Archief
Artikelen

Lucia de Berk werd in 2001 gearresteerd en veroordeeld tot levenslang plus TBS. Zij zou als verpleegster een groot aantal patiënten hebben vermoord, omdat ze het moorden niet kon laten! Dank zij de inspanning van professor Ton Derksen en zijn zuster Metta de Loo werd Lucia de Berk in 2010 volledig vrijgesproken. De veroordeling berustte op totaal ondeugdelijk bewijs, waarbij onterecht gebruik werd gemaakt van statistiek. Over de juridische en wetenschappelijke achtergronden van deze gerechtelijke dwaling kunt u hier meer lezen. Over haar ervaring als onschuldig veroordeelde heeft Lucia zelf een boek geschreven, dat nu wordt verfilmd. En op YouTube staat een nieuwe video, waarin ze meer vertelt over zichzelf.

Indertijd werd Lucia de Berk in de media afgeschilderd als een boosaardige heks, een Engel des Doods! Volgens een tekenaar die bij de rechtszitting aanwezig was, zag ze er zo uit:
Maar Lucia de Berk blijkt helemaal geen heks! Deze vriendelijke kinderverpleegster blijkt een krachtige vrouw die onder de zware beschuldigingen en de veroordeling tot levenslang wel ernstig heeft geleden, maar die zich geestelijk staande wist te houden. Tijdens haar gevangenschap kreeg ze een beroerte, waardoor haar rechter arm blijvend verlamd is. Als ze op tijd medische zorg had gekregen, dan zou haar arm misschien niet blijvend verlamd zijn geraakt, maar de bewakers dachten dat ze zich aanstelde! Gelukkig gaat het verder goed met haar, al is haar leven wel veranderd. Werken als verpleegster kan ze niet meer, maar dat wil ze ook niet meer.

Op 25 april was Lucia de Berk te gast bij Pauw en Witteman, dit naar aanleiding van de verfilming van haar boek. Dit fragment duurt 12 minuten.

Lucia de Berk houdt nu van rust en stilte, ze geniet van haar vrijheid, maar ze wil wel iedereen waarschuwen om niet klakkeloos te geloven wat in de media wordt beweerd. In deze video roept ze iedereen op om zelf na te denken. Haar verhaal stemt inderdaad tot nadenken!

Lucia de Berk spreekt duurt 24 minuten.

Intussen zit Hüseyin Baybasin al sinds 1995 onschuldig in de gevangenis. Hij is in 2002 veroordeeld tot levenslang, eveneens op volstrekt ondeugdelijk bewijsmateriaal. Dit zogenaamde bewijs is door criminele elementen bij het OM in elkaar geknutseld door telefoontaps te vervalsen. Tijdens de herziening van haar zaak mocht Lucia de Berk het vonnis in vrijheid afwachten, maar Baybasin zit nog steeds in de gevangenis te wachten tot de Advocaat Generaal zijn onderzoek naar de vervalste telefoontaps heeft afgerond. Bezorg een onschuldige gevangene een prettige dag: stuur Baybasin een kaartje!

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Lucia de Berk spreekt”

Laat een reactie achter