Archief
Artikelen

Deze mooie zomer is weer voorbij. De vlinders zijn verdwenen, de bladeren vallen van de bomen, maar in de tuin staat nog boerenkool. Het is wintertijd. Deze lente werd de schuur achter mijn huis opeens gesloopt, waardoor ik uitzag op een kale vlakte. Na het zetten van schuttingen, heb ik daar een achtertuin aangelegd. Die veranderde deze zomer in een nogal wilde tomatenplantage, waarvan ik emmers vol oogstte. Ook at ik aardappelen, bonen en sla met kruiden uit eigen tuin. Maar in de herfst brengt deze verandering toch wel wat extra werk met zich mee.

Alle tomaten zijn nu verwerkt tot tomatensap en tomatensaus, dit mede met behulp van de sappan van Vera, mijn buurvrouw van Nummer 11. Voor een kijkje in haar keuken moet u op haar website zijn. Een andere klus was de extra isolatie. Nu de schuur weg is, krijgt de noordenwind vat op mijn huis. Dat was rond Pasen reeds het geval en het scheelde aanzienlijk in de warmte. Daarom ben ik nu o.a. bezig om de gordijnen te voeren. Ook daarbij kreeg ik hulp van Vera, zij leverde me de stof! Nummer 11 doet veel met kleding, zowel tweede hands als eigen creaties, maar vaak ook een combinatie van die twee. Het is een soort naaiatelier, maar Vera maakt ook talloze andere fraaie zaken.

Deze herfst moest mijn tuin opnieuw worden ingericht. Daar waar vroeger alleen maar schaduw viel, komt nu juist veel zon! Daarom heb ik een aantal planten en struiken uitgespit, om ze op een betere plek te zetten. De sering staat nu fraai in het zicht, maar vier forsythia’s uitspitten was wel een hele klus. Gelukkig was het heerlijk weer, dus die struiken staan nu achter de schutting! Ook de Buddleia (Vlinderboom) volgde deze weg, want die struik trekt vlinders aan. Zie de foto boven dit blogje. Dat is wel mooi, maar de boerenkool zat opeens onder de rupsen! Nu de struiken weg zijn, komt er nog meer zon in de tuin, maar ik hield wel kale plekken over. Een lezer van BOUblog bood aan om me wat bloembollen te sturen. Wat? Welnee! Ik ontving een grote doos vol narcissen, crocussen en andere bloembollen. Lieve hemel, wat veel! Ik vroeg me af of ik daar wel plek voor had, want ik wil geen bloembollen in de moestuin. Maar in de tuin van Nummer 11 was de vijgenboom omgewaaid, waardoor ook daar ruimte vrijkwam. Vera heeft de boom tot brandhout verzaagd en de bollen die ik overhield, zitten nu daar in de grond. Daarom: DUBBEL DANK JE WEL, lieve lezer! We verheugen ons op de lente!

Maar voorlopig wordt het eerst winter. Deze week komt de kachelman een nieuwe CV-ketel plaatsen, daarna mag ik de rommel opruimen, maar dan zit ik er wel weer warmpjes bij! En bij Nummer 11 komt de bovenverdieping vrij, dus wie een tijdje de buur van Vera en Bou wil worden, kan daar een fraaie ruimte huren in een gezellig, rustiek en rustig dorpje in Zeeland. Zo maken we ons hier winterklaar!

Van Kooten en de Bie – Jacobse en van Es – Winterklaar

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Bou maakt zich winterklaar”

 • Lidy:

  Mooie foto heb je gemaakt, Bou. Ik hoop dat je de winter goed doorkomt.

  • mr. drs. Bou:

   Dank je wel, Lidy. Wat mij verbaast is dat Koot en Bie nu weer zo actueel zijn! En ik heb heb er maar druk mee! Wij komen de winter best wel door, hoor, zoveel is zeker! Voldoend voorraad, maar nog zoveel te doen!

   Mossel-Creativiteit neemt veel tijd! En vooral ook smakelijk eten!

 • Jos:

  Voor een goede bron van vitamine C is het nu de tijd om veldsla te zaaien.
  Ik zet elk jaar twee culturen op, één onder plastic tunneltjes , en één zonder.
  Zo kun je de hele winter veldsla oogsten.
  Tevens zaai ik reeds in oktober en november sla onder plastic die tijdens de winter langzaaam groeit maar in het vroege voorjaar de eerste kleine kropjes levert.
  Tuinbonen kunnen ook voor de winter gezaaid worden, dit geeft minder problemen met zwarte luis. ( onder plastic tunnels).
  En vooral de knoflook niet vergeten te planten.

  Groet,
  Jos.

Laat een reactie achter