Archief
Artikelen

Dit is slecht nieuws: Vanaf oktober dit jaar mag de genetisch gemanipuleerde maïs van Monsanto verbouwd worden in de Europese Unie. In februari 2012 heeft men in Hongarije nog alle Monsanto-maisvelden verbrand en omgeploegd. Eind mei van dit jaar maakte Monsanto bekend dat het zich volledig uit Europa zou terugtrekken, maar achter de schermen ging de lobby gewoon door.

De gevaren van genetisch gemanipuleerde mais betreffen niet alleen de gezondheid van de dieren (en mensen!) die hiermee gevoerd worden, maar een nog veel groter gevaar bedreigt alle boeren die mais verbouwen. Het stuifmeel van Monsanto-mais kan hun gewas besmetten, waardoor hun oogst het eigendom wordt van Monsanto, terwijl ze ook nog een boete moeten betalen wegens het schenden van het octrooi. Ook blijkt het genetisch gemanipuleerde gewas, dat immuun is voor de onkruidbestrijdingsmiddelen van Monsanto, in de natuur te leiden tot superweed, onkruid dat eveneens resistent is voor het onkruidbestrijdingsmiddel. De opbrengst van GMO-gewassen is ook niet groter dan die van normale gewassen, zoals Monsanto had beloofd. En het zaad van deze gewassen is eigendom van Monsanto, zodat de boeren ieder jaar nieuw zaad moeten kopen van Monsanto. Samen met de dure onkruidverdelger van Monsanto heeft dit in India al geleid tot een epidemie van zelfmoorden onder de boeren.

Voorstanders van GMO-gewassen zeggen dat dit de enige manier is om de honger de wereld uit te helpen. Zo heeft Monsanto een soort rijst in elkaar geknutseld, die vitamine A bevat. In arme landen wonen arme kinderen die alleen maar rijst te eten krijgen. De kans bestaat dat ze daarom eerst blind worden en dan sterven aan het vitaminegebrek. De oplossing is natuurlijk: geef ze elke dag niet alleen rijst, maar ook wat groenten, zoals wortelen! Volgens Monsanto is het probleem echter opgelost als er vitamine A in de rijst zit. Het doel van Monsanto is winst maken, de voedselproductie is daarbij slechts het middel en er wordt geen leugen geschuwd om het doel te bereiken.

Rachel Parent is een meisje van 14 jaar dat zich verzet tegen genetisch gemanipuleerd voedsel. In de VS en Canada is dat voedsel zelfs niet voorzien van een label, zodat de consument niet kan kiezen voor een niet genetisch gemanipuleerd product. Ze werd uitgenodigd voor een Amerikaanse TV-show, waarbij de gastheer haar probeerde te overdonderen met de bekende Monsanto-leugens. Maar Rachel liet zich niet uit het veld slaan. Het werd een tenenkrommend gesprek:

14 year old girl picks fight with bully TV host – and WINS! duurt 14 minuten.

Het gevaar van Monsanto gaat echter verder: de diversiteit van de gewassen verdwijnt. Al minstens sinds het einde van de ijstijd verbouwen mensen overal ter wereld hun eigen voedsel, waarbij ze de beste zaden bewaren om deze het volgende jaar weer te zaaien. Tarwe, rogge, haver en gerst waren ooit slechts grassen, met een aartje van vier tot zes kleine korreltjes. Zelfs mais was ooit een grassoort met een heel klein kolfje. Na 10.000 jaar selectief zaaien zijn deze planten uitgegroeid tot hun huidige formaat! Deze spontane manier van gewasveredeling leidde ook tot een grote diversiteit van rassen en soorten. De wereldwijde monocultuur van Monsanto en andere grote zadenproducenten maakt een einde aan deze diversiteit.

De volgende documentaire gaat over de waarde van het zaad. In de traditionele manier van landbouw worden er op een klein stukje grond meerdere gewassen verbouwd. In de loop van de 20e eeuw is deze manier van landbouw op veel plaatsen vervangen door de monocultuur. Grote stukken grond worden bebouwd met hetzelfde gewas. Het gevolg is dat ziektes en vraatzuchtige insecten zich sterk kunnen uitbreiden, waardoor pesticiden noodzakelijk worden. En als de oogst een keer mislukt, dan heb je niets! Wie diverse gewassen verbouwt, weet dat het ene gewas het soms beter doet dan het andere gewas, maar het jaar daarop is het misschien omgekeerd. Diversiteit maakt ook dat de boeren kunnen leven van hun eigen oogst, wat niet het geval is als men alleen maar koffie verbouwt. Op dit moment is nog 70% van de wereldvoedselproductie afkomstig van de traditionele landbouw. Als Monsanto en andere biochemische corporaties het voor het zeggen krijgen, dan zal deze landbouw verdwijnen. Wat we dan overhouden is een zeer kwetsbare monocultuur die volledig afhankelijk is van het grote geld! Zie voor meer informatie over de documentaire de bijbehorende website.

Seeds of Freedom duurt 30 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

18 Reacties op “Monsanto versus het zaad van de vrijheid”

Laat een reactie achter