Archief
Artikelen

Een paar jaar geleden was peak oil nog een onderwerp waardoor de gemoederen in beroering kwamen, maar de laatste jaren lijkt de belangstelling te zijn weggeëbd. De economische crisis, het gedrag van de banken, de bail outs en de bezuinigingen maakten dat de aandacht werd verlegd naar het falende economische systeem. Maar peak oil is een feit, een realiteit waar de elite rekening mee houdt in hun planning. De voorraad fossiele brandstoffen op aarde is eindig, het olieglas is inmiddels half vol – half leeg, er zal steeds minder aardolie worden gewonnen tegen een steeds hogere prijs.

Wat dat betekent voor de menselijke beschaving, lijkt de meeste mensen te ontgaan. De politiek doet weinig tot niets om de gevolgen van peak oil op te vangen, om de olieschaarste voor te zijn. En het grote publiek lijkt nog steeds te denken dat peak oil betekent dat de benzine duurder wordt. Dat klopt wel, maar het is slechts het topje van de ijsberg, want ook de voedselproductie en distributie berust op aardolie. Peak oil betekent dat alles duurder wordt! Ook zullen heel veel producten niet meer verkrijgbaar zijn. Bananen groeien niet in Nederland, maar om de afstand tussen de bananenplantages en de supermarkt te overbruggen, is aardolie nodig.

Dit geldt voor vrijwel alles wat we nu kunnen kopen. “Made in China” betekent dat het product een lange afstand heeft overbrugd. Op het moment dat de peak oil crisis een feit is, komt de wereldhandel tot stilstand en zullen we het moeten doen met producten die ter plaatse worden gemaakt. Dat vergt een volledig andere manier van produceren! Maar zelfs dan zal lang niet alles beschikbaar zijn, wat we nu beschouwen als normale levensbehoeften. Peak oil zal de mensen dwingen tot een volledig andere manier van leven!

Blind Spot is een rustige en informatieve documentaire over de gevolgen van peak oil. Toch is deze docu zeer verontrustend voor wie nog niet begrijpt wat de peak oil crisis werkelijk betekent. In het olietijdperk is het gedrag van de meeste mensen veranderd en de wereldbevolking heeft zich in 100 jaar tijd verzevenvoudigd. Aan het begin van het olietijdperk was ongeveer 50% van de bevolking werkzaam in de agrarische sector. In de westerse wereld is dan nu nog geen 1%. Menselijk arbeid is vervangen door machinale arbeid, waardoor de meeste mensen nu een kantoorbaan hebben. De hele voedselproductie berust nu op aardolie!

We kunnen ook beslist niet vertrouwen op de politiek om de komende problemen het hoofd te bieden. Dat de grondstoffen eindig zijn, was reeds sinds de jaren ’70 bekend, maar de politiek reageerde daar niet op. Men bleef geloven in het model van economische groei. Het gaat ook niet alleen om aardolie, alle grondstoffen zijn eindig. Om deze grondstoffen te winnen, is de natuur soms volledig vernietigd. De huidige economische crisis zou wel eens het begin kunnen zijn van het einde van het olietijdperk. Dat dit einde onvermijdelijk is, komt omdat deze economie gebaseerd is op rente en daarvoor is groei noodzakelijk. Geen enkel systeem kan altijd blijven groeien. Wie dat niet begrijp, zou zich even moeten verdiepen in de exponentiële functie!

Blind Spot duurt een uur en 25 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

16 Reacties op “De blinde vlek: het einde van het olietijdperk”

 • Beste Mensen als binnenkort De vrije energie op de markt komt dan er is er geen drup olie meer nodig voor energie. En dat komt echt want de voortgang is al op volle toeren. Als binnenkort niet meer voor elektriciteit hoeft betaald te worden dan hebben we strijd gewonnen. want het is op den duur echt niet meer te stoppen.

  • mr. drs. Bou:

   Beste VanChrissum,
   Hopen op een wonder helpt echt niet.
   Vrije energie? Maar in wat voor vorm? Kunnen er dieselmotoren op draaien? Kunnen er vliegtuigen op vliegen of schepen op varen? Of kun je er alleen je computer op draaiend houden?

   • Herman Galjaard:

    Bou,

    Waarom zouden we überhaupt nog dieslelmotoren nodig hebben ?

    Als je in die gedachtengang blijft hangen, heeft de schaduwmacht je precies daar, waar ze je hebben willen !

    • mr. drs. Bou:

     Herman, ik denk dat ik zelf ook wel zonder dieselmotoren kan. Er zijn plenty alternatieve levensstijlen! Maar wat doe je met de miljoenen mensen in de steden als zij hun eten niet meer in de supermarkt kunnen kopen? Voor deze levensstijl zijn dieselmotoren nodig.

     in plaats van te werken aan een alternatief, doen politici alsof er niet aan de hand is. En waarschijnlijk bereidt de elite een massale genocide voor. Zij denken dat ongebreidelde krimp het antwoord is op de ongebreidelde economische groei!! In plaats van meer van hetzelfde willen ze minder van hetzelfde, maar het blijft wel hetzelfde!

     Natuurlijk hoop ik dat er snel een free energy systeem wordt ontwikkeld, maar ik blijf dat wishful thinking vinden.

   • Herman Galjaard:

    Natuurlijk ROTHSCHILD ook weer in beeld.

    GDF Suez heeft Britse uitkoop beet
    DeTijd – Be. 23:06 – 15 april 2012 door Michael Sephiha en Roland Legrand
    Artikel – GDF Suez heeft zijn uitkoop van het Britse energiebedrijf International Power (IP) bijna rond, zo verneemt De Tijd uit goede bronnen. Het ziet ernaar uit dat in de loop van de komende dagen het akkoord wordt afgerond.
    Op 4 april nog verwierp(1) IP het bod van de Franse groep op de resterende 30 procent van de aandelen. GDF Suez bood 390 pence per aandeel of 6 miljard pond (7 miljard euro) in totaal. De groep heeft nu al 70 procent in handen.
    De raad van bestuur van IP stelde een onafhankelijk comité samen om het bod te beoordelen. Dit comité oordeelde dat het uitkoopbod IP onderwaardeert. Analisten zeiden dat de Franse energiereus minstens 420 pence op tafel zal moeten leggen.
    Nu zou een akkoord dus bijna rond zijn, het is nog niet geweten wat de voorwaarden zijn. De adviseurs voor de operatie zijn Nomura, Morgan Stanley en Barclays Capital bij International Power
    BNP Paribas, Lazard en ROTSCHILD bij GDF Suez.

    MACHT MACHT MACHT MACHT MACHT MACHT MACHT MACHT MACHT
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    Mestrallet
    GDF Suez bracht vorig jaar zijn niet-Europese activa onder bij International Power, in ruil voor een controlebelang van 70 procent in de Britse groep. GDF Suez-CEO hoopte zo zijn slabakkende beurskoers een boost te geven, door de beloftevolle internationale activa van de groep apart te noteren.
    Dat plan flopte.

    (herman : ?? Een vooropgezet plan is ook niet denkbeeldig waar rothschild in beeld komt)

    In plaats van de beurskoers een boost te geven, gebeurde het omgekeerde. Beleggers konden nu via International Power apart in de beloftevolle segmenten van de groep noteren.
    Dat joeg de koers van IP hoger, terwijl de beurskoers van GDF Suez zelf wegkwijnde.
    Die GDF Suez-koers heeft het moeilijk doordat de inkomsten in Frankrijk en België door de regelgeving onder druk staan en beleggers ook al een tijdje speculeren op een duur uitkoopbod voor IP. Vrijdag sloot GDF Suez af op 17,96 euro, een diepterecord.

 • Enki:

  Er zijn al geruime tijd vele vormen van vrije energie/nulpunt energie en die kunnen veel zo niet alle genoemde problemen oplossen en zelfs ziektes genezen, ware het niet dat alle goed functionerende modellen direct van het web verwijderd en/of geboycot worden.

  Zelf ben ik al enige tijd met deze materie bezig en heb ook enkele ideeën die helaas voor een enkeling o.a. financieel niet haalbaar zijn. Tevens loop je tegen (onzichtbare) muren aan als je je hierin gaat verdiepen.

  Dit artikel geeft een duidelijk beeld van de mogelijkheden en waarom er (nog) niet over deze technieken beschikt kan worden.

  • Goed gesproken Enki.

   Zou wel wat meer van onderzoek willem zien, ik ben heel erg technisch maar elektronica ontbreekt er wel aan. Ik ben ook op zoek naar techische mogelijkheden om deze energie te gaan gebruiken.

   • Enki:

    Dank je VanChrissum.

    Wat ik je kan aanraden is om het betreffende artikel te lezen en zelf onderzoek te doen. Er is bijzonder veel te vinden betreft deze materie en je hebt daar echt niet veel (technische) kennis voor nodig. Met gezond verstand kom je ook al een heel eind, maar ook hier geldt dat je het kaf van het koren dient te scheiden.

    Heden wordt er al gebruik gemaakt (lees uitgebuit) van vrije energie zoals windmolens, zonnepanelen en zelfs aardwarmte. Het is ook leuk om je eigen magneetmotor te bouwen. Voorbeelden en beschrijvingen zijn volop te vinden.

 • mr. drs. Bou:

  Beste Enki,

  Dank voor de link en ik heb dat artikel met grote interesse gelezen. Het stamt uit 2001, zoals er netjes boven staat. Ook ik denk dat het mogelijk is om energie te halen uit andere bronnen dan fossiele brandstof. Maar zoals het artikel ook al zegt: deze mogelijkheid wordt gesaboteerd door de politiek!

  Toen de Oosterschelde kering werd gebouwd, vond ik het al bijzonder dom dat men daar geen dynamo’s in stopte. Door die dam stoomt 4 x per dag het zeewater met grote kracht in en uit de Oosterschelde! Maar we hadden al een kerncentrale in Borssele, dus die dynamo’s waren niet im frage!

  Er zijn wel alternatieven, maar dat mag niet van de elite! Er is genoeg energie, maar het huidige economische systeem is gebaseerd op winst en verspilling!

  Op BOUblog staat ook af en toe een artikel over alternatieve leefstijlen. Deze vind ik zelf bijzonder leuk:
  http://www.boublog.nl/30/01/2011/earthship-ecologische-huizen-van-afval/
  Ik wil ook wel een aardschip! 🙂

 • Willem:

  Energie zat,zonne energie,wind energie,kern energie,voeg daarbij Thorium centrales,thorium alleen kan bij het huidige energieverbruik al voor 5000 jaar in onze energie behoefte voorzien.
  Als je daarbij nieuwe materialen die veel lichter en sterker zijn optelt,3D printers zodat je alles zelf op een zolderkamertje kunt maken,kortom,het probleem is er helemaal niet.
  Sterker nog,het zal een zegen zijn als we van die afschuwelijke olie af zijn.
  En dan hebben we het nog niet eens gehad over eventuele kernfusie.

  • Caesar Lion Cachet:

   LS…
   Zolang Bea en haar Illuminatie Ashkenazis groot aandeelhouders zijn van Shell zal er niets veranderen tot de laatste druppel olie uit de stervende aarde is gezogen. Is het gemakkelijks voor deze gewetenloze kliek… Vrije energie wordt vooralsnog gebruikt om UFOS van Nazi makelij in de lucht te houden om de mensheid de stuipen op het lijf te jagen… (Voor zo lang we daar nog intrappen natuurlijk want UFO verschijnselen kan je ook maken met hologrammen…)

   • Caesar Lion Cachet:

    PS…
    Heb trouwens ergens gelezen dat olie gewoon weer “aangroeit” en derhalve onuitputtelijk is. Het tekort is kunstmatig ?!

    • mr. drs. Bou:

     Beste Caesar,
     Het tekort is niet kunstmatig. De industriële levenswijze is eenvoudig niet duurzaam, want alle grondstoffen zijn eindig en raken op een dag uitgeput.

 • Caesar Lion Cachet:

  LS…

  De tijd zal het leren: Geloof niets, onderzoek alles !
  (Heb ik niet zelf verzonnen maar we een goeie.)

Laat een reactie achter

Recente reacties