Archief
Artikelen

Psychologie is de wetenschap van het menselijke gedrag, maar binnen die wetenschap zijn er verschillende richtingen en stromingen. De gedragspsychologie (behaviourisme) richt zich uitsluitend op het gedrag van mensen, waarbij de emoties, wensen en dromen buiten beschouwing worden gelaten. De klinische psychologie probeert gedrag te verklaren als resultaat van hersenimpulsen, terwijl de sociale psychologie kijkt naar gedrag als resultaat van sociale relaties. De humanistische psychologie streeft naar het maximale welbevinden van mensen, waarbij emoties juist belangrijk zijn. Uiteraard komen deze stromingen op verscheidene punten samen. Het doel van de psychologie is echter steeds: het gedrag te verklaren en te beïnvloeden.

In dat laatste schuilt een gevaar: psychologie kan ook een middel zijn om het gedrag van mensen te controleren. Dat gaat over macht! Toen Sigmund Freud zijn psychoanalytische theorie ontwikkelde, was zijn doel nog voornamelijk het welbevinden van zijn patiënten, die vaak leden aan stoornissen die voortvloeiden uit de sociale context van de 19e eeuw. Zijn ontdekking dat gedrag werd gestuurd door onbewuste verlangens en impulsen, werd door zijn neef Edward Bernays omgezet in een techniek om mensen te verleiden tot het kopen van bepaalde producten, maar ook tot het maken van politieke keuzes. Bernays is de grondlegger van de reclamepsychologie.

Edward Bernays and the Art of Public Manipulation duurt 9 minuten.

De psychologie van controle is echter al veel ouder. Een beroemde voorloper van de politieke psychologie is Niccolò Machiavelli (1469-1529), die in zijn boekje “De Prins” een handleiding schreef hoe men aan de macht kon komen en hoe men deze macht kon behouden. Een heerser moet niet alleen letten op zijn reputatie, maar zo nodig moet hij ook bereid zijn om immoreel te handelen door het gebruik van geweld en bedrog. Hij moet zowel geliefd zijn als gevreesd. Deze cynische en pragmatische denkbeelden over macht en politiek zijn nog altijd van grote invloed.

In de 19e eeuw begon het mechanische denken de wetenschap te overheersen, zo ook in de psychologie. Ivan Pavlov experimenteerde met honden, B.F. Skinner later met ratten en duiven. De vraag of deze dieren zich prettig voelden in dat laboratorium, werd niet gesteld. Nog erger is echter, dat de resultaten van deze experimenten werden gebruikt om mensen te beïnvloeden. Vooral in de opvoeding van kinderen begonnen deze ideeën van straf en beloning een belangrijke rol te spelen. De vraag waarom een kind een bepaald gedrag vertoont, werd daarbij niet langer gesteld.

Operant conditioning duurt 4 minuten.

Skinner’s Operant Conditioning duurt 3 minuten.

In Nazi-Duitsland werden deze ideeën verder ontwikkeld, vaak met de meest wrede experimenten op mensen. Vlak na de oorlog zorgde Operatie Paperclip er voor dat deze “professor Sickbock“-geleerden naar de VS werden overgebracht. Daar werkten zij verder aan hun mind control experimenten, met als meest beruchte voorbeeld het geheime project MKUltra. De humanistische Prlwytzkofsky-geleerden waren daarmee niet helemaal uitgeschakeld, maar ze kregen minder subsidie en hun status was laag. Pas in de jaren ’70 kwam er een opleving, die inmiddels weer teniet gedaan is door de psychische pillen-cultuur en het psychiatrisch diagnostisch handboek.

Een andere grote speler in de psychologie van controle is het Tavistock Instituut, dat is gevestigd in Londen. Hoewel Tavistock zich profileert als een humanistische Prlwytzkofsky-club, heeft het banden met allerlei andere organisaties die heel wat minder humanistisch zijn.

Tavistock Institute for Global Manipulation duurt 5 minuten.

Het ongemerkt manipuleren van grote groepen mensen noemt men Social Engeneering. Een belangrijk middel is daarbij de tv. Op dit moment is vrijwel heel Nederland onder de indruk van de dood van prins Friso. Dat er dagelijks mensen sterven door oorlogsgeweld, aan ondervoeding of andere sociale misstanden, dat raakt ons niet zo. We weten het wel, maar dank zij de dagelijkse NOS-info op de tv vinden we het heel gewoon! Prins Friso maakt als symbool deel uit van de huidige machtsstructuur, die in stand wordt gehouden met leugens en bedrog, oftewel mind control. Daarom roept de tv uitgebreid ach en wee over de dood van een verwende crypto-homo die met zijn vriend buiten de piste ging skiën terwijl er lawinegevaar was. Het hele volk huilt even mee en dan na de reclame… Wie begrijpt hoe deze manipulatie werkt, laat zich er niet langer door beïnvloeden.

State of Mind the Psychology of Control duurt een uur en 50 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “De psychologie van controle”

 • just toknow:

  internet, mn facebook is met hetzelfde experiment aan de gang

  • mr. drs. Bou:

   Klopt! Facebook, Hyves, Linkedin en Twitter lenen zich ook prima voor Social Engeneering. Wees dus voorzichtig met wat je over jezelf prijsgeeft op internet!

 • Nemesis:

  Vergeet vooral het onderwijs niet. Ik zeg wel eens gekscherend: “van onder wijs, van boven dom!”
  Precies maakten ze ons op school maar eens ECHT van boven wijs.
  Nee het tegenovergestelde is het geval. Het onderwijs als instituut is door en door corrupt en scholen en universiteiten zelfs leveren alleen maar slaafse volgelingen van het systeem af die een beetje kunnen rekenen, in een retort roeren en soms zelfs een schetenwappelijke wetenschappelijk theorietje opstellen.

 • mrpettjo:

  Recent onderzoek bevestigt dat wereldleiders en belangrijke popmusici (bv. Beatles en Bob Dylan) getraind en gecoached worden door instituten als het Tavistock Institute for Human Relations. Het is letterlijk een pot nat van mind-controlling:
  (met zeldzame foto van homoseksuele escapade tussen John Lennon en Andy Warhol samen met Yoko Ono)

  Dit is toch zeer opmerkelijk: Stalin en Hitler (beide ook Rothschild bastaarden; volgens Greg Hallett & Bridget Hitler) beide getraind in het Tavistock Institute voor de Eerste Wereldoorlog (zie ook: http://forum.prisonplanet.com/index.php?topic=76411.0) en beiden net als Trotsky, Freud en Tito wonend in het hart van Wenen rond 1913:

  http://the-tap.blogspot.nl/2013/04/1913-when-hitler-trotsky-tito-freud-and.html

  The Beatles were an Illuminati creation. Their songs were written for them and handlers scripted their actions and words.They demonstrate that popular culture is really mind control.

  http://henrymakow.com/beatles_were_mind_control.html

  En: Stalin had opmerkelijk genoeg een Duitse propagandachef en (ook) Mao had een Joodse (zionistische) propagandachef.

  Het Tavistock Instituut en psychologische manipulatie van het volk

  Na de Eerste Wereldoorlog werd in Engeland in 1921 het Tavistock Instituut (TI) opgericht. De Graaf van Bedford, Markies van Tavistock, doneerde een gebouw aan de ‘Royal Group of International Affairs’. Het TI werd het hart van de psychologische tak van de Britse geheime dienst.

  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=P1454

  Voor de Eerste Wereldoorlog bestond er al een Tavistock Clinic, de voorloper van het Tavistock Institute (TI).
  Wikipeda stelt de oprichting van het schimmige instituut Tavistock Institute for Human Relations in Londen NA de Tweede Wereldoorlog..

  Meer informatie over de lange voorgeschiedenis van het TI (o.a. Fabian Society, The Society for Psychical Research (SPR), H.G. Wells, Cecil Rhodes, Bertrand Russell, Sigmund Freud, Anna Freud (dochter) etc.)

  http://tavistockagenda.iwarp.com/

  Als je de links over het NWO onderzoek leest en tot je door laat dringen is het ook wel begrijpelijk dat het reguliere wetenschappelijk onderwijs en het basis- en middelbaar onderwijs steeds meer verwaarloosd worden door puppet-regeringen in West-Europa. Alleen het NWO onderzoek telt in de ogen van de wereldelite (Comite van 300).
  Ook is er blijkbaar een oekaze van het Comite gekomen om de particuliere zelfstandigen zoveel mogelijk financieel te treffen zodat zij terugvallen in het groeiende proletariaat dat doelbewust gecreerd wordt (Verelendung).

  • mr. drs. Bou:

   Dank je wel, mrpettjo! Dit is goede informatie!
   Je stond in de wachtrij vanwege meer dan drie links, maar dat doe WordPress nou eenmaal.
   Intussen heb ik ook dat artikel over de Boogyman bijgewerkt. De video deed het niet meer, maar nu weer wel. Die lezing van Parenti uit 2002 is ook nog steeds de moeite waard.

   Michael Parenti Terrorism Globalism and Conspiracy duurt een uur.

 • Boudine:

  Why an Assassinated Psychologist – Ignored by US Psychologists – Is Being Honored

  Martin-Baró also knew that theories in psychology and psychiatry are not politically neutral. Mainstream schools of thought – be they behavioral or biochemical – accept the maximization of pleasure as the motivating force for human behavior, the same maximization of pleasure that is assumed by neoclassical economic theorists. This ignores the human need for social justice, freedom and autonomy, as well as other motivations that would transform society. Martin-Baró knew that there are political consequences to mainstream psychology’s restriction of its research to quantifiable variables. He pointed out that when knowledge is limited to only quantifiable facts and events, we “become blind to the most important meanings of human existence.” Human dimensions such as commitment, solidarity, hope and courage cannot be simplistically quantified, but are what enable human beings to overcome injustice.

 • mr.drs.Bou:

  Psychopaths Have Enslaved Humanity – Willem Felderhof duurt 30 minuten.

  Gepubliceerd op 31 mrt. 2017

  Willem’s youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UCLEE
  Willem Felderhof’s website http://www.dutchanarchy.com. He is a former commercial airline pilot and whistleblower of toxic air in aviation which is known as the “Aerotoxic Syndrome”

Laat een reactie achter