Archief
Artikelen

De onzinnige oorlog in Afghanistan kent alleen maar verliezers! Het land is verwoest en ontwricht, maar de NATO geeft dat liever niet toe. De meeste Afghanen willen dat de buitenlandse troepen (ISAF) vertrekken en ook de VS heeft inmiddels besloten dat inpakken en wegwezen de enige optie is. Maar dan wel zonder gezichtsverlies! Daarom zijn Nederlandse militairen nu bezig om werkloze Afghanen op te leiden tot politieagenten. In juli van dit jaar komen “onze jongens” weer thuis, om prompt te worden doorgestuurd naar Mali! De Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz begon in 2011 en was bedoeld om de Afghaanse politie te ondersteunen in zijn opleiding. De kosten kwamen uit op 500.000 euro per cursist voor een opleiding van zes weken! Daar kunnen Nederlandse studenten alleen maar van watertanden.

Nederland was van augustus 2006 tot augustus 2010 militair actief in Afghanistan met de Task Force Uruzgan, bestaande uit 1.400 man. Begin 2010 bestond er in het kabinet-Balkenende IV een meningsverschil over een verlenging van die missie, wat leidde tot een kabinetscrisis en het vertrek van de PvdA-bewindslieden. Wel werd Nederland door de NAVO en de VS geprezen om zijn inzet in Afghanistan, de NAVO wilde dat Nederland in Afghanistan zou blijven. De regering besloot toen tot een politietrainingsmissie en dank zij de steun van Jolande Sap van Groen Links werd dat voorstel aangenomen.

De volgende documentaire van de Engelse journalist Ben Anderson gaat over de training van Afghaanse politieagenten en militairen door de NAVO-troepen. Anderson volgt een bataljon Amerikaanse mariniers en doet verslag van hun onmogelijke taak. Deze training van Afghanen maakt deel uit van zogenaamde pull-out strategie: in 2014 zouden alle buitenlandse troepen Afghanistan moeten hebben verlaten. Het totaal verwoeste land zal zichzelf dan moeten redden en dus ook zelf de orde handhaven. De Taliban zijn echter nog steeds even sterk, ze zijn nog overal aanwezig. De Afghaanse politieagenten en soldaten in opleiding waren voordien meestal werkloos, vaak zijn ze analfabeet, en/of ze zijn verslaafd aan drugs en totaal onverschillig. Ze hebben ook geen enkel respect meer voor de Amerikaanse militairen. Hun commandanten zijn vaak van nog lager allooi, ze zijn corrupt en meestal ook pedofiel. De burgerbevolking staat machteloos, deze bevindt zich tussen twee vuren en wil eigenlijk alleen maar vrede!

Deze documentaire laat duidelijk zien dat de oorlog in Afghanistan slechts verliezers kent!

Met dank aan Zapruder voor de kijktip!

Lees ook dit artikel.

Tipje: De ondertiteling is vaak dubbel, de Engelse ondertiteling loopt dan door de vertaling van het Afghaans heen. Men kan de ondertiteling echter naar boven schuiven door er de cursor op te plaatsen en te klikken. Zo blijft alles leesbaar.

This Is What Winning Looks Like duurt een uur en 29 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “De oorlog in Afghanistan lijkt gewonnen”

 • Annemail:

  Er zijn in totaal 24 Nederlandse militairen omgekomen tot 2010.
  Het land moet wel worden dus stuurt de Nederlandse regering in 2011 nog wel een kleine groep militairen naar het land in het Midden-Oosten om de Afghaanse politie te helpen en ze verder op te leiden.
  Hoe veilig het er nu is bleek gisteren weer eens uit een krantenbericht:

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2013/06/twee-jongens-onthoofd-door-taliban

 • Bedankt voor de kijktip.

  Every Coin Has Two Sides. – Natuurlijk zou iedereen die “500.000 per zes weken per student” liever aan Nederlandse studenten hebben besteed. Het idee dat Nederland een onafhankelijke koers zou kunnen varen in de wereld anno 2013 is een illusie. Nederland is een klein, weerbaar land zonder de middelen zich te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Dat we ze al zolang vrede hebben in onze regio heeft een hoge prijs: ‘verplichte’ deelname aan internationale missies. Ons democratisch gekozen parlement heeft de minst slechte optie gekozen welke haalbaar was in de politieke verhoudingen van het moment.

 • mrpettjo:

  Rutte geeft 90 miljoen voor onderhoud papavervelden Afghanistan

  Toen Rutte 21 mei 2012 90 miljoen van onze belastingcenten toekende aan Afghanistan kende hij feitelijk 90 miljoen toe voor onderhoud en exploitatie van de enorme papavervelden die door Amerikaanse militairen bewaakt worden en verdedigd. Onze belastingcenten, 90 miljoen, weggeven aan een criminele organisatie die gerund en beschermd wordt door legers die burgers zouden moeten helpen. Vandaag, 18 november 2013 werd bekend gemaakt dat Nederland voor de verkiezingen van Afghanistan in 2014 nog een 7,4 miljoen euro overmaakt. Dit terwijl hier steeds meer mensen op straat komen te staan.

  http://www.bovendien.com/laatste-nieuws/afghanistan/rutte-geeft-90-miljoen-voor-onderhoud-papavervelden-afghanistan

  • mrpettjo:

   Opium Wonderland Afghan Style

   De meeste westerse militaire kampementen in Afghanistan staan/stonden te midden van papavervelden die zich tot de einder uitstrekken. De velden staan nog steeds in volle bloei en worden niet vernietigd wat ons steeds wordt voorgehouden..
   Need we say more? Waarom lees je dit toch nooit in de msm pers..?

   http://www.youtube.com/watch?v=3higC7bYdKs

   • mrpettjo:

    Fighting the opium trade is de newspeak slogan van de Amerikanen.
    Zodat het Westen/de NAVO het voor zichzelf op de wereldmarkt kan verhandelen en er geheime militaire projecten van kan betalen..

Laat een reactie achter