Archief
Artikelen

We gaan even zes eeuwen terug in de tijd, naar de Italiaanse stad Florence tijdens de Renaissance. Die stad werd bestuurd en beheerst door een machtige familie van bankiers: De’ Medici. De Britse schrijver Paul Strathern heeft over hen een dik boek geschreven: The Medici: Godfathers of the Renaissance. Daarin wordt de opkomst en ondergang van de Medici beschreven. Tijdens hun hoogtepunt stimuleerde en financierde deze familie de kunst en de wetenschap. Ze stonden daarom in contact met talloze geleerden en kunstenaars, waarvan de namen ook nu nog niet vergeten zijn. Dit boek is door PBS fraai verfilmd tot een tv-serie in 4 delen: De Medici, Godfathers of the Renaissance.

Het eerste deel, Birth of a Dynasty, begint met de geboorte van Cosimo de’ Medici in 1389. Florence was in die tijd een zeer welvarende republiek. De vader van Cosimo was, Giovanni di Bicci de’ Medici, een zoon van Averardo de’ Medici, die was getrouwd met een rijke dame. Deze handelaar in wol en laken was tevens bankier. Zijn zoon Giovanni breidde deze bank uit tot een internationale onderneming. Hij wist zelfs een piraat tot paus te maken, door hem te financieren: paus Johannes XXIII, die de geschiedenis zou ingaan als anti-paus. Aldus werd Giovanni de’ Medici de bankier van de paus. Cosimo werd dus geboren met een gouden lepel in zijn mond!

De docu gaat echter niet alleen over geld en machtswellust, maar ook over architectuur, kunst en wetenschap. De architect Filippo Brunelleschi die het probleem oploste van de koepel van de prachtige kathedraal van Florence, de Santa Maria del Fiore, werd gefinancierd en beschermd door Cosimo. Toen vader Giovanni in 1429 stierf, was Cosimo 40 jaar oud en stinkend rijk, maar hij was niet van adel! Zijn rijkdom werd een doorn in het oog van de edelman Rinaldo degli Albizzi, die heerste over Florence. Er ontstond een machtsstrijd en in 1433 werd Cosimo gevangen gezet en veroordeeld voor hoogverraad. Zijn vrienden en zijn vele geld hielpen hem echter te ontsnappen.

Cosimo had zijn geld al veilig gesteld en zonder de bank van de Medici liep de welvaart in Florence sterk terug. Reeds na een jaar brak er een opstand uit tegen Albizzi en zijn aanhang. Zij werden verslagen en de stad bood Cosimo de heerschappij aan. Zijn bank was ook de bank voor het Vaticaan, wat leidde tot internationale vertakkingen. Terwijl zijn rijkdom groeide, bleef Cosimo de kunst en de wetenschap toegedaan. Hij werd o.a. de patroon van de schilder Fra’ Filippo Lippi en de beeldhouwer Donatello. Intussen groeide de indrukwekkende koepel van Brunelleschi, die in 1436 werd voltooid. Om dit wonder van architectuur aan de wereld kenbaar te maken, organiseerde Cosimo een concili, waaraan geleerden uit alle delen van de toenmalige wereld deelnamen. Het schilderij van Benezzo Gozzoli boven dit artikel is een illustratie van dat grootse evenement.

Deze spannende documentaire gaat niet alleen over macht en geld, maar vooral over de idealen van de Renaissance. Er werd een nieuw hoogtepunt bereikt in kunst en wetenschap, waarvan schitterende beelden worden getoond. Ook de kostuums van de acteurs zijn prachtig! Er zijn uit die periode talloze schilderijen bewaard, zodat alles goed gedocumenteerd is. Zelfs de acteur die Cosimo speelt, lijkt sprekend!


Cosimo de’ Medici (1389 – 1464)

Birth of a Dynasty duurt 55 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties