Archief
Artikelen

De volgende lezing van de gelauwerde journalist Chris Hedges werd gegeven op 22 oktober van dit jaar, voor het Moravian College. Hedges refereert daarbij aan het beroemde boek Moby Dick uit 1851, van de schrijver Herman Melville. Voor wie deze wereldberoemde klassieker nog niet heeft gelezen, staat hier het hele boek.

Chris Hedges vergelijkt onze huidige “beschaving” met de walvisvaarder Pequod, die zijn ondergang tegemoet gaat omdat kapitein Ahab ooit zijn been verloor in de jacht op een witte walvis en zich nu wil wreken op die zelfde walvis. De lezing gaat over de onmogelijke koers van deze beschaving. Gaan we zo door, dan gaan we onze ondergang tegemoet. Helaas heeft de grote massa dit niet door, omdat de waarheid systematisch wordt verzwegen door de media. Daarom wordt de koers niet gewijzigd. Chris Hedges is beslist niet optimistisch en zelf ben ik dat evenmin! Maar Hedges kan dat beter onder woorden brengen dan ik.

Chris Hedges at Moravian College: The Myth of Human Progress and the Collapse of Complex Societies duurt 53 minuten. De rest is vragen en antwoorden.

p.s.: De reacties blijven voorlopig even uit staan. Het modereren van scheldpartijen en persoonlijke aanvallen viel me te zwaar! Ook heeft iemand een Twitter account aangemaakt op mijn naam, waar alle reacties op BOUblog binnen lopen. Dat is identiteitsfraude! Pogingen om een einde te maken aan dat frauduleuze getwitter waren tot op heden tevergeefs. Ik vind dat vervelend en het voelt onveilig!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Chris Hedges over de mythe van de vooruitgang”

 • mr. drs. Bou:

  Shielding a Flickering Flame

  By Chris Hedges

  November 27, 2013 “Information Clearing House – With the folly of the human race—and perhaps its unconscious lust for self-annihilation—on display at the U.N. Climate Talks in Warsaw, it is easy to succumb to despair. The world’s elite, it is painfully clear, will do little to halt the accelerating destruction of the ecosystem and eventually the human species. We have, through our ingenuity and hubris, unleashed the next great mass extinction on the planet. And I suspect the reason we have never discovered signs of intelligent life elsewhere in the universe is because extraterrestrial societies that achieved similar levels of technological development also destroyed themselves. There are probably more wreckages of advanced civilizations, cursed by poisoned ecosystems, floating through the universe than we imagine.

 • Eheu:

  En deze kan ik misschien heel goed hier pletten (hoewel hij op veel andere plekken niet zou misstaan – Bijv. bij de docu over ‘ The Corporaton’ etc).
  Groetjes
  Eheu

  http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/aldous_huxley_interview_-_warnings_from_brave_new_world_nl_ond

  Gepubliceerd op 8 mrt 2012

  Aldous Huxley tv-interview 1958 NL ondertiteld : de auteur van Brave New World over de dreiging van een technocratische dictatuur. Die dreiging voorziet Huxley hier in een combinatie van twee factoren feitelijk: 1) De ‘organisatiedwang’ (als enerzijds een van de meest fundamentele menselijke instrumenten om zich te handhaven, en verder als aangezwengeld door de explosieve bevolkingsgroei sinds de ‘moderne tijd’) en 2) omdat de ontwikkeling van de technologie de (totalitaire en massieve) middelen biedt om die organisatie zo efficiënt mogelijk uit te voeren (daarbij uiteraard aansluitend bij een in de menselijke natuur inherente neiging om ‘zich handhaven’ een absolute dimensie te geven die ‘exclusief’ is door alles wat hem ‘bedreigt’ te elimineren, -hetgeen onvermijdelijk zich tenslotte ook tegen hemzelf zal keren ).

 • Boudine:

  Chris Hedges speech about Gaza

  (2104) Chris Hedges, Gaza Rally in NYC: God’s Covenant in the Promised Land
  Transcript

 • Boudine:

  Chris Hedges: ‘We’ve decapitated more civilians than ISIS ever has’ duurt 10 minuten.

Laat een reactie achter

Recente reacties