Archief
Artikelen

Heel Nederland heeft vakantie en dan is er niets zo heerlijk als kamperen! ’s Morgens wakker worden in een tent of caravan op de camping en dan ontbijten in het gras, of onder de groene bomen. Kamperen geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. Kinderen genieten er nog het meeste van, kamperen is spannend en leuk, er is op de camping altijd wel iets te beleven. En het is gezond, lekker in de buitenlucht. En dan, na een poosje, is het ook fijn om weer thuis te zijn. Maar in de VS is kamperen voor talloze mensen de enige manier van overleven. Zij kunnen niet naar huis, want ze hebben geen huis meer.

Door de hypotheekcrisis, de bankencrisis en de economische crash zijn er bijna een miljoen mensen in de VS dakloos geworden. De opvang voor daklozen is op deze toestroom niet berekend, veel mensen vinden ’s nachts geen onderdak. Er zijn dan nog maar een paar mogelijkheden: slapen in de open lucht, in de auto, in een tunnel of in een tent. In de VS gaan meer dan een miljoen schoolkinderen ’s avonds niet naar huis, want hun ouders hebben geen huis meer. Zij slapen in de auto, of in een tent. Het is dan niet gemakkelijk om ’s morgens weer op tijd op school te zijn.

Er is nog maar weinig aandacht voor deze vorm van armoede. Enige jaren geleden was het fenomeen nieuw en men hoopte dat er wat aan gedaan kon worden. Sommige gemeenten steunden de daklozen die hun tenten opsloegen rond de stad, andere gemeenten ontruimden de illegale kampen. Als reden werd vaak aangevoerd dat deze kampen zonder enig sanitair een gezondheidsrisico vormden. De mensen die aldus werden verjaagd, kunnen echter nergens naar toe. Zelfs het uitdelen van voedsel aan daklozen is nu in sommige gemeenten verboden!

Ik weet niet of er ook in Europa mensen zijn die uit armoede in tenten wonen, maar in de landen rond de Middellandse Zee heeft de crisis hard toegeslagen. Wie weet zijn er ook daar nu mensen die uit armoede kamperen…

De volgende video’s gaan over de tentenkampen in de VS. Het zijn beslist niet alleen maar droevige verhalen. Voor sommige mensen heeft het leven in een tent in het bos een nieuwe inhoud aan hun bestaan gegeven. Anderen hopen ooit terug te keren naar een “normaal” bestaan met een huis en een vaste baan, maar de kans daarop is klein. Allen geven echter de voorkeur aan hun tent in het bos, boven een regulier opvanghuis voor daklozen!

Inside a New Jersey tent city – Rough Cuts duurt 3 minuten.

Gepubliceerd op 26 mrt 2013

Tent City Residents duurt 3 minuten.

Gepubliceerd op 16 jan 2013

America’s Largest Tent City duurt 5 minuten.

Geupload op 14 jan 2011

Tent City 3 – Seattle duurt 6 minuten.

Gepubliceerd op 24 mei 2012

Any Way of Living duurt 7 minuten.

Gepubliceerd op 11 dec 2012

Tents in the Woods: The New Reality of Being Poor in America duurt 11 minuten.

Geupload op 4 nov 2011

A Year in Tent City duurt 21 minuten.

Geupload op 1 feb 2011

The End Of The American Dream – USA duurt 28 minuten.

Geupload op 4 jul 2011

TAKE NOTICE: A Camp for the Homeless duurt 38 minuten.

Gepubliceerd op 8 aug 2012

Homeless Camps duurt een uur en 28 minuten.

Gepubliceerd op 9 feb 2013

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

27 Reacties op “Kamperen uit armoede in de VS”

 • Jasper:

  Mooie compilatie van filmpjes over het onderwerp daklozen,het schept een duidelijk beeld.Wat me eigenlijk opvalt dat er waarschijnlijk mensen in zulke tentenkampen zitten die er een al aantal jaren zitten maar nog geen mogelijkheid hebben gezien om eigen tuintjes of een gemeenschapelijke tuin te maken e.d Zodat ze onderling kunnen ruilen e.d. en ze wat zelfvoorzienend worden.Misschien wenst men dat niet in beeld te brengen om welke reden dan ook.Maar het valt me op.Misschien is het verboden om eigen groenten te kweken aardappels en zo.?Het is in ieder geval duidelijk dat er velen in de val van het systeem zijn getrapt.Men kan proberen te leren begrijpen dat het systeem door en door corrupt is en dat er een groep is welke het veroorzaakt.Maar wat nu als deze Elite-Top het juist wil dat iedereen het weet hoe scheef het systeem in elkaar zit en hoe corrupt ze zijn? Dat zodat iedereen op gaat staan , furieus en kwaad tegen het onrecht en er om gaat roepen dat er iemand moet komen die het voor ze op gaat lossen? Of dat er door de uiteindelijke chaos , rellen opstanden e.d. de oplossing zelf door de stabilisatie ervan uitgeroepen wordt?Order Out Of Chaos dus N.W.O.En juist dat voldoet ook aan het Hegelian Dialect ,je creert zelf een probleem , draagt de oplossing aan en fixed de zaak.Wat nu als de oplossing in ons zelf ligt?In onze onderlinge bereidheid in het klein met elkaar de handen ineen te slaan.De macht van het hebben van voedsel b.v in eigen handen nemen en andere zaken. Want als we vragen dat iemand anders voor ons de zaak op gaat lossen geven we onze eigen macht en kracht af.Om verder toe lichten wat ik bedoel.Dat heet de externalisation of the hierarchy :
  http://youtu.be/tQDh3yLaJ-A
  En dit is een pdf van de oorspronkelijke schrijver Alex Bailey :
  http://www.bailey.it/testi-inglese/The-Externalization-of-the-Hierarchy.pdf

 • yvonne:

  Het zou niet nodig moeten zijn, maar ik vind het wel een mooi initiatief!

  http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=5568:tover-een-glimlach-op-het-gezicht-van-een-dakloze-video&catid=30:bewustzijn&Itemid=43

  Groet Yvonne

  Make The Homeless Smile duurt iets meer dan 3 minuten.

  • Jasper:

   Zeker een mooi initiatief Yvonne , tijd om het competatieve los te laten en het cooperatieve te omarmen.Medemenselijke liefde en leven in harmonie brengt ons meer dan hebzucht en egocentrisch leven.Mvg Jasper.

 • Chrysalis:

  Moeten we hier voor het grotere plaatje dan niet bij vermelden dat veel van die permanente kampeerders in de problemen zijn geraakt door eigen handelen: leven op te grote voet (lees: teveel geleend). Al die Amerikaanse mega-huizen en mega-auto’s van de bank, het kon (kan) niet op.

  • Jasper:

   Quote Chrysalis ” Moeten we hier voor het grotere plaatje dan niet bij vermelden dat veel van die permanente kampeerders in de problemen zijn geraakt door eigen handelen: leven op te grote voet

   Goed punt maar vergeet niet de (on)behoorlijke manipulatie die erachter schuilt , je hebt gelijk dat mensen een eigen verantwoording dragen en hebben.Het andere dat je aanhaalt staat denk ik gelijk aan als men nergens last had gehad van de crisis e.d zou men dan ook opgestaan hebben voor mensen ver van ons bed , dat wil zeggen als men die geachte uberhaubt zou wensen te voeren?Vanuit een gelijkwaardig gevoel als mensen ongeacht afkomst en kleur zou men niemand toe willen wensen te lijden onder het huidige systeem.Mvg.Jasper.

 • Chrysalis:

  Dan hoeft er ook maar iets fout te gaan (baan kwijt, ziekte, een inkomen minder) en het hele fragiele kaartenhuis stort in elkaar. Als alles goed was blijven gaan, hadden we niets gehoord van deze mensen, hadden ze hun American Dream nog geleefd, laat staan dat we in hun winst hadden gedeeld.

 • Rotschild Conspiracy International Banking Cartel and The Federal
  Reserve.

  How banks not only control governments but also appoint politicians
  through huge campaign donations.
  Governments at the service of the major banks, the best example:
  the Obama administrations and the history’s biggest bail out of the
  same institutions that caused the Great Recession.

  PressTV. Video duurt 26 minuten. Gepubliceerd op 9 mei 2013.
  http://www.youtube.com/watch?v=NzyOtl4MDC4#at=29

 • betweter:

  @Chrysalis: je gaat imo volledig voorbij aan de scam van het huidige financiele systeem dat by design het gevolg heeft dat uiteindelijk de money masters Alles zullen bezitten, en de rest (de useless nobodies) Niets.

  • Chrysalis:

   Nee hoor, ga ik helemaal niet aan voorbij, maar zoals Jasper al zegt, er is ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid, dat bedoel ik dus met: het complete plaatje. Je zult het sowieso echt bij jezelf moeten zoeken wil je geen slaaf zijn van de mensen de dienst uitmaken op deze wereld, je zult je moeten vrijvechten.

 • Jasper:

  Goed punt betweter er is/was ook zeker sprake van (on)behoorlijke manipulatie.We kunnen het leren doorzien en iemand vragen het op te lossen protesterend of zelfs rellend op de straat ,maar volgens mij zijn we samen sterk en krachtig genoeg om de juiste weg in te slaan.Dat kunnen we door samen te delen en door onze afhankelijkheid t.o.v en van het systeem weg te nemen.Samen projecten op zetten, eigen voedsel kweken, techniek delen.Samen delen wereldwijd is een magische zin.Leven in harmonie met elkaar ongeacht onze verschillen en onze verschillende culturen kunnen de schatkisten zijn van de toekomst.Door intelligent overleg en goede conversatie kunnen we de onnodige zaken achter ons laten , eerlijkheid en oprechtheid zal ons de juiste beslissingen doen maken.Unity Is Strenght!Mvg.Jasper.

 • Chrysalis:

  In feite zijn deze kampeerders de pioneers wat hierboven door Jasper wordt omschreven, zij hebben zich als het ware vrijgevochten van het systeem en zijn verder op weg om volkomen zwelfstandig te worden dan de genmiddelde huisje-boompje-beestje-slaaf met een huur of hypotheek die niet meer valt op te brengen.

 • mr. drs. Bou:

  Wat mij opviel in deze documentaires is de diversiteit van de achtergrond van deze mensen. En ook de kwetsbaarheid van de positie waarin ze verkeren.

  Het is meestal geen “eigen schuld, dikke bult”, maar een samenloop van omstandigheden waardoor mensen dakloos worden. Opvallend is ook de rol van de veteranen, die in dienst wel hebben geleerd om te overleven onder de meest extreme omstandigheden, maar die eenmaal weer thuis niet kunnen overleven in de burgermaatschappij.

  Verder wil ik Ankie bedanken voor een video waarin de politieke en financiële achtergrond naar voren wordt gehaald. Want meer nog dan in Europa, zorgt het economische systeem in de VS niet voor de mensen, maar het dient de superrijken die voortdurend geld onttrekken aan het systeem.

 • mr. drs. Bou:

  Hier een bericht uit Spanje:

  Van directeur naar dakloze
  Cristina Fallarás leefde een normaal bestaan als schrijfster en adjunct-directrice van een krant. Maar toen ze in 2008 haar baan verloor, gleed ze af naar de status van werkloze moeder zonder woonruimte. Een tragische wending die in het noodlijdende Spanje zeer veel voorkomt. Presseurop publiceert haar verhaal [1]

  • lewisham:

   Zó gaat het echt!Iemand het boek “Van miljonair tot krantenjongen”ooit
   gelezen?
   Vond het destijds al een indrukwekkend boek.Nu actueler dan ooit.
   Helaas de trieste waarheid,en het wordt nog véél erger!
   Ik weet nog goed dat die loser van G.W Bush zei dat elke amerikaan het recht moest hebben op een eigen huis,hoezo hersenspoelen?

   Het kan iedereen overkomen,totaal onverwacht,2 jaar geleden had ik er nog geen enkel benul van dat ik nu gescheiden ben,was onmogelijk,maar
   hee..shit can happen to anyone!!
   En dus heel vaak idd geen eigen schuld,dikke bult,wát sommigen ook beweren.

   • Chrysalis:

    Shit happens everyday, life is a shit sandwich and it’s always lunchtime, vandaar dat je je beter niet tot je nek in de schulden kunt steken, for keeping up with the Joneses!

 • Jasper:

  Quote lewisham “Ik weet nog goed dat die loser van G.W Bush zei dat elke amerikaan het recht moest hebben op een eigen huis,hoezo hersenspoelen? ”

  Dank je lewisham ,ik huil van binnen voor de Amerikaanse bevolking en zie hoe hun veilgheid geruineerd is door mensen(regering,corpocraten e.d.) die volgens mij geen enkele morele waarden kennen of wensen te zien en alleen waarde aan hebzucht toekennen.
  Dat bedoelde ik die vorm van manipulatie(s) en het over de streep trekken van mensen die de kleine regels niet goed kunnen lezen e.d.Plus het gegeven dat een mens niet echt capabel lijkt om vele jaren vooruit te kunnen kijken en die (voor)kennis hadden de banken wel althans de movers en shakers zeker.Nee zeker niet altijd eigen schuld , dat er enige gemakzucht is geweest bij sommigen , het bewijst slechts dat ereigenlijk een wat eenvoudigere mogelijkheid van manipulatie mogelijk was.Maar het neemt niet volledig weg dat er ook een eigen verantwoordelijkheid zichtbaar zou moeten zijn maar moeilijk waarneembaar door het verkeren in een ander paradigma van plenty en overvloed.Wat je zelfs na enig onderzoek zou kunnen doorvertalen naar bewuste manipulatie.Mvg.Jasper.

 • Vuur:

  Jasper,

  Heb zomaar het idee dat jij het prima snapt 😉

 • Jasper:

  Namaste ,Vuur 🙂 Mvg.Jasper.

 • yvonne:

  Naar mijn nederige mening leven wij in een samenleving/economie welke gebaseerd is op winstmaximalisatie. Dat is het enige dat telt, aarde, dier en mens worden volledig onderworpen aan het winst behalen.

  Het is een proces wat heel doordacht en slinks is aangepakt, banken die met toestemming van wereldleiders en koningshuizen, geld vanuit het niets creëren en er vervolgens rente over rekenen. Pure misdaad is dat en heel bewust.

  Om een economie draaiende te houden op basis van die alsmaar groeiende winst, moet er geconsumeerd worden. En daar begint het kip en ei verhaal, wat was er eerder, de hang naar consumptie of de drang naar winsten.

  Ik denk persoonlijk het laatste, er werd een markt gecreëerd en de mensen hapten toe, het is niets anders dan een loepzuiver intuïtief weten hoe mensen in elkaar zitten. Wat de één heeft wil de ander ook, en daar is haarscherp op ingespeeld.

  Als je een maatschappij en verdienmodel hebt op basis van duurzaamheid, krijg je ineens een héél ander verhaal……Maar dat is dus niet zo en de mensen zijn er echt ingetuind, alleen wel heel bewust georkestreerd!

  De vraag is alleen, wat nu….worden mensen op tijd wakker of blijven ze eindeloos in dat consumptie gedrag zitten met een vals gevoel van welbevinden, of gaan ze het op tijd doorzien.

  Groet Yvonne

 • mr. drs. Bou:

  Global Wealth Inequality (Good Map) duurt 4 minuten.

  A TED Talk on Income Inequality by Nick Hanauer duurt 6 minuten.

 • Fleur:

  Het aantal daklozen stijgt ook in NL dramatisch. Burgers verliezen hun baan cq huis waardoor gezinnen op straat belanden. Onderdak bij familie of vrienden is niet mogelijk vanwege de ook daar aanwezige geldzorgen. Opvanghuizen zitten vol en hebben wachtlijsten. In o.a Groningen raken gemiddeld 16 gezinnen p/mnd dakloos.
  Het zou mij dus niet verbazen indien ook in ons land tentenkampen verschijnen…

  http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article10309863.ece/Steeds-meer-gezinnen-op-straat-door-crisis

  http://www.eo.nl/tv/knevelenvandenbrink/artikel-detail/jurgen-en-reachel-gerrits-en-jan-laurier/

 • mr. drs. Bou:

  ‘Het Amerikaanse gezicht van armoede is de oceaan overgestoken’

  De harde kern van armen wordt niet bereikt, stelt Nederlands ‘armoedeprofessor’ Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tegelijkertijd dienen zich nieuwe risicogroepen aan.

 • veteran:

  eigenlijk is het allemaal niet zo erg, het probleem is dat veel mensen geen of te weinig survival technieken hebben.daar willen ze in ons systeem niks van weten, de ratten willen vooral dat we afhankelijk zijn.
  maar zo werkt dat niet voor mij.
  m,n huis, auto enz. is door de bank verkocht omdat ik niet meer betaalde.omdat ik wist waar het naartoe gaat, heb ik de rest zelf verkocht en me voorberijdt op wat komen gaat. de bank, zorg en alle andere instanties kunnen de boom in!!!!
  daarbij zijn wij al met een groep en hebben ons voorzien van veel grond en een opknap huisje voor heel weinig geld(nee, niet in nederland, ergens waar de lucht en het water schoner is en GRATIS.)
  mensen, laat jullie niet leegknijpen door die ratten, en trek zelf een plan. wacht niet tot je met lege handen staat, want dat is wat ze willen.en dan hebben ze vrij spel.

  leidt je eigen leven, en laat het niet leiden.
  er is genoeg bekent over vrije energie.
  een huisje met grond in het buitenland kan je zo vinden al vanaf 5000e
  en dan ben je ver klaar, geen hypotheek, essent, wml, enz..
  laat je handjes wapperen en hersens kraken voor je eigen best wil,
  EN NIET VOOR DIE KLOTE BAAS, JIJ BENT JE EIGEN BAAS.

  en als iedereen die stap durft te nemen zakt het systeem van zelf in elkaar.

  WAKKER WORDEN!!!! EN NEEM HET HEF ZELF IN HANDEN.

 • mrpettjo:

  Daklozen in de VS mogen niet meer voedsel gebracht worden op straffe van gevangenisstraf en voedselbanken zijn dus al HELEMAAL volkomen verboden is de land of freedom..:
  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/it-is-illegal-to-feed-the-homeless-in-cities-all-over-the-united-states (meer links: http://qpress.de/2013/10/20/obdachlose-fuettern-verboten-usa-ziehen-neue-saiten-bei-ausblendung-von-armut-auf/; met dank aan Gretha, KLOL)

 • Boudine Berkenbosch:

  Het tentenkamp Tent City in New Jersey is inmiddels door de overheid ontruimd. Russia Today maakte er een reportage over. In 2011 kreeg dit tentenkamp grote bekendheid, o.a. door een fotoreportage. Het resultaat was dat er mensen te hulp schoten, maar ook dat het stadsbestuur allerlei dingen ging verbieden. En nu is dat tentenkamp dus verdwenen.

  Tent City: Making a career out of homelessness (RT Documentary) duurt 52 minuten.

Laat een reactie achter

Recente reacties