Selecteer een pagina

Archieven

De kosmos volgens Sagan (11-12-13): Tot besluit

De laatste drie delen van de serie Cosmos van Sagan blijken voornamelijk meer van hetzelfde. In de hele serie wordt Newton zelfs niet genoemd! Toch heeft een hele generatie toekomstige astronomen in 1980 ademloos zitten kijken naar deze serie. Sagan blijft de ruimtevaart vergelijken met de zeevaart en de kosmos met het zilte nat, waarin een frisse zonnewind waait, zoals in de stripverhalen van Storm en Roodhaar. Hij blijft geloven in prachtige werelden die voorbij de horizon liggen! Daar zouden beschavingen bestaan die nog intelligenter en technischer zijn dan de onze!

Deel 11 gaat voornamelijk over het geheugen zowel van de natuur als de mensen. Sagan duikt eerst de diepzee in, om te laten zien wat voor wonderlijke levensvormen er bestaan. Hij gaat wat dieper in op de gezangen van walvissen, een taal die wij niet verstaan. Vervolgens spreekt Sagan over de informatie die ligt opgeslagen in genen. Daarna gaat het over onze hersenen en de informatie die daarin opgeslagen ligt. Dan gaat Sagan naar de bibliotheek, waar nog veel meer informatie ligt, en tot slot spreekt hij over kunstmatige intelligentie, die ligt in computers die in 1980 nog moesten worden opgestart met een aparte zachte flop.

In het stukje over de hersenen laat Sagan zien dat hersenactiviteit bestaat uit elektrische impulsen. Zijn uitleg van de ontwikkeling van het brein is wellicht leerzaam voor degenen die geloven dat de aarde ooit werd gekoloniseerd door wezens van een andere planeet: de reptilians. Het oudste deel van de menselijke hersenen heeft de structuur die we ook vinden in reptielen. Als dat deel niet wordt getemperd door het “zoogdierbrein” dat verantwoordelijk is voor emoties, dan gedraagt zo iemand zich als een reptiel, even koud en gewetenloos op zoek naar een prooi. Sommige mensen gedragen zich inderdaad zo!

Tot slot gaat Sagan toch even de ruimte in, met de Voyagers 1 en 2. Hij vertelt enthousiast hoe deze twee ruimtesondes zijn voorzien van een gouden grammofoonplaat. Daarop staan foto’s van de aarde en de mensen, met geluidsopnames van de natuur en muziek. Intelligente wezens aan de andere kant van de kosmos zullen zeker blij zijn om te kunnen genieten van Bach en de Beatles, maar wat als ze onze geluiden net zo min kunnen duiden als wij het gezang van de walvissen? Volgens Sagan is deze gouden plaat als een briefje in een fles, hij zal ooit ergens aanspoelen. Inmiddels zijn de Voyagers aan de rand van ons zonnestelsel gekomen, op ongeveer 113 AE (1 AE is de afstand van de aarde tot de zon). Daar hebben ze ruim 35 jaar over gedaan. Een lichtjaar is 63.242 AE, dus verwacht voorlopig geen antwoord op dit kinderlijke gebaar…

Carl Sagan’s: Cosmos Part 11 – The Persistence of Memory duurt 58 minuten.

Deel 12 gaat over buitenaardse beschaving, maar het eerste half uur gaat over de ontcijfering van de Egyptische hiëroglyfen door Champollion. Daarna komt Sagan met een imaginaire rekensom, waarin hij het aantal mogelijke technische beschavingen in de kosmos schat op minstens tien en misschien wel een miljoen. We krijgen beelden te zien van de Arecibo radiotelescoop, waarmee Sagan die buitenaardse intelligentie wil ontdekken. Het signaal waarnaar hij zoekt, bestaat uit priemgetallen: 2-3-5-7-11-13. De natuur genereert dit signaal niet en tot op heden is het ook niet opgevangen door radiotelescopen.

Carl Sagan’s: Cosmos Part 12 – Encyclopaedia Galactica

Het laatste deel begint met 18e-eeuwse zeilschepen die contact maken met de oorspronkelijke bewoners van Alaska. Zo zullen wij volgens Sagan ooit op vreedzame wijze contact maken met buitenaardse beschavingen. Daarna gaat hij berekenen hoe groot de kans is dat een technologische beschaving zichzelf vernietigt! Als dat een patroon zou zijn, dan kunnen we die hoge buitenaardse beschavingen wel vergeten. Deze docu vol saaie speculaties heb ik na een klein half uur uitgezet.

Deek Jackson: PLANET EARTH – TOO GOOD FOR HUMANS duurt 8 minuten.

1 Reactie

 1. Olav

  Heel interessant allemaal, Bou.

  Indertijd heb ik de TV-serie van Sagan gezien. Was heel boeiend, maar wel wat oppervlakkig-populair. Alleen al op grond van statistiek kan wel voor zeker worden aangenomen dat ook elders in het heelal een bepaald intelligent leven bestaat. (In ons Melkwegstelsel bestaan miljarden sterren, waarvan vele met een of meer planeten, en verder bestaan miljarden Melkwegstelsels!). Maar dat heeft hoogst waarschijnlijk totaal niet dezelfde verschijningsvorm als die op aarde!

  Want eigenlijk is de huidige mens (de enige overgebleven mensensoort: homo sapiens sapiens) het resultaat van een kosmische toevalligheid, die zich hier op aarde heeft voorgedaan. Immers: zo’n 65 tot 66 miljoen jaar gelden is een grote meteoriet op aarde ingeslagen, waar nu de Golf van Mexico is. Daardoor is de aarde lange tijd verduisterd en koud geweest; de zon kon niet door de atmosfeer heen breken, waarin zich een heleboel stof ten gevolge van de inslag had verzameld. Dit was de oorzaak ervan, dat de dinosauriërs en aanverwanten, die miljoenen jaren de aarde hadden beheerst, massaal in korte tijd zijn uitgestorven. De toen nog onbetekenende zoogdieren kregen daardoor vrij spel om zich te ontwikkelen, en daarmee ook de gemeenschappelijke voorouders van mensapen en mensen. (De mensen stammen dus niet van de apen af; dat is een afzonderlijke tak). Diverse mensensoorten hebben bestaan, waaronder Neanderthalers. De enige overgebleven soort, de huidige mens, stamt niet van hen af.

  Dus: als er elders condities zijn die gunstig zijn voor (het ontstaan van) leven, voor zover wij weten -d.w.z. een planeet die niet te dicht en niet te ver van de ster, waarom hij draait, af staat, en de aanwezigheid van water- dan nog zal de ontwikkeling van het leven heel anders zijn (geweest) als hier op aarde. Het is zeer de vraag of met dat andere intelligente leven ooit contact kan worden gemaakt, mede vanwege de enorme afstanden, en zo ja, of ooit communicatie mogelijk is waarbij men elkaar begrijpt.

  (Het voorgaande heb ik opgeschreven zonder de voorgaande delen te hebben gelezen/gezien; sorry ervoor als ik hierdoor te veel herhaal).

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën