Archief
Artikelen

Bij het woord “belastingparadijs” dacht ik altijd aan een (sub-)tropisch eiland waar weinig of geen belasting wordt geheven over het vermogen van de inwoners. Maar dat blijkt niet het hele verhaal. Zo is Nederland een belastingparadijs voor corporaties die geen vennootschapsbelasting willen betalen. Ze parkeren hun “intellectuele eigendom” dan in een brievenbus-maatschappij in Nederland en sluizen hun winst door naar die brievenbus. In Nederland wordt deze winst nauwelijks belast. In het kader van de VPRO belastingweek maakte Marije Meerman een verhelderend documentaire over de manier waarop grote corporaties de belasting ontduiken.

Hoewel hun gedrag in principe legaal is, maken deze corporaties gebruik van de mazen in de wet. Het resultaat is dat er miljarden aan belastinggeld worden onttrokken aan het land waar de winst wordt gemaakt. Het is roof-kapitalisme. Er zijn drie entiteiten die dit mogelijk maken: de grote banken die internationaal opereren, de grote accountantskantoren zoals KPNG en Deloitte, en tot slot de grote advocatenkantoren die de mazen in de wet kennen.

Het resultaat is, dat de staat te weinig inkomsten heeft. Het begrotingstekort moet worden aangevuld met leningen. Dat geld is vaak afkomstig van de grote corporaties en de staat moet er rente over betalen, waardoor het begrotingstekort toeneemt. Om toch aan inkomsten te komen, verhoogt men dan de BTW en om minder geld uit te hoeven geven, bezuinigt men op de sociale voorzieningen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel! De corporaties worden rijker, de staat wordt armer en de bevolking betaalt het gelag. Vandaar dat we nu dit soort berichten zien:

Krimp in Nederland: Economie van XXL naar S-

Wat wij op Biflatie al lang wisten is nu ook tot de officiële instanties, waaronder het CBS doorgedrongen. De krimp van de economie is veel groter dan ooit gedacht. Alle zogenaamd optimistische geluiden als: ‘Het gaat weer beter, de zon is zichtbaar” en meer van dat soort onzingeluiden blijken pure misleiding of wensdenken te zijn geweest. Daar waar de Nederlanders, tot nu toe, niet bereid zijn geweest om de straat op te gaan hebben ze wel een groot slot op hun portemonnee gezet als blijk van wantrouwen en somberheid. En… we zijn nog niets eens de ronde ingegaan van de zes miljard of meer aan lastenverhogingen en bezuinigen die ons binnenkort staan te wachten.

De VPRO-documentaire Tax Free Tour werd door Max Keiser aanbevolen als de beste documentaire van het jaar! De Nederlandse versie, zoals deze in maart van dit jaar werd uitgezonden, staat op de website van de VPRO. Tegenlicht zet echter ook altijd een Engelse versie op YouTube: Backlight. En tot slot staat er een samenvatting van deze documentaire op YouTube.

VPRO Tegenlicht: Tax Free Tour is Nederlands ondertiteld en duurt 53 minuten.

Tax Free Tour (Engelstalige versie)

samenvatting Tegenlicht Tax Free Tour duurt 16 minuten.

Toegift: The Story of More: Richard Heinberg at TEDxSonomaCounty duurt 14 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

15 Reacties op “Belastingparadijzen en de armoede”

 • Ton:

  “Hoewel hun gedrag in principe legaal is, maken deze corporaties gebruik van de mazen in de wet.”

  Ik denk dat het geen mazen zijn, maar bewust gecreëerde achterdeuren. Ook kastelen hebben altijd al geheime tunnels gehad om stiekem aan de woedende bevolking te kunnen ontvluchten. Het probleem waar de overheden nu tegen aanlopen is dat ze het sinds het vrije internet bestaat de informatie niet meer geheim kunnen houden. Dan kunnen ze Snowden wel vervolgen, maar dan staan er weer nieuwe op.

 • mr. drs. Bou:

  Het volgende artikel is van april van dit jaar, dus al oud nieuws. Maar het sluit wel prima aan op de belastingparadijzen:

  Nieuw bankenschandaal slaat werkelijk alles

  Complotters in de wereld, zij die geloven in de geheime agenda van de Rothschilds, de vrijmetselaars en de Illuminati, wij sceptici zijn u een excuus verschuldigd. U had gelijk. De spelers heten wellicht anders, maar de gedachte was volledig correct. De wereld wordt door schaduwmachten geregeerd. We kwamen hier pas in de afgelopen maanden achter, toen een serie aan elkaar gerelateerde corruptie schandalen uitkwamen binnen de financiële sector, waaruit blijkt dat grootste banken ter wereld de prijzen manipuleren van, tja van vrijwel alles eigenlijk.

 • @corrupteboel:

  Het gaat hier niet over belastingontduiking zoals vrrmeld maar om belastingntwijking wat wettelijk legaal is.
  Zolang de regeringen in dienst staan van de banken en de fed een prive instelling is van de misdaadelite gaat het steeds erger worden wat er gebeurt. Ze gaan door ongeacht de ellende. Hoe meer oorlog hoe rijker ze worden. Verdeel en heers….totale gecentraliseerde macht en controle is het doel.. anyway..is inmiddels ieder hier wel duidelijk.

 • wimakita:

  Er zijn verschilende Griekse bedrijven die in NL een brievenbus firma hebben
  De Griekse overheid loopt hierdoor miljarden mis
  Die ze vervolgens claimen via de EU en wij als belasting betaler moeten hiervoor opdraaien

  http://www.radio1.nl/terugluisteren?on=2013-05-22
  Zo onduik je de fiscus! 4 de topic van boven middelste rij

 • Jasper:

  Het geeft hen die de regels maken, de gelegenheid ze te buigen omdat ze de constructies kennen.

 • Onbezoldigd ruifvuller:

  @corrupteboel: “Het gaat hier niet over belastingontduiking zoals vrrmeld maar om belastingntwijking wat wettelijk legaal is.”

  Inderdaad Bou, immers we ontduiken ook geen belasting als we op LPG gaan rijden i.p.v. benzine. Anderzijds zou het dom zijn om dat niet te doen als het ons voordeel oplevert.

  Overigens, voor een liter benzine betalen we momenteel ca. € 1,75 aan de pomp. Over de kale benzineprijs à € 0,70 betalen we dan € 0,16 BTW. Maar dat is lang niet genoeg voor de roverheid dus heft men ook nog eens € 0,75 accijns. Daarover betalen we dan ook nog 21% BTW. Belasting over belasting dus. Hoezo “dat de staat te weinig inkomsten heeft”?

  Goed, dan gaan we elektrisch rijden. Geen bijtelling, geen wegenbelasting, allemaal legaal. Maar zelfs de stroom kost maar iets van 5 cent terwijl je 23 cent afrekent. Ik hoef niet uit te leggen dat die exorbitante verhoging ten goede komt aan de roverheid.

  Ik zou pagina’s vol kunnen schrijven hierover. Het probleem is helemaal niet dat de staat te weinig inkomsten heeft, ze roven er immers lustig op los. Nee, ze geven vééél te veel uit. Dat is het probleem. De staat is juist het kwaad. Het kwaad dat ons werkende mensen de armoede indrijft.

 • Onbezoldigd ruifvuller:

  En dan nog iets; wat is dat nou voor woord, belastingparadijs. Belasting is gewoon diefstal en als er dan geen belasting wordt geheven is dat juist normaal. Het is bij mij thuis toch ook geen geweldparadijs omdat ik mijn vrouw niet sla?

 • mr. drs. Bou:

  Beste Ruifvuller en Corrupteboel,

  Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik ben geen tegenstander van belasting, zolang dit geld wordt aangewend voor het algemene belang. Wegen, straten, lantarenpalen en vuilnismannen bij voorbeeld. Ook als je zelf geen gebruik maakt van die wegen, dan nog komt de postbode op die manier naar jouw huis. En ook de winkels worden via die wegen bevoorraad.

  Maar als ons belastinggeld wordt gebruikt voor zaken die ons niet ten goede komen, zoals rente op staatsschuld, het sturen van het leger naar verre landen, de aanschaf van een gevechtsvliegtuig (JSF) dat maar niet wil vliegen, de verdediging van corrupte rechters, de onkostenvergoeding van een zekere Joris D., dan word ik een beetje boos.

  En als dan blijkt dat grote corporaties nauwelijks belasting betalen, terwijl de gewone werknemers om te beginnen loonbelasting afdragen en daarna ruim 20% BTW betalen over alles wat ze met de rest van hun loon nog kunnen kopen, dan zijn wat mij betreft de rapen gaar!

  Op dit moment is er sprake van een roverheid die de bevolking plundert ten behoeve van een kleine groep ultra-rijke mensen. Dat begon al in de jaren ’80 en op den duur kan dat niet goed gaan. Het gaat niet alleen ten koste van de bevolking, maar van de hele economie. Vandaar dat het nu crisis is. Met bezuinigen en lastenverzwaring los je dat probleem niet op. Het is gewoon meer van hetzelfde!

 • Onbezoldigd ruifvuller:

  Nou Bou, op je eerste alinea van je reactie heb ik nog wel het een en ander aan te merken maar met de rest ben ik het roerend eens. Vanochtend vroeg zag ik een herhaling van Hart van Nederland op de campingzender. het ging over die missie in Kunduz waar “onze jongens” nu weggaan nadat zij 400 afghanen een politieagenten opleiding ofzo hadden gegeven. Ik dacht dat zoek ik eens op en in oude artikelen van de azijnbode kwam ik tegen dat die hele missie in totaal 467 miljoen kost. Ruim een miljoen per politieagentje dus. Waar gaat het over?!

  • Diewer:

   Erger nog: uit dezelfde link:

   “De kosten voor de politietrainingsmissie in Afghanistan zijn ‘volstrekt niet onderbouwd’ en zullen vrijwel zeker hoger uitpakken dan de nu geraamde 467,8 miljoen euro. Dat zegt Eric Jan de Bakker, tot aan vorig jaar onderzoeker defensie-economie aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda.”

 • Jasper:

  Tijd om echt te verenigen tegen de roverheid , de vlam is nog aangehouden en dat wereldwijd , laten we hem aanwakkeren en wereldwijd onze harten verbinden in solidariteit.
  http://www.occupyamsterdam.nl/2013/07/04/global-march-solidarity-weekend-6-7-juli-2013/

 • Jasper:

  Dank je Diewer zeer opmerkzaam ,hun agenda gaat richting de laatste bloedmanen van 2015.Ben benieuwd of er in dat jaar een nieuwe kroning zal zijn overzee.MvgJasper

Laat een reactie achter