Archief
Artikelen

De Amerikaanse historicus en politieke activist Michael Parenti behoeft op BOUblog geen verdere introductie. Een groot aantal van zijn lezingen staat reeds op BOUblog, maar ze gaan nu in de herhaling. Want het blijkt dat sommige lezers deze lezingen nog niet hebben beluisterd, terwijl ze toch van grote waarde zijn als tegengeluid tegen de oorlogstrom die nu weer tegen Syrië klinkt. Parenti is een historicus die de geschiedenis van het kapitalisme goed heeft begrepen. Het is een machtsspel dat gaat over geld. Dit geld komt echter niet ten goede aan alle mensen, maar alleen aan de machthebbers!

Een zeer belangrijke lezing vind ik nog altijd deze:

Michael Parenti Terrorism Globalism and Conspiracy duurt een uur.

De volgende lezing gaat over de val van het communistische Oostblok. Deze is Nederlands ondertiteld.

Reflection on the Overthrow of Communism NL Subtitles Dutch duurt een uur en 32 minuten.

Voor de liefhebbers van de oude geschiedenis is deze beroemde lezing een absolute must:

Michael Parenti – The Assassination of Julius Caesar duurt een uur en 15 minuten.

Aan deze lezingen die reeds op BOUblog staan, wil ik nu twee nieuwe toevoegen, in de hoop dat men zal luisteren naar deze fantastische leraar! De volgende lezing werd vermoedelijk gegeven in 2012, maar helemaal zeker is dat niet. Hij is in elk geval van vrij recente datum en hij gaat over het krankzinnige economische systeem dat steeds opnieuw een crisis veroorzaakt. Deze erudiete en humoristische professor prikt altijd dwars door de gladde praatjes heen die de media ons verkopen over het kapitalistische systeem van uitbuiting en loonslavernij. Hij lardeert zijn betoog met voorbeelden uit de geschiedenis en werpt een helder licht op de huidige economische situatie.

The Myth of Capitalism with Michael Parenti duurt 58 minuten.

De volgende lezing werd gegeven op 17 april 2010, voor veteranen in Ventura, Californië. Hij gaat over de oorlogen van het kapitalistische imperialisme en gezien de huidige situatie in Syrië is hij nog steeds actueel. Bedenk dat de huidige strijd om Syrië, die in 2010 nog niet was begonnen, om drie belangrijke factoren gaat: Syrië heeft een onafhankelijke staatsbank, een seculiere socialistische politiek en een deal met Iran om olie uit Iran via een pijplijn door Syrië naar de Middellandse Zee te transporteren. Drie onvergefelijke zonden tegen het kapitalistische imperialisme! Hoewel deze lezing werd gegeven nog voor de verwoesting van het socialistische Libië van Gaddafi, legt Parenti het patroon meedogenloos bloot. Voor wie nog niet begrijpt waar die zogenaamde “burgeroorlog” in Syrië over gaat, is dit wel een must see!

Michael Parenti on imperialism, wars, crisis , politics and bailouts duurt 41 minuten. Daarna volgt 10 minuten met vragen en antwoorden.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Michael Parenti is het beluisteren waard”

 • You’re A Warmonger – USA.

  Geplaatst op 1 september 2013.
  Video duurt bijna 6 minuten.

  http://www.youtube.com/watch?v=Dr4cDN0xx88

  • Jasper:

   Ik hoop wel dat mensen zich blijven realiseren dat men niet de Amerikanen zelf overall de schuld gaat geven, want dan werkt de verdeel en heers doctrine van de ‘super’ eliten alsnog. Het zijn de kopstukken in de regeringen die deze ongewenste wereld in stand houden. Samen zijn we sterk! Mvg.Jasper.

 • Gerald Celente – “The Inept & Incompetent!” Met zijn gebruikelijke
  woede-aanvallen. Duurt 14.32 minuten.
  Geplaatst op 10 oktober 2013.

  http://xrepublic.tv/node/5672

 • mr. drs. Bou:

  Een indringend artikel van Michael Parenti over onze “economie”:

  85 Billionaires and the Better Half

  February 18 2014 “Information Clearing House – “Dandelion Salad!” – The world’s 85 richest individuals possess as much wealth as the 3.5 billion souls who compose the poorer half of the world’s population, or so it was announced in a report by Oxfam International. The assertion sounds implausible to me. I think the 85 richest individuals, who together are worth many hundreds of billions of dollars, must have far more wealth than the poorest half of our global population.

  How could these two cohorts, the 85 richest and 3.5 billion poorest, have the same amount of wealth? The great majority of the 3.5 billion have no net wealth at all. Hundreds of millions of them have jobs that hardly pay enough to feed their families. Millions of them rely on supplements from private charity and public assistance when they can. Hundreds of millions are undernourished, suffer food insecurity, or go hungry each month, including many among the very poorest in the United States.

Laat een reactie achter