Archief
Artikelen

Achter de schermen wordt op dit moment hard gewerkt aan BOUblog. Ramon is programmeur en hij is bezig om zowel het uiterlijk als de functionaliteit van BOUblog te verbeteren. Bijna 3 jaar geleden heeft iemand een testblog voor me aangemaakt, waarop ik veilig dingen kon uitproberen. Dat testblog staat hier. Ramon vraagt steeds hoe ik het hebben wil, maar hij draagt ook steeds meer mogelijkheden aan. Daarom heb ik voorgesteld om de vraag voor te leggen aan de lezers.

Op het testblog staan de oude artikelen van BOUblog, te beginnen met Islamitische vrouwen bankieren volgens de Shariah. Die pagina’s kunt u dus vergelijken. Wat vind u er van? Is de nieuwe template prettig leesbaar en overzichtelijk? Zelf ben ik heel tevreden, omdat de kleuren nu zachter zijn en de regelafstand in de tekst iets groter is. De artikelen lijken daardoor langer, maar het leest prettiger.

Op het testblog is de lijst met categorieën standaard ingeklapt. De linker kolom is daardoor een stuk rustiger. Even klikken, dan wordt hij uitgeklapt. In die linker kolom staat ook het aantal bezoekers dat aanwezig is. Dat vind ik zelf wel prettig, dan kan ik per moment zien hoe druk het is. Mijn statistiek vertelt me dat pas de volgende dag.

De inhoud van de twee kolommen links en rechts van de tekst bestaat uit kleine programma’s, de zogenaamde widgets. Het is mogelijk om de indeling van die kolommen per pagina aan te passen. Op de home pagina kun je dus andere widgets tonen dan op een pagina met een artikel. De meeste widgets staan nu alleen op de home pagina, zodat de pagina die verschijnt als je een artikel aanklikt, rustiger wordt.

Een belangrijke vraag is waarmee we de twee zij-kolommen gaan vullen. Welke widgets moeten altijd zichtbaar zijn en welke hoeven alleen op de home pagina te staan? Welke informatie is belangrijk voor de lezers? Op BOUblog staat bij voorbeeld ook een lijst van favoriete websites. Wie maakt daar wel eens gebruik van? Moet dat blijven of mag het wel weg? Of moet het alleen op de home pagina? En de lijst met laatste reacties? Altijd zichtbaar, of alleen op de home pagina? Zijn er ook dingen die u op andere websites aantreft, waarvan u vindt dat het BOUblog ook moet kunnen?

Op het testblog zijn de reacties uitgeschakeld. Heeft u ideeën of suggesties, dan kunt u hier reageren. Als we helemaal tevreden zijn, dan zal Ramon de nieuwe template op BOUblog zetten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

17 Reacties op “BOUblog krijgt een nieuwe template”

 • Diewer:

  Beste Bou (en Ramon),

  De testpagina vind ik op zich wel mooi, maar de kolom rechts met de reacties is voor mij veel lastiger te lezen dan de huidige.

  • Diewer:

   .. het ligt aan de lettertypes in de rechter- maar ook de linkerkolom zie ik nu.

   • Ramon:

    Beste Diewer,
    Dank voor de feedback en je opmerking staat genoteerd!
    Het lettertype voor de linker en rechter kolom staat nu ingesteld op “condensed”. Ik heb hiervoor gekozen om iets meer tekst op een regel te kunnen plaatsen. Het is wel opgevallen dat dit met de ene browser beter leesbaar is dan met de ander.
    Nogmaals bedankt en als jij, of andere lezers meer op- of aanmerkingen hebben, zijn deze altijd welkom….

 • robert:

  Hallo Bou en Ramon ik ben het eens met Diewer ik vindt het prettig lezen deze side heel overzichtelijk er hoeft voor mij weinig te veranderen.
  Misschien kan je het wel samen laten gaan?

 • mr. drs. Bou:

  Sommige lezers geven nu aanwijzingen via e-mail. Dat is niet handig. Ik moet dat dan weer doorsturen, terwijl Ramon hier gewoon kan meelezen. Dus gaarne uw commentaar hier in de reacties!

  Overigens dank voor de feedback! 🙂

  • mr. drs. Bou:

   Misschien een beter ideetje. Ik kopieer deze post even naar het testblog. Dan kan men ook daar reageren. Want reageren via het contactformulier is niet handig. Vanavond eet ik bij de buurvrouw, dus ik ben er niet. 😉
   Ramon, als je dan niet kan werken, gooi je die post maar in de prullenbak! 🙂

 • Ramon:

  Beste allen,
  Ik zal vanavond het lettertype voor de linker en rechter kolom aanpassen om de leesbaarheid te verbeteren.
  Tevens een blik werpen op de “meest recente reacties” widget. Hier zit een bug in waardoor niet altijd de betreffende reactie wordt getoond.
  Bou, eet smakelijk en ik red me wel…..

 • Sancho Panza:

  Wat goed is moet je niet veranderen.

  • Mb:

   Kan ik me helemaal in vinden. Huidige versie laadt snel, prima leesbaar. Dus voor mij geen noodzaak. Kom hier elke dag, maar reageer nooit. Na nu blijk werkt dat ook prima. Dus de verandering kan leuk zijn, maar zeker niet nodig.

   Btw, kan ik meteen even de complimenten geven over de artikelen!! Bij deze.

 • Beste Bou,

  Duidelijke verbetering! Zachter helderder prettiger en rustiger lezen. Broodtekst zou nog iets groter mogen. Meer onderscheid in de linkermarge tussen hoofdthema’s en subthema’s, bv in kleurtint of in dicht of open hokje whatever.

  Dank voor het laten meekijken van de bezoekers.

  groet Rhea

 • Nemesis:

  Hallo Bou,
  In de eerste plaats
  Complimenten voor het initiatief en uiteraard de vele, vele zeer goede onderwerpen(waar ik mij nog wel eens in verlies excuse 🙂 ).

  In de tweede plaats de lay-out en functionaliteit.
  Ik ben het helemaal eens met @Sancho Panza: wat goed is moet je niet veranderen:( grof doorgenomen )Onderwerpen in het midden = Prima.

  Functionaliteit:
  Rechts, Welkom en recente reactie. Welkom zou uitgebreid kunnen worden met: Diversen wo Boeken, web-Links en apart news oid
  en Linkerkolom zoeken op Jaar en maand apart vanwege enorm aantal artikelen. Recente reactie moeten zeker blijven a) mensen willen zich graag herkennen en andere herkennen wie wat en wanneer heeft gezegd.

  Lay-out: Lettertype en kleuren L Niets of heel weinig aan doen, wat puntjes op de i. Alles is goed leesbaar.

  Wat vooral niet doen: Geen rood of heel weinig , misschien een accentje.
  Tot zover mijn reactie.

  Beaucoup de succes!

  • mr. drs. Bou:

   Beste Nemesis,
   Ik heb je even uit de spambox gevist, maar daarna heb ik een stukje uit je reactie gewist.
   Rood is inderdaad niet mijn kleur, Bou is blauw. Zo erg zelfs dat mijn vriend Peter de kunstschilder in plaats van marine blauw zei: Boudine blauw. Maar naarmate ik ouder word, is ook mijn kleur zachter geworden. Ik word een beetje Boudine grijs.
   Dat is wel zo rustig! 😉

   • veryworried:

    mr. drs. Bou,
    Boudine blauw met een beetje grijs maakt je waarschijnlijk een nog mooier mens dan je altijd al moet zijn geweest.
    Keep up the good work.

    Mijn bewondering voor al je goede werk.

 • Ramon:

  @Sancho Panza: Helemaal mee eens.
  Daarom heeft Bou mij uitdrukkelijk gevraagd dicht bij het orgineel te blijven en het roer niet om te gooien.
  De “meest recente reacties” widget is een belangrijk hulpmiddel voor veel bezoekers maar bevat bugs. Naast verbeteren van de leesbaarheid en geven van een rustiger uitstraling is het oplossen van dit soort bugs de doelstelling.
  @Allen: Kritiek, tips, op- en aanmerkingen zijn welkom!

  • mr. drs. Bou:

   Beste Ramon,

   Dank voor alles wat je voor me doet! Ik vind het prachtig!
   Ik heb op mijn testblog ook even gekeken naar de kaart waar mijn lezers vandaan komen. Leuke plug in! Helemaal uit China! Dat zullen dan wel zoekmachines zijn. Ik ben heel benieuwd hoe die kaart er uit ziet, als je hem op BOUblog zet. Misschien is een Google vertaling ook wel een leuke plug in! Want Engeland, België, Australië en Los Angeles lezen mee.

   En zoals blijkt uit de reacties, heeft de verbouwing van BOUblog geen haast. Jacky heeft echt een fraaie template voor me gemaakt. Maar het kan altijd beter, zoals nu blijkt. Zodra we allemaal tevreden zijn, kun je BOUblog even sluiten en je gang gaan.

   Daarna drinken we er een wijntje op om het te vieren. Maar dan wil ik graag dat mijn huis weer schoon is. Want aan mijn eigen huis kom ik de laatste tijd niet toe. Zoveel te doen en zoveel om over na te denken!

   Lezers, help ons alsjeblieft met nadenken! Alle feedback is welkom!

 • mr. drs. Bou:

  Ramon heeft op ons testblog een poll geplaatst. Wat vind u van de nieuwe template?
  Natuurlijk zijn we nog lang niet klaar, maar uw mening wordt op prijs gesteld.

 • ingrid:

  Mooi, rustig, overzichtelijk en goed leesbaar. Compliment!

Laat een reactie achter

Recente reacties