Archieven

Moche, een verloren beschaving in Peru

In Peru heeft in de eerste eeuwen van onze jaartelling een hoge beschaving bestaan die kort na 600 AD volledig verloren is gegaan. De Moche bouwden grote piramiden van tichelstenen, die tegenwoordig zo zwaar geërodeerd zijn dat het op het eerste gezicht natuurlijke heuvels lijken. Niets is echter minder waar. Deze bijna vergane bouwwerken worden onderzocht door archeologen en gerestaureerd. Uit de vele vondsten blijkt dat hier een zeer welvarende en kunstzinnige bevolking leefde. Zij kenden echter geen schrift, zodat hun geschiedenis tot op heden nogal raadselachtig is.

Uit afbeeldingen blijkt dat het een krijgshaftige samenleving was, met een elite van gewapende en gehelmde krijgers. Ook werden er kennelijk mensenoffers gebracht. Hoewel de plaats waar de Moche woonden tegenwoordig een woestijn is, blijkt dat men landbouw bedreef door middel van irrigatie. Sommige van de door hen aangelegde kanalen functioneren nog steeds. Het aardewerk is zeer talrijk en vaak zo charmant, dat ik u een voorbeeld niet wil onthouden:

Omstreeks 600 AD kwam er vrij plotseling een einde aan deze beschaving. De grote bouwwerken werden verlaten en raakten in verval. Het blijkt dat dit plotselinge einde samenvalt met een verstoring van het klimaat, waardoor er eerst ongeveer 30 jaar lang een extreem zware El Nino kwam, die leidde tot zware regenval en overstromingen, waarna er 30 jaren van grote droogte volgden. De grote paleizen stortten in, de elite verdween. Maar de huidige bevolking van Peru kent nog steeds een kunstzinnige traditie die teruggaat tot de tijd van de Moche.

The Lost Civilization Of Peru – Documentary duurt 49 minuten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën