Samenwerking Ton Hofstede met Henk Rijkers, zoals het hoort….

  Baybasin
  Hofstede stelt vast dat Turkije ons land in een diplomatieke houdgreep heeft. “Het is de enige verklaring waarom mijn grondrechten ook in Nederland permanent worden geschonden”. Bij onderzoek stuit Hofstede op de affaire Demmink en vervolgens op de affaire Baybaşin. De Koerdische activist Hüseyin Baybaşin woonde in 1995 in Engeland en was mede-oprichter van het Koerdisch Parlement in Ballingschap. Hofstede zoekt de man op in de gevangenis, waar hij levenslang zit opgesloten op grond van vervalste telefoontaps. Dit schandaal is momenteel in onderzoek bij de Hoge Raad. Wetenschapsfilosoof Ton Derksen komt binnenkort met een boek erover.

  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/5291-turkije-heeft-nederland-in-houdgreep-vanwege-affaire-demmink-baybasin

  Antwoord
 12. Wisse

  De kwestie Baybasin komt nu in de MSM wel uitvoerig in beeld. Het NRC heeft een lang interview met van der Plas (komt ze niet zo sterk uit) en de Volkskrant gaat uitvoerig in op Demmink. Het laatste artikel spreekt overwegend ten gunste van Demmink en doet de aantijgingen af als lasterpraatjes die weinig grond van waarheid hebben.
  Deze week zal wel cruciaal worden.

  Antwoord
 13. Boudine Berkenbosch

  Het boek van Ton Derksen werpt een schaduw (of lichtpunt!) vooruit.

  ‘Grote twijfels over veroordeling Baybasin’

  ‘Een van de grofste gerechtelijke dwalingen tot nu toe”, schrijft wetenschapsfilosoof Ton Derksen in zijn boek ‘Verknipt Bewijs’ over de tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin (57)

  In het boek, dat maandag wordt gepresenteerd, stelt hij dat de rechters in de zaak zijn voorgelogen. Na gedetailleerde studie van telefoontaps in het dossier concludeert Derksen dat sprake is van grove gerechtelijke dwalingen.

  Afgetapte gesprekken in het Turks, Koerdisch en Engels zijn niet alleen onjuist vertaald, ook zijn teksten vervalst en gemanipuleerd. Er is ‘geknipt en geplakt’ in audiobestanden, aldus Derksen.

  Volgens Baybasin en zijn advocate Adèle van der Plas is hij in Nederland tot levenslang veroordeeld zodat Turkije zwijgt over vermeende seksuele escapades van voormalig secretaris-generaal Joris Demmink.

  En morgenavond zal Brandpunt er een item over uitzenden:

  Deze uitzending is te zien op 11 mei 2014 om 22:40 uur op Nederland 2.

  Huseyin Baybasin zit levenslang in de Nederlandse gevangenis, veroordeeld voor drugshandel en het opdracht geven tot twee liquidaties. Maar de kans is groot dat zijn rechtszaak binnenkort herzien wordt. Dat zegt Ton Derksen, de hoogleraar rechtsfilosofie die Lucia de B. op vrije voeten kreeg. Hij concludeert in zijn nieuwe boek dat deze week verschijnt dat Baybasin onschuldig is. Henk van der Aa over een mogelijke nieuwe justitiële dwaling van formaat.

  Het is trouwens geen dwaling, want dat veronderstelt onwetendheid. Het was OPZET!!!

  Antwoord
 14. dick

  Zojuist mijn bestelling binnen gekregen.
  Ongelooflijk, waar ik ook steeds aan moet denken is:

  Hoe kan de AG mr. Diederik Aben blijven treuzelen.
  Als hij in opdracht misdrijven moet witwassen, kan hij maar beter dit bekent maken.

  Antwoord
 15. Jasper

  Op Het Haagse Complot ook te zien op dit blog halverwege rechts in het blok met linken naar Nederlandse Websites een goede inleiding en uiteenzetting m.b.t. de uitzending van Brandpunt vanavond om 22:40 op Nederland 2. Met name de verwijzing richting de TV-uitzending van Zembla op 06-02-2003 link en de verwijzing naar het rapport Audio Investigations Review uit 2009 zijn als voorbereiding op de uitzending van vanavond zeker de moeite waard om eens goed te bekijken.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + 17 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën