Archief
Artikelen

Wat zich afspeelt rond de kerncentrales van Fukushima, is niet alleen het gevolg van natuurgeweld, maar ook van menselijk falen! Niet ver van de verwoeste kerncentrales van Daiichi ligt Minamisoma, een stad met 70.000 inwoners, gelegen in een prachtig landschap aan de oceaan. Deze stad werd in maart 2011 getroffen door de aardbeving, de tsunami en de wolk van radioactiviteit. De hele stad werd geëvacueerd, maar de bewoners mochten al snel terugkeren. Ze deden dat lang niet allemaal, de stad was eerst vrijwel leeg. Langzaam maar zeker telt deze stad nu weer ruim 40.000 inwoners.

De volgende documentaire, gemaakt door Alain de Halleux uit Wallonië, gaat over de inwoners van Minamisoma, hun dagelijkse leven, de angst voor de straling en de manier waarop ze ondanks alles trachten te overleven. De stad was ooit beroemd om zijn Samurai-spelen, die jaarlijks 40.000 bezoekers trokken. De spelen worden weer gehouden, maar de toeristen blijven weg.

De documentaire volgt een aantal bewoners van Minamisoma, normale mensen die niet langer een normaal bestaan leiden. Hoewel het leven anderhalf jaar na de ramp weer zijn normale gang lijkt te gaan, is iedereen bang voor de volgende ramp: een zware aardbeving waardoor de baden met afgewerkte brandstofstaven instorten.

福島へようこそ duurt ongeveer een uur.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

16 Reacties op “Welkom in Fukushima”

 • mr. drs. Bou:

  Er nadert weer een nieuwe storm: Super Typhoon Francisco. Deze zal op donderdag Japan bereiken. Inmiddels is hij wel wat in kracht afgenomen, maar het zal weer flink gaan regenen in Fukushima!

 • mr. drs. Bou:

  Takashi HIROSE 広瀬隆 duurt 5 minuten.

 • mr. drs. Bou:

  LAUREN MORET ~ 2 JAAR NA FUKUSHIMA

  De effecten van de atoomramp in Fukushima zijn 300 maal erger (wereldwijd) dan de ramp in Tjernobyl. Dit cijfer is gebaseerd op metingen van radioactiviteit in de luchtfilters van auto’s. De conclusies van dit onderzoek – 300 keer zo erg als Tjernobyl – heeft nog niemand kunnen weerleggen. De kernreactor in Tjernobyl was maar half zo groot als de allerkleinste reactor in Fukushima. Christina, de presentatrice, heeft gesproken met een aantal specialisten op het gebied van kernenergie, die buitengewoon geschokt zijn over de gegevens over radioactieve vervuiling die binnenkomen. Die gegevens zijn soms zo schokkend dat ze ongeloofwaardig zijn. Een voorbeeld: 20.000 Bq aangetroffen in aardwormen, op 200 kilometer afstand van het Fukushima rampgebied.

  • Sancho Panza:

   Wat ik merk in de berichten omtrent Fuckoshima is dat het angstmiddel meer en meer in stelling gebracht wordt om op termijn vervelende maatregelen te kunnen treffen. Natuurlijk is het een ramp, natuurlijk was die ramp te voorkomen geweest echter terugdraaien gaat niet en mensen angst aan praten helpt uiteindelijk ook niet. Angst werkt contra-produktief. Wat me verbaast dat overheden niet open communiceren. Dat gebeurt met een reden!!!

 • mr. drs. Bou:

  Beste Sancho,

  Angst is alleen maar goed als het leidt tot actie! Het probleem met Fukushima is echter dat het onoplosbaar is! Er zijn daar drie complete melt-downs plus enige tonnen aan “afgewerkte” brandstofstaven. Die radioactiviteit is zich wereldwijd aan het verspreiden, maar in Japan doet de overheid alsof er niets aan de hand is. Ook in de VS wordt gezwegen, hoewel men daar al ruim twee jaar lang de gevolgen ondervindt. En wat Europa betreft: Japan is de andere kant van de wereld, dus waar hebben we het over? We hebben het wel over de niet bestaande kernwapens van Iran!

  Super typhoon Francisco is forecast to strike Japan as a tropical storm at about 09:00 GMT on 25 October.

  • Sancho Panza:

   Beste Bou,

   Actie als gevolg van angst (vlucht,vecht of lethargie) is volgens mij altijd overdreven. Beter is te acteren vanuit goede informatie. Japan is de ver van mijn bed show en dus worden we niet goed geïnformeerd. Daar ligt een groot probleem dat misbruikt lijkt te worden door fractie’s met verborgen agenda’s. Dat is het enige wat ik wilde vertellen met mijn bovenstaande reactie. Laat ze ons informeren zodat we ons kunnen voorbereiden. Bijvoorbeeld middels het op voorraad hebben van jodium en zo. Voor de rest lijkt Fuckoshima echt hopeloos en kan het wel eens de wereldwijde uitbanning van kernenergie betekenen (zie bijv. Duitsland). Daar zijn bepaalde corporatie’s niet blij mee en die doen er alles aan om informatie weg te houden. Dit moet aangepakt worden.

 • mr. drs. Bou:

  Natuurlijk wil ik niemand angst aanjagen, maar dit is wel verontrustend:

  Radiation readings spiking to record levels all around Fukushima plant

  Ik ben zelf best wel een beetje BANG! 🙁

  • They Knew:

   Bou, op dit moment is de discussie over Zwarte Piet véél en véél belangrijker, totdat…..het héél, héél stil wordt op deze planeet en ook de discussie over Zwarte Piet verstomd.

 • mr. drs. Bou:

  @ They Knew:
  In Oostenrijk ziet de intocht van Sinterklaas er zo uit:

  Het lijkt wat off topic, maar daar leren de kinderen al vroeg om niet bang te zijn. De discussie die de VN heeft aangezwengeld over Zwarte Piet is nog onzinniger dan de discussie over de niet bestaande kernbommen van Iran. En geen woord over Fukushima. Beangstigend, die stilte…

 • They Knew:

  BOU,

  TSUNAMI WAARSCHUWING NA AARDBEVING VAN 6,8 VOOR DE KUST VAN FUKUSHIMA!!!

 • mr. drs. Bou:

  7.3 quake hits Japan, Fukushima evacuated over tsunami alert

  • They Knew:

   Bou,

   Dit kan nooit van de 25e oktober zijn. Op het moment van de aardbeving was het zaterdag 26 oktober 2013 02:10 a.m.

   • mr. drs. Bou:

    Beste They Knew,
    Goede morgen en je hebt helemaal gelijk! Maar ik had de verkeerde YouTube geplaatst. Er ging iets mis met het copy-pasten van de code.
    Verder laadt deze pagina akelig traag. Ik denk dat dit komt door de Japanse letters in de titel, die heb ik nu weggehaald, maar het blijkt niet te helpen. Ik zal van het verzamelde materiaal een nieuw artikel maken.
    Met dank voor alle reacties!

 • They Knew:

  Tsunamiwaarschuwing opgeheven!!! Wij kunnen rustig slapen vannacht.

  Welterusten allemaal.

Laat een reactie achter