Archief
Artikelen

Blue Gold: World Water Wars is een documentaire van Sam Bozzo uit 2009. Deze is gebaseerd op het boek van Maude Barlow en Tony Clarke: Blue Gold: The Right to Stop the Corporate Theft of the World’s Water. Deze indringende documentaire gaat over het zelfde onderwerp als het artikel dat gisteren op BOUblog verscheen. Er is wel een zekere overlap, maar de inhoud is niet helemaal hetzelfde. Deze documentaire diept een aantal zaken verder uit. De manier waarop de grote corporaties omgaan met water, maakt dat schoon drinkwater steeds schaarser wordt.

Water is een politiek probleem, dat om politieke oplossingen vraagt. Overal ter wereld zijn dammen gebouwd in de grote rivieren, om de bevolking te voorzien van elektriciteit. Deze rivieren beroven het land stroomafwaarts van het water, maar ook van het vruchtbare slib, dat achter de dam bezinkt. Grote ontziltings-installaties kunnen zeewater omzetten in drinkwater, maar dat proces kost een hoop energie! Ten behoeve van de landbouw pompt men water naar de woestijn, maar het Aralmeer in Rusland is op die manier droog gelegd. Ook dat voormalige meer is nu een woestijn. De export van voedsel naar de rijke westerse landen is tevens een vorm van water-export. Dit zijn maar enkele voorbeelden, de documentaire bevat nog veel meer informatie. Duidelijk is wel, dat de grote corporaties de macht hebben over het schaarse water.

Vanaf minuut 60 gaat de documentaire over de politieke spanningen die voortvloeien uit de waterschaarste. Op diverse plaatsen heeft dit reeds geleid tot een water-oorlog tussen twee staten die elk het recht opeisen van het water in een rivier. In Bolivia leidde de privatisering van het water zelfs tot een burgeroorlog, die werd gewonnen door de bevolking! Landen met veel water, zoals Rusland, Canada en Brazilië, beginnen te beseffen dat hun water binnenkort veel waard zal zijn. Dat de familie Bush opeens zoveel land heeft aangekocht in Uruguay, zou te maken kunnen hebben met het feit dat dit land heel veel water bezit. Dat water zo schaars wordt, en dus zoveel waard, kan leiden tot allerlei conflicten.

Er zijn echter talloze oplossingen voor de waterschaarste. Een andere manier van omgaan met het water, kan maken dat het water niet langer schaars is. Het laatste kwartier gaat over deze oplossingen. Een belangrijke stap is dat de mensen zich bewust worden van de waarde van water. Een andere belangrijke stap is het besef dat schoon drinkwater een mensenrecht is. Maar het belangrijkste is het besef dat water toekomt aan de bevolking en dat corporaties dat water niet mogen gebruiken om winst te maken. Dit besef dringt al meer en meer door.

Blue Gold : World Water Wars duurt een uur en 30 minuten.

Deze video is verwijderd. In plaats daarvan een docu over de manier waarop onze manier van consumeren in de 3e wereld het water steelt:

Life without water – Full Documentary duurt een uur en 16 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

10 Reacties op “Het blauwe goud: Wereld Water Oorlog”

 • jhon:

  Zolang je je stront met drinkwater weg spoelt, kan je je bek houden

  Jhon

 • Li:

  Dat America dat doet wilt natuurlijk niet zeggen dat hier hetzelfde gebeurt.Veel Europees bronwater komt uit de Alpen. Is dit water beter dan kraanwater? Tja…ga ik niet eens op antwoorden!

 • mr. drs. Bou:

  ‘Water is China’s Biggest Environmental Problem’ (LinkAsia: 11/29/13)

 • mr. drs. Bou:

  Water Wars: Land snatched from Syria supplies third of Israel’s H2O

  Gepubliceerd op 7 jan 2014

  Water is life, so they say, but rivalry over supplies can lead to bitter conflicts. You can see here that, since the mid-20th century, the planet’s seen nearly 180 conflicts connected to water resources. These include both small and large-scale clashes – a lot of them in the Middle East and Africa. So, it might surprise you to hear that it’s water – rather than oil – that could be what’s fought over in the coming years in the region. Paula Slier reports now from Israel.

 • mr. drs. Bou:

  Een ingenieur uit Catalonië zegt dat hij een oplossing heeft voor het water-probleem, maar deze video is al 3 jaar oud en ik heb nog niet gehoord dat het ook maar ergens werkt:

  The global solution to drought – making water out of nothing

  Geupload op 13 dec 2010

  A Catalan inventor has created a brand new system that transforms humidity into water, Hydromatch. It acts like a giant air conditioning system, able to produce 500,000 liters an hour. According to its inventor, the machinery can work almost everywhere with at least 20% of humidity, which includes many deserts.

 • Boudine:

  A shocking solution to the California drought

 • Boudine:

  The California drought: A tale of two states

  Around the state of California thousands of working class residents have lost access to water. The private wells of impoverished rural communities are drying out, forcing residents to struggle to perform the most basic tasks of life.

  Since the beginning of August, the percentage of the state falling under “exceptional” or “extreme” drought, according to the US Drought Monitor, has held at 81.92 percent. The entire state remains categorized as undergoing some stage of drought conditions.

  In Tulare County, 150 miles north of Los Angeles, over 1,000 people in the city of East Porterville have entirely lost access to running water. The residents of this city rely on 320 private wells that have now dried up as the groundwater sinks.

 • Boudine:

  Hollywood flooded in middle of massive California drought

 • mr.drs.Bou:

  Dit artikel is gewijzigd, want de video was weg. Er staat nu een andere video. Deze is eveneens de moeite van het bekijken waard.

  Dat ik dit artikel opzocht, komt door het volgende bericht:

  Four billion people facing severe water scarcity

  Dat is ongeveer de helft van de wereldbevolking!

 • mr.drs.Bou:

  De strijd om water treft ook Egypte, want Israël wil het water van de Nijl!

  President El-Sisi: Egypt’s Antihero and the Broader Regional Implications

  In 2012, it was reported that Saudi Arabia had claimed a stake in the Nile. Israel’s ambitions went much further back. First initiated by Theodore Herzl in 1903, the diversion plan was dropped due to British and Egyptian opposition to it only to be picked up again in the 1970s. At that time, Israeli’s idea was to convince Egypt to divert Nile water to Israel. In 1978, President Anwar Sadat “declared in Haifa to the Israeli public that he would transfer Nile water to the Negev. Shortly afterward, in a letter to Israeli Prime Minister Menachem Begin, Sadat promised that Nile water would go to Jerusalem. During Mubarak’s presidency, published reports indicated that Israeli experts were helping Ethiopia to plan 40 dams along the Blue Nile.”

Laat een reactie achter