Archief
Artikelen

Joel Salatin is een boer uit Virginia, die op een alternatieve manier koeien, varkens en kippen houdt. Zijn bedrijf is organisch en biologisch, de kwaliteit van de eieren en het vlees is hoog. Zijn dieren hebben een plezierig leven en een gezond immuunsysteem. Salatin verkoopt zijn producten alleen in de directe omgeving, omdat hij het vervoer over lange afstanden niet efficiënt vindt. Zijn zogenaamde “good old farm” Polyface is gebaseerd op een nieuwe manier van denken. Salatin wil de grond genezen, waardoor er gezonde gewassen groeien, waarop gezonde dieren grazen. Hij is een vrolijke boer met passie en gezond verstand!

POLYFACE FARM – Joel Salatin

Polyface farm is een gemengd bedrijf en volgens Salatin is dat essentieel. Zijn koeien worden elke dag naar een ander weiland gebracht en ook zijn kippen worden steeds verplaatst. Daarvoor heeft hij mobile kippenhokken gemaakt. Waar gisteren de koeien graasden, laat hij vandaag de kippen los. Deze eten ook de insecten die broeden in de koeienvla en ze bemesten het weiland met hun kippenpoep.

Polyface farm duurt 4 minuten.

Volgens Salatin is de grootste bedreiging voor het huidige boerenbedrijf de afhankelijkheid van de bank. Veel boeren lenen geld waarmee ze machines, zaaigoed en kunstmest kunnen kopen, maar ze worden door de bank gedwongen tot een hoog rendement! Wie biologisch wil boeren, kan beter geen geld lenen.

Milkwood: Joel Salatin on debt free farming duurt 7 minuten.

Salatin heeft een groot aantal boeken geschreven en talloze interviews gegeven. Hij is ook een onderhoudende verteller. Hij heeft Engels gestudeerd en voor hij boer werd, was hij journalist. In de volgende video vertelt hij hoe hij aan zijn kippen kwam. Min of meer per ongeluk! Salatin wist echter iedere tegenslag om te keren in het tegendeel.

TEDxMidAtlantic – Joel Salatin – 11/5/09 duurt 15 minuten.

De volgende video is een absolute must voor wie nog gelooft in Monsanto, de bio-industrie, de supermarkt en langdurig houdbaar voedsel!

Joel Salatin at TEDMED 2012 duurt 15 minuten.

Op YouTube staan talloze video’s waarin Joel Salatin zijn boerderij Polyface Farm aan bezoekers laat zien. Dit is slechts een voorbeeld:

Dr. Mercola Discusses Chickens with Joel Salatin at Polyface Farm duurt 29 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

19 Reacties op “Joel Salatin en de nieuwe goede oude boerderij”

 • veryworried:

  Wakker worden met een dergelijk bericht doet goed.
  Als we met z’n allen dezelfde instelling zouden hebben als deze Joel Salatin, zou er nog hoop voor onze aarde zijn.
  Minder consumeren, respect voor dieren,niet steeds willen heersen en de beste en de grootse en de sterkste willen zijn, dan kunnen we het misschien nog redden met z’n allen.
  Monsant: weg ermee.

 • mr. drs. Bou:

  Een heel klein beetje off topic: Op Visionair zag ik een korte video over gratis voedsel:
  Food is free Project (voedsel is gratis)

  Zelf droom ik al jaren van eetbare parken en plantsoenen, met aardbeien en bosbessen in plaats van grasperken, met walnoten in plaats van eiken, beuken en kastanjes, met bessenstruiken in plaats van rododendrons, met appels, peren en pruimen langs de kant van de weg.

  Dan doet de plantsoenendienst ook eens iets nuttigs! 😉

  • Zjoz:

   Dat roep ik al zo’n 30 jaar Bou, ook hier in de kleine Franse gemeenschap, maar ze hebben nog steeds niet door dat je petunia’s en geraniums niet kunt eten.
   Men wil zel;fs niet mijn biologische groentes en eieren kopen, want die heb ik zelf gemaakt, zeggen ze dan.
   Liever rijden ze naar de Intermarché om mee te betalen aan hun eigen vergiftiging al zeggende dat ze geen keus hebben…..
   Tis om te janken, we zijn als mensheid het spoor goed kwijt, terwijl het toch zo een-voudig is, das Leben….

   Stay Human, Zjoz.

 • Zjoz:

  Ik doe al jaren hetzelfde op mijn boerderij in Frankrijk, en vind deze manier niet meer dan normaal.
  Abnormaal zijn al die boeren die niet meer weten dat juist zij de priesters der Aarde zijn, de schakel tussen de Moeder en haar Kinderen.
  Vandaar dat zoveel mensen ziek zijn, je bent namelijk dat wat je eet, op alle niveau’s.

  Walk in balance,
  Zjoz.

  • mr. drs. Bou:

   Helaas heb ik geen eigen grond! Maar op de grond van onze projectontwikkelaar heb ik tuinbonen gezaaid. Gisteren heb ik er tomaten geplant. En wat andijvie en sla. De pompoenen komen nog en de aardappels doen het gelukkig goed. Geef mij grond en ik maak er een moestuin van! Dat is ten minste eerlijk!
   Eetbare plantsoenen zouden de voedselbanken overbodig maken! Wat denkt u van aardbeien in uw bloembak, in plaats van geraniums, petunia’s en dat soort onzin? Aardbeien bloeien nu en zijn straks zo lekker!!!
   Probeer eens een bessenstruik of een stoofpeer in uw tuin. Plant eens een aardpeer en geniet van de rijke oogst. Men kan ze ieder jaar uitspitten en ze groeien vanzelf. Er is eten genoeg, als we zorgen voor een eetbare natuur.
   Maar wat moeten we dan met de geraniums en petunia’s in de plantenbak? Compost van maken!

 • Zjoz:

  Niemand heeft eigen grond, Bou, bezit bestaat niet, nog zo’n illusie.
  De Moeder Aarde heeft het ‘bezit’ van de grond, wij mogen ervoor zorgen.
  Dat wist elke oude cultuur al, vandaar dat deze in hun taal er dan ook geen woord voor hadden.
  Alles is van iedereen, als we dat nu eens met zijn allen zouden onderkennen en daar naar zouden leven, zou het er allemaal een stuk beter uit zien, maar ja……
  Eetbare plantsoenen creëren ook werk voor mensen, directe arbeid voor hun eigen eten.
  Daarnaast de kennis verspreiden over wilde planten die eetbaar zijn, immers, alle groentes die we kennen vinden hun oorsprong in de natuur.
  We zijn met zijn allen een hoop vergeten, teveel.

  Stay Human,
  Zjoz.

 • veryworried:

  Mensen zijn intussen zo geconditioneerd dat ze aannemen dat alleen voedsel dat een ‘gang door de fabriek’ heeft gemaakt, goed voedsel is. In een weiland in mijn buurt heb ik afgelopen najaar walnoten geraapt en appels, en die waren werkelijk heerlijk. Wat mij verbaasde is dat er nauwelijks of niet belangstelling was van anderen om deze vruchten te rapen. Terwijl walnoten uit de supermarkt een nare smaak hebben en heel duur zijn.

  • Zjoz:

   @ veryworried e.a.,

   Walnoten uit de winkel worden gewassen met een zwaveloplossing, vandaar die gore smaak.
   Wij hebben hier op de boerderie 4 giganten van walnoten, die ons bijna jaarlijks kruiwagens vol geven.
   Onze appels worden nooit bespoten, maar wel goed bemest met compost en maerle, ( zeewierkalk).
   Maerle is zeewierkalk, hetgeen de Ph van de grond goed hout en vol zit met mineralen.
   Evenzo geld voor ons lichaam dat als de mineralenhuishouding niet op orde ios, onze lichamen geen vitamines kunnen opnemen.
   Een te zure ph kan kanker veroorzaken, zowel in de bodem als in onszelf.
   Ongezuiverd zeezout vult dit aan.
   Magnesiumtekorten komen bijna bij iedereen voor.
   Goed zeezout komt o.a. van de Guirande in Bretagne, kost 1€ de kilo.
   Los 300 gram op in een liter bronwater en neem twee maal daags een theelepel in een glas bronwater.
   Ook goed voor je planten, 1 eetlepel per 10 liter water in een gieter.
   De meeste bodems bevatten te weinig mineralen.

   Zo, en nu de moestuin weer in, want het eten uit de winkel is gewoon té slecht én té duur.

   Stay Human,
   Zjoz.

 • mrpettjo:

  Voor wie toch in de supermarkt koopt: de Aldi heeft de goedkoopste noten (zakje 200 gr noten(allerlei incl. walnoten) & 150 gr (?) walnoten );
  Andere tip: koop fruit op de markt (zaterdagmiddag vanaf 1 uur voor sluitingstijd). In Groningen krijg je dan dikwijls een kist pitloze biologische druiven of een kist biologische pruimen voor 1 euro.
  Over goedkoop gesproken..

 • veryworried:

  Zjoz,
  Bedankt voor de informatie. Dus daar komt die nare smaak van de walnoten uit de winkel vandaan. Het is treurig dat men deze vruchten zo behandeld, ueberhaupt nergens voor nodig.
  Het verhaal van de mandarijntjes (jaren geleden alweer op tv)deed bij mij de deur dicht en opende mijn ogen helemaal: mandarijntjes die helemaal naar China worden gevlogen, daar gepeld en een dag lang in ammoniak (meen ik) gespoeld worden om ze te ontvellen en dan weer een dag in water om ze schoon te spoelen, en die vervolgens hier als die ‘heerlijke’ mandarijntjes op sap verkocht worden.
  En overigens: ook weg met Monsanto

 • mr. drs. Bou:

  Beste Zjoz,
  We kunnen helaas niet allemaal in Frankrijk wonen. Zelf woon ik gelukkig in Zeeland en op warme (= hete) dagen ga ik zwemmen in de Schelde. Ik neem dan altijd twee vuilniszakken mee. Die vul ik met droge blaasjeswier, daarover een badlaken is een lekker ligbed. Na afloop van mijn vrije dag neem ik ook de zakken met blaasjeswier mee. Dat in de compost-ton geleegd geeft kalium in de tuin! En de volgende dag heb ik weer twee lege zakken. 🙂

  • Zjoz:

   Zeewier is ook goed om direct tussen je gewassen in de tuin te leggen, het houd de slakken weg, voed de bodem met mineralen die direkt opneembaar zijn voor de planten en onderdrukt het onkruid.

   Groet,
   Zjoz.

   • mr. drs. Bou:

    dank voor de tip, Zjoz! Want het stikt hier van de slakken! Vorig jaar was het een plaag en nu hebben ze kindjes gekregen… 😉

 • mr. drs. Bou:

  Omdat ik een tuin aan het aanleggen ben, was het de laatste dagen wat stil op BOUblog. Het was zulk goed weer voor een tuin maken! Maar vandaag regende het pijpenstelen! Goed voor de moestuin, maar niet goed om paden aan te leggen, steentjes te bikken en muurtjes te bouwen. Als het af is, beloof ik jullie een fotootje! ;-‘

  Daarnet vond ik een fraaie docu die goed aansluit bij dit onderwerp:

  Out to Pasture: The Future of Farming? duurt 35 minuten.

 • Jasper:

  Dank je voor die verwijzing Boudine bij het zoeken naar meer info over dit onderwerp kwam ik op een zeer interessante link uit, er staan van allerlei video’s betreffende het verbouwen van voedsel op en dat op alfabetische volgorde gecatagoriseerd. Ook staan er bij de j een aantal video’s van Joe Salatin bij. Het is een project van Bibi Farber genaamd Next World TV op haar introductiepagina legt ze haar motivatie uit. Ze opent met deze woorden :

  Welcome to Next World TV, a video gallery all about sustainability where you’ll find a wellspring of inspiring, practical innovations and initiatives that spotlight common sense solutions to some of the world’s “unsolvable” problems.

  Nextworld TV videos are about the local food movement, community building, re-localizing the economy, homesteading skills, food politics, enlightened simplicity, natural home building, permaculture, alternative energy, transition town initiatives and more.

  Bron:
  http://www.nextworldtv.com/about.html

  • Boudine Berkenbosch:

   Dank je wel, Jasper. Vandaag heb ik stamslabonen gezaaid en uitjes geplant en zo voort. Tuinieren is zo rustgevend! Het is ook zo dankbaar werk. Vandaag at ik sla van andijvie die zomaar opkwam, jonge andijvie van de koude grond. Met radijsjes! Morgen spinazie, want die gaat ook prima. Ik houd straks radijsjes over! En de boerenkool schoot in bloei, die heb ik nu in een vaas gezet, buiten uiteraard. Daar komen bijen en hommels op af, vanwege de honing. Het is in mijn tuintje ook een komen en gaan van mussen en mezen, tortels en merels. Die komen drinken uit mijn vogelbad.
   En dan te weten dat ik een jaar geleden nog in de ellende zat!
   Alles komt goed, gewoon doorwerken. 😉

 • Jasper:

  Graag gedaan Boudine, ja tuinieren is alles. Meditatie, genoegdoening, back to nature, een zijn met de natuur, loslaten en in het moment kunnen zijn, momentjes koesteren. Je space delen met de volgels en insecten die ijverig zijn, plantjes zien ontspruiten, je zorg zien retourneren in de schoonheid van je planten.
  Na de regen volgt er altijd zonneschijn, in alles zit een keerpunt, en ieder nadeel bezit achteraf vaak een voordeel die je over het hoofd zag. Al is het soms slechts de les die het in zich draagt, alles heeft vaak een reden. Geniet ervan het is je zeker gegund 🙂

Laat een reactie achter