Archief
Artikelen

Nelson Mandela, de legendarische leider van het ANC, is overleden. Hij werd 95 jaar oud. Deze zwarte revolutionair en politicus heeft een grote rol gespeeld in het tot stand brengen van een parlementaire democratie in Zuid Afrika. Voor een belangrijk deel door zijn toedoen kwam er een einde aan de apartheid tussen de blanke en de negerbevolking. De laatste groep vormt in Zuid Afrika de overgrote meerderheid, maar de rijkdom was (en is nog steeds) in handen van de blanken. De vraag is dan ook, of er dank zij Mandela wel zo veel is veranderd.

Apartheid Did Not Die is een documentaire uit 1998 van John Pilger voor Carlton Television. De regie en productie waren in handen van Alan Lowery. In deze documentaire analyseert Pilger de nieuwe democratie in Zuid Afrika, die in 1994 werd ingesteld. Vanwege zijn reportages gedurende het apartheidsregime werd John Pilger de toegang tot Zuid Afrika ontzegd. Toen hij er vele jaren later kon terugkeren, vroeg hij zich af wie er het meest profiteert van de nieuwe democratie, de zwarte meerderheid of de blanke minderheid?

Het antwoord is ontluisterend voor wie nog gelooft in de democratie en de vrije markt. De eigendomsverhoudingen bleven vrijwel onaangetast en omdat de internationale economische boycot wegviel, stegen de winsten van de (blanke!) mensen die konden beschikken over de productiemiddelen. Voor de verarmde zwarte bevolking veranderde er weinig, al hadden ze nu wel recht op een zitplaats in de bioscoop. Maar dat recht geldt alleen voor hen die het geld hebben om een kaartje te kopen. Zuid Afrika is een rijk land waar 50% van de bevolking nu nog steeds onder de armoedegrens leeft!

Deze prijswinnende documentaire is een must see voor wie nog gelooft in de heilige Nelson Mandela!

John Pilger – Apartheid Did Not Die [1998] duurt 54 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

9 Reacties op “John Pilger – Apartheid Did Not Die [1998]”

Laat een reactie achter