Archief
Artikelen

Op 6 februari van dit jaar zond Holland Doc een documentaire uit van de regisseur Sarah Harkink (1987). Zij belandde 8 jaar geleden in een gesloten jeugdinrichting: Huize Alexandra te Almelo. Daar werden meisjes geplaatst met “ernstige gedragsstoornissen”. Het ontbrak vaak aan begeleiding en behandeling was er nauwelijks. Inmiddels is de inrichting gesloten. Toen Sarah na enige jaren vrij kwam, heeft ze eerst de HAVO gehaald. In Huize Alexandra was MAVO het hoogst mogelijke niveau van onderwijs. Het is Sarah gelukt om na afloop een studie te volgen die leidde tot het beroep van regisseur. In de documentaire gaat ze op zoek naar haar vriendinnen en lotgenoten met wie ze de jaren in Huize Alexandra heeft doorgebracht. Haar conclusies zijn schokkend!

Als Harkink haar dossier leest, komt dit op haar over alsof het over iemand anders gaat. “Blijkbaar was ik een verschrikkelijk kind. Een meisje dat een politieagent had geslagen, drugs gebruikte en steeds van school werd gestuurd. Een meisje dat haar ouders overspannen had gemaakt, dat haar vader met een schaar bedreigde en van wie de broers geen contact meer met haar wilden. Ik kan me er niks meer van herinneren.”

Voor haar film zoekt ze de drie beste vriendinnen van toen op om te zien hoe het hen vergaat na hun verblijf in Alexandra. Het blijkt beduidend minder goed met hen te gaan dan met Sarah. Karin was uit de instelling ontsnapt en is in België terechtgekomen. De tijd, die zij in de instelling doorbracht, heeft diepe wonden nagelaten. Marcella leefde na Alexandra jaren op straat. Marina werkt in de prostitutie en dreigt haar kind te moeten afstaan aan Jeugdzorg. Zij heeft zelf ervaren wat dit betekent en ze is vast besloten om zich tot het uiterste te verzetten tegen dit besluit.

Meer en meer raakt Sarah ervan overtuigd dat Alexandra eerder kwaad dan goed heeft gedaan. Ze bezoekt een aantal van haar oud-behandelaars en professor Doreleijers, die onderzoek deed naar het effect dat Alexandra op meisjes heeft. De conclusie: met negentig procent van de meisjes die er “behandeld” werden, gaat het niet goed. En dan te weten dat Jeugdzorg kinderen uit huis plaatst “in het belang van het kind”!

Huize Alexandra duurt 54 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “Huize Alexandra: een gesloten jeugdinrichting”

 • Annemail:

  Wat is gebeurd kan niet worden teruggedraaid.
  Genoeg water krijgen om tot bloei te komen.
  Dit zijn de sleutelzinnen.

  Beslissingen worden voor ouders genomen en ouders worden vervreemd van hun kinderen en hebben geen zicht op hoe het gaat onder het mom van privacy. Inderdaad Bou 10% en het is vrees ik nog steeds niet veranderd en zo’n gezin mag het zelf uitzoeken.
  Zou er weer van alles bij kunnen halen maar vindt het niet gepast onder zo’ n knap in elkaar gezette docu.

 • mr. drs. Bou:

  Beste mrpettjo,
  Ben stuurt zijn schrijfsels ook naar mij, maar ik check altijd even wat hij schrijft. Want sommige zaken zijn geheel uit hun verband gerukt. Dat heet desinformatie en dat is het laatste wat we in deze zaken kunnen gebruiken. Niet achter iedere pilaar loert een duivel!

  kindertransporten naar Friesland in W.O. 2:

  In het laatste jaar van de oorlog heerste er een hongersnood in de Randstad. Daarom werden er kinderen naar Friesland gebracht, want daar was geen hongersnood. Op de terugweg nam de vrachtrijder dan voedsel mee. Dergelijke transporten waren in die dagen illegaal. Dit heeft NIETS te maken met ritueel seksueel misbruik, maar met het redden van levens! Deze kinderen zijn na afloop van de oorlog gewoon weer terug naar hun ouders gegaan. Vaak waren dat Friezen die in de Randstad woonden, zodat de kinderen konden worden geplaatst bij familie in Friesland.

  • mr. drs. Bou:

   Hier nog even het gewraakte citaat:

   Vrijdag was de dag waarop mijn vader met een vrachtauto van Van Amerongen vol met kinderen naar Friesland reed, die daar mochten blijven. Vol met levensmiddelen reed de vrachtwagen weer naar Amsterdam. Gelukkig was er een “goede Duitser” die meereed, zodat niet al het eten in de buurt van Amsterdam geconfisqueerd werd.

   Wie daar satanisch ritueel misbruik in ziet, heeft het gewoon niet begrepen! FOEI! 🙁

 • mrpettjo:

  Ik had gehad gedacht dat er enig research achter zat en wellicht een deel van de kinderen richting pedoland zouden gaan.
  Ben is niet slim bezig op deze manier. Hij ondermijnt zijn eigen zaak hiermee, loopt wellicht tegen een smaadzaak aan en vermindert de steun onder welwillende medestanders.
  Ben had ook gedacht dat de pers in Engeland en Denemarken snel over zijn zaak zou gaan publiceren maar ik heb daar nog niks van gezien.

  • mr. drs. Bou:

   Ben is niet slim bezig op deze manier. Hij ondermijnt zijn eigen zaak hiermee, loopt wellicht tegen een smaadzaak aan en vermindert de steun onder welwillende medestanders.

   Daar komt het wel op neer! Helaas!!! 🙁

 • mrpettjo:

  Om – als ouder – van uit je vel te springen..

  Kinderbescherming maakte ons kapot – Megaclaim om ruïneren gezin

  Een echtpaar uit Zoetermeer eist een ongekend hoge schadevergoeding van ruim 6,5 miljoen euro van de Raad voor de Kinderbescherming. Door misstappen van deze instantie veranderde hun leven naar eigen zeggen van de een op de andere dag in een ware nachtmerrie toen hun drie kinderen uit huis geplaatst werden. Nooit eerder werd er in Nederland zo’n megaclaim tegen de Raad ingediend.

  http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/09/kinderbescherming-maakte-ons-kapot.html

  Bekijk ook: http://www.youtube.com/watch?v=_wJjMyKBqKY (Gepubliceerd op 9 sep 2013
  Inside Jeugdzorg – beeld- en geluidopnames binnen een jeugdzorginstelling
  Martin Vrijland)

  • mr. drs. Bou:

   Dank je wel mrpettjo. Achter de schermen staat “Jeugdzorg” om aandacht te trappelen, maar ik had last van die No Planers op BOUblog. Dat moest eerst even van mijn lever, want ik modereer me de laatste dagen helemaal suf! Laat ze het nu maar onderling uitvechten… 😉

Laat een reactie achter