Archief
Artikelen

Harry Belafonte werd in 1927 geboren in Harlem, de beruchte zwarte wijk van New York. Van 1935 tot 1939 woonde hij met zijn moeder in Jamaica. Na terugkeer in New York haalde hij zijn High School diploma en tijdens WO II was hij bij de Amerikaanse marine. Daarna nam hij acteerlessen, die hij betaalde door te zingen in nachtclubs. Reeds begin jaren vijftig was hij lid van de Burgerrechtenbeweging en bevriend met Martin Luther King. Belafonte is beroemd geworden als zanger en acteur, maar hij is ook een bevlogen vredesactivist en sinds 1987 Unicef-ambassadeur.

Er staan op BOUblog reeds twee oudere artikelen uit 2008 over Harry Belafonte:
Harry Belafonte, zanger en prediker
Harry Belafonte, zanger en ouderling
Omdat de YouTubes steeds verdwijnen, heb ik deze artikelen in de kerstvakantie aangevuld. Daarbij stuitte ik op nog veel meer materiaal van Harry Belafonte. Waren het in 2008 nog slechts korte YouTubes, tegenwoordig staan er ook langere video’s online.

Allereerst is daar de film: Island in the Sun uit 1957. Deze speelt op een imaginair Caraïbisch eiland, maar hij is opgenomen op Barbados en Granada. In deze film wordt de rassenkwestie vrij expliciet aan de orde gesteld, in een tijd dat dit in de VS nauwelijks bespreekbaar was. De film is ook een fraai tijdsdocument, met prachtige beelden van snelle auto’s en mooie vrouwen uit de jaren ’50. Ook het landhuis was helemaal echt! Zo leefden de Britten in de tijd dat de Caraïbische eilanden nog hun eigendom waren: in ledigheid en luxe!

Belafonte speelt een zwarte politicus die opkomt voor de (merendeels zwarte en arme) bevolking, maar er lopen verschillende plots door elkaar, dus misschien is het handig om eerst even de wikipedia te raadplegen.

Island in the Sun (1957) duurt een uur en 59 minuten.

In 1963 had de beweging voor zwarte burgerrechten een brede aanhang verworven. Er was een demonstratie in Washington waar duizenden mensen aan deelnamen. Daar hield Martin Luther King zijn beroemde toespraak: I have a dream! Harry Belafonte zat op dat moment in de tv-studio, samen met andere beroemde artiesten, zowel zwart als blank. Hun discussie over de rassenkwestie en de politiek blijkt nog steeds actueel!

Civil Rights Roundtable 1963 YouTube duurt 30 minuten.

Een beroemd optreden van Harry Belafonte was in 1978 in de Muppets show. Voor de jongeren onder ons: dit was een populair tv-programma voor volwassenen, maar de poppen werden later ook gebruikt voor de educatieve kinderserie Sesamstraat.

Harry Belafonte in The Muppet Show (1978) duurt 26 minuten.

Op het hoogtepunt van zijn roem werd Belafonte begeleid door een fantastisch orkest. Daarmee reisde hij ook naar Afrika, als UNICEF ambassadeur en artiest.

Harry Belafonte – Live in Concert in Zimbabwe. 1988 duurt een uur en 13 minuten.

Toen Obama werd gekozen als de eerste “zwarte” president van de VS, heeft Al Jazeera een lang interview met Belafonte uitgezonden. Daaruit blijkt dat Belafonte zich niet alleen sterk verzette tegen de politiek van George W. Bush, maar dat hij evenmin veel vertrouwen heeft in de politiek van Obama. Dit interview uit 2009 is ook nu nog actueel.

Fault Lines : Harry Belafonte 2009 duurt 23 minuten.

Tot slot een optreden uit 1966 in Zweden, dat life werd uitgezonden door de Zweedse tv. Lekker zwart-wit, want zo zag de tv er toen uit. Het nummer is het bekende “Matilda”, maar het optreden is puur muzikaal cabaret!

Harry Belafonte – Matilda (1966) Live duurt 15 minuten.

In 1997 was Matilda nog steeds populair!

Harry Belafonte – Matilda (live) 1997 duurt 10 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

4 Reacties op “Harry Belafonte revisited”

Laat een reactie achter