Selecteer een pagina

Archieven

De vier ruiters en de kapitalistische economie

De gelauwerde documentaire Four Horsemen van de regisseur Ross Ashcroft stamt uit 2011. De titel is ontleend aan de vier ruiters uit het boek Openbaringen van het Nieuwe Testament. Volgens deze voorspelling uit het einde van de 1e eeuw AD zullen die ruiters één voor één op aarde verschijnen om dood en verderf te zaaien en de mensheid te vernietigen. Deze voorspelling ging vooraf aan de ondergang van het Romeinse Rijk. Volgens deze documentaire staan we nu aan de vooravond van de ondergang van ons huidige economische systeem.

De documentaire gaat over het falen van het kapitalisme. Hij bevat interviews met de welbekende John Perkins, Max Keiser en Noam Chomsky. De laatste gelooft helaas nog steeds in de 19 vliegende plofmoslims van 9/11, maar dit ter zijde. Aan het woord komen nog vele andere belangrijke denkers over de kapitalistische economie en het daarbij behorende politieke en sociale systeem. De complete lijst van deelnemers staat hier. Zelf was ik onder de indruk van Camila Batmanghelidjh, een prachtige vrouw die meer aandacht verdient! Maar ook de anderen spreken wijze woorden!

De documentaire is verdeeld in vijf hoofdstukken: Empire, Banking, Terrorism, Resources en Progress. De analyse is somber. Het kapitalisme leidt slechts voor een zeer beperkte groep tot rijkdom, de meeste mensen leven in armoede, vaak bittere armoede! Maar het kapitalisme leidt tevens tot de uitputting van de natuurlijke hulpbronnen. Het is daarom onvermijdelijk dat er een einde komt aan dit economische systeem. De vraag is, wat daar dan voor in de plaats komt.

De huidige economie vergt een sociaal systeem dat gebaseerd is op concurrentie, op strijd tussen individuen om de beste plaats in het leven. Als de natuurlijke hulpbronnen uitgeput raken, kunnen we wel gaan vechten om de resten, maar het resultaat zal vreselijk zijn! Een sociaal systeem dat gebaseerd is op samenwerking, lijkt de enige manier om de totale ondergang te voorkomen. In plaats van de jacht op materiële verworvenheden, zouden we moeten zoeken naar positieve relaties en menselijk geluk! Mocht u zich reeds bewust zijn van de problemen met de economie, bekijk dan van deze docu toch even het laatste half uur! De problemen worden dan niet opgelost, maar er worden oplossingen voorgesteld. Somberen helpt niet, het is belangrijk om op een andere manier te gaan denken! Vooral over geld!

Four Horsemen. Feature Documentary. Official Version duurt een uur en 40 minuten.

p.s.: De reacties staan nog steeds uit. Dat is wel zo rustig! 😉

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 + elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën