Archief
Artikelen

Bovenstaande foto is van de schedel van een dinogorgon, een roofdier dat meer dan 250 miljoen jaar geleden op aarde leefde. Het is geen dinosaurus, want die bestonden toen nog niet. Dat de dinosaurussen ongeveer 65 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven, nadat de aarde was getroffen door een grote meteoriet, is wel bekend. Die meteoriet liet een grote krater achter, de Chicxulub krater die eind jaren ’90 werd ontdekt op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. In die jaren waren de dino’s populair, mede dank zij Hollywood, maar de dinogorgon was het slachtoffer van een nog veel grotere ramp. Aan het einde van het Perm, ongeveer 250 miljoen jaar geleden, zijn vrijwel alle soorten op aarde vrij plotseling uitgestorven. Over de oorzaak van deze massale extinctie zijn de geleerden het nog niet eens.

Op de grens tussen Perm en Trias ligt een laag sediment waarin alle sporen van leven ontbreken. Het blijkt dat meer dan 90% van alle soorten, zowel op het land als in de zee, aan het einde van het Perm zijn uitgestorven. Een belangrijke vraag is dan, of dit plotseling gebeurde, of dat het een langzaam proces was waarbij de ene rampzalige gebeurtenis werd gevolgd door de andere ramp. De vraag is ook of de ene ramp het gevolg was van de andere, of dat het gaat om een samenloop van omstandigheden.

Deze vragen en de mogelijke antwoorden ondermijnen ook de theorie dat de dinosaurussen plotseling zijn uitgestorven door een inslag van een meteoriet. De volgende video gaat over de controverses in het onderzoek naar de extinctie van de dino’s, aan het einde van het Krijt. Zij waren niet de enige diersoort die uitstierf. Men schat dat ongeveer 65 tot 70% van alle soorten rond die tijd is uitgestorven. De belangrijkste vraag is dan: gebeurde dit plotseling, of was het een geleidelijk proces? In de volgende video, gemaakt voor Discovery Channel, pleit men voor een geleidelijke uitsterving, die slechts gedeeltelijk werd veroorzaakt door de inslag van de meteoriet. Deze video is doorspekt met spectaculaire beelden, maar vertelt daarbij wel een interessant verhaal.

What really killed dinosaurs duurt 42 minuten.

Dezelfde vragen worden uiteraard gesteld in het onderzoek naar de extinctie aan het einde van het Perm: was het plotseling, of een geleidelijk proces? Deze extinctie was nog veel dramatischer dan die aan het einde van het Krijt, er leefden na afloop nauwelijks nog planten en dieren, de aarde was vrijwel dood. Maar deze natuurlijke massamoord gebeurde veel langer geleden! De sporen zijn dan ook vervaagd en de zoektocht naar de eventuele dader is nog moeizamer dan bij de uitsterving van de dino’s.

Men vermoedt dat de inslag van een meteoriet de boosdoener kan zijn geweest. Af en toe wordt er dan ook een bijbehorende krater gevonden. Zeker is wel, dat er rond die tijd een reeks van vulkanen uitbarstte, waarvan de lava nu het landschap vormt van de Siberian Traps. De grote vraag is dan of die vulkanen uitbarstten door de spontane drift van de continenten, of als gevolg van de inslag van een meteoriet.

De volgende documentaire, ditmaal van de BBC, is eveneens voorzien van een overdaad aan spectaculaire beelden, maar ook hier is de informatie boeiend genoeg. Duidelijk wordt wel, dat de ene ramp de andere kan veroorzaken. Zo kan de temperatuur op aarde drastisch stijgen, nadat de zee voldoende is opgewarmd om het bevroren methaan in de zeebodem te doen overgaan in methaangas, wat een zeer sterk broeikasgas is. Een vrij kleine temperatuurstijging kan zo een ware hittegolf veroorzaken. Onduidelijk blijft echter wat de trigger was voor een dergelijke, de hele aarde omvattende, dodelijke natuurramp.

The Day the Earth Nearly Died duurt 49 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

21 Reacties op “Het einde van het Perm (252 miljoen jaar geleden)”

 • Jasper:

  Ik bezit al een paar weken de gedachtes of vragen of er een mogelijkheid bestaat dat kan het zijn dat men via de chemtrails vooral het laatste of de laatste jaren de methaangas-concentratie verhoogd heeft? Mochten er zich nu hevige zonnenestormen(flairen) gaan manifesteren dat men eigenlijk kunstmatig de gehele wereld bevolking zou kunnen uitdunnen door de reacties die erop zouden kunnen volgen.Alles is namelijk interdependent aan elkaar en neem dat gegeven met de mogelijkheid dat de 12e planeet van Zacharia Stitchin zich voor de zon gaat afbuigen en onze aarde na ongeveer 3600 jaar weer gaat passeren rond eind sept 2013 plus de vreemde murals en muurtekeningen op het Amerikaanse vliegveld Denver plus de geruchten van enorme ondergrondse bouwwerken zelfs steden waarin alleen de super-eliten kunnen schuilen dan zou de mens deze keer een behoorlijke stevige rit tegenmoet kunnen gaan.Zouden het simpelweg geruchten van zieke geesten kunnen zijn die angst willen zaaien of zou het …..???

  • mr. drs. Bou:

   Jasper, doe toch niet zo mal!

   De 12e planeet van Sitchin bestaat helemaal niet en de tekenaar van de Murals op vliegveld Denver had een wonderlijke fantasie.

   Die behoorlijk stevige rit is voor miljoenen mensen reeds een feit, ze lijden honger of ze leven in oorlogsgebieden!

   Dat de super-elite schuilkelders bouwt, dat komt volgens mij omdat ze nog steeds denken dat ze dan een kernoorlog kunnen overleven. Misschien lukt dat ook wel, maar na een dergelijke oorlog lijkt het leven me niet zo leuk meer. Tenzij je de rest van je leven in een schuilkelder wil zitten en bonen uit blik wil eten!

   Misschien gebeurt er ooit wel weer iets waardoor het grootste deel van alle levende wezens uitsterft, maar de kans dat dit gebeurt in september 2013 is verwaarloosbaar klein. Bovenstaande documentaires gaan niet over de politiek, maar over de wetenschap! Het leuke van de wetenschap is dat men het nooit helemaal zeker weet! 😉

   • Jasper:

    Quote mr.drs.Bou” Die behoorlijk stevige rit is voor miljoenen mensen reeds een feit, ze lijden honger of ze leven in oorlogsgebieden!

    Dat is een waarheid welke zeker een feit is te noemen , en waar zeer zeker onnodige en corrupte zaken deel aan hebben.Het oneerlijke verdeelde kapitalistische systeem met de scheve toegewezen subsidies en vele andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen weggemoffelt in en onder de naam van z.g. goedheid en de z.g. heilige huisjes zijn me bekend.Men doet slechts aan symptoom bestrijding dat om de vele flaws (tekortkomingen)in het systeem buiten het verhaal te houden.Jammer dat er nog vele zijn die het lijken te accepteren zolang men maar niet aan hun z.g.’veilige’ verworvenheden zullen komen.Het mooie en positieve is dat er vele wakker geschud worden door geweldige blogs en sites als deze van u e.d. en soms een spiegel voorgehouden krijgen.Er zijn al vele geweldige zielen ook wakker dat heeft prof.Maarten van Rossum in het verleden mooi beschreven op zijn blog hij verbond er destijds de beweging occupy aan maar het lijkt me zelfs groter als die gedachte te zijn– http://maartenvanrossum.blogspot.nl/2011/12/video-is-de-wereldwijde-occupy-beweging.html — Mvg.Jasper:)

 • Jasper:

  Beste mr.drs. Bou , waarom is er dan een hemellichaam zichtbaar naast of in de buurt van de zon zoals op deze video http://youtu.be/PUPgvjJ_6Kg

  Ik heb nog nooit iets in de buurt of rondom de zon gezien buiten een zonsverduistering.En er zijn ook video’s van mensen die de opkomst van twee zonnen vast lijken te stellen.http://youtu.be/vYd-30DAhxs

  en tot slot deze mini docu http://youtu.be/wLyo2abC1AQ —Mvg.Jasper.

  Planet Nibiru to pass Earth by August 2013 duurt 25 minuten.

  • mr. drs. Bou:

   Beste Jasper,

   Als er twee zonnen zijn, waarom zien we dan niet allemaal twee zonnen? Ik zie er maar een!

   Ik luister nu naar de laatste docu, over Niburu die zou komen in augustus van dit jaar. Er zou dit jaar ook een komeet voorbij komen die met het blote oog zichtbaar zou zijn, maar ik heb hem nog niet gezien. De laatste zichtbare komeet was Hale Bob, die heb ik wel gevolgd.

   Het is nu al 12 augustus, maar Niburu is nog steeds niet in zicht. Vorig jaar op 21 december zou de wereld ook al vergaan! Laten we ons oordeel dus maar weer uitstellen tot september. 😉

   Die 12e planeet van Sitchin is een hoax die steeds terugkomt!

   • Jasper:

    Omdat we er niet op letten misschien , er zijn er velen die ook de chem-trails nog helemaal niet opgemerkt hebben ze kijken gewoonweg niet veel omhoog.En volgens mij scheelt het veel of men er zich ervan bewust is of zal zijn.De eerste boten uit het westen werden ook niet opgemerkt door de Indianen pas toen men er zich van bewust werd …Zo kan het werken.En de aangedragen video’s getuigen toch wel van objecten in de buurt van de zon en die zijn van dit jaar en slechts een paar maanden geleden opgenomen real-life.Zou men ook daarom kunstmatige wolken-dekken kunnen hebben gefabriceerd?Juist om alles aan het zicht te onttrekken voor diegenen die zich wel wat bewust zijn.Schijnbaar is ons systeem volgens de wetmatigheid ingedeeld dat alleen geverifieerde bevestiging wetenschap is , en zo kan niemand iets echt bewijzen het kan niet geverifieerd worden.Einstein stelde :Afwezigheid van bewijs, is geen bewijs van afwezigheid. Dat de natuur de bijen e.d. schade ondervind is voor die groep die het wenst te verbergen dat slechts collateral damage.En die groep bediend zich er behoorlijk vaak van zelfs gewoonweg mensen-offers te brengen(midden-oosten ,9-11 andere false opps. ect.) wegens een satanistische ondergrond/religie dus die liggen nergens wakker van dat geeft hun ‘kracht’ Dat neemt niet weg dat het de mogelijkheid zou kunnen bezitten dat gespecialiseerden in desinformatie propaganda dit onderwerp gekaapt zouden kunnen hebben dat ben ik met u eens.Maar toch zijn er tekens die ik opmerkelijk vind in dit alles.Mvg.Jasper.

 • Marc:

  Hallo Bou,

  Doe toch niet zo mal, dat kun je ook van jouw opmerking vinden .. :-).

  “De 12e planeet van Sitchin bestaat helemaal niet en de tekenaar van de Murals op vliegveld Denver had een wonderlijke fantasie”.

  Is het niet beter een open mind te houden … ?
  Vind ik.

 • mr. drs. Bou:

  Beste Jasper,

  Er is niet alleen Niburu, maar ook Nemesis. Dit zou een uitgedoofde zon zijn die als een tweeling-ster rond onze zon draait. Deze zwarte ster zou elke 26 miljoen jaar een extinctie veroorzaken.

  Deze theorie klopt ook niet. Hij is gebaseerd op het zogenaamde ritme van Raup en Sepkosky. Zij ontdekten in de jaren ’80 dat er in het verleden een grote extinctie plaats vond met een onderliggend ritme van ongeveer 26 miljoen jaar. De oorzaak is nog steeds niet bekend, maar het kan onmogelijk een ster als Nemesis zijn.

  Doordat er af en toe een andere ster in de buurt van de zon komt, verandert het zwaartekrachtveld rond de zon voortdurend. Een tweeling-ster kan daarom nooit zo’n regelmatig ritme hebben. Voor wie het toch wil geloven, is hier weer een documentaire vol dood en destructie. En natuurlijk houdt de NASA dat allemaal geheim. Maar met een beetje kennis van de wetten van Kepler valt gemakkelijk in te zien dat ook deze boze theorie niet klopt. Spannend, hoor…

  Nibiru,planet X is coming full doc duurt 44 minuten.

 • Jasper:

  Beste mr.drs.Bou ,laat de door u aangevoerde video nou net gemaakt zijn door diegenen die er belang bij hebben het verborgen te houden, dat kan men beamen als men de aftiteling nader bekijkt.Ook de gehele opzet en de gebrachte sensatie bevestigd mij dat enig zins , waarbij men start vanuit de positie dat de planeet niburu een tweeling-planeet van de zon zou zijn.Dat is geen juist uitgangspunt lijkt me omdat niburu een klein op zichzelf bestaand sterrenstelsel is welke zich kruist met ons sterrenstelsel.Omdat de baan van 3600 jaar constant lijkt te zijn vormt dat de enge reden dat het deel uitmaakt van ons eigen stelsel.De correcte benaming zou zijn passant ik geloof dat men de naam er ook aan ontleent vanuit het oude Soemerië.Ter overdenking zou ik graag de volgende video aandragen : http://youtu.be/-DJtLrk23mc

  Het verhaal van Nibiru en de Annunaki mét bewijs !

  Ik begrijp dat ik me glad ijs begeef vanwege de mogelijke onderdrukking van bepaalde kennis , en maak ook verder geen enkele claim richting absolutie ik ben en blijf open-minded hetgeen me laat leren en groeien.Dit laatste laat de ruimte voor verdere discussie waarin ik me nederig aan de waarheid die is wens op te stellen.Namaste,Jasper 🙂

 • mr. drs. Bou:

  Omdat de baan van 3600 jaar constant lijkt te zijn vormt dat de enge reden dat het deel uitmaakt van ons eigen stelsel.De correcte benaming zou zijn passant ik geloof dat men de naam er ook aan ontleent vanuit het oude Soemerië.

  Jasper, in dat geval zou er een ritme van 3600 jaar moeten bestaan, maar dat is er niet! Men ontleent dit jaartal eenvoudig aan boomjaarring 1628 v.Chr., omdat vanaf dat moment een wereldwijde groeistoornis begon.

  Dat gedoe met die Annunaki-reptilians hangt me echt meters de keel uit! Ik lig al jaren in de clinch met mensen die daarin geloven. “Dit Sumerische kleitablet zegt…” en dan zien we een Babylonisch rolzegel, of zelfs een rolzegel uit Elam voorbij komen!

  Goud wordt als vrijwel enige element in zuiver vorm aangetroffen in de natuur. Het glanst en het is vrij zacht, dus eenvoudig te bewerken. Ook blijkt het duurzaam. Gezien de kunstzinnigheid van de eerste mensen is het geen wonder dat ze gouden kralen maakten.

  Met een beetje kennis van scheikunde kan iedereen begrijpen dat dit zware metaal NIET kan worden gebruikt om de atmosfeer van een (niet bestaande) planeet op te warmen.

  Als je het niet erg vindt, dan wil ik verder geen tijd meer besteden aan deze ONZIN!!! 🙁

 • Jasper:

  Nee dat vind ik niet erg ik begrijp het vanuit die gedachte , het is of was geenszins een wens van me bepaalde zaken op te dringen.Ik wilde het enkel even aanhalen en was me niet bewust van die clinch die u hier aanhaalt.Ik wens mensen leven in harmonie toe en vind oorlogen en de meeste strijd als die aanhoudend van aard is naast de gewone meningsverschillen die ons verder kunnen brengen niet getuigen van die wens om in harmonie te leven.
  Dank u voor de genomen tijd mijn excuus als ik u ongewild een slecht gevoel heb bezorgd en wens u daarvoor liefde in uw hart terug toe in alle oprechtheid om dat gevoel te helen.Ik ben ervan overtuigt dat u een zeer goed mens bent getuige uw waardevolle blog en de sturende kracht erachter u zelf.Mvg.Jasper.

  • mr. drs. Bou:

   Dank je wel, Jasper. En nu weer on topic: het gaat mij om de manier waarop de hedendaagse wetenschap deze grote uitstervingen onderzoekt! En ook om de manier waarop de theorie steeds weer verandert.

 • Hendrik:

  Geweldig onderwerp. En deze uitsterving moet zeer plots gekomen zijn. Want zo zijn er meerdere inslagen geweest. Er zijn zelfs dieren gevonden met het gras nog tussen hun kiezen cq mond. Wat betekend dat het plots klap is geweest. Een mooi boek daarvan is van Velikovski Aarde in beroering. Vb de zon zal nooit meer in het lichtpunt van de piramides in Egypte staan. dus er moet een super knal geweest zijn die de aarde uit zijn positie heeft gebracht, al was dit vele jaren later.
  Mvg Hendrik

  • mr. drs. Bou:

   Welkom op BOUblog, Hendrik. En inderdaad, Velikovsky was een belangrijke voorloper in de acceptatie van het catastrofisme. Maar “Aarde In Beroering” bevat wel erg veel fouten. Het is dan ook al een oud boek en de hele wetenschap keerde zich nog tegen het idee van kosmische rampen. De mammoeten waar jij aan refereert, zijn waarschijnlijk uitgestorven aan het einde van het Younger Dryas. Google maar eens op Younger Dryas event! Ook dat was een kosmische ramp. En inderdaad zijn deze dieren gevonden in de permafrost van Siberië met het gras nog tussen hun tanden en soms zelfs een boterbloem in hun maag! Ze zijn dus niet omgekomen van de honger en evenmin van de kou. Het was: BOEM is HO!

 • Jasper:

  Met deze nieuwe info zie ik ook de contraverse die er waarschijnlijk is ontstaan door politieke belangen i.v.m een bepaalde consensus vorming waarop men door belangenverstrengeling gekomen kan zijn ,of niet.Hetgeen een blokkade zou kunnen vormen voor de werkelijke historische waarheid.Ik ga me er verder in verdiepen.Waarschijnlijk is er geen bewijs van een inslag het word mogelijk gecamoufleerd door een gebied aan te wijzen waarin zich een meer heeft gevormd.Het kan dus beide kanten op maar ik baseer me dan tot nu toe op 1 tegengeluid dat is te weinig om er bepaalde conclusies aan te verbinden.Een interessant onderwerp zoals Hendrik schrijft ik sluit me daar bij aan .Mvg.Jasper 🙂

 • mr. drs. Bou:

  Een andere stoute (dus foute) catastrofist is professor Charles Hapgood. Wie in deze materie geïnteresseerd is, kan onder zijn boeken niet uit. Helaas werd ook hij niet serieus genomen. Nog veel erger is dat de wetenschappelijke vechtpartijen zich ook afspeelden tussen Velikovsky en Hapgood.

  Wie deze materie serieus bestudeert, kan slechts tot de conclusie komen dat ze allebei ongelijk hadden, maar dat ze tevens beiden gelijk hadden!!!

 • Jasper:

  Ik vond een zeer interessant artikel omtrent dit onderwerp met bruikbare links.De slotconclusie geeft aan dat er meerdere meteorieten-regens zijn geweest in het verleden welke tot die uitservingen hebben kunnen leiden door de daaraan verbonden reacties door het klimaat.Maar verder dat we ons als mensheid beducht moeten zijn op de voortekenen welke ook verder in het artikel beschreven worden.Mvg.Jasper.http://cometstorm.wordpress.com/2011/04/27/a-different-kind-of-climate-catastrophe-2/

 • Leon:

  Hoi Bou!

  Er zijn boomstammen gevonden die nog met wortel en al in de aarde zitten, echter wel reeds afgebroken, waarbij de wortel volledig door de duizenden jaren verkalkt is, welke een afdruk hebben achtergelaten, zit geen hout meer bij.

  Ik heb vernomen dat wetenschappers gekeken hebben naar de diameter van deze stam en hebben de hoogte berekend via de algemeen voorkomende verhoudingen bij bomen (breedte stam/hoogte boom verhouding). Zij kwamen op een lengte van 300 meter hoog.

  Het probleem hiermee is dat er op dit moment geen hout bestaat die zulke enorme krachten kunnen opvangen en indien kant en klaar geplant worden (300 meter hoog), zouden knappen onder hun eigen gewicht.

  Ook heb ik vernomen dat er onderzoek is gedaan naar het totale gewicht van de Brontosaurus en hoeveel druk er dan zou komen te staan op de botten van de poten van de Brontosaurus. Conclusie was dat indien er nu een complete Brontosaurus neergezet zou worden, deze al poten brekende ter aarde zou storten onder OOK zijn eigen gewicht omdat er geen botstructuren bestaan die dit gewicht kunnen dragen. En olifant kan al amper omhoog komen van de grond.

  Interessant aan deze gedachte is, dat indien deze ‘onderzoeken’ daadwerkelijk kloppen, er maar 1 oorzaak kan zijn, dat het het toendertijd allemaal WEL kon en dat is dat de gravitatie van 9,81 m/s2 destijds minder was, dus… alles en iedereen was lichter en kon daardoor dus ook groter worden, hoger springen en misschien wel minder zuurstof nodig.

  Interessant hieraan is ook dat men her en der roept dat er in de ruimte een ‘andere tijd’ is indien men verder is verwijderd van het grafitatieveld. Dat zou impliceren dat wanneer ‘vroeger’er een andere (mindere)aantrekkingskracht zou zijn, hier op deze grond tijd zich anders heeft gedragen en we dus niet van een linear tijdsverloop kunnen uitgaan.

  Ik ‘speel’ met deze gedachtes, omdat het interessant is als het gaat om in hoeverre de uitsterving geleidelijk is gegaan, in combinatie met het aanpassen van de aarde met betrekking tot aantrekkingskracht in combinatie met het zogenoemde verschuiven van de continenten.

  Kunt u Growing Eearth van Neil Adams? Jammer dat er zo’n strijd is tussen OF platen die wel degelijk verschuiven OF een aarde die (heeft ge)groeit.

  Meteorietinslagen? Jazeker, ook. Veranderingen in ons zonnestelsel? Natuurlijk!

  Natuurlijke uitbraken van diverse soorten dampen/zuurgraden (emissie) door temperatuurverschillen in zowel dampkring als zee? Zeker! Opkomst en neergang van de ijslagen etc etc..

  Virus? Zeker! Ardbevingen, uitbarstingen, climaatveranderingen/verplaatsingen, storm, overstromingen, drukveranderingen, ja ook!

  De lijst is lang en ik heb het vermoeden dat het geen ‘ofjes’ zijn, maar ‘ennetjes’.

  Veranderingen die vroeger hebben plaatsgevonden zijn zeer divers op micro en macro schaal en we kennen er net zo veel als onze kennis over het dierenrijk, er is nog veel te leren.

  Interssante site vind ik deze: http://s8int.com/ OOPARTs

  Leuk om te lezen voor inspiratie.

 • Boudine:

  Mass Extinction: It’s the End of the World as We Know It
  By Dahr Jamail

  July 07, 2015 “Information Clearing House” – “Truthout” – Guy McPherson is a professor emeritus of evolutionary biology, natural resources and ecology at the University of Arizona, and has been a climate change expert for 30 years. He has also become a controversial figure, due to the fact that he does not shy away from talking about the possibility of near-term human extinction.

  While McPherson’s perspective might sound like the stuff of science fiction, there is historical precedent for his predictions. Fifty-five million years ago, a 5-degree Celsius rise in average global temperatures seems to have occurred in just 13 years, according to a study published in the October 2013 issue of the Proceedings of the National Academy of Sciences. A report in the August 2013 issue of Science revealed that in the near term, earth’s climate will change 10 times faster than during any other moment in the last 65 million years.

  Prior to that, the Permian mass extinction that occurred 250 million years ago, also known as the “Great Dying,” was triggered by a massive lava flow in an area of Siberia that led to an increase in global temperatures of 6 degrees Celsius. That, in turn, caused the melting of frozen methane deposits under the seas. Released into the atmosphere, those gases caused temperatures to skyrocket further. All of this occurred over a period of approximately 80,000 years. The change in climate is thought to be the key to what caused the extinction of most species on the planet. In that extinction episode, it is estimated that 95 percent of all species were wiped out.

  Today’s current scientific and observable evidence strongly suggests we are in the midst of the same process – only this time it is anthropogenic, and happening exponentially faster than even the Permian mass extinction did.

Laat een reactie achter