Archief
Artikelen

Omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog begon, gaat Europa in 2014 deze oorlog herdenken. Volgens de Wikipedia begon deze oorlog op 28 juli 1914 en hij eindigde op 11 november 1918 met een wapenstilstand. In het Midden Oosten eindigde deze oorlog echter in een bezetting en een verdeling van het grootste deel van het Ottomaanse Rijk tussen Engeland en Frankrijk. Dit resulteerde in een strijd om de vrijheid die tot op heden voortduurt. In het Midden Oosten kan men dit jaar 100 jaar oorlog herdenken…

In Europa ging de strijd om de hegemonie van Duitsland, dat een bondgenootschap had gesloten met Oostenrijk en met het Ottomaanse Rijk (de Centralen). Het Britse Rijk strekte zich uit tot India, Australië en Canada, maar ook Egypte met het Suezkanaal was in handen van de Britten. Zowel Frankrijk als het Britse Rijk hadden daarnaast uitgestrekte koloniën in Afrika. In WOI waren de Britten, Frankrijk en Rusland bondgenoten (de Entente). De moord op de Oostenrijkse aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk vormde het startschot voor het begin van de strijd.

Een aanval van de Turken op Rusland in oktober 1914 vormde het startschot voor de oorlog tegen het Ottomaanse Rijk. In het Midden Oosten ging de strijd om de aardolie, die sinds de uitvinding van de benzinemotor een steeds belangrijker factor werd in de energievoorziening. De Britse vloot was onlangs omgebouwd om te varen op diesel. De oliebronnen lagen echter in het Ottomaanse Rijk! Er werd gevochten van de Zwarte Zee tot de monding van de Tigris, van Egypte tot Turkije. Op deze Nederlandse website over de Eerste Wereldoorlog komt het Midden Oosten echter volstrekt niet voor. Het is een stukje geschiedenis dat in het “vrije Westen” in de vergetelheid is geraakt, zodat niemand nu nog begrijpt waarom het in die regio altijd hommeles is. Daarom schuift men de schuld op de “radicale Moslims”, “Al Qaida” en andere “rebellen”.

De volgende documentaire gaat over de Wereldoorlog in het Midden Oosten. Hij is goed gedocumenteerd, met originele foto’s, films en ander beeldmateriaal. Dit is de andere kant van de Eerste Wereldoorlog! Vrijwel heel het Ottomaanse Rijk werd bezet door Engeland en Frankrijk, alleen Turkije wist dank zij Mustafa Kemal Atatürk de dans te ontspringen. Honderd jaar later is er nog altijd geen vrede in het Midden Oosten. Er valt weliswaar veel te herdenken, maar er valt weinig te vieren.

Blood and Oil: The Middle East in World War I duurt een uur en 53 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “De 1e Wereldoorlog in het Midden Oosten”

 • Rise and Fall of the Ottoman Empire 1300 – 1923

  timeline

  http://www.youtube.com/watch?v=KuwanQyGKHw

  Documentary

  Ottoman Empire, empire created by Turkish tribes in Anatolia. One of the most powerful states in the world during the 15th and 16th centuries, it spanned more than 600 years and came to an end only in 1922, when it was replaced by the Turkish Republic and various successor states in southeastern Europe and the Middle East. At its height the empire included most of southeastern Europe to the gates of Vienna, including modern Hungary, Serbia, Bosnia, Romania, Greece, and Ukraine; Iraq, Syria, Israel, and Egypt; North Africa as far west as Algeria; and most of the Arabian Peninsula. The term Ottoman is a dynastic appellation derived from Osman (Arabic: ʿUthmān), the nomadic Turkmen chief who founded both the dynasty and the empire.

  http://www.youtube.com/watch?v=ZfX-w-EN8sA

  • mr. drs. Bou:

   Dank je wel, Localmc. Die tijdslijn is een verhelderend filmpje en die documentaire duurt anderhalf uur, maar ik wil hem graag zien en bespreken. Komt nog wel. 😉

 • zoeffirelli:

  Hallo Bou,

  Ik als geschiedenisdocent verwelkom deze aandacht aan de “Grote Oorlog” ten zeerste. De 1e WO heeft tot op heden een directe invloed op de geopolitieke situatie. Dat de 1e WO, naast Europa, voor een groot gedeelte werd uitgevochten in het Midden-Oosten ontgaat menig mens. Sterker nog: de 1e WO is zelfs mede uitgebroken door de belangen die er zijn/waren in het Midden-Oosten.
  http://www.amazon.com/The-Berlin-Baghdad-Express-Ottoman-Germanys/dp/0674064321

  https://www.youtube.com/watch?v=ydrGqZtScxU

  Dat na de 1e WO de taart in het Midden-Oosten werd verdeeld, is een understatement. Naast het Balfour-verdrag is de Sykes-Picot overeenkomst essentieel geworden voor de problematiek die heden ten dage heerst.

 • zoeffirelli:

  Overigens: ik ben de documentaire nu aan het bekijken en zie nu al dat er valse aanname is. De Pasha zou uit zijn op oorlog en zich aan willen sluiten met de Duisters. Ja, ten dele. Het heeft een reden dat hij mee in zee ging met de Duisters. De Rothschilds (Ja, zij weer) hebben een grote rol gehad in het Ottomaanse sentiment en de aanloop tot de 1e WO. Dit is een causaal effect.

  http://www.amazon.de/Gold-Sultan-1856-1881-International-Historical/dp/1860644767/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1389555104&sr=8-1&keywords=Christopher+Clay%2C+Gold+for+the+Sultan

  Ik ga wel de rest bekijken onder het genot van een glas wijn.

  • mr. drs. Bou:

   Dank je wel, Zoeffirelli. Ik ben geen geschiedenisdocent, maar ik weet wel dat ik op school niet veel geleerd heb over het Ottomaanse Rijk en de geschiedenis van het Midden Oosten. Pas later heb ik begrepen dat er een hemelsbreed verschil is tussen de oorzaak en de aanleiding van een oorlog. WO I zou zijn begonnen omdat er een Oostenrijkse prins werd neergeschoten in Sarajevo, maar ik begreep ten eerste niet waarom hij werd neergeschoten en evenmin waarom de hele wereld dan opeens oorlog gaat voeren! WO I was toch een soort Duitsland tegen Frankrijk?

   Ik plaats hier even het citaat dat ik uit jouw link heb gevist:

   The collapse of the Imperial Ottoman Bank (BIO) in 1875 was a pivotal event in Ottoman history. It had vast political and international relations consequences; it finished any attempt at modernizing the administration of the Ottoman Empire, it made the Porte impotent in the Balkan wars of 1877-8 and 1912-13 and thus contributed to partition of the Balkan territories and set the scene for World War I. This was a huge event in the continuing saga of the decline of the “sick man of Europe” and the Eastern question. Based on Turkish, British and French sources, this text is a technical economic history within a political international/diplomatic history framework. It covers the reasons for Ottoman bankruptcy, military expenditure and lack of financial control, and the role of foreign bankers including the question of “exploitative financial imperialism”.

 • zoeffirelli:

  Beste Bou,

  De geschiedenis die iedereen voorgeschoteld krijgt op school is veruit te simplistisch. Het zogenaamde startschot van Sarajevo was een excuus, geen aanleiding. Het rommelde al langer in Europa (o.a. Agadir-Balkanoorlogen). Duitsland was na de eenwording van 1873 veel te machtig aan het worden voor Engeland. Duitsland moest afgeknepen worden in allerlei opzichten, waaronder de grondstoffenaanvoer voor haar rijzende industrie. Ik kan hier vellen vol over schrijven, wat ik niet ga doen. De volgende podcast is van Webster Tarpley. Hierin bespreekt hij o.a. de rol van de Engelse koning Edward VII in de aanloop naar 1914.

  http://tarpley.net/world-war-i-centennial-1914-2014-the-triple-entente-of-britain-france-russia-was-the-handiwork-of-englands-king-edward-vii/

Laat een reactie achter