Archief
Artikelen

Halloween was van oorsprong een Keltisch oogstfeest waarop ook de geesten van de doden welkom waren, maar in het christendom werd dit gewijzigd in Allerheiligen. In Engeland en Noord Amerika wordt Halloween door alle kinderen gevierd met griezelige verkleedpartijen en het spelletje “trick or treat”. Het feest staat in het teken van griezelen en de grootste meester van de griezelfilms is (of liever: was) Alfred Hitchcock. Van hem staat een groot aantal films online.

Dat ik koos voor de film Jamaica Inn (1939), komt omdat ik ooit het boek heb gelezen. Het speelt in Cornwall omstreeks 1820 en de herberg Jamaica Inn bestaat nog steeds. Het boek trok ooit mijn aandacht omdat ik dat jaar pas half oktober vakantie kreeg en besloot om langs de kust van Devon en Cornwall te wandelen. Langs de hele kust van Engeland loopt een “coastal path” dat in Devon en Cornwall over de rotsen kronkelt, van strand tot strand en van dorp naar dorp. De kust is ruw en de vloed van de Atlantische Oceaan komt zoveel hoger dan die van de Noordzee.

In ieder dorp is wel een pub waar je kunt eten en slapen. Op 31 oktober bracht ik de avond door in St. Ives, toen de kinderen begonnen te spoken: “Trick or treat!” Ze renden verkleed door de straten, bonsden op deuren en kregen dan snoep. Het was echt dolle pret! Lekker griezelen…

De film van Hitchcock is weliswaar simpeler dan het boek, maar Maureen O’Hara is beeldschoon, Charles Laughton is vettig en fout, het natuurgeweld is schitterend gefilmd, de kostuums zijn het bekijken waard en de sfeer in zwart wit is lekker griezelig…

Jamaica Inn – Starring Charles Laughton duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter