Archieven

Libië twee jaar na de bevrijding door de NATO

Wie kan zich nog herinneren hoe Libië twee jaar geleden werd “bevrijd van de wrede dictator Gaddafi”, die zijn eigen bevolking zou hebben gebombardeerd? We zien de westerse landen nu hetzelfde spelletje spelen met president Assad van Syrië, die zijn eigen bevolking zou hebben bestookt met gifgas. In 2003 was het Saddam Hoessein, die zou beschikken over massavernietigingswapens. En in oktober 2001 waren het de Taliban in Afghanistan die onderdak zouden verlenen aan een zekere Osama bin Boeman, die op 11 september vanuit een Afghaanse grot 19 vliegende plofmoslims naar New York zou hebben gestuurd. Afghanistan is hopeloos verloren, Irak is een rokende puinhoop waar af en toe een bom ontploft en over Libië heeft verder niemand het nog… Het is nu immers de beurt aan Syrië!

Toen kolonel Gaddafi in een vergadering van de Arabische Liga waarschuwde voor deze politiek van leugens, verraad en moordzucht, barstte de zaal in lachen uit, maar Assad heeft geen reden meer om te lachen. Hij weet nu dat Gaddafi gelijk had!

Gaddafi MUST watch – predict his end and Al Assad laughs

Twee jaar na de “bevrijding” door de NATO heeft men in Libië evenmin reden om te lachen. Het Suikerfeest is voorbij, de vakantie is ook bijna over. De kinderen gaan in september weer naar school, als er nog een school is!

Back to school soon in Libya – I’m excited!

Schools here are pitiful… sad….. depressing…. and I’m just talking about the schools in the capital. I keep reminding my kids to count their blessings because the schools outside of the capital are much worse.
Some schools don’t even exist anymore as they were damaged or obliterated during the war. Some Libyan kids don’t have homes or towns to go back to – many internally displaced refugees are living in camps with schools set up in tents.

De regering in Tripoli is machteloos, er is geen politie, geen leger. Het land wordt geterroriseerd door gewapende milities. Inmiddels hebben de bewakers van de havens de olievelden bezet. Ze willen de olie zelf verkopen! De regering dreigt met geweld, want het land heeft geen olie-inkomsten meer!

Libya About To Burst Into Another Civil War, Militias Mobilize, Block Key Oil Ports, Tripoli Under Siege

Wednesday, August 21, 2013 13:19

Tripoli is braced for armed confrontation and threat of a coup as rebels mobilise across the country and blockade key oil ports.

Fears are growing in Libya of an Egypt-style standoff between the ruling Muslim Brotherhood and opposition forces, with rebels blockading key oil ports and the capital, Tripoli, braced for armed confrontation.

Leaders in the provinces of Cyrenaica and Fezzan are considering breaking away from the centre with rebel militias mobilising across the country.

The situation is super tense, more intense than even I knew. That is ecause the US media isnt telling you jack. They want you to think democracy reigns there now and maybe in la la land it does but not here in reality. In reality the place has become the fiefdoms of warlords.

Deze burgeroorlog broeit al sinds begin vorig jaar!

Libya on the verge of civil war again

Geupload op 25 jan 2012

Intussen is president Morsi van de Muslim Brotherhood in Egypte afgezet en vervangen door een militaire dictatuur die een bloedbad heeft aangericht onder de demonstranten vóór Morsi. Maar het rommelt en rammelt niet alleen in Egypte, ook in buurland Libië stijgt de spanning.

Libya: mounting divisions

21 augustus 2013

With upheaval in neighbouring Egypt producing ripples in Libya, Tripoli faces fresh political divisions while Cyrenaica moves further towards formal autonomy.

Libyan Prime Minister Ali Zeidan announced this week that he had reached understandings with the General National Council (GNC), the highest constitutional authority in the country, over the formation of a miniature crisis cabinet to contend with the deteriorating security situation in the country. Its members will consist of the ministers of interior, defence, foreign affairs, finance and the military chiefs-of-staff.

Since the events of 30 June 2013 in Egypt, with respect to which official Libyan opinion has voiced conflicting views, tensions and violence in Libya have soared, especially in Benghazi, which is located in the region of Cyrenaica, adjacent to the Libyan border with Egypt. Major incidents include the attack on Al-Koeifiya prison, the largest prison in the east, leading to the escape of all its inmates, and the attack on the psychiatric hospital in Benghazi’s Al-Hawari district, leading to the release of all its patients.

Other parts of eastern Libya are gripped by instability and security breakdown, especially the city of Derna. Located in the Jebel Al-Akhdar region, 350 kilometres east of Benghazi, this city has become notorious as a jihadist stronghold and has been the site of more than 65 political assassinations. The official security presence is sparse in this city in which is located Libya’s largest camps of jihadist militants. The most frequent victims of assassinations and assassination attempts at the hands of these extremists are the security officials appointed by Derna’s interim municipal government.

Libya requests Interpol aid after mass jailbreak leaves over 1000 dangerous prisoners on the loose

In Libië ontploft af en toe een bom. Op 17 augustus is er voor de derde keer een aanslag gepleegd op het Egyptische consulaat in Benghazi. Er vielen geen doden, maar elders in Libië vallen wel doden!

Violence continues in Libya

Gepubliceerd op 10 aug 2013

‘Gaddafi’s son may face execution after show trial in Libya’ – lawyer

Tripoli Torment: Libya crippled by jihad & oil brawl 2 yrs after Gaddafi ouster

En nu maar hopen dat de NATO het uit zijn hoofd laat om ook Syrië te bevrijden! Want we weten wat er van komt: het komt ons de strot uit en we hebben er de buik van vol!

Syrian Rebels Manufactured Chemical Weapons Outside Damascus

By Fahim al-Surani

August 25, 2013 “Information Clearing House – “Voice Of Russia” –

The Syrian military have discovered a warehouse with chemical agents in a suburb of Damascus. Correspondent of the Al-Ihbariya Syrian information channel Yara Saleh who was among the journalists who inspected the site of the scary find has given an exclusive interview to The Voice of Russia. She says that the discovered warehouse was at the same time a laboratory where shells were stuffed with poisonous chemicals.

The Syrian military found chemical weapons in the rebels’ tunnel located in the Jobar suburb of Damascus. Later the Syrian state TV showed the discovered poisonous agents and medical drugs.

Nu zegt de Slijpsteen opeens weer dit:
Assad: als VS ingrijpt in Syrië wacht slechts een mislukking
en:
Auto VN-inspecteurs Syrië beschoten door sluipschutters

Syrië: ‘terroristen’ beschoten VN-konvooi

De regering van de Syrische president Assad legt de blaam voor de aanval op het team van VN-inspecteurs bij de rebellen, die ze aanduiden als ‘terroristen’. Dat meldt de staatstelevisie vandaag op basis van een bron bij het ministerie van Informatie, meldt Reuters. Volgens de bron worden de ‘gewapende terroristische organisaties’ verantwoordelijk gehouden voor de veiligheid van het VN-team.

Het botte NRC duidt de terroristen nog steeds aan als “rebellen”. Volgens de media is en blijft het een “burgeroorlog”!

23 Reacties

  • mr. drs. Bou

   Beste Likoed Nederland,
   Op BOUblog bent u niet zo welkom. Als er iemand uit is op oorlogspropaganda, dan is het wel Likoed. Israël is een beschamende constructie, gebaseerd op de illusie dat Joden het recht hebben op het gebied dat men nu Israël noemt. Dat ook Christenen het oorlogsgeweld in Libië zijn ontvlucht, komt voor u wel goed uit, want u heeft graag de steun van het fundamentele Christendom. In de Naam van de Vader en zo voort!
   Weet dat er ook menselijke mensen bestaan! Zij geloven niet in Jhwh of God, maar in elkaar!

   Antwoord
 1. appie b. broek

  Het gevaar van een door de Veiligheidsraad goedgekeurd bombardement op Syrische doelen is dus voorlopig van de baan. Echter, een ander gevaar blijft bestaan en wordt zelfs steeds groter! N.l. een algehele ‘verdomming’ welke onherroepelijk zal leiden naar de grootste wereldrampen.

  President Obama is overtuigd dat de Syrische president Assad uiteindelijk verantwoordelijk is voor de ‘jongste’ Syrische gifgasaanval, dat had hij immers via ‘bondgenoot’ Israel vernomen en was de informatie afkomstig van een legereenheid die belast was met de bewaking van de voorraad gifgas.

  in hoeverre heeft Obama de ‘moed’ om vraagtekens te zetten bij de informatie van zijn Israelische vrienden, die wel vaker met dit ‘bijltje’ hebben gehakt!

  En wat te denken van de andere ‘westerse’ leiders die zich hebben gehaast om aan deze op misleiding gebaseerde actie mee te kunnen doen. Zegt dat niet iets over de ‘stand’ van de democratie, welke een gevaar voor de wereldvrede gaat worden.

  En dan hebben we de redacties van de zgn.’kwaliteitspers’. Is het toeval dat het juist deze ‘kwaliteitspers’ was, waar de foto’s van de gifaanvallen het grootst en indringenst waren, ondanks het feit dat er alle reden is om aan mediamanipulatie te denken!

  Antwoord
 2. mr. drs. Bou

  Ik ben bang dat Syrië het zelfde te wachten staat:

  Libya and Its Contexts

  The Libyan campaign not only caused extensive death and human rights violations, but it may usher in decades of more war.

  By Greg Shupak

  September 04, 2013 “Information Clearing House – Liberal interventionists thought they had this one. Their doctrine had seemingly triumphed in Libya. Not only were the usual suspects, the Christopher Hitchenses, the Bernard-Henri Levys, peddling the notion that NATO could be a global constabulary for the enforcement of human rights, but more careful commentators like Juan Cole and Gilbert Achcar had also backed Western intervention. If NATO’s war in Libya has now lost some of its initial luster, it is primarily because the murder of US Ambassador to Libya Christopher Stevens and three other Americans brought worldwide attention to the nature of the forces the war unleashed and to the chaotic state in which Libyans now find themselves.

  But the shine was, from the start, an illusion

  Antwoord
 3. mr. drs. Bou

  Nog even over Libië dat nu al twee jaar “bevrijd” is van de “wrede dictator” Gaddafi:

  Libya’s oil exports plunge, production 10 percent of pre-war levels as government’s woes grow

  TRIPOLI, Libya — Libya’s prime minister faced increasing calls for his ouster on Saturday as strikes by government employees at oil export terminals cost the North African country more than $5 billion in losses.

  Bilqasim Shindeer el-Shibany, a board member of Libya’s National Oil Corp., told The Associated Press that oil exports almost entirely have stopped. Late last month, officials said exports were around 300,000 barrels per day, down dramatically from pre-war levels in early 2011.

  Adding to the government’s woes, the capital, Tripoli, has been hit with water cuts for three days and electricity outages for the past few months that last around four hours daily.

  Antwoord
 4. mr. drs. Bou

  Look at ‘Liberated’ Libya and Despair

  By Abdel Bari Atwan
  Editor in Chief of Alquds Alarabi Newspaper

  September 20, 2013 “Information Clearing House – Welcome to the new Libya, a country ‘liberated’ by NATO which now finds itself without the oil revenues which could make it rich, with no security, no stability and assassinations and corruption at unprecedented levels.

  Antwoord
 5. mr. drs. Bou

  Libya in Anarchy Two Years after NATO Humanitarian Liberation

  Libya is an artificial state like much of the Middle East and Africa, carved out in the colonial era of World War I by Italy. It is ruled by tribal consensus among numerous tribes. Qaddafi was chosen in a long process of voting by tribal elders that can take up to 15 years I was told by one expert. When he was murdered and his family hunted, NATO forced rule by a Muslim Brotherhood-dominated National Transitional Council (NTC).

  Now in August a new Assembly was elected dominated again by the Brotherhood as in Morsi Egypt or Tunisia. Sounds nice on paper. The reality is that, by all accounts lawless bands, armed for the first time during the war with modern weapons, including foreign Al Qaeda and other jihadists are carrying out daily bombings across the country for local control. Tripoli itself has numerous armed gangs controlling sections of the capitol. It is turning into an armed battle between local tribal millitias that are forming and the Brotherthood that controls the central government. Leaders in the provinces of Cyrenaica and Fezzan are considering breaking away from Tripoli and rebel militias mobilizing across the country.

  Antwoord
 6. mr. drs. Bou

  Post-Intervention Libya: A Militia State

  By Richard Falk

  October 13, 2013 “Information Clearing House

  There is no doubt that Libya is so pervasively armed that even the National Rifle Association might find excessive. Supposedly, every household is in possession of weapons either acquired by raids on Qaddafi arsenals as his regime was collapsing or acquired from NATO benefactors. Unlike several of the other countries experiencing a troubled aftermath to the Arab Upheavals, Libya is a rich economic prize, with the world’s fifth largest oil reserves generating a cash flow that could be a boon to the troubled economies of Europe that carried out the intervention, and have acted subsequently as if they have an entitlement to a fair market share of the economic opportunities for trade and investment.

  Antwoord
 7. mr. drs. Bou

  Libya Is a Failed State

  The interim government cannot manage this crisis. It’s already been forced to compromise, agreeing in September to a 20 percent wage hike across the board for civil servants, and including oil security forces in this mix. At the same time, the government has issued warrants for the arrest of strike organizers in the east.

  While the government will not be able to enforce these warrants, the blowback for this will still be severe and will result in a violent upheaval unlike anything else in the past two years. This will reverberate throughout the already volatile Sahel region, threatening security in Tunisia and Algeria most immediately. It is also leading to a tightening of world oil supplies.

  Antwoord
 8. mr. drs. Bou

  Libya: Two Years of Chaos

  Libya on the brink of collapse two years after “liberation”

  Antwoord
 9. mr. drs. Bou

  Libya almost Imploding, Status Quo Unsustainable: Oil Industry Target of Violent Attacks

  Global Research, November 13, 2013

  Libya’s oil industry has become the target of violent attacks and civil protests, closing export terminals in east and west or/and creating an oil black market. “Security guards” at the country’s main ports are on strike and selling oil independently in spite of a 67% in pay for employees of the state oil sector on last Oct. 31. Libyan oil minister, Abdulbari Ali al-Arousi, told the Financial Times on last April 29 that disruptions to production and export cost the country about $1bn over the previous five months only.

  Antwoord
 10. Boudine Berkenbosch


  Total Blowout Expose: The Truth of Libya (Finally) Goes Mainstream

  Posted on June 29, 2014 by Freewill

  Sadly, it is unlikely that any of the parties responsible for the criminal and shameful war on Libya will ever be held to account for their crimes in a courtroom. However, they can be held to account in the court of public opinion. Their institutions must be discredited. Their names and faces must be known and repeated the world over.
  They all share responsibility for the misery inflicted on the innocent people of Libya. And we who have stood against this war from the beginning, we have been vindicated. Unfortunately, there is no solace to be found in a Libyan graveyard.

  Antwoord
 11. Bou Berkenbosch

  Wie herinnert zich nog Khalifa Haftar? Welnu, hij is er weer en hij is bezig om Benghazi te heroveren op de Islamistische terroristen!

  Libya’s Destruction a Warning to Egypt, Syria, & Ukraine

  By Tony Cartalucci

  Regarding his campaign in Benghazi, Hafter claimed that it would continue until “Benghazi is purged of terrorists,” and that, “we’ve started this battle and will continue it until we have reached our goals. The street and the Libyan people are with us.” Hafter’s sentiments echo those of Muammar Qaddafi in 2011, only then, the Western media denied the existence of terrorists that had been based in Benghazi for decades and portrayed Tripoli’s operations there as a “massacre” of “peaceful pro-democracy protesters.”

  Antwoord
 12. Bou Berkenbosch

  Failed State: ‘NATO left Libya in chaos’

  Antwoord
 13. Boudine

  Libië DRIE jaar na de bevrijding door de NATO:

  Fighting between rival militias has continued to rage in Libya’s capital forcing thousands to flee the country and prompting a number of embassies and international companies to evacuate their staff.

  The violence comes less than a week before the UN sends a special envoy to help broker a ceasefire – a move that thousands of Libyans have protested against, calling it foreign intervention.

  Antwoord
 14. Boudine

  Het is in Libië nu echt een zooitje! Maar het volgende artikel gaat over het hele Midden Oosten, dus ook het verband tussen Libië, Egypte, Moslim Broederschap, Hamas, ISIS en zo voort. Zeer boeiende video met transcript van Democracy Now:

  NATO Bombing of Libya Led to Rise of Militias Now Fighting for Oil-Rich Land

  Video

  Libya is facing its worst violence since the U.S.-backed ouster of Muammar Gaddafi in 2011. To talk more about Libya, we are joined by Vijay Prashad, professor of international studies at Trinity College. He is the author of several books, including Arab Spring, Libyan Winter.

  Antwoord
 15. Boudine

  Dit is een goede aanvulling op het vorige artikel:

  Bombs Away Over Syria! Washington Has Gone Stark Raving Mad

  By David Stockman

  August 28, 2014 “ICH” – America’s spanker-in-chief is at it again—threatening to bomb Syria owing to the uncivilized actions of its inhabitants. And when it comes to Syria, Washington avers that there are punishable malefactors virtually everywhere within its borders.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën