Archief
Artikelen

Plastic is de meest wonderlijke verworvenheid van de moderne tijd. Men kan er vrijwel alles van maken, het laat zich in alle vormen kneden en in alle kleuren smelten. De mogelijke toepassingen zijn zo talrijk! Het materiaal is ook goedkoop, ten minste om het te vervaardigen. Daarom maakt men er vaak ook wegwerp-producten van, zoals plastic bordjes en bekertjes en verpakkingsmateriaal. Maar helaas wil plastic niet branden en het verteert evenmin. Onder invloed van het zonlicht valt het langzaam uiteen in kleine snippertjes en daarna in moleculen, maar het blijft plastic! Micro-plastic en nano-plastic maken het water tot een giftige plastic-soep of plastic-bouillon.

Midden in de Stille Oceaan drijft een hoeveelheid plastic die the Great Garbage Patch wordt genoemd. De zeestromen gaan daar in het rond, in een gyre, en het plastic raakt gevangen in het midden van zo’n gyre. Maar ook in de Atlantische Oceaan liggen twee gebieden waar de zeestroming in het rond gaat. Ook daar verzamelt zich het plastic. In het totaal kent de aarde vijf van deze gyres. Het 5 Gyres Instituut onderzoekt dit probleem en zoekt daarbij ook naar oplossingen.

De meest voor de hand liggende oplossing is dat we minder plastic gaan gebruiken, door alle plastic wegwerp-producten niet meer te kopen. Dan wordt er ook minder plastic geproduceerd. In Nederland bestaan er ook plannen om het plastic uit de rivieren en oceanen te vissen en te recyclen. Voordat plastic afval in zee terechtkomt, kan een boot met een vangnet het verzamelen in de rivieren. Op een drijvend ponton wordt het vervolgens verwerkt tot olie. Deze aanpak beperkt de hoeveelheid plastic afval die in de wereldzeeën terechtkomt aanzienlijk. Het uiteindelijk doel is de techniek wereldwijd inzetten om de aanwas van plastic soep te verminderen.

Boyan Slat is een student uit Delft die een drijvende plastic-val heeft ontworpen die in de oceaan het plastic verzamelt, door gebruik te maken van de natuurlijke stroming. Zijn uitvinding zou zelfs geld kunnen opleveren, maar dat is niet het doel. Zijn presentatie voor Ted Talk bereikte via internet talloze geïnteresseerde mensen. Het niet onmogelijk dat zijn ontwerp binnenkort werkelijkheid wordt. Helaas wil dat nog niet zeggen dat het probleem dan is opgelost, want zijn vinding vangt slechts 1/3 van het plastic. De micro- en nano-plastics blijven buiten schot.

How the oceans can clean themselves: Boyan Slat at TEDxDelft duurt 11 minuten.

PLASTICIZED is het verslag van een reis met het zeilschip Sea Dragon over de Atlantische oceaan. Het doel was om gegevens te verzamelen over de hoeveelheid plastic in de zuidelijke gyre van deze oceaan. Met 13 mensen aan boord werden de stormen doorstaan en er werden dagelijks monsters genomen. De opbrengst was niet spectaculair, maar wel verontrustend. Overal vond men snippertjes plastic, die de voedselketen vergiftigen. Af en toe kwam men ook een plastic waterfles tegen. Voor een rijke oogst van deze flessen kan men beter naar de stranden van Afrika gaan. Voor sigarettenfilters is de oostkust van Spanje trouwens een goede oogstplek. Daar ligt langs de vloedlijn een dikke laag onverteerbare filters. De moraal van het verhaal is dat zo langzamerhand de hele wereld wordt vergiftigd door het plastic.

PLASTICIZED ~ Feature Documentary Film duurt 48 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

23 Reacties op “Plastic in de Atlantische oceaan”

Laat een reactie achter