Selecteer een pagina

Archieven

Monsanto versus het zaad van de vrijheid

Dit is slecht nieuws: Vanaf oktober dit jaar mag de genetisch gemanipuleerde maïs van Monsanto verbouwd worden in de Europese Unie. In februari 2012 heeft men in Hongarije nog alle Monsanto-maisvelden verbrand en omgeploegd. Eind mei van dit jaar maakte Monsanto bekend dat het zich volledig uit Europa zou terugtrekken, maar achter de schermen ging de lobby gewoon door.

De gevaren van genetisch gemanipuleerde mais betreffen niet alleen de gezondheid van de dieren (en mensen!) die hiermee gevoerd worden, maar een nog veel groter gevaar bedreigt alle boeren die mais verbouwen. Het stuifmeel van Monsanto-mais kan hun gewas besmetten, waardoor hun oogst het eigendom wordt van Monsanto, terwijl ze ook nog een boete moeten betalen wegens het schenden van het octrooi. Ook blijkt het genetisch gemanipuleerde gewas, dat immuun is voor de onkruidbestrijdingsmiddelen van Monsanto, in de natuur te leiden tot superweed, onkruid dat eveneens resistent is voor het onkruidbestrijdingsmiddel. De opbrengst van GMO-gewassen is ook niet groter dan die van normale gewassen, zoals Monsanto had beloofd. En het zaad van deze gewassen is eigendom van Monsanto, zodat de boeren ieder jaar nieuw zaad moeten kopen van Monsanto. Samen met de dure onkruidverdelger van Monsanto heeft dit in India al geleid tot een epidemie van zelfmoorden onder de boeren.

Voorstanders van GMO-gewassen zeggen dat dit de enige manier is om de honger de wereld uit te helpen. Zo heeft Monsanto een soort rijst in elkaar geknutseld, die vitamine A bevat. In arme landen wonen arme kinderen die alleen maar rijst te eten krijgen. De kans bestaat dat ze daarom eerst blind worden en dan sterven aan het vitaminegebrek. De oplossing is natuurlijk: geef ze elke dag niet alleen rijst, maar ook wat groenten, zoals wortelen! Volgens Monsanto is het probleem echter opgelost als er vitamine A in de rijst zit. Het doel van Monsanto is winst maken, de voedselproductie is daarbij slechts het middel en er wordt geen leugen geschuwd om het doel te bereiken.

Rachel Parent is een meisje van 14 jaar dat zich verzet tegen genetisch gemanipuleerd voedsel. In de VS en Canada is dat voedsel zelfs niet voorzien van een label, zodat de consument niet kan kiezen voor een niet genetisch gemanipuleerd product. Ze werd uitgenodigd voor een Amerikaanse TV-show, waarbij de gastheer haar probeerde te overdonderen met de bekende Monsanto-leugens. Maar Rachel liet zich niet uit het veld slaan. Het werd een tenenkrommend gesprek:

14 year old girl picks fight with bully TV host – and WINS! duurt 14 minuten.

Het gevaar van Monsanto gaat echter verder: de diversiteit van de gewassen verdwijnt. Al minstens sinds het einde van de ijstijd verbouwen mensen overal ter wereld hun eigen voedsel, waarbij ze de beste zaden bewaren om deze het volgende jaar weer te zaaien. Tarwe, rogge, haver en gerst waren ooit slechts grassen, met een aartje van vier tot zes kleine korreltjes. Zelfs mais was ooit een grassoort met een heel klein kolfje. Na 10.000 jaar selectief zaaien zijn deze planten uitgegroeid tot hun huidige formaat! Deze spontane manier van gewasveredeling leidde ook tot een grote diversiteit van rassen en soorten. De wereldwijde monocultuur van Monsanto en andere grote zadenproducenten maakt een einde aan deze diversiteit.

De volgende documentaire gaat over de waarde van het zaad. In de traditionele manier van landbouw worden er op een klein stukje grond meerdere gewassen verbouwd. In de loop van de 20e eeuw is deze manier van landbouw op veel plaatsen vervangen door de monocultuur. Grote stukken grond worden bebouwd met hetzelfde gewas. Het gevolg is dat ziektes en vraatzuchtige insecten zich sterk kunnen uitbreiden, waardoor pesticiden noodzakelijk worden. En als de oogst een keer mislukt, dan heb je niets! Wie diverse gewassen verbouwt, weet dat het ene gewas het soms beter doet dan het andere gewas, maar het jaar daarop is het misschien omgekeerd. Diversiteit maakt ook dat de boeren kunnen leven van hun eigen oogst, wat niet het geval is als men alleen maar koffie verbouwt. Op dit moment is nog 70% van de wereldvoedselproductie afkomstig van de traditionele landbouw. Als Monsanto en andere biochemische corporaties het voor het zeggen krijgen, dan zal deze landbouw verdwijnen. Wat we dan overhouden is een zeer kwetsbare monocultuur die volledig afhankelijk is van het grote geld! Zie voor meer informatie over de documentaire de bijbehorende website.

Seeds of Freedom duurt 30 minuten.

18 Reacties

  • mr. drs. Bou

   Beste Douwe,
   Dank voor je reactie en welkom op BOUblog.
   Mijn excuses dat het even duurde voor je reactie werd geplaatst, maar mijn spamfilter had weer eens kuren. En ik had het druk met mijn nieuwe moestuin, die overwoekerd werd door de tomaten. Die moet je dieven, maar ik ben niet zo’n dief. Nu heb ik ze gesnoeid, in de hoop dat het helpt. 😉

   Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Kweken met- en bezit van natuurlijke zaden wordt strafbaar in EU

   Europa plant controle op kleinschalige teelt van fruit en groenten

   De Europese Commissie wil land- en tuinbouwers in de toekomst verplichten standaard zaadgoed te gebruiken. Gevreesd wordt dat zeldzame en oude variëteiten amper kans zullen maken op een toelating van Europa en dat de teelt ervan, ook door private tuiniers, strafbaar zal worden.

   De Europese Commissie werkt aan een nieuwe verordening inzake de zadenmarkt. Daarmee komt een besluit van het Europees Gerechtshof van juli vorig jaar in werking: enkel ambtshalve toegelaten zaaigoed zal nog mogen verkocht worden. Tot nu toe werd een uitzondering gemaakt voor oude en zeldzame soorten zaaigoed die voornamelijk voor de ruilhandel gekweekt werden en in kleine hoeveelheden verhandeld werden.

   Antwoord
 1. mrpettjo

  Rare snuiters op de nieuwe media site Climategate site. Werkelijk ALLES wat de milieubeweging en verontruste burgerbeweging doet is verdacht en (ook GMO-)wetenschap is alles zaligmakend.
  Ja, zij geloven in GMO als oplossing van het wereldvoedselvraagstuk. Maar: niet ondertekenen natuurlijk en die proefvelden zullen meer en meer mikpunt worden van verontruste ouders en andere natuur- en milieuliefhebbers..
  http://climategate.nl/2013/08/17/onderteken-petitie-bjorn-lomborg-na-recente-vernietiging-gm-proefveld/

  Antwoord
 2. Jasper

  Een Quote uit de tekst in dit artikel ” In de VS en Canada is dat voedsel zelfs niet voorzien van een label

  Volgens mij is dat nog nergens op de wereld zo en misschien heb ik dat mis ,maar volgens mij zou dat een regel of wet moeten worden zodat men in vrijheid kan kiezen als consument.Mvg.Jasper.

  Antwoord
  • Sancho Panza

   En wat te doen voor die mensen die nog wel graag een stukje vlees eten? Hoe kom je erachter of en hoeveel GMO veevoer die beesten hebben gehad. Dan heb ik het nog niet over de internationale vleeshandel gehad. Idem met groeihormonen in vlees, melk en andere produkten. Er is maar 1 oplossing; NIET rommelen met de natuur en een ontbinding van organisatie’s als Monsanto en consorten.

   Antwoord
 3. mr. drs. Bou

  5 GMO Myths Busted

  Antwoord
 4. Vili Ross

  De moeite waard om toe te voegen aan dit onderwerp, deze thread en de discussie.
  Hoe positieve praktische ecologische initiatieven de belofte van grote fundamentele positieve gevolgen in zich dragen. De belofte voor wat betreft een kans voor positieve gedragsverandering en “awareness” van veelal gebrainwashte, gemarginaliseerde, gediscrimineerde, gedrogeerde, gecriminaliseerde, met gmo gemanipuleerd armelui-fastfood volgestopt en ziek gemaakte groepen – veelal Afro-Amerikaanse – US burgers in zogenaamde achterstandswijken van de grote US steden.
  titel van de video: Ron Finley: A guerilla gardener in South Central LA‏.
  Korte impressie video:
  Ron Finley plants vegetable gardens in South Central LA — in abandoned lots, traffic medians, along the curbs. Why? For fun, for defiance, for beauty and to offer some alternative to fast food in a community where “the drive-thrus are killing more people than the drive-bys.”Link: http://www.youtube.com/watch?v=EzZzZ_qpZ4w

  Antwoord
 5. mr. drs. Bou

  Steeds méér boeren mijden GMO om….

  Een groeiend aantal boeren mijden genetische gemodificeerde zaden (GMO), maar dit gebeurt niet direct omdat ze een ideologische weerstand hebben tegen deze GMO-industrie, waar de firma Monsanto de skepter zwaait. Volgens deze boeren blijkt uit praktische overwegingen alleen al, dat niet-GMO-zaden (laten we ze ajb ‘natuurlijke zaden’ noemen!) veel productiever zijn en ook meer winst genereren voor het boerenbedrijf.

  Antwoord
 6. Bou Berkenbosch

  It’s happening: GMO corn no longer resists insects

  Antwoord
 7. mr.drs.Bou

  21 Mei: Mars voor Moeder Aarde!

  Zaterdag 21 mei wordt in Den Haag maar ook in honderden steden over de hele wereld de Mars tegen Monsanto gehouden. Omdat we naast het tegengeluid ook willen laten zien hoe het wél kan hebben we in Den Haag dit jaar voor een andere naam gekozen: “De mars voor Moeder aarde”. In het onderstaande stuk leest u wat de problematiek rond de landbouwgiganten zoal is en wat de gewone burger kan doen om deze problematiek in zijn dagelijkse omgeving tegen te gaan.

  Zie ook:
  Zie http://www.marsvoormoederaarde.nl of het facebook evenement: Mars voor Moeder Aarde voor meer informatie.

  Antwoord
 8. Groene Wolf

  Vandana Shiva(pientere dame):
  We Must Fight Back Against the 1 percent to Stop the Sixth Mass Extinction (Democracy NOW) duurt 28 minuten.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën