Selecteer een pagina

Archieven

Kromspraak in de Nederlandse rechtspraak

Stel dat je in Nederland wordt veroordeeld op grond van valse bewijzen. Als je dat kunt bewijzen, dan kan de zaak ter herziening worden voorgelegd aan de Hoge Raad. Er moet dan sprake zijn van een nieuw feit. Louis Hagemann is in 2005 tot levenslang veroordeeld voor moord en doodslag, waarbij het bewijs vrijwel alleen bestond uit de verklaring van een ex-vriendin. Later vertelde deze “dame” aan drie van haar minnaars dat ze daarover had gelogen om Hagemann ‘er bij te naaien’! Wat vals! Advocaat-generaal Hofstee heeft de Hoge Raad echter geadviseerd het herzieningsverzoek in de zaak Hagemann af te wijzen! Dat Renetta loog, was volgens hem geen nieuw feit.

…is de advocaat-generaal van oordeel dat hetgeen in het herzieningsverzoek is aangevoerd geen novum in de zin der wet oplevert en dat de bewijsconstructie van het hof daardoor niet wordt aangetast.

Dit is een voorbeeld van zuivere kromspraak in de rechtspraak! Als het geen nieuw feit is dat Renetta loog, dan was dat feit reeds bekend toen Hagemann werd veroordeeld. Indertijd vroegen velen zich inderdaad af hoe men iemand tot levenslang kan veroordelen op grond van de verklaring van een dronken oude hoer. Maar PR de Vries stond achter Renetta en regelde het tipgeld. Hij had ook het scenario verzonnen volgens welke Hagemann een vriendin en twee van haar kinderen vermoordde, omdat ze die zondagochtend niet met hem de koffer in wilde duiken. Intussen dook PR zelf de koffer in met Renetta, zoals later bleek.

De enige grond voor herziening van een vonnis, is dat er een nieuw feit aan het licht komt en dat de rechters anders zouden hebben geoordeeld, als zij met dat feit bekend waren geweest. Volgens de AG was er geen nieuw feit, de rechter wist dus reeds dat Renetta loog en dat het scenario uit de dikke duim van PR kwam. Daarom adviseert de AG de HR om niet over te gaan tot herziening van het vonnis. Als we deze redenering volgen, dan kan men in Nederland worden veroordeeld tot levenslang, omdat een dronken oude hoer overduidelijk leugens debiteert. Hoewel de rechters volgens de AG toen reeds wisten dat Renetta loog, veroordeelden ze Hagemann tot levenslang, want de grote misdaad showmaster PR van SBS 6 had hem als dader aangewezen! Wie meer wil weten over deze nieuwe wending in de zaak Hagemann, kan alles nalezen op de website van Hagemann.

Een andere zaak die ter herziening bij de HR ligt, is de zaak Baybasin, die in 2002 werd veroordeeld tot levenslang op grond van vervalste telefoontaps. Dat die taps waren vervalst, werd in 2004 reeds vastgesteld door een deskundige en wereldkundig gemaakt door Zembla. De Turkse tapvervalser die deze klus moest klaren, verklaarde eveneens dat die taps door hem vervalst zijn. Dat kwam aan het licht in 2007 en 2008. Daarna lag de zaak eerst nog bij de Commissie Buruma. Die besloot om de taps te laten onderzoeken door twee onafhankelijke deskundigen. De uitslag was dat de taps zijn vervalst, maar de Commissie sprak zich niet uit over een herziening. Op 18 april 2011 diende de advocate van Baybasin een verzoek tot herziening in bij de Hoge Raad. Op 4 september 2012 (bijna anderhalf jaar later!) concludeerde de AG mr. Aben dat hij die taps nog eens wil laten onderzoeken. Daarop besliste de HR dat de AG mr. Aben zelf een onderzoek mag doen naar die telefoontaps.

Dat die taps zijn vervalst, is zo langzamerhand een feit van algemene bekendheid. Baybasin is een politieke gevangene in Nederland. Hij is een Koerdische vredesactivist die op verzoek van de Turkse regering onschadelijk is gemaakt door Nederland. Hij woonde in Londen en was bezig om een Koerdisch parlement in ballingschap op te richten in Brussel. Op zondag 24 december 1995 werd hij onder valse voorwendselen vanuit België naar Nederland gelokt en gearresteerd. Sindsdien zit Baybasin vast in Nederland! Het wachten is nu op een advies van de AG mr. Aben, die heeft beloofd dat hij op 17 juni 2014 zal concluderen. Intussen blijft Baybasin in de gevangenis!

Al dat uitstel en stilzwijgen in de rechtspraak is natuurlijk ook een vorm van kromspraak! Niets doen is geen optie als je weet dat iemand al jaren ten onrechte in de gevangenis zit! De AG wil gewoon niet erkennen dat rechters fouten maken! Daarom brengen Baybasin en Louis Hagemann ook dit jaar hun kerstdagen weer door in de gevangenis. Wie wil hen een kerstkaart sturen? Verwacht geen antwoord, maar weet dat alle beetjes helpen om hen een beetje op te vrolijken.

P.I. Zuyder Bos
t.a.v. Louis Hagemann
Copernicusstraat 10
1704 SV Heerhugowaard

Mr. Hüseyin Baybasin
PI Veenhuizen, locatie Norgerhaven
Postbus 39
9330 AA NORG

Overigens ben ik van mening dat Joris Demmink strafrechtelijk moet worden vervolgd! Zolang dat niet gebeurt, is alle rechtspraak KROMSPRAAK! Het volgende gesprek tussen Wim Dankbaar en Micha Kat gaat ook over de Nederlandse KROMSPRAAK.

Wim en Micha duurt een half uur.

5 Reacties

 1. mr. drs. Bou

  Op de website van de Bakker Schut Foundation is een artikel verschenen van de hand van Kees van der Plas, oud huisarts en bestuurslid van de bakker Schut Foundation. Daarin wordt een vergelijking getrokken tussen de Dreyfusaffaire en de zaak Baybasin. Dit artikel geeft een overzicht van de Baybasinaffaire. Must Read!

  DE ZAAK BAYBASIN: EEN NEDERLANDSE DREYFUSAFFAIRE

  Bij de Dreyfusaffaire was er een hoofdrol voor de pers. De zaak werd zeer uitgebreid jarenlang nauwlettend door de pers gevolgd en leidde tot een brede en felle nationale en internationale discussie. Op dat gebied is er tot nu toe geen enkele parallel met de zaak Baybasin. Alleen het Katholiek Nieuwsblad publiceert onverschrokken over Baybasin en Demmink. Andere media (grote kranten, radio en TV) zwijgen. Durven ze niet? Te weinig nieuwswaarde? Als Baybasin inderdaad onder druk van Turkije in Nederland in de val is gelopen en daardoor onschuldig tot levenslang is veroordeeld, zou dat wel eens de grootste Nederlandse gerechtelijke dwaling ooit kunnen zijn. Een Nederlandse Dreyfusaffaire.

  Voor wie de zaak niet heeft gevolgd, of nog niet op de hoogte is van de feiten, is er dit duidelijke overzicht:

  De feiten over Baybasin (update)

  Baybasin kreeg levenslang voor misdaden die hij niet heeft gepleegd en die hij zelfs onmogelijk heeft kunnen plegen. Er is niemand vermoord in Kentucky en de moord in de theetuin blijkt niet gepleegd door de heren die door Baybasin tot deze moord zouden zijn aangezet. Ook heeft de fiscus een grondig onderzoek ingesteld naar de herkomst van het vermogen van Baybasin, dat door de Nederlandse Staat in beslag genomen is. Daarbij is NIETS gebleken van illegale activiteiten. Toch zit Baybasin nog altijd in de gevangenis en ook zijn vermogen is nooit teruggegeven.

  Ook Louis Hagemann is veroordeeld tot levenslang op grond van onzinnige bewijzen. Als u dit weekeinde kerstkaarten schrijft, denk dan ook eens aan deze mensen, die het slachtoffer zijn van ons slecht functionerende rechtssysteem, waarin corruptie niet wordt bestreden. Verwacht geen antwoord, maar besef dat iedere kerstkaart een signaal afgeeft, niet alleen naar de gevangene zelf, maar ook naar de bewakers die alle post lezen!

  Antwoord
 2. mr. drs. Bou

  Uitspraak zaak Hagemann op 11 februari

  Den Haag , 7-2-2014
  De Hoge Raad doet dinsdag 11 februari uitspraak in de zaak Hagemann. Hagemann werd tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee kinderen in 1984 in Amsterdam. Hij heeft de Hoge Raad om herziening van deze veroordeling verzocht.
  De uitspraak wordt gedaan in het Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60 om 13.00. Een samenvatting van de uitspraak wordt om 13.30 uur op de website van de Hoge Raad gepubliceerd, met doorklikmogelijkheid naar de volledige uitspraak.
  Mochten er journalisten bij de zitting aanwezig willen zijn dan graag aanmelden via onderstaand nummer. Eventuele camera’s kunnen tot en met maandag 10 februari 16.00 uur worden aangemeld.
  Persraadsheer Bon de Savornin Lohman is na de zitting beschikbaar voor het geven van toelichting.

  Den Haag, 7 februari
  Mireille Beentjes, woordvoerder/communicatieadviseur
  Tel. 070-3611237

  Antwoord
 3. mr. drs. Bou

  Zaak Louis Hagemann niet opnieuw behandeld

  De zaak van de tot levenslang veroordeelde Louis H. wordt niet heropend. De Hoge Raad heeft dat vandaag beslist.

  Louis Hagemann werd in 2005 tot levenslang veroordeeld wegens moord in 1984 op de twee kinderen van 6 en 9 jaar oud van zijn vriendin Corina Bolhaar. Hagemann (58) had herziening gevraagd omdat een aantal nieuwe getuigen de verklaringen van de belangrijkste getuige van destijds, een ex-vriendin, zou ondergraven. De ex zou Hagemann erbij hebben gelapt door valse verklaringen af te leggen.

  Ach, we hadden eigenlijk niet anders verwacht. Louis Hagemann werd veroordeeld tot levenslang op grond van laster, dit wegens gebrek aan bewijs! Tien jaar later valt dat “bewijs” weg, maar Hagemann zit nog steeds levenslang. Met de bloedgeile groeten van Renetta aan P(ik) R(at) de Vries!

  Morgen dus een blogje over de trieste zaak Hagemann. 🙁

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Crimesite:
   HR: Herziening Hagemann afgewezen (UPDATE)

   De Hoge Raad in Den Haag heeft het herzieningsverzoek van Louis Hagemann afgewezen. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bekend gemaakt. Hagemann zit een levenslange gevangenisstraf uit voor doodslag op twee kinderen in 1984. De AG gaf eerder al een negatief advies aan de Hoge Raad. Hagemann zegt onschuldig vast te zitten. Volgens John Peters, advocaat van Hagemann, heeft dit besluit van de HR ook ‘grote gevolgen voor andere herzieningsverzoeken’.

   ZUCHT!!! 🙁

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12 + 13 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën