Archief
Artikelen

De Indiase schrijfster en activiste Arundhati Roy is op BOUblog geen onbekende. Haar prachtige voordracht “Come September” is nog altijd actueel! Vandaag is het 10 jaar geleden dat de VS Irak begon te bevrijden bombarderen. Daarover praat Arundhati Roy met Amy Goodman van Democracy Now. Het gesprek gaat niet alleen over Irak, maar over de hele Amerikaanse oorlogspolitiek, die wordt bedacht en uitgevoerd door leugenachtige psychopaten! Dat deze politiek ten koste gaat van talloze mensenlevens, dringt niet tot hen door.

De analogie die in mij opkomt, is de jacht op ketters en heksen die ongeveer 500 jaar geleden begon. De slachtoffers werden gemarteld tot ze alles bekenden, ook de grootst mogelijke onzin, en daarna werden ze vaak levend verbrand. De reden die daarvoor werd gegeven, was dat op deze manier hun ziel gered kon worden, want het vuur zou louterend zijn. De redenen waarmee de huidige politici hun massamoord en destructie omkleden, heet vrijheid en democratie! Helaas geloven talloze argeloze burgers in het “vrije Westen” nog in deze drogredenering, omdat de “vrije pers” hen dagelijks voorziet van voldoende leugens om die illusie in stand te houden.

Al was dictator Saddam Hoessein geen lieverdje, maar een door de CIA aan de macht gebrachte stroman van de VS, tijdens zijn bewind waren zaken als gezondheidszorg, onderwijs en vrouwenemancipatie beter geregeld dan waar ook in het Midden Oosten. Tien jaar na de “bevrijding” is Irak een verscheurd land. Dagelijks zijn er doden te betreuren door bomaanslagen, de armoede van het grootste deel van de bevolking is bitter, onderwijs en gezondheidszorg zijn een luxe, voedsel en drinkwater zijn een dagelijkse zorg en de vrouwen durven niet zonder sluier op straat. Maar Arundhati Roy kan het veel beter vertellen.

Arundhati Roy on Iraq War’s 10th: Bush May Be Gone, But “Psychosis” of U.S. Foreign Policy Prevails duurt 15 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

6 Reacties op “Arundhati Roy over 10 jaar oorlog tegen Irak”

Laat een reactie achter