Archief
Artikelen

In de gevangenis van Nieuwegein is vorige week een jonge man vermoord. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft een bezuinigingsplan doorgevoerd waarbij twee gevangenen in een cel worden geplaatst. Zo’n cel is voor een persoon gebouwd en dan al benauwd! De man die vermoord werd, zat vast op een afdeling waar men met twee personen in een cel zat. De Justitievakbond maakt zich dan ook zorgen over de gevolgen van deze bezuinigingen. Maar ook zonder deze bezuinigingen is er het een en ander mis met de gevangenis in Nederland.

Erik zit eveneens in de gevangenis van Nieuwegein. Hij was bloemenimporteur in Zweden en hij is in Zweden veroordeeld wegens drugssmokkel, hoewel hij niet wist dat een van zijn klanten drugs verstopte in de bloemen. Toch heeft hij schuld bekend, omdat hij dan de rest van zijn straf in Nederland kon uitzitten. Deze zakenman zal nog enige jaren moeten doorbrengen in de Nederlandse gevangenis. In zijn gesprek met Myra, dat werd opgenomen in mei van dit jaar, vertelt hij over de gang van zaken achter de tralies. Daaruit blijkt dat Nederland zich volstrekt niet houdt aan de Europese regels!

Een belangrijke klacht is dat in Nederland het gevangeniswezen valt onder Justitie. Dit is in strijd met de Trias Politica. Fred Teeven heeft altijd gewerkt bij het Openbaar Ministerie, zijn idee over gevangenschap valt dan ook samen met straf! Maar detentie zou nog een ander doel moeten dienen: rehabilitatie! Dat wil zeggen dat men in de gevangenis de mogelijkheid krijgt om te studeren, om een beroep te leren of op andere manieren een mogelijke toekomst te creëren. De werkelijkheid is, dat men na afloop van de straf wordt buiten gezet met een vuilniszak met kleren. En dan bekijk je het maar!

Een andere klacht van Erik is dat men in de gevangenis niet selecteert op lang gestraften en kort gestraften of draaideur-criminelen. Men zet iedereen maar willekeurig op dezelfde afdeling. De kort gestraften staan vrij onverschillig tegenover hun leefsituatie. Deze is immers maar tijdelijk. Maar de lang gestraften wonen daar al jaren en willen daarom dat de afdeling goed functioneert. Deze mix van jong en oud, van kort gestraften en lang gestraften, leidt tot spanningen. Ook zijn er voor de jongeren veel te weinig activiteiten, ze vervelen zich en ook dat leidt tot spanningen. Laat ze werken, hard werken, dan zijn ze ’s avonds moe!

Ook blijkt uit het gesprek dat Teeven zelfs de Nederlandse regels aan zijn laars lapt. Onlangs is er een nieuw telefoonsysteem ingevoerd dat voor de gevangenen peperduur is, maar waarbij ook alle gesprekken worden opgenomen. Gesprekken met advocaten en artsen behoren geheim te zijn, op grond van de wet op de privacy. Maar Fred Teeven lapte de uitspraak van de Hoge Raad aan zijn laars! Nog steeds worden alle gesprekken opgenomen.

Als de bezuinigingen doorgaan, dan zal dat leiden tot nog meer spanning. De moord in de gevangenis van Nieuwegein zou een teken aan de wand moeten zijn! Een oud bewaker noemt deze dodelijke steekpartij geen verrassing.

Deze bezuinigingen werken averechts, terwijl er betere maatregelen mogelijk zijn. Maar dan zal men moeten luisteren naar de gevangenen zelf. Zij hebben nu geen enkele stem. Uit het verhaal van Erik blijkt dat ze zijn overgeleverd aan de domheid en willekeur van het management en het gevangenispersoneel en dat staatssecretaris Fred Teeven zich zelfs niet aan de wet wenst te houden. Erik hoopt dan ook dat een politieke partij zich in hun situatie wil verdiepen en zal opkomen voor hun rechten.

Talk2Myra: Wetteloze Gedetineerden duurt 45 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties