Archief
Artikelen

Gisteravond heeft Baybasin weer gebeld met Myra. Het gesprek begon met de dood van de 23-jarige man die vorige week werd doodgestoken in de gevangenis van Nieuwegein, waar ook Baybasin zit opgesloten. Deze man zat op een afdeling waar twee mensen in een cel worden gestopt die is gebouwd voor een persoon. Op deze afdeling liepen de spanningen daarom hoog op! Daarna gaat het gesprek over de martelingen waaraan Baybasin zelf heeft blootgestaan gedurende zijn gevangenschap in Nederland.

Baybasin heeft 6 jaar lang in de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) gezeten, waar hij geen enkel contact met de buitenwereld mocht hebben. Tot twee maal toe heeft men geprobeerd om hem te vergiftigen. Ook werd hij vrijwel dagelijks “anaal gevisiteerd” en regelmatig in de “isoleer” gezet. Baybasin heeft dit zelf ervaren als marteling en het Europese Hof was het daar mee eens. Hij is nog altijd bijzonder boos op de advocaten die hem zogenaamd zouden verdedigen, maar die hem gedurende al deze jaren niet hebben bijgestaan.

Na een gevangenschap van bijna 20 jaar in Nederland weet Baybasin als geen ander hoe ons gevangenissysteem werkt. Op papier zijn de regels prima, iedere gevangene heeft recht op zoveel uur recreatie per week, op activiteiten die de integratie in de maatschappij bevorderen en ga zo maar door. De praktijk is echter anders. Onverschillig management en onopgeleide bewakers maken dat de willekeur groot is en dat papieren rechten vaak met voeten worden getreden.

Bij minuut 33 vraagt Myra wat Baybasin doet met zijn dag. Uit het antwoord blijkt dat Baybasin geen man is om zijn tijd te verspillen. Hij schildert nog steeds en zijn schilderijen worden naar Koerdistan gestuurd, waar ze worden verkocht. De opbrengst gaat naar de kinderen die in de strijd van Turkije tegen de Koerden hun ouders en hun huis hebben verloren. Verder leest en schrijft hij veel. Ook praat hij met andere gevangenen. Iedereen weet dat hij ten onrechte in de gevangenis zit en dat geeft hem een speciale positie.

Daarna vraagt Myra hem naar zijn broer Abdullah, die is neergeschoten en nu in een rolstoel zit. Maar niet alleen Abdullah is het slachtoffer, de hele familie Baybasin werd vervolgd door de Turken. Verscheidene familieleden zijn gedood. Deze oude Koerdische familie is zich wel bewust van de geschiedenis. De Koerden hebben altijd al in Koerdistan gewoond. (Noot van BOU: de eerste schriftelijke vermelding van hun aanwezigheid stamt uit ongeveer 2200 v.Chr.!) De Turken kwamen pas veel later naar dit gebied, ze zijn afkomstig uit de steppen van Centraal Azië. (Noot van BOU: Omstreeks 1100 AD begon de invasie van de Turken in Perzië, Mesopotamië en Klein Azië. Tijdens het Ottomaanse Rijk, van 1453 tot 1918 AD, was Koerdistan echter nog een geheel, zonder grenzen. Na WO I werd Koerdistan door de Europese mogendheden opgesplitst en verdeeld tussen Turkije, Syrië, Irak en het toenmalige Perzië, dat nu Iran heet.) De zeer uitgebreide familie of clan van Baybasin verzet zich tegen het feit dat Turkije de Koerden wilde beroven van hun identiteit, door hen te verbieden om zelfs maar hun eigen taal te spreken. Onder de regering Erdogan is die situatie iets verbeterd, maar de Koerden zouden nog altijd graag een eigen staat vormen waar ze vrede kunnen leven.

Voorbij minuut 43 vraagt Myra naar het herzieningsverzoek dat nu bij de Hoge Raad ligt. De Advocaat Generaal onderzoekt nu de zaak en Baybasin hoopt dat dit onderzoek in september zal zijn afgerond, al weet hij dat het ook wat later kan worden. Hij verwacht dat er dan een eerlijk vonnis wordt geveld. Hij wil dat de volledige waarheid aan het licht komt en dat de schuldigen worden berecht. Ook wil Baybasin dat het juridische systeem wordt doorgelicht, want in de huidige situatie ligt alle macht bij het ministerie van Justitie. Dit is niet alleen in strijd met de Trias Politica, maar het is ook illegaal onder de Europese wetgeving.

Dit bijzonder boeiende gesprek bevat vele details die ik in deze samenvatting niet kan vermelden. Rest me slechts om te zeggen dat ik geboeid heb geluisterd naar deze moedige en eerlijke Koerdische vredesactivist!

Talk2Myra: Baybasin 05 08 2013 duurt 56 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Baybasin praat met Myra over zijn gevangenschap”

 • van Tours:

  Bou,

  Ik hoop dat het herzieningsverzoek bij de Hoge Raad recht en eerlijk zal zijn. Als dat zo is heeft het wel veel consequenties omdat dan duidelijk wordt dat hij erin geluisd is en dat hoge mensen binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid daarvoor verantwoordelijk waren.
  Gebaseerd op feiten kan de Hoge Raad niet anders, maar er spelen belangen van (ex-) collega’s en dat kan naar mijn idee de zaak vertroebelen.

  Dus prijs ik de dag niet voor de avond en evenmin verkoop ik de huid van de beer voordat die geschoten is.

  De consequenties zijn dat om zijn minst Demmink in staat van beschuldiging wordt gesteld voor corruptie en het frustreren van de rechtsgang. De voormalige minister die ook op de hoogte was, kan misschien niet vervolgd worden, maar de huidige minister zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en opstappen. Ook anderen die meegewerkt hebben aan de doofpot rond de valse veroordeling van Baybasin zullen aangepakt moeten worden, waaronder in ieder geval Donner.

  Zal de Hoge Raad dit aandurven?
  Eenmaal zal toch de waarheid boven tafel moeten komen. Laten we hopen dat het nu zal zijn!

  Persoonlijk heb ik zorg om Baybasin. De veiligste plaats voor hem is misschien wel waar hij nu zit. Als hij vrij komt, zal hij altijd over zijn schouder moeten kijken. Lijfwachten zullen onontbeerlijk zijn. Er zijn veel vermogende mensen die te maken hebben gehad met zijn veroordeling of een herziening hebben tegengehouden en de herziening als bedreigend zullen ervaren.
  De noodzaak om zijn “vijanden” achter slot en tralies te krijgen, is naar mijn mening zeer zeker aanwezig.

  Laat het recht zijn loop hebben!!

 • Hendrik:

  Het recht gaat winnen. Laat Adeale haar gang maar gaan. Heb wel vertrouwen in haar. Het laatste stukje missing link moet nog uit Turkey komen. En dan kunnen de koppen gaan rollen! KLOL met Micha zit er ook bovenop! Want we vechten tegen de duivel. kijk nr het huisnummer van de Ambassade van Nederland in de VS. 666 zegt mij genoeg. Dit komt binnenkort wel in een stroomversnelling. Of Demmink is straks ook plots dood, net als Friso! We strijden verder en leven in gedachten mee met Baybasin dat hij binnenkort als vrij man de EBI mag verlaten. Mvg Hendrik

Laat een reactie achter