Selecteer een pagina

Archieven

Jasper S. maakt garnalencocktail van Marianne Vaatstra

Door André Vergeer

Het is werkelijk aandoenlijk om te zien hoeveel mensen zich willen gedragen als een garnaal. En dan bedoel ik die hele kleintjes, waar geen hersenen in passen. Gevangen in Nederland en gepeld in Marokko omdat het zo’n rotkarwei is. Opgediend met Pasen omdat dat “zo hoort”.

Die garnalen waren op Witte donderdag allemaal aanwezig op het showproces van Jasper Steringa of zaten aan de buis gekluisterd voor de laatste bloedige details. En voortgezet op “Goede Vrijdag”. Allemaal gevangen in het grote net van leugens en misleiding in de wetenschap dat er “iets” niet klopt. Zo zou Jasper vanuit zijn geloof boete willen doen voor zijn afschuwelijke daad maar moest hij zich telkens verschuilen achter een spontane amnesie. Omdat bepaalde details hem niet waren verteld door zijn verhoorders. Werd zelfs kriegel als de rechter zijn geheugen op wilde helpen frissen.

Ook de massaal opgekomen pers signaleerde dat er “iets” niet klopte maar het verkopen van nieuws had immers prioriteit. Als het maar verkoopt in het belang van de adverteerders en de kijkcijfers. Van uur tot uur verslagen via Twitter en ’s avonds nog eens uitgemolken bij de Nationale talkshows. Voor en na “The Passion” om de kijkcijfers hoog te houden. Zijn “advocaat”,mr. Jan Vlug, greep keer op keer in als de rechters te kritische vragen stelden. Zij mochten eens gaan denken dat Jasper niet de dader was! Nee, Jasper is juist de ideale verdachte waar je je kind rustig door kunt laten vermoorden. Geen behoefte aan ontlastende verklaringen van die ‘Aluhoedjes’ en getuigen van het eerste uur. Nee, een gelovige, hardwerkende, vriendelijke familieman die een zo laag mogelijke straf verdient. Als hij maar schuldig wordt bevonden, want voor minder gaat Jan Vlug niet….

Een kleine compilatie: zo wist Jasper niet meer hoe hij in de buurt van Kollum was geraakt (hij dàcht dat hij daar niet was geweest maar wist nog wèl dat hij die jongens had gezien bij De Swadde), hij wist niet meer waarom hij juist dàt weiland had gekozen en hij wist ook al niet meer of Marianne al dood was toen hij haar verkrachtte en de keel doorsneed. Verder kon hij zich niet herinneren of Marianne zich überhaupt had verzet. Nee, hij wilde zelfs geen foto’s meer zien om zijn verhaal verder aan te kunnen vullen. Ja toch, zij zou tijdens het pijpen alvast haar tampon hebben verwijderd om hem ter wille te zijn. Een tampon die overigens nooit is gevonden. Marianne was zelfs zo behulpzaam dat zij met hem meeliep om de fietsen te verstoppen voordat zij zou worden verkracht. En ja, hij had het mes zelfs met één hand opengeklapt, deed ie wel eerder! Hoezo boete doen, als je zoveel leugens nodig hebt in je ‘belijdenis’? En hoe moeten de nabestaanden van Marianne en de familie van Jasper ooit aan verwerking toekomen als zijn hele bekentenis is gebaseerd op zoveel leugens?

Verder kloppen alle details niet: Vader Vaatstra beweert ineens dat hij Marianne badend in het bloed zou hebben gevonden terwijl juist het ontbreken van bloed op de PD de recherche in 1999 voor zoveel raadsels stelde. En Jasper ontkent steevast dat hij haar anaal zou hebben verkracht of haar polsen met haar BH zou hebben geboeid terwijl dat nu juist altijd is gebruikt om “het beest van Veenklooster” te beschrijven. Sterker, zes deskundigen hadden nog in 2000 verklaard dat het waarschijnlijk niet zijn eerste gruwelijke daad zou zijn en dat een herhaling zeker niet uit te sluiten was. Ook zijn eerdere verklaring dat hij zich vanaf het “hek” niks meer kon herinneren werd nu ineens veranderd in “afscheiding” omdat dat hek er in 1999 nog niet stond. En de “DNA-match” van het haartje uit de aansteker met het sperma is plots onbelangrijk geworden nu Jasper geen aansteker bleek te bezitten en zelfs pruimde. En er is nog meer, veel meer, zoals altijd…

Andere garnalen staan op het moment dat ik dit schrijf (tegen ‘uurtje factuurtje’) te betogen dat er ineens mogelijk wèl sprake is van tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid terwijl zij in hun lijvige rapporten nog anders beweerden. Nee, “Jasper is wèl een pathologische leugenaar en heeft een monsterlijke daad verricht maar hij is blijkbaar niet gek genoeg om een moord te bekennen die hij nooit beging”. Het zal je beroep maar zijn om het onverklaarbare te verklaren! En Pilatus, vóór en achter de balie omringd door die andere Farizeeërs, die zich uitput in vragen om toch nog verzachtende omstandigheden te ontdekken. Hoezo boete doen Jasper, als je zelfs na 14 jaar nog blijft liegen tegen de nabestaanden en tegen je eigen familie? Denk je ècht dat je over pakweg 8 jaar ‘boete’ gedaan hebt of denk je rest weg te kunnen bidden?

De laatste garnalen in de cocktail geloven nog heilig in gerechtigheid en in het DNA-bewijs zodat ze morgen weer rustig kunnen gaan slapen. Ondanks de lawine aan leugens van justitie in deze zaak en in die van vele, vele andere zaken. Allemaal gebouwd op geconstrueerd bewijs op kosten van de belastingbetaler en ten koste van mensen als Jasper, Baybasin, Lucia, Ernest, Ina, Robert en Cees en vele, vele anderen. Tot ziens bij de herziening in 2023 voor de H.R. als deze moord ook weer is verjaard! Maar ja, met de kennis van toen hè. Terwijl al die acteurs toch volledig op de hoogte zijn gebracht.

Een mooie Paasgedachte: “laat Barnabas vrij!” en een rechter die over twee weken zijn handen kan wassen in onschuld…

117 Reacties

 1. Fleur

  Jan Vlug en Huisman moeten ook weten dat Jasper niet de dader is.
  Zijn bekentenis is slechts een opsomming van de TV-uitzendingen over Marianne.
  Jasper wist er niets nieuws aan toe te voegen.
  Logisch, hij heeft geen daderkennis.
  Wat niet past in het straatje van justitie in de ” bekentenis ” van Jasper wordt door hen pasklaar gemaakt.
  Binnen deze trieste poppenkast doen de advocaten nog wel even hun best voor strafvermindering om daarmee hun geweten te sussen aangaande hun smerige verdediging t.a.v een onschuldige man.

  Antwoord
  • verwarde man

   Wat mij betreft komt het voort uit de deal die het OM heeft opgezet.
   Ieder het zijne: OM triomfeert nu zaak is gesloten, Jasper als patsy strafvermindering, glansrollen voor Vlug en Peter R de Vries en de Machiavelliprijs voor de slachtoffers, de werkelijke(mede)daders gaan vrijuit.

   Voor de samenleving zal dit als een etterende wonde blijven doorzieken.

   Antwoord
 2. Xeentwit

  Kijk eens Wim, Peter Air denkt toch vaak aan je! Zelfs tijdens de zitting 🙂

  Peter R. de Vries ‏@PeterRdeV 2u
  Zou complotdenker #WimDankbaar nu voorgoed zijn mond houden en excuses aanbieden aan de mensen die hij heeft geterroriseerd en belasterd??

  Antwoord
 3. Jacqueline

  Opmerkelijke uitspraken van journalisten op twitter

  Verdediging zocht eigen forensisch deskundige die alleen anoniem wilde meewerken. Bang collega’s voor hoofd te stoten. #Vaatstra

  DNA onder nagels Marianne was mengprofiel, van meerdere personen. OM verbindt er te verstrekkende conclusies aan. #Vaatstra

  OM zegt dat marianne zich hevig verzet heeft, loopspoor zegt van niet. Kleine vondst van dna #JasperS onder nagel, niet echt hard

  Mijn vraag
  #JasperS heeft politiefoto’s Marianne uit dossier niet willen zien.Maar was wel in staat dit aan te richten? #Vaatstra

  Antwoord
 4. maasdonk

  Andre zo kennen we je weer, scherp en feiten.
  Het is een wangedrocht deze zaak en na 2 dagen tenenkrommen is aangetoond wat de ,,complotters,, die volgens henk mous veel ,,schade,, hebben toegebracht met hun theorieen over asielzoekers gelijk hebben.
  Jasper s heeft geen daderkennis en weet van toeten nog blazen.
  Hoe vreselijk moet het zijn om op goede vrijdag letterlijk en figuurlijk aan het kruis genageld te worden door de judassen in de ,,rechtbank,,
  Het tamponverhaal is een verzinsel van hem en marianne had alle mogelijkheid te ontsnappen toen hij met het parkeren van de ,,fietsen,, bezig was, dus een leugen zij zou zich met hand en tand verzetten dat is instinct van de mens.
  Hij zou om 2 uur vertrokken zijn thuis haar tussen half 3 en kwart voor 3 vermoord hebben zij is rond 10 uur gevonden die morgen is er ooit een officiel tijdstip van overlijden bekend gemaakt weet iemand dat en wat was dat na 6 uur treedt rigor mortis op en dat zou dan net gaande zijn geweest.
  Het miniscule haartje van peter r machiavelli kan in de kliko enz enz om beroerd van te worden,een slechte film is het maar wel gemaakt met ons aller gemeenschapsgeld om een leugen in stand te houden!!
  Wordt vervolgd.

  Antwoord
  • Janneke

   Maasdonk, hij zou om 2 uur s’nachts van zijn huis vertrokken zijn enz.
   Dan kloppen de tijdstippen niet die Spencer bij het politieverhoor gezegd heeft. Spencer en Wietze waren al lang en breed thuis om half 3 s’nachts.
   Waar is Marianne dan gebleven al die tijd toen ze uit Paradiso zijn vertrokken?

   Antwoord
   • Diewer

    Ja en hoezo zou Jasper hen hebben ontmoet, wat nu ook ineens beweerd wordt?

    Antwoord
    • Xeentwit

     Er zijn geen namen genoemd. Jasper heeft gezegd dat hij twee jongens onder een lantaarnpaal zag staan. Daarna heeft hij gezegd dat als zij iets gezien zouden hebben dat zij zich wel gemeld hadden. Geen namen.

 5. Dick

  P de Vries wist weer eens te herhalen dat Steringa wel “‘vaker” op de fiets naar groningen ging om te hoereren,,Peter zelf doet dat in een BMW,,en niet alleen in Groningen.
  Pas op voor PR de Vries,,hij kan zo denken; die is van mij,,!

  Antwoord
 6. wim dankbaar

  Wie zou Peter toch bedoelen met de mensen die ik heb geterroriseerd en belasterd? Spencer? Stephanie? Jano?

  Waar zijn die eigenlijk? Waarom belt Peter niet even met ze: Gaan jullie Wim nog aanpakken, nu jullie volledig door “de feiten” in het gelijk zijn gesteld? Hey Jano, nu ik je toch spreek, waar zit kleine Ali? Of was dat nu toch de man die in Istanbul is opgepakt?

  Wim

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Beste Wim,
   Dank je wel en zo ken ik je weer! 🙂

   Antwoord
 7. Fleur

  Hoorde zojuist bij EenVandaag dat OvJ Mous aangaf dat Marianne hevig verzet heeft gepleegd.
  Haar polsen waren vastgebonden waarvan zij zich heeft losgeworsteld.
  Tevens is Marianne na haar hevige verzet waarschijnlijk flauwgevallen, aldus de dikke duim van Mous.
  Hevige worsteling dus zonder énig spoor van worsteling op de PD…!
  Het OM verzint een bewijs zonder énig bewijs hiervan wat vervolgens schaamteloos als harde feit wordt geponeerd.
  Corruptie viert hoogtij bij het OM!

  Antwoord
 8. @corrupteboel

  Wat een circus dit. Snel een eis en snel veroordelen voorkomt moeilijke vragen
  Machiavelli prijs voor vader voorkomt kritiek. Kleine ontkenning van vlug om het “geloofwaardig” te maken
  Opsluiten en afronden klaar.
  Spatje dna is voldoende bewijs. Dat willen ze straks ook bij privatisering van de gevangenissen. Vol is kassa. Jurisprudentie dna is nu in toekomst voldoende jan en alleman op te sluiten ongeacht wijze van aanbrengen.
  Verweer niet gewenst. Klokkenluiders opsluiten en profileren als aluminium hoedjes. Niet gewenst in een gecontroleerde politiestaat. Dat het gepeupel op de hand is blijkt uit de reakties in de MSM.
  Op naar de kroning!

  Antwoord
  • verwarde man

   Spencer en Wietze verklaarden Marianne tot het tunneltje te hebben gebracht maar gingen ‘s ochtend bij de Swadde zoeken.

   Jasper verklaart echter dat hij de jongens bij de Swadde heeft gezien en vandaar de achtervolging op Marianne heeft ingezet.

   Hebben Spencer en Wietze ook Jasper gezien? Hebben ze een valse verklaring afgelegd?

   De rechter heeft in deze zaak GEEN ENKELE getuige gehoord!!!

   Laat het tot u door dringen van de vele getuigen NIET EEN!!

   De rechter baseert zijn oordeel dus uitsluitend op het dossier en de verklaringen van de verdachte.

   Is het voor te stellen dat in het proces tegen O.J. Simpson geen enkele getuige is gehoord? Dit proces duurde trouwens 133 dagen, terwijl het geregisseerde proces tegen Jasper in twee dagen is afgeraffeld.

   Antwoord
   • Veder

    Dat verbaast mij ook in hoge mate. Hoe kan deze zaak zo snel worden afgehandeld terwijl er zoveel open eindjes zijn in vele opzichten. Stel dat ik er voor t gemak even van uitga dat Jasper de daadwerkelijke verkrachter en moordenaar is, dan nog zit ik met zoveel vragen waar geen antwoord op is gekomen tot nu toe.

    Antwoord
   • Marius

    Het verschil met OJ simpson en Jasper S is niet verwonderlijk omdat de rechtsgang in beide landen verschilend is. In Amerika worden alle verhoren e.d. in de recthnabk gedaan en in Nederland gebeurt dat vooraf, door de politie. Dat in dit laatste de verdediging natuurlijk nauwelijks op gelijke positie staat, laat zich raden.
    Als in Nederland een advocaat een getuige wil horen of onderzoek wil laten doen, dan moet hij toestemming van het OM en de rechter vragen. Het OM kan echter zoveel onderzoek doen als zij wil en hoeft daar zelfd niet over te berichten als de uitkomst hun niet aan staat

    Antwoord
 9. Wim Dankbaar

  TELEGRAAF:

  Bauke Vaatstra gelooft Jasper S. niet

  LEEUWARDEN –
  Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra, is teleurgesteld in de houding van Jasper S. Die zou volgens Vaatstra te weinig openheid van zaken hebben gegeven. Dat liet de vader vrijdag na afloop van de zitting weten.

  ++++++++++++

  Ik geloof Jasper ook niet. Zijn Bauke en ik het toch weer eens 🙂

  Antwoord
 10. Wim Dankbaar

  Maar gelooft Bauke Spencer en Wietze nu wel?

  Zo ja, heeft Bauke zijn excuses al aangeboden aan die twee? Dat had toch mooi tijdens de zitting gekund? Of waren ze er niet?

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Of waren ze er niet?

   Nee, die waren er niet. Spencer en Wietse waren even fietsen!

   Antwoord
 11. Lidy

  De elitekliek is zo pervers dat ze de wetgeving naar hun hand hebben weten te zetten, puur om zichzelf onschendbaar te maken en hun misdaden onzichtbaar. Dat lukt behalve v.w.b. de wakkere burgers. Het zal ze niet zinnen dat de wet WOB nog in tact is, obstructie plegen ze voortdurend. Ik heb daarnet geluisterd naar Robert Rubinstein. Het is tijd voor de grote schoonmaak, zegt hij, en de internationale pers staat in de startblokken om het werk van de echte onderzoeksjournalistiek over te nemen. Het is de hoogste tijd!

  Antwoord
 12. Pw

  Peter Air de Vries met zijn gluiperige hoofd heeft na zijn carriere als ‘misdaadverslaggever’ nu een leuke job bij OM om publiek dom te houden. Als je een beetje IQ heebt zie je dat zijn eerste reeks tv verslagen haaks slaan op de laatste. Die laatste waren pure verzinsels en dat blijkt nu wel. De Vries die zich laat omkopen om hoge heren van OM vrij te pleiten, evenals de werkelijke daders, Ali Hassan Hussein en Feik Mustafa. De grootste garnaal in dit verhaal is Peter zelf.

  Antwoord
  • Annemail

   Alles voor de kijkcijfers.

   Die krijgt het zuur nog wel, er komt weer een herziening aan en wat ga je dan zeggen Peturrr, je zit toch wel erg in over Wim dat je het niet kunt laten over hem te tweeten. Zal Wim wel leuk vinden, tjonge jonge zeg wat een kerel ben je toch, wijsheid komt met de jaren zeggen ze wel eens.

   Antwoord
 13. P.S.M. Welbergen

  Destijds Marianne, thans het Recht. Verkracht wordt er nog steeds en dat op Goede Vrijdag, kan het symbolischer?

  Antwoord
 14. William

  Misschien krijgt Jasper wel gewoon 50 miljoen, kan hij straks lekker in Zuid Afrika gaan boeren met zijn gezin.

  Antwoord
  • Annemail

   Meneer Vlug verwacht als er schadevergoeding betaalt moet worden aan de Vaatstra’ s Jasper een jaartje extra moet brommen.

   Antwoord
 15. Nico de Geit

  Misschien heeft Jan Vlug Jasper wijsgemaakt dat Jasper’s schuld 100% vast staat. Als het maar vaak genoeg herhaald wordt ga je het vanzelf geloven.

  Misschien ging het zo: Vlug tegen Jasper: ‘Als je gewoon toegeeft krijg je de laagste straf, en als je blijft ontkennen weet je zeker dat je de hoogste straf krijgt. Geef nou maar gewoon toe, iedereen bij Justitie gelooft dat jij de dader bent. Ontkennen is niet alleen zinloos, maar heel dom, want dan krijg je een hoge straf, en je wilt toch geen hoge straf? Je kunt me vertrouwen, ik ben advocaat en ik weet hoe dit systeem werkt, geloof me. Beken gewoon en voor je het weet ben je weer vrij man’.

  Toepasselijk fimpje – Jezus voor Pilatus:

  http://www.youtube.com/watch?v=9n0VixkbyFk

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Nico, ik vraag me ook af hoe ze het flikken. Dat hele Jasper S.-verhaal is uiterst merkwaardig. Deze armlastige koeienboer kan onmogelijk de moordenaar zijn! Het verhaal dat hij vertelt, is gruwelijk, maar het is puur gelogen! Van alle details klopt geen barst. En dat voor een man die regelmatig in Groningen naar de hoeren ging! Op de fiets en ook dat is gelogen!!! Er klopt echt geen barst van.

   Staat hij onder hypnose? Zou kunnen… Is hij omgekocht? Kan ook! In elk geval is het een zwaar geschift verhaal wat de man vertel, en de media kwaakt het na!

   Uitspraak over drie weken: 19 april!

   Antwoord
   • Nico de Geit

    Staat hij onder hypnose?

    Wij weten niet of ze Jasper medicijnen hebben gegeven.

    Antwoord
    • dre

     Onder hypnose zal hij niet zijn. Het is wel interessant om jaspers onder hypnose te horen, hij zou zich dan alle details moeten kunnen herinneren als hij daadwerkelijk de dader is.

     Dat pilletje is interessant, ik geloof dat de journaliste van de NOS in een tweet speculeerde dat Jasper s na de pauze een pilletje had gekregen omdat hij in gedrag ineens rustiger en anders was.

     Het geïrriteerd reageren van Jasper S wanneer de rechter door vraagt naar de details van die avond kan gezien worden als een reactie van iemand die een verhaal verteld wat verzonnen is. Wat in dit verhaal nog veel verdachter is, is dezelfde geïrriteerde reactie van de heer Vlugt.

     Het is jammer dat jasper s niet te zien en te horen was. Stem en gezichts uitdrukkingen hadden een beeld kunnen geven over de echtheid van zijn verhaal.

 16. D. G. Neree

  Dat Marianne al dood was voordat ze verkracht werd is een vreemde zaak. Sperma/DNA kan dan ook niet als bewijs voor moord gezien worden. Trof Jasper Marianne aan toen zij al dood was en heeft hij zich op haar ‘uitgeleefd’? Een gruwelijke gedachte. Was hij slechts getuige van de moord en is er een deal gesloten dat hij alle schuld op zich neemt?

  De ‘solitary’ dader is immers een graag geziene verklaring. De vraag is dan: kende Jasper S. mensen uit het asielzoekerscentrum?

  Ik speculeer, aangezien het verhaal van Jasper S. zo weinig overtuigend klinkt.

  Antwoord
  • Xeentwit

   Nou.. Er is gisteren door de rechter opgemerkt dat er 3 fietssporen waren waarvan er 1 vernield was. Aangezien ze daar niets mee konden zou dat verder ook niet besproken worden. Wie is nummer 3 kun je je dan gaan afvragen..

   Antwoord
 17. Hendrik

  Andre Vergeer had het in een uitzending van Argusoog er over dat Richard Eikelenboom op het tasje van Marielle een bloedspoor had gevonden waaruit hij een DNA-profiel met 11 markers had gevonden. Het moet dan toch mogelijk zijn om aan te tonen dat dit DNA al dan niet van Jasper is?

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Hendrik, natuurlijk is dat mogelijk, maar daarom doen ze het nog niet… De moord op Marianne mag niet worden opgelost. Daarom spat het DNA sperma van Jasper S. en het bloed van Marianne nu overal rond. Lekker vet sensatieverhaal! Maar het klopt van geen kant!

   Elsevier: Bauke Vaatstra wil moordenaar Marianne afmaken
   door Servaas van der Laan 29 mrt 2013

   Antwoord
   • Nico de Geit

    Opmerkelijk dat alle reacties die de schuld van Jasper in twijfel trekken op Elsevier zijn verwijderd. Ik kan zelf niet reageren op Elsevier – ik heb daar de zoveelste ban vanwege een afwijkende mening.

    Antwoord
 18. Fleur

  Hoor zojuist bij P&W dat Bauke Vaatstra Jasper S. wil afmaken
  Van Jasper S. wil hij weten wat Marianne preciés heeft gezegd toen zij in doodsangst verkeerde.
  Wat een perverse man is die Bauke!

  Antwoord
  • Annemail

   Op een gegeven moment is het duidelijk geworden dat er nog veel vragen zijn voor de Vaatstra’ s. Ze zijn overtuigd dat Jasper alles weet dus uit pure frustratie, moeheid reageert Bauke Vaatstra zo. Hij komt sowieso reactionair over, dat zag ik ook op de manier hoe hij over asielzoekers praatte in het verleden. (die geen excuus krijgen wat mij zeer tegen de borst stoot maar dat terzijde). Er is hem waarschijnlijk verteld dit niet te veel te laten blijken met grove uitlatingen in de openbaarheid, maar op deze wijze komt het toch naar boven.
   Dat zag je ook aan de wijze hoe Wim Dankbaar door zijn zoon geïntimideerd is, vlgs. mij is Wim hier erg van geschrokken.
   Tot op zekere hoogte vindt ik woede en frustratie normaal bij zo’ n onnatuurlijk proces waarin je eigen vlees en bloed geofferd is aan de grillen van waanzin.
   Ze kunnen zich echter beter afvragen waar ze mee bezig zijn, en of alles wel klopt. Het gaat ook teveel over geld.
   Want die overtuiging heb ik niet, er zijn teveel hiaten en Vlug is een foute advocaat.

   Antwoord
  • Nico de Geit

   Bauke vertrouwt wat de overheid zegt. Misschien vindt hij al die aandacht wel fijn.

   Opmerkelijk dat je niets hoort over de moeder van Marianne. Ze willen met rust gelaten worden. Dat snap ik best, ze zijn in een oorlog terecht gekomen waar ze niet om gevraagd hebben.

   Antwoord
 19. ute

  En daarna gewoon in de uitzending blijven..ik zou zeggen: hup naar huus het is een lange dag geweest!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën