Selecteer een pagina

Archieven

Fietsen in de Vaatstrazaak


View Larger Map

In de zaak Vaatstra wordt nogal veel gefietst. De omgeving leent zich daar dan ook voor, het is slechts 5 km van Buitenpost naar Kollum en langs vrijwel alle wegen staan bomen. Spencer en Wietse uit Buitenpost waren op de fiets naar Kollum gegaan, Verry en zijn vriendin Tineke eveneens, en op de terugweg zagen ze Spencer en Wietse staan bij de tennisvelden van Kollum. Ali Hassan vertrok omstreeks half 12 op de fiets van het AZC naar Kollum, waarbij het de portier opviel dat hij nauwelijks bij de trappers kon. En zelfs Jasper Steringa blijkt heel wat af te fietsen, naar de hoeren in Groningen en ‘s nachts over de Keningswei. De enige die niet op de fiets was, is Marianne!

Eigenlijk was ik van plan om al die fietsen eens keurig op een rijtje te zetten, maar ik kreeg de griep. Daarom wil ik mijn lezers vragen om een handje te helpen. Alle fietsen op een rijtje, met daarbij het liefst het tijdstip, de plaats en de eventuele getuige. Want er werd die nacht een hoop afgefietst op en rond de Keningswei. Hoe men daar nog een fietsende koeienboer tussen wil frummelen zonder dat iemand hem heeft gezien, is me een raadsel!

Ik had al wat documentatie verzameld, maar deze is zeer onvolledig. Dit zijn daarom slechts vage voorbeelden:

– Rechercheur Wiltje Bakker liet per abuis een kladnotitie achter op het AZC waarin sprake was van twee asielzoekers op de fiets tussen Veenklooster en het AZC. De beschrijving betrof een hele lange en een hele korte persoon. Aangenomen dat hij nooit geïnteresseerd zal zijn geweest in een dergelijke ontmoeting, een week vóór de moord, neem ik even aan dat dit over de nacht van de moord moet zijn gegaan.

– Twee jonge getuigen (broer en zus) meldden aan de politie dat zij op de terugweg van de Ringo uit Veenklooster achterop gereden werden door een “Afghaan” die fietste alsof de duivel hem op de hielen zat..

Peter: “Er is ten tijde van de moord niemand waargenomen op of rond de PD”. Wel hoor, zeggen diverse getuigen, wij zagen mensen weggedoken zitten in de greppel ter hoogte van de PD. Anderen meldden tot drie keer toe een oud model BMW en opvallende remsporen te hebben gezien t.h.v. de PD (die al snel waren geasfalteerd) en een ‘Afghaan’ die als een speer richting het Tunneltje fietste.

Sterker nog, er werd door een rechercheur zelfs een verklaring op papier opgenomen die wees op twee personen op de fiets die heel sterk op de hoofdverdachte asielzoekers leken.

Om te beginnen vertrok Ali (uit mijn hoofd) rond 23.00 uur uit het AZC, op de fiets. Rond 24.00 uur is hij gespot in ‘t Filtsje (ook om 19.00 uur was hij daar al geweest). Ene rechercheur Wiltje Bakker heeft bij een later verhoor op het AZC per abuis een kladnotitie achtergelaten waar waarschijnlijk verwezen wordt naar Ali en Feik. Gespot op de Keningswei tussen Veenklooster en het AZC. Helaas (????) staat er niet bij hoe laat dit was geweest; blunder?

Dit is natuurlijk nog lang geen volledig artikel, maar wie wil me helpen zoeken naar de fietsen? Een belangrijke bron is Klokkenluider met de Vaatstra Files Dat zouden 15 pagina’s met artikelen zijn, maar ik krijg vanaf pagina 2 een error. Zijn deze artikelen verdwenen?

Een nadere belangrijke bron is het Vaatstra archief van Recht is Krom. Wie wil dat archief uitspitten op zoek naar al die fietsen? Voetgangers mogen ook, vooral als die voetgangers die na middernacht op de Keningswei werden gesignaleerd! En verder is er nog een oude BMW, waarover mijn aantekeningen het volgende vermelden:

Eén getuige meldt dat hij rond 00.45 uur langs de Keningswei reed waarbij hij die BMW zag staan bij het Veenkloosterbos (300 meter links voorbij de PD) met zijn neus naar het bos. In de auto bevonden zich 3 personen die ruzie leken te hebben. Vlak ná het passeren van de getuige ging de binnenverlichting uit. Op de terugweg van het tanken, even voorbij Veenklooster, passeerde hij die BMW opnieuw. Nu waren (door het maanlicht) de contouren van nog maar twee personen zichtbaar.

Hij heeft twee passagiers afgezet in Buitenpost (??) en reed daarna opnieuw de Lauwersmeerweg op, nu naar het Noorden. Daar constateerde zijn medepassagiere dat die BWM ineens was verplaatst tot éven voorbij het tunneltje, in de buurt van de afslag naar zwembad It Paradyske. De auto leek nu een zeer strategische positie in de berm te hebben ingenomen waardoor de hele omgeving in de gaten gehouden kon worden.

De getuige Andre die moest niet zijn passagiers naar Buitenpost brengen maar naar Drachten en die persoon vertelde dat hij dus ongeveer om kwart voor 2 weer langs de Lauwersmeer weg reed waar toen die zelfde BMW langs de kant van de weg stond bij de rontonde richting Kollum.

Hij zag enkele dagen na de moord ook een opvallend remspoor ter hoogte van de PD op de Keningswei. De getuige heeft een telefonische verklaring afgelegd bij de politie en werd enige weken later gevraagd zijn wangslijm af te komen geven. Bij het verhoor op die dag heeft hij ook melding gemaakt van die remsporen t.h.v. de PD, die dus eerst door die rechercheur werden ontkend. Weer enkele dagen/weken later waren alléén die remsporen afgedekt door asfalt..

En hier zijn de voetgangers:

– Een andere getuige kwam, samen met zijn vriendin, langs de PD rond 01.40 uur en verklaarde: “Na de rotonde [op de Lauwersmeerweg] halfrond te hebben genomen ben ik de Keningswei opgereden. Omdat dit een donkere weg is bij nacht deed ik mijn groot licht aan. Hier zag ik plots een schim van een mens wegduiken het struikgewas in. Ik weet zeker dat dit om een menspersoon gaat en niet om een hert of koe of wat de politie mij later ook maar wilde aanpraten. Ik kan helaas niet verklaren of het om een man, vrouw, blanke of donker gekleurd persoon gaat. Het was een reflex van waarneming tijdens het voeren van groot licht. Plaatsbepaling van deze waarneming schat ik ongeveer 300 meter vanaf de rotonde“. [De plaats van het delict dus!]

– Eén of twee andere getuigen hadden ook al aan de politie gemeld dat zij twee ‘donkere’ personen op de Keningswei hadden zien wegduiken in de berm. Toenmalig hoofdofficier Severein moest in september 1999 tegenover de ouders van Marianne toegeven dat die verklaring(en) zich niet meer in het dossier bevond(en). Hij verwonderde zich daarover maar verklaarde deze ‘omissie’ omdat de getuigen geen signalement konden geven…

Het was kennelijk nogal druk op de Keningswei in de nacht van de moord op Marianne. Toch heeft niemand Marianne daar zien fietsen. Hetzelfde geldt trouwens voor dhr. Steringa…

67 Reacties

 1. maasdonk

  @yvonne off topic of on topic marianne vaatstra was ook een KIND destijds en haar moordenaar dus een pedofiel,verkrachter,moordenaar ,slachter, sadist enz enz jasper s past naadloos in dit plaatje althans dat wil de media ons doen geloven!!!
  Al die media rookgordijnen dienen maar een doel . de aandacht afleiden van wat er werkelijk aan de hand is, jasper s is een zondebok en zal zich niet meer verweren tegen zijn aanklagers hij zal zijn straf ondergaan als hij niet voortijdig het loodje legt in de PI dan is de zaak ook ,,opgelost,,

  Antwoord
 2. Jacobavbeieren

  Dit weten agenten ook! Looooosers

  Lekker werken als je dit walgelijke geheim al 13 jaar bij je draagt. Tientallen agenten zijn voor de gek gehouden met een asielzoekersverhaaltje(burgeropstand vermijden) en nu zitten ze allemaal op bou klol en rechtiskrom beseffende dat zij jarenlang de slachtoffers hebben geschoffeerd. De slachtoffers van een netwerk met moordenaars welke geinfiltreerd is in de top van Justitie. Voor de agenten moet het een hel zijn geweest in de eerste weken na de moord op Marianne. Ze moesten natuurlijk alle aangiftes die betrekking hadden op asielzoekers wegjorissen. Dit fietsenverhaal was toen al bekend bij agenten en natuurlijk ook het ‘bull’-verhaal van spencer en wietze. Nu is het netwerk veel machtiger, Demmink heeft jarenlang iedereen gepromoveerd en dus zal niemand meer de klok luiden. Simpelweg te gevaarlijk.

  Oftewel: Jasper kan nooit ongezien heen en weer zijn gefietst, ja duhhhh!!

  Antwoord
 3. klaas

  Ja Jacoba jij hebt het goed door hoe dit allemaal gegaan is.
  Maar ja het plaatje is nu compleet!
  Volgens mij gaan ze de dader ook nog ridderen, want hetknuffelgehalte word steeds groter. Vanmorgen in het AD de man uit Rotterdam die ook een meisje van 15 jaar heeft vermoord krijgt 7 jaar gevangenis straf en TBS.
  En het beest van de Keningswei die is toerekeningsvatbaar! een emisje van 16 jaar op een beestachtige manier verkracht en vermoord! en die mag na een paar jaar weer zo de maatschappij in ,iemand die 13 jaar lang iedereen voor de gek heeft gehouden die is 100% toerekeningsvatbaar? Lieve mensen in wat voor een land leven wij eigenlijk.Moet er niet een protest komen van de Westereinders om dit beest toch zeker te laten onderzoeken in het PBC zo’n beest mag toch nooit weer vrij rond fietsen(al of niet naar de hoeren!) Kom op mensen in de benen Protesteren tegen dit labiele stel mafkezen die nu ineens dit beest als een knuffelbeer behandelen.

  Antwoord
 4. maasdonk

  Het feit dat hij niet onderzocht is geeft aan dat het op een akkoordje is gegooid .iemand die dit doet en daar 13 jaar mee weg komt is een psychopaat, hij kan zich aansluiten in de lange rij van psychopaten in hoge kringen well adapted zijn die maar ondertussen.
  Mensen deze zaak heeft een onbevredigend einde en ik kan niet geloven dat na alle fouten ,misverstanden etc er nu geen enkele fout in geslopen is dat is onwaarschijnlijk en ik blijf bij de mening dat spencer s de kroongetuige is en dat hij dan meewerkt aan de veroordeling van een patsy!!!

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Dank je wel, Yvonne. Helaas staat Jasper Steringa nu aan het begin van een zelfde nachtmerrie!

   Antwoord
 5. maasdonk

  Wat ik niet begrijp is als de familie op de hoogte is van de zgn ,,complottheorie,, zij hem niet aanraden een andere advocaat te nemen die wel bereid is om aanvullend ONTLASTEND bewijs te vergaren.
  Dat is iets wat ik niet kan behappen,zijn die mensen echt overtuigd dat het OM en jan vlug integer zijn, ze moeten als ze het nieuws volgen op zijn minst weten van de rechtelijke dwalingen/NFI fouten etc van de laatste jaren.
  Onbegrijpelijk!!!

  Antwoord
 6. yvonne

  Ik denk dat hier toch het geloof en blind vertrouwen in overheid, dus politie, rechters en media een hele grote rol in spelen, bijna verlammend om nog zelfstandig en onafhankelijk te kunnen nadenken.
  Dit is bij het grootste gedeelte van de nederlanders nog zo die in rustiger vaarwater leven laat staan dat je als onschuldige boer in een keer uit je dagelijkse normale leventje wordt getrokken zonder dat je je van enig kwaad bewust bent….

  Lieve groet voor iedereen Yvonne

  Antwoord
  • sancho panza

   Yvonne,
   Wij weten niet hoe de familie bewerkt is. Denk hierbij aan MK technieken. Als ze Jasper kunnen laten geloven dat hij het gedaan heeft dan kunnen ze de familie ook vast bewerkt hebben. Stel dat de familie daardoor ook overtuigd is geraakt van Jasper’s schuld dan zou dat een verklaring kunnen zijn voor het feit dat de vrouw van Jasper hem niet elke week bezoekt. Trouwens geloof ik dat niet van die bezoeken van zijn vrouw en zie zo’n bericht ook als MK. Mind Control gaat zeer ver tot in de kleinste details. Onderschat het niet.

   Antwoord
 7. sancho panza

  Was bedoeld voor maasdonk. Sorry Yvonne.

  Antwoord
 8. julia

  ik kan er nog steeds niet bij dat jasper dit heeft gedaan. het bijft een raar zaakje.

  Antwoord
 9. PW

  Waarom horen we niks meer van Micha Kat en Wim Dankbaar? Hebben ze het bijltje erbij neergelegd!

  Antwoord
 10. yvonne

  Denk dat iedereen hier op zijn eigen manier mee om moet zien te gaan, mond opendoen wanneer het er toe doet…
  Kranten, politici e.d. bellen en mailen, laat van je horen ook al denk je dat het niets helpt, doe je mond open, laat je horen, laat de verantwoordelijken hier niet mee wegkomen, het is je plicht als mens!

  Lieve groet Yvonne

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Dank je wel, Ute.
   En alwéér een veroordeling op een valse bekentenis:

   H. trok zijn bekentenis na enkele maanden in

   Er zijn geen getuigen die H. de moord hebben zien plegen en er is ook geen technisch bewijs. Hij werd alleen veroordeeld op basis van zijn bekentenis, die hij na enkele maanden introk. In die bekentenis zou H. dingen hebben gezegd die alleen de dader kon weten, maar daar bestaat twijfel over. Zo klopt het tijdstip waarop H. de moord zei te hebben gepleegd niet. Details die wel klopten kan hij ook uit artikelen in de media hebben gehaald, schrijft het Openbaar Ministerie nu.

   Antwoord
 11. ute

  Vanavond komen Knoops en H. bij Pauw en Witteman.

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Janneke, ik denk dat wij niet mogen weten wat men met Marianne heeft uitgespookt!

   http://nos.nl/artikel/487603-stem-jasper-s-niet-uitgezonden.html

   Volgens de rechtbank is berichtgeving van audiovisuele media vele malen indringender dan die van de schrijvende pers. De rechtbank gaat ervan uit dat Marianne zich, net als andere 16-jarige meisjes, “ten diepste zou generen” als alle details over haar lichaam bij een groot publiek bekend zouden worden.

   Antwoord
  • mrpettjo

   Hoe komt deze rechtbank daar inderdaad bij? Justitie heeft meer dan een decennium lang de oplossing van de moord op dit meisje (en haar ouders daarbij keer op keer heeft de canmera’s wel steeds weer te vinden..) heeft getraineerd dat dit uitermate lachwekkend en inderdaad zeer onoprecht overkomt. De rechtbank wil het toneelstukje van het OM en Jan Vlug wat al de nodige gefronsde wenkbrauwen heeft opgewekt niet al te geprononceerd door camera’s laten vastleggen:

   De rechtbank in Leeuwarden denkt ,,met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” te weten dat Marianne niet zou hebben gewild dat alle details in beeld en geluid vastgelegd zouden worden.

   Antwoord
 12. ute

  Ja echt pure censuur!

  Antwoord
 13. yvonne

  Marcel als er zo gezwegen wordt over demmink dan weet je denk ik toch wel genoeg. Notabene de persschef van het OM Henk Mous durft tegen mij te verklaren dat alle 4 aangiftes tegen demmink zijn onderzocht…..
  Als het echt waar was, dit waren zijn woorden, had de media er al lang bovenop gezeten. Daar heb ik nog tegen ingebracht dat dat niet eens mocht van donner met een boete van 100.000 euris!

  Antwoord
 14. Janneke

  Marcel, als er geen uitgebreide gedetailleerde verklaring van Jasper ter sprake komt heeft de schrijvende pers ook weinig nut. Bovendien vertrouw ik de pers net zo min als het OM en advocaat Vlug.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën