Selecteer een pagina

Archieven

Robert Hörchner spreekt met Myra over Baybasin

(illustratie: Hüseyin Baybasin)

Gisteravond had Myra een lang gesprek met Robert Hörchner over de zaak Baybasin. In het begin gaat het over de manier waarop Baybasin in Nederland terecht gekomen is. Wat Robert vertelt, klopt echter niet helemaal. Baybasin was ooit een “diplomaat” voor de Turkse regering, die heroïne-deals afsloot in Europa. In 1982 werd hij gearresteerd in Engeland en hij kreeg 12 jaar. Na 3 jaar vroeg de Turkse regering om een gevangenen-ruil, waardoor Baybasin terugkeerde naar Turkije. Eind jaren ’80 probeerde men hem te dwingen tot deelname aan de strijd tegen de Koerden, maar Baybasin is zelf een Koerd! Hij weigerde en daarmee begon de vervolging die uiteindelijk leidde tot levenslang in Nederland.

In Turkije werd hij eerst gemarteld en half dood geslagen, daarna liet men hem vrij op voorwaarde dat… Ook zijn familie werd bedreigd. Daarop vluchtte hij naar Europa, via Italië en Duitsland naar Nederland.

Update: Inmiddels is gebleken dat Baybasin niet via Duitsland, maar via Zuid Afrika is gevlucht. Vanaf daar vroeg hij politiek asiel aan in Engeland. Na een strenge controle van zijn financiële handel en wandel, waarbij tevens bleek dat hij in Engeland ten onrechte was veroordeeld, kreeg de hele familie Baybasin een permanente verblijfsvergunning in Engeland. Eind 1995 was hij in Brussel voor een bespreking. Met valse voorwendsels werd hij naar Nederland gelokt en aan de grens werd hij gearresteerd. Hij mocht echter niet worden uitgeleverd aan Turkije. Na een jaar vreemdelingendetentie, mocht hij Nederland niet verlaten. In maart 1998 werd hij nogmaals gearresteerd.
Zie: Ton Derksen: Verknipt Bewijs

Intussen gaf Baybasin interviews over de relatie tussen heroïne en de Turkse regering Ciller. In Duitsland werden daar zelfs Kamervragen over gesteld, als ik me goed herinner in 1995. In 1996 vond in Turkije het Susurluk ongeval plaats, waardoor de betrokkenheid van de regering met de zware misdaad aan het licht kwam.

Eenmaal in Nederland vroeg Turkije om de uitlevering van Baybasin, hij werd opgepakt en vastgezet. Een gerechtelijke procedure gaf als uitslag dat hij niet mocht worden uitgeleverd, omdat hij in Turkije was gemarteld en zijn leven niet zeker was. Vanaf dat moment was Baybasin hier asielzoeker. Zijn familie zocht inmiddels elders asiel, zijn vrouw en kinderen wonen nu in Engeland. In 1998 werd Baybasin opnieuw gearresteerd, ditmaal op verdenking van handel in heroïne, moord en doodslag, een ontvoering en meer van dat fraais. Deze aanklacht bleek uitsluitend te berusten op telefoontaps, wat toen nog niet werd beschouwd als voldoende bewijs. In 2002 werd Baybasin in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. De telefoontaps werden in 2004 door de HR expliciet aanvaard als voldoende bewijs. Sindsdien kan men dus worden veroordeeld op uitsluitend telefoontaps.

Daarna zijn er in de zaak Baybasin zoveel bewijzen van tapvervalsing boven water gekomen, dat het haast te dwaas is voor woorden! Zelfs de Turkse tapvervalser verzocht om een herziening van dit vonnis, maar helaas zit Baybasin nog altijd in de gevangenis te wachten op die herziening.

Ook Robert Hörchner is ooit aangeklaagd op grond van een vervalste tap en dit speelde in dezelfde tijd! Dat de valse tap in zijn zaak onbespreekbaar was, bleek te maken te hebben met Demmink, en dus met de zaak Baybasin! Sinds zijn vrijlating uit Polen, waar hij tien maanden lang ten onrechte in een schurftig cachot zat, gaat Hörchner regelmatig op bezoek bij Baybasin. Ze zijn vrienden geworden, zelfs meer dan vrienden, ze steunen elkaar ook als lotgenoten.

Het gesprek tussen Robert en Myra gaat natuurlijk vooral over ons rechtssysteem, waarin dit soort bedrog mogelijk is. Hörchner heeft het zelf meegemaakt: als ze je willen pakken, dan doen ze dat! Het is de corruptie ten top. Vandaar dat hij zich ten doel stelt om deze corruptie bloot te leggen, zodat er iets zal veranderen. Hij verzamelt daartoe lotgenoten en probeert op alle juridische niveaus om deze zaken aan te kaarten.

Talk2Myra:

Wie is Hüseyin Baybaşin? Speciale dank aan de gast van vanavond Robert Hörchner.

Dit is de website van Robert Hörchner

Meer (actuele) informatie over de zaak Baybasin op:

JDTV Newsbullet Daar staat ook een link naar de telefoon notitie.

BOUblog over Baybasin.

Bakker Schut Foundation voor alle juridische stukken.

De Demmink Doofpot voor een overzicht van aanklachten tegen Demmink.

De roestige spijker voor de strijd tegen de Demmink-doofpot.

Wie is Demmink? Meld Demmink direct! Voor wie wil weten wat die engerd zoal doet!

En tot slot: Stuur Baybasin een kaart

Talk2Myra: Hüseyin Baybaşin duurt een uur en 22 minuten.

Toegift Zembla uit 06-02-2003:
Zembla -Telefoontaps Deel 2 duurt 14 minuten.
(Met dank aan JDTV NewsBullet.)

8 Reacties

 1. van Tours

  Even off-topic. De turkse aanklager die het Demminimk-onderzoek in turkije doet, is volgen klokkenluideronline. dood in zijn huis aangetroffen. Geeft wel te denken.

  Antwoord
 2. yvonne

  Even off topic misschien maar wel heel alarmerend, chemtrails allesvernietigend…

  http://www.youtube.com/watch?v=mEfJO0-cTis

  Lieve en welgemeende groet Yvonne, heb inmiddels een ban op nujij.nl omdat ik bij elk relevant onderwerp nieuwemedianieuws.nl typte, ze doen maar!

  Antwoord
 3. Myra

  Dank je wel mr. drs. Bou, er komt nog meer 😉

  Antwoord
 4. mr. drs. Bou

  Luister om half 8 vanavond naar Talk 2 Myra

  Vanavond komt Hüseyin Baybaşin in de uitzending naar aanleiding van het persbericht van de Bakker Schut Stichting: Demmink reageert, maar zo laat dat een zware delegatie naar Washington reist in een poging de schade te beperken.

  Tonight Hüseyin Baybasin in broadcast following the press release of de Bakker Schut Foundation: Demmink respond, but so late that a strong delegation travels to Washington in an attempt to limit the damage
  The theme of tonight is the consequences of an unlawful arrest by using manipulated transcriptions of telephone taps.

  Sunny Ofehe is also a victim of corruption in Dutch legal system. He is an activist who wants peace in the Niger Delta and defending the defenceless civilians in that region. He will also be my guest tonight and will explain his case.

  Antwoord
 5. Essie Best

  Secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink wordt eind september onderworpen aan een voorlopig getuigenverhoor bij het gerechtshof in Amsterdam. Het verhoor gaat niet over de beschuldigingen wegens pedofilie, maar over de vraag of Demmink wetenschap heeft over de omstreden rechterswisseling bij de rechtbank in Haarlem in de Chipshol-zaak, in 2006. Op het moment dat, gedurende vier jaar volledig op deze complexe zaak ingewerkte rechters op het punt stonden een schadevergoeding toe te kennen aan de familie Poot van projectontwikkelaar Chipshol, werden zij vervangen door nieuwe rechters die vervolgens een zeer lage schadevergoeding toekenden. Dat bericht onder meer het Haarlems Dagblad.

  Antwoord
  • Diewer

   Even voor de duidelijkheid: Dit was toch eind september 2011?

   Antwoord
 6. mr.drs.Bou

  Update: Inmiddels is gebleken dat Baybasin niet via Duitsland, maar via Zuid Afrika is gevlucht. Vanaf daar vroeg hij politiek asiel aan in Engeland. Na een strenge controle van zijn financiële handel en wandel, waarbij tevens bleek dat hij in Engeland ten onrechte was veroordeeld, kreeg de hele familie Baybasin een permanente verblijfsvergunning in Engeland. Eind 1995 was hij in Brussel voor een bespreking. Met valse voorwendsels werd hij naar Nederland gelokt en aan de grens werd hij gearresteerd. Hij mocht echter niet worden uitgeleverd aan Turkije. Na een jaar vreemdelingendetentie, mocht hij Nederland niet verlaten. In maart 1998 werd hij nogmaals gearresteerd.
  Zie: Ton Derksen: Verknipt Bewijs

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeven + 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën