Selecteer een pagina

Archieven

De geheimen van de piramides

“The Revelation of the Pyramids” is een documentaire uit 2011 van de Franse regisseur Patrice Pooyard, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Grimault. De oorspronkelijke versie was in het Frans, maar er staat inmiddels ook een Engelstalige versie op YouTube. De documentaire gaat over piramides en andere wonderlijke monumenten, waar ook ter wereld. Deze bestaan zonder uitzondering uit stenen die elk tonnen wegen! Hoe men deze heeft kunnen uithakken, verplaatsen en oprichten, blijft nog altijd een vraag die ook voor Coral Castle niet werd beantwoord. De documentaire gaat echter nog veel verder!

Volgens Grimaut liggen al deze monumenten op een lijn die de hele aarde omspant. Hij vermoedt dat dit ooit de evenaar was, waarbij de noordpool ergens in Alaska lag. Dit idee van de verplaatsing van de polen werd voor het eerst geopperd door Charles Hapgood (1904-1982). Daaruit zou volgen dat deze bouwwerken veel ouder zijn dan de archeologen vermoeden. Aan de huidige beschaving zou een zeer hoge beschaving vooraf gegaan zijn, die in een kosmische ramp werd vernietigd. Als de diep onderwater liggende piramides van Yonoguni inderdaad door mensen zijn gemaakt, dan moet deze beschaving tijdens de laatste ijstijd hebben bestaan. Toen stond de zeespiegel immers 100 meter lager.

Grimaut analyseert alle maten van de grote piramide van Gizeh. Hij komt dan tot wonderlijke ontdekkingen! Volgens Grimaut kenden de bouwers van die piramide de irrationale getallen π (pi) en φ (phi of Gulden Snede). Ze waren op de hoogte van de precessie van de equinox en wisten hoe lang een omloop van de sterrenhemel duurde. Ook kenden ze de omtrek van de aarde en de snelheid van het licht.

Deze monumenten zouden ons door hen zijn nagelaten als een waarschuwing voor de volgende kosmische ramp. Deze laatste conclusie is zo ontzettend 2011! Het vergaan van de wereld op 21 december 2012 was toen het gesprek van de dag. Volgens Newton vergaat de wereld pas in 2060, dus misschien gebeurt er toch nog iets van dien aard. Deze documentaire is echter wel degelijk de moeite waard! Hij bevat schitterende opnamen van allerlei zaken die nog steeds onbegrepen zijn. En dan gaat het niet alleen om die mega grote stenen, maar kijk ook eens naar de duizenden prachtige stenen kruikjes die in Egypte zijn opgegraven, en niet alleen in Egypte. Archeologen vragen zich slechts af wat de inhoud was, maar de vraag is ook: hoe maakten ze die holle kruikjes uit een steen?

Onderstaande versie van de documentaire is Engels gesproken. De introductie en de aftiteling ontbreken. Een minder duidelijk ingesproken versie staat op Vimeo en duurt daar twee maal 50 minuten.

Greatest Mysteries: Secret Design of the Egyptian Pyramids duurt een uur en 36 minuten.

16 Reacties

 1. Eheu

  Beste Bou,
  Interessante docu!
  Stel dat er een hyperontwikkelde beschaving heeft bestaan die al dit soort bouwsels heeft na gelaten, met behulp van superieure wetenschap (en e.v. instrumenten). Dan is mijn vraag: hoe zijn ze kennelijk niet in staat geweest om die kennis in meer compacte (dan die bouwsels) en dus begrijpelijke vorm door te geven?
  Misschien is een antwoord dat ze zelf ook niet heel goed bewust begrepen wat ze wisten? Of, e.v. in combinatie daarmee, dat ‘macht’ (en dus geheimhouding van kennis) ook voor die civilisatie een grote rol speelde?
  Iig is het duidelijk wat een van de figuren in deze docu zegt: je zou honderden wetenschappers uit allerlei verschillende disciplines moeten kunnen laten samenwerken om deze mysteries op te lossen.
  Maar zo werkt ‘the way of the world’ niet. Dan zien we vandaag, waar mensen of zich specialiseren in een aspect van de werkelijkheid, of juist vaag speculeren over het grote.
  Misschien was dat toen ook al zo? En heeft het iets te maken met de menselijke natuur of psyche?
  Dan zou dát toch minstens een deel van de ‘gecodeerde boodschap’ van dat verleden kunnen zijn.
  Wat ik iig zeker weet is dat vanuit zo’n werkelijkheid groepen hoogintelligente lui al jaren in het geheim bezig zijn, dus nu niet wegens een ‘kosmische ramp’, de aarde naar de kloten te helpen, al weer vanwege de macht en haar impasses (mbv van de wetenschap van een van die mensen die medunkt het rampzalige van die toestand wél begrepen had, – Tesla).

  Groet
  Eheu

  Antwoord
 2. Eheu

  …De gestólen en dus ‘ver-donkere-maande’ wetenschap van Tesla, vergat ik nog te speciferen.
  En mét die wetenschap (en de ‘ideeën’ van de mensen die er gebruik van maken) komt dus heel de ‘imagery’ van die ‘oude’ ‘Egyptische’ etc. wetenschap.
  De lui die daar gebruik van maken zijn niet meer verwant met de ‘Oude Faraos’ of ‘de 13 bloedlijnen’ of de ‘Alien Grays’ dan u of ik zijn met de ‘hypothetical’ Lycy out of Africa, natuurlijk.
  Maar ze zijn wel de ‘erfgenamen’ van die kennis in de zin dat ze verwant zijn aan de macht die daar altijd mee verbonden is (en deels is dat dus voor de hand liggend een genealogische band).
  Dát aspect wordt duidelijk als je de Mindcontrol aspecten van alles wat met Tesla technologie verbonden is gaat doorgronden.
  Dan wordt je geconfronteerd met ‘het summum’ van macht, en dus ook met de (zelf)desctructieve potenties daarvan: namelijk het FYSISCH ‘controleren’ en ‘sturen’ van gedachten van mensen en dus hun ‘geschiedenis ‘. Tenminste: als je wil aannemen dat de notie van ‘zelf’ en ‘geschiedenis’ onafhankelijk is van noties als ‘vrijheid’ en daarom ‘onzekerheid’ en ‘creativiteit’/keuze en individualiteit etc…
  Een ultieme vorm van de ‘droom van de rede’ dus, oftewel van ‘eigengerechtigdheid’ of ‘wil tot macht’.
  Een die Nietzache ‘nihilisme’ noemde.
  Moet ik natuurlijk nog melden dat de moderne wiskunde precies die wetenschap is die die ‘boodschap’ van die e.v. verloren beschavingen wél in staat is om compact en helder te verwoorden, – maar dat hún probleem- van de wiskundigen bedoel ik – al evenzeer zal zijn : hoe ga ik die kennis verspreiden en bekend en gekend maken naar ‘de wereld’ toe op een begrijpelijke en efficiente manier?
  Dat is wat de grote schrijvers en ‘profeten’ in onze (geschreven) geschiedenis hebben gedaan. Maar een onvermijdelijke richting van die zelfde geschiedenis wil blijkbaar dat die stemmen neigen verloren gaan.
  Is lijkt me deel van diezelfde boodschap die te leren is uit de ‘nalatenschap’ van die ‘putative’ oude beschaving. En daarmee een (religieuse) opdracht voor iedereen. Met name natuurlijk voor de meer ‘geïnstrueerden’/begaafden onder ons.
  Groetjes
  ‘Ach!’

  Antwoord
 3. mrpettjo

  Ik heb deze docu een aantal dagen terug bekeken.
  Door je te verdiepen in archeo-astronomie (wat in Duitsland en Oostenrijk weer veel gebeurt nadat het vak dat ook door naziwetenschappers werd beoefend, min of meer bezoedeld was geraakt) krijg je veel input die strookt met de visie die in bovenstaande docu wordt uitgewerkt.

  Antwoord
 4. Joke Mizée

  “Daaruit zou volgen dat deze bouwwerken veel ouder zijn dan de archeologen vermoeden.”
  Dat is niet per se het geval. De manier waarop berekend wordt hoe oud de archeologische tijdperken zijn, is nl. gebaseerd op de idee dat er nooit catastrofes hebben plaatsgevonden. Als we aannemen dat die er wèl zijn geweest, dan moet de hele prehistorie opnieuw gedateerd worden. Vrijwel alle geologische gegevens, zoals het ontstaan van aardlagen van een bepaalde dikte, worden daar immers door beïnvloed. (Bovendien is tijdrekening gerelateerd aan referentiepunten in het heelal. Dateringen aan de hand van prehistorische kalendergegevens of afbeeldingen van de sterrenhemel moeten dus eveneens gecorrigeerd worden, indien we aannemen dat de aarde aan schommelingen onderhevig is geweest.)
  Ook de koppeling die je legt van “een waarschuwing voor de volgende kosmische ramp” met eschatologie is wat kort door de bocht. Dit soort rampen heeft immers plaatsgevonden – althans dat nemen we aan, toch – en ook “de volgende kosmische ramp” heeft wrsl. allang plaatsgevonden. Dat is niet hetzelfde als het zgn. ‘einde van de wereld’ in absolute zin, zoals eindtijddenkers zich dat voorstellen. Àls er weer een komeet zou langskomen, dan kunnen opnieuw de polen verschuiven.

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Beste Joke,
   Leg me geen woorden in de mond als ik anderen citeer. Met deze citaten ben ik het immers niet helemaal eens! Er was volgens mij wel degelijk een komeet die de boel verziekte. Men heeft hem of haar vele namen gegeven, maar volgens de Grieken waren het zonen en dochters van Jupiter.
   Deze komeet komt volgens mij nooit meer langs, want hij is ooit ingevangen door Jupiter. Daar heet deze akelige dame nu Io! Arme Io! De datum van dit invangen heeft volgens mij te maken met de geboorte van Christus, maar helaas begrijpt men de oude verhalen niet.

   Heb jij ook Velikovsky gelezen? Ik wel! En ik denk dat hij tot op zekere hoogte gelijk had! Ik dank je voor deze reactie en ik denk dat we dicht bij elkaar zitten!

   Antwoord
   • Joke Mizée

    Waarschijnlijk bedoel je dan dat de manier waarop de makers van die docu die waarschuwingsgedachte uitwerken te sensationeel is, maar niet het feit an sich dat ze er een waarschuwing in zien.
    Ik ken Velikovsky inderdaad – jij bent een van de weinigen die hem naar waarde weet te schatten. Juist daarom had ik verwacht dat je meteen kanttekeningen zou plaatsen bij zo’n opmerking dat een kosmische ramp zou impliceren dat de geschiedenis ouder is dan wij denken, wat al die kritische wetenschappers op dit vlak almaar beweren, omdat ze blijkbaar de consequenties niet overzien (of niet in ogenschouw durven te nemen) – iets wat Velikovsky idd. wel deed.

    Antwoord
    • mr. drs. Bou

     Beste Joke,

     Volgens mij heeft Velikovsky gelijk met zijn hypothese dat er een komeet in ons zonnestelsel heeft gezeten. De grote golven van uitsterving zijn op die manier te verklaren en de geschiedenis is op die manier te dateren. Maar volgens Velikovsky was Venus de komeet en volgens mij kan dat niet. Ook kan er geen komeet aan Jupiter ontspringen, maar Jupiter kan wel kometen invangen. Ik denk dat dit inderdaad is gebeurd ten tijde van de geboorte van Christus. Die komeet komt dus niet meer terug.

     Deze theorie heeft nogal wat haken en ogen, dus het zal nog wel even duren voor ik die helemaal heb uitgewerkt. Maar ik ben er zelf van overtuigd dat er tijdens de laatste ijstijd inderdaad een hoge beschaving bestond. De kans dat deze mensen uit de ruimte kwamen acht ik daarbij nihil! Deze beschaving moet dan zijn vernietigd aan het einde van de ijstijd, omstreeks 12.000 jaar geleden. Maar omdat ik denk dat de komeet is ingevangen door Jupiter, geloof ik niet in het einde der tijden en het vergaan van de wereld.

    • mrpettjo

     Het klopt dat Velikovsky zich vergiste. Het was niet de planeet Venus maar Mercurius. Ten tijde van de zondvloed van de Zwarte Zee en o.a. de formatie van Groot-Brittannië door een vloed rond de Noordzee kwamen de planeten Mercurius en Mars in hun baan dichter bij de aarde te staan:

     http://petragrail.tripod.com/mars.html

 5. corrupteboel

  In lijn met de reportage van Pooyard zou ik zeker de site van Michael Tellinger eens bezoeken over nog oudere (Zuid Afrikaanse) beschavingen een paar honderdduizend jaar voor de Egyptenaren en Summeriers en Indus.
  De hoeveelheid gevonden door mensenhanden gebouwd prehistorisch materiaal in Zuid Afrika is ongekend. Er bevinden zich nog vele honderduizenden ruines van tien tot honderdduizenden jaren oud.
  Een van de fascinerendse is Adam’s Calendar wat nog niet zo lang geleden is ontdekt, een Stonhenge achtig-sterrenkundig accuraat bouwsel van zo’n 75000 jaar oud.

  Het heeft mij altijd verbaasd dat de schoolboeken de oude Egyptenaren cq Indus zo’n beetje als oudste beschavingen afschilderden die ooit op de wereld bestaan zouden hebben tot zon 6000 jaar terug. Discussies met antropologen dat een evolutie misschien wat meer tijd nodig heeft en dat een beschaving wellicht toch wel volledig weggevaagd zou kunnen worden, ontaarden vaak in agressieve cognitief dissonante ontkenningen etc
  Met gelovigen hoef je de discussie ook niet aan.

  Er is ongetwijfeld nog meer kennis, wellicht in het Vaticaan of kwamen de goden van buiten? Het blijft leuk speculeren maar vooralsnog geven de dateringen van de vondsten in Zuid Afrika de vloer aan met alles wat je in “de boekjes ” leest

  Overigens hebben dateringen in en om de pyramide van bosnie recentelijk aangetoond dat ook die al ca 30000 jaar oud moet zijn…..
  Dit soort bevindingen geven toch echt een hele draai aan de dogma’s van de wetenschap

  Ik vind de vraag interessant hoe lang het zou duren voordat er van onze beschaving nagenoeg niets meer terug te vinden is na een wereldwijde natuurramp zoals kernrampje, 30000 jaar de hele boel radioaktief (Fukushima, ook al aktueel en verboden vragen over te stellen maar lees wat er gebeurt in de pacific momenteel *boublog kan wel vervolgje schrijven inmiddels) of een flinke meteorietinslag bijvoorbeeld, 15km diameter inslagje bijvoorbeeld, 15 jaar volledig donker op aarde permanente temperaturen van -100 of lager , dat soort werk..
  Met 10000 jaar doen de elementen heel veel met alle fysieke troep van deze tijd… en helemaal als de elementen echt op hun donder krijgen door extern faktortje

  http://michaeltellinger.com/stone-circles.php

  Tellinger is zeker een hoofdstuk waard in deze reeks op Boublog…..
  Daarnaast krijgt zijn Ubuntubeweging inmiddels wereldwijd sympathie

  Antwoord
  • corrupteboel

   Nog een overeenkomst met Tesla, maar ook Leedskalnin (Coral Castle) en de vondsten die Tellinger beschrijft maar ook de Egyptenaren en Bosnische pyramidebeschaving , is dat al deze beschavingen zich bezichhielden met resonantie principes. De basis van de materie in de natuur is hierop (magnetisme) gebaseerd , Tesla omschreef dit ook altijd al, en voerde diverse experimenten uit wo het Colorado experiment waar hij op 40km afstand een gloeilamp draadloos liet branden door gebruik te maken van de resonantie van de aarde en hij de aarde als condensator gebruikte.
   Deze principes zijn oa ook nagebouwd door Kapanadze en Eric Dollard.

   Tellinger gaat met name in op de geluidsresonantie waar in de diverse vondsten bewijzen voor terug te vinden zijn wat zich overigens beperkt tot de aarde met zn atmosfeer in tegenstelling tot de basisprincipes van de elektriciteit cq magnetisme, welke door de wetenschap nog steeds niet goed uitgelegd worden. Dan komen we weer op de ether cq relativiteitstheorie… Leedskalnin beschrijft het principe van harmonie en resonantie ook begrijpelijk in zn “magnetic current” in relatie tot het biologisch leven, de aarde en alle elementen

   Antwoord
 6. Joke Mizée

  Velikovsky situeerde idd. het einde van de ijstijd zo’n 10 à 12.000 jaar geleden (wat een totaal andere datering is dan nog steeds officieel wordt aangenomen), maar de pyramides van Gizeh dateerde hij veel later in de tijd. (Grofweg gesteld ‘verplaatste’ hij die niet veel: hij dikte de geschiedenis van de oudheid zo’n 5 eeuwen in, maar de grote pyramides rekende hij tot het Oude Rijk ipv het Middelste.)

  Wat Grimault betreft, al heb ik die documentaire niet gezien, ben ik niet zo ondersteboven van zijn theorie over het op 1 lijn liggen van plaatsen. Dat is in het algemeen eenvoudig voor elkaar te knutselen, vooral als je selectief te werk gaat. Er zijn duizenden van dit soort monumenten zijn die niet op die lijn liggen. Ik zou dan ook niet zo snel geneigd zijn te denken dat alles wat daar langs ligt, uit dezelfde tijd afkomstig is. Kennelijk ligt Grimaults lijn 30° scheef ten opzichte van de evenaar. Voor de ecliptica geldt een scheefheid van 23.4°. De ecliptica schijnt de neiging te hebben de evenaar te benaderen, met een paar graadpunten per eeuw of zo. Het is dus denkbaar dat-ie ooit op 30° lag en om uit te rekenen hoe lang dat geleden is – mits er in de tussenliggende tijd niets is gebeurd wat de positie van de aarde (opnieuw) verstoord heeft.

  Maar dat er heel lang geleden hoge beschavingen kunnen zijn geweest die werden weggevaagd, waarna men weer helemaal opnieuw kon beginnen (misschien zelfs meerdere malen), acht ik dan weer wèl heel goed mogelijk. Er kunnen trouwens ook andere redenen zijn geweest waarom de zeespiegel lager was – bv. omdat er gewoon veel minder water op onze planeet was. (Da’s ook weer zo’n taboe dat de laatste jaren schoorvoetend doorbroken wordt: de mogelijkheid dat water of andere stoffen uit de ruimte afkomstig kunnen zijn.) Een andere mogelijkheid is dat Yonoguni ooit hoger lag dan nu het geval is. Het klinkt immers vreemd dat een beschaving tot grote bloei zou komen op een plek die alleen tijdens de ijstijd boven de zeespiegel lag.

  Verder zegt Grimault zo op het oog eigenlijk niets wat nog niet bekend was. (Hier staat nl. een site die hem kritisch bespreekt: http://irna.lautre.net/-The-documentary-film-Revelation-of-.html.)

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Beste Joke,
   Dank je wel voor de link. Dat zijn leuke artikelen.
   En inderdaad, ook ik geloof niet in de theorie dat alle onbegrijpelijke monumenten op een lijn liggen. Maar het blijven onbegrijpelijke monumenten! Mijn verbazing is steeds: hoe doen ze dat? Het zelfde geldt uiteraard voor Coral Castle. Een nogal miezerig mannetje, dat stenen van vele tonnen kan verplaatsen. En als het hem te druk wordt in de omgeving, dan gaat hij gewoon verhuizen…
   Uiteraard weet ik daar geen antwoord op en dat hoeft ook niet. Mijn conclusie is hoogstens dat kernenergie een nogal onhandige manier is om water te laten koken. We leven kennelijk in een paradigma van onwetendheid!

   Antwoord
 7. steenhouwer

  Ik ben verre van een wetenschapper, ik ben wel een steenhouwer, die
  sinds mijn 16 de jaar tot mijn 35 ste de stiel beoefende,
  Ik heb dus jaren handwerk gedaan in marmer graniet en kalksteen ik weet dus wat kappen in steen betekent. Later heb ik mijn bedrijf kunnen uitbouwen tot een, volgens de branche, redelijk grote KMO.

  Enkele jaren geleden ben ik in Egypte geweest en alle toeristische bezienswaardigheden bezocht. o.a tempels waarvan ik de naam niet meer weet maar die wel volgebouwd waren met granieten conische zuilen en kamers in graniet, van onder tot boven bewerkt met hiërogliefen zowel ingekapt als in reliëf uitgewerkt.
  waarbij tientallen figuren identiek waren zelfs op ontelbaar verschillende plaatsen.

  Ik heb daarop de gids aangesproken, maar geen antwoord gekregen op mijn vraag:

  Wie heeft dit gekapt ? dit kan niet door gewone stervelingen zijn gedaan, honderden juist identieke figuren op ontelbaar verschillende plaatsen perfect uitgevoerd, maak mij niet wijs dat dit gedaan is met het gereedschap dat gevonden is en tentoongesteld in het museum in Caïro.
  Dit perfecte werk in graniet kan zelfs nu, met widia- en diamant gereedschap,
  door geen enkele stielman zo perfect worden uitgevoerd laat staan door tientallen of honderden verschillende mensen…om die duizenden figuren te maken.
  Het zou zelf met de huidige technieken amper mogelijk zijn, door waterstraal of laser zulk perfecte identieke kleine figuurtjes in deze harde steensoort uit te voeren. Er zouden speciale machines moeten vervaardigd worden om die conische zuilen van 3m doormeter zo perfect te bewerken.
  Laat staan door honderden mensen die dan allemaal perfect uitgevoerde figuurtjes weten aan te brengen in graniet, zowel ingekapt als in reliëf uitgevoerd.
  Het bewijs op zich dat deze inkappingen onmogelijk handwerk kunnen zijn is ook, de inkapping is volledig haaks op de oppervlakte (90 °) in veel van die zeer kleine figuren is dat onmogelijk door handwerk.

  Ook bestaat er een uitgebeeld een gezicht, Ramses, uitgewerkt in graniet dat 100% perfect en symetrisch is. onmogelijk met handwerk uit te voeren. Ik verwijs hierbij naar de film van Patrice Pooyard.
  Ook in het boek Lost Technologies of Ancient Egypt van Christopher Dunn, vindt ge dezelfde vragen.

  Van Egypte archeologen (Amsterdam) nooit een bevredigend antwoord gekregen. !
  Enkel dat die ambachtslieden bekwame stielmannen waren(sic)!

  Antwoord
  • Boudine

   Beste Steenhouwer,
   Welkom op BOUblog en dank voor je reactie!
   Wat jij beschrijft, is ook mijn probleem met de oude beschaving, niet alleen van Egypte, maar ook van Sumerië en heel Mesopotamië! Hoe doen ze dat? Ik las vandaag nog iets over vazen van vulkaanglas, gevonden in Alalakh, een stad aan de monding van de Orontes (die stroomt door het gebergte van Libanon). Men neme een blok vulkaanglas en make daar een prachtige, half doorschijnende vaas van door het blok uit te hollen. Hoe doen ze dat? Of een klein vaasje van barnsteen, een soort parfumflesje met een smalle hals en een beetje bolle buik, uitgehold! Hoe doen ze dat?
   En dan de beelden van Gudea van Lagash, of de stele van Hammurabi, van dioriet! Nog harder dan graniet! Daarin gegraveerd in spijkerschrift hele verhalen in een keurig handschrift! Hoe doen ze dat?
   Heus, iksnappernixvan en ik ben blij dat jij als ervaren steenbewerker het ook niet snapt.
   De enige mensen die niet hardop zeggen dat ze het niet weten, zijn de archeologen! 🙂

   Antwoord
   • steenhouwer

    Beste Boudine,

    Inderdaad de archeologen… Ik heb indertijd een gelijkaardige mail gestuurd, naar het Egyptisch archeologisch instituut in Amsterdam.
    Als antwoord, dat ik spijtig genoeg niet heb bijgehouden, kreeg ik een uitleg van:
    “dat waren specialisten, de leerlingen deden met vele tegelijk het voorbereidend werk, nadien kwamen de meesters het afwerken. En zij waren zeer bekwaam!!!”
    Ik heb hen per mail geantwoord “quatch”
    Met het gereedschap dat men in het museum in Caïro tentoonstelt kan men zelfs geen kras maken in die granieten zuilen.
    Bedankt voor je interesse in mijn blog.

    Antwoord
 8. Theo

  Een lezing uit 2009 van Bert Thurlings. Geen begenadigde spreker, maar hij heeft wel een zeer interessante kijk op het maken van die vazen etc.
  Veel plezier met kijken naar de lezing.

  http://www.ancientmysteries.eu/

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën