Archief
Artikelen

De dood van de twee broertjes staat nu vast en het is triest! Ruben en Julian stonden al 4 jaar onder toezicht van Bureau Jeugdzorg, dat onder het ministerie van Justitie valt. Deze instantie is bedoeld voor kinderen tot 18 jaar met ernstige opvoedings- en opgroeiproblemen, en voor hun ouders of opvoeders. In het verleden beoordeelden allerlei (jeugdzorg)instanties een verzoek om hulp. Op 1 januari 2005 is de Wet op de jeugdzorg in werking getreden. Deze wet zou moeten leiden tot meer cliëntgericht werken in de jeugdzorg. Helaas blijkt dat veel (alleenstaande) ouders bang zijn voor Jeugdzorg!

De ouders zijn bang dat hun kinderen ‘zomaar’ worden weggehaald. De commotie rond de negenjarige Yunus, een Turkse jongen die door Jeugdzorg werd geplaatst bij twee lesbische pleegouders, heeft die argwaan nog verder gevoed. Zijn ouders vroegen in hun wanhoop hulp aan de Turkse premier Erdoğan, waardoor deze zaak breed in het nieuws kwam. Maar er zijn nog veel meer ouders die klachten hebben over Jeugdzorg. De klacht die het vaakst wordt gehoord, is dat ze hun kind niet meer mogen zien.

Andere klachten zijn: Jeugdzorg luistert niet, je mag de hulpverlener niet tegenspreken, er staan onware dingen in het dossier, Jeugdzorg neemt de macht over, je hebt zelf niets meer te zeggen over de opvoeding van je kind, ze vervreemden het kind van de ouders en verdere familie.

Klachten Bureau Jeugdzorg duurt 14 minuten.

EenVandaag, 23-04-2009: Ouderlijk gevecht tegen Jeugdzorg duurt 9 minuten.

Gezinsvoogden hebben een zware en verantwoordelijke baan. Maar ze hebben ook veel macht. Hun woord telt zwaar voor kinderrechters die moeten besluiten over een ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing. Maar wat als gezinsvoogden die macht misbruiken, door ouders onder druk te zetten of te bedreigen of door een loopje te nemen met de waarheid? Wat kun je dan nog doen als ouder? Zijn gezinsvoogden wel voldoende toegerust voor hun zware taak? En is er wel voldoende controle op hun functioneren? In deze speciale uitzending van De Ombudsman vertellen vier (pleeg)moeders over hun slechte ervaringen met een gezinsvoogd.

De macht van de gezinsvoogd, De Ombudsman VARA maart 2012 duurt 25 minuten.

‘We schieten door met uithuis plaatsen van kinderen’ duurt 4 minuten.

Cijfers hoe vaak wordt een kind weggehaald bij ouders? duurt 2 minuten.

Er zijn nog veel meer video’s over de falende Jeugdzorg. Twee YouTube kanalen die vol staan met deze informatie, zijn: Liesbeth de Vries Dwaze Moeder en Bureau anti Jeugdzorg. Een website over deze problematiek is Jeugdzorg Maffia. Het ergste is echter dat de kinderen in de tehuizen vaak bloot staan aan seksueel misbruik. De Commissie Samson heeft dat onderzocht en presenteerde op 8 oktober 2012 een vernietigend rapport: Omringd door zorg en toch niet veilig. Er werden 42 gevallen van seksueel misbruik in de jeugdzorg overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Video Presentatie Rapport Commissie Samson duurt 13 minuten.

Toch was deze problematiek reeds bekend in de jaren ’80, toen Ferdie Finkensieper, de directeur van meisjeshuis Zetten, werd beschuldigd van seksueel misbruik van zijn pupillen. Hij werd ten slotte veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. De volgende reportage gaat over de zedenzaak Zetten.

Seksueel misbruik in gesloten jeugdinrichting duurt 29 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

80 Reacties op “De macht en onmacht van Bureau Jeugdzorg”

Laat een reactie achter