Selecteer een pagina

Archieven

Sunny Ofehe en de valse telefoontaps

Sunny Ofehe komt uit de Niger Delta waar de Shell al meer dan 50 jaar naar olie boort. Ofehe woont al jaren in Rotterdam, van waaruit hij een viertal Nigeriaanse boeren heeft geholpen om de Shell in Nederland aan te klagen wegens de schade die zij veroorzaken in de Delta. Op 22 februari 2011 werd Ofehe echter gearresteerd op verdenking van mensensmokkel, fraude en terrorisme, dit op grond van fout vertaalde telefoontaps. In de zaken Baybasin en Hörchner bleek reeds hoe de rechters daarmee omgaan. De taps zijn gemakkelijk te vervalsen, maar zelfs als dit door Hörchner in een 13 jaar durende strijd als een paal boven water wordt gehaald, dan nog spreken de rechters krom.

Ofehe schrijft op zijn website:

As you may already know, I was arrested by the Dutch Police on 22nd February 2011 when more than 30 officers invaded my residence in Rotterdam, subjecting my house to more than 5 hours of search and detained me for 14 days in restricted custody on trump-up charges ranging from Human Trafficking, Fraud and Terrorism (blowing of oil pipelines in the Niger Delta) after carting away my computers and other valuable items.

The arrest came three weeks after I testified in the well publicised Dutch Parliamentary Hearing in January against Shell International at the Dutch Parliament in The Hague. I have consistently claimed innocence of these charges and want to reinterate that my arrest and current ordeal is politically motivated and sponsored by “higher powers” determined to crunch my vocal and fearless criticism of multinational oil giants operations and government corruption that has left ordinary people of my native Niger Delta impoverished.

In september 2011 diende de zaak tegen Sunny Ofehe en EenVandaag besteedde er op 3 september 2011 aandacht aan:

De vredes- en milieuactivist Sunny Ofehe strijdt al jaren voor de rechten van Nigerianen die het slachtoffer zijn geworden van de oliewinning door Shell. De in Rotterdam wonende Nigeriaan maakt zich grote zorgen over de tientallen Nigeriaanse dorpen die ernstig zijn vervuild door lekkende oliepijpen en het affakkelen van gas. Maar in februari werd Ofehe ineens opgepakt door de Koninklijke Marechaussee en twee weken in de cel gezet.
Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van mensenhandel en terrorisme, maar Ofehe ontkent alle aantijgingen. Maandag komt de zaak voor de rechter in Rotterdam.
In EenVandaag vanavond een portret van Sunny Ofehe.

Sunny Ofehe: milieuactivist of terrorist? duurt 10 minuten.

sitestat

Het doel van de opsporing lijkt slechts om Ofehe de mond te snoeren:

Volgens Ofehe steunt de aanklacht echter slechts op drie afgeluisterde telefoontjes met een Nigeriaanse contactpersoon. Ofehe benaderde hem om een aanslag op een pijpleiding te kunnen filmen en zo dergelijke aanslagen onder de aandacht te brengen, aldus Ofehes raadsman Ed Manders. Manders noemde de aantijgingen ‘karaktermoord’ en zei te vrezen dat die de Nederlandse verblijfsvergunning van zijn cliënt in gevaar brengen.
Ofehe kreeg in 2006 in Nederland asiel en voert sindsdien vandaaruit campagne voor vrede in de olierijke Nigerdelta in zijn vaderland. De plaatselijke bevolking profiteert niet of nauwelijks van de oliewinning, maar kampt wel met milieuschade. In 2006 begonnen ontevreden militanten in de Nigerdelta een naar eigen zeggen ‘politieke campagne’ en pleegden sindsdien aanslagen op oliepijpleidingen.

Op Radio Nederland Wereldomroep staan twee pagina’s met een overzicht van de artikelen over deze slepende rechtszaak. Ofehe blijft verdachte en hij blijft op vrije voeten, maar alles wat hij zegt of doet wordt getapt!

De rechtszaak van de Nigeriaanse boeren tegen de Shell ging echter door. Op 31 januari 2013 stelde de rechtbank Den Haag één van de boeren in het gelijk: Shell moet zijn dorp een schadevergoeding betalen. EenVandaag op 31 januari 2013:

Oliebedrijf Shell is vanochtend door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding in één van de vijf zaken die Milieudefensie samen met vier boeren uit de Nigerdelta in Nigeria hadden aangespannen. In vier zaken gaat de multinational vrijuit, maar in de zaak rond het dorp Ikot Ada Udo is het bedrijf veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding.
Shell had in deze zaak namelijk sabotage, en daarmee de oorzaak van de vervuiling, kunnen voorkomen. Shell heeft laten weten tevreden te zijn met het oordeel van de rechter dat de vervuiling door sabotage is ontstaan. Of ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak, is nog niet bekend.
Dat, in tegenstelling tot Milieudefensie, wat “zeker” in hoger beroep zal gaan. De organisatie is het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat Shell in de andere vier zaken niet nalatig is geweest. Milieudefensie ziet de uitspraak als een doorbraak, omdat Shell wel een schadevergoeding moet betalen.

Shell vs. Nigeriaanse boeren: de uitspraak duurt 5 minuten.

sitestat

In elk geval kreeg de vervuiling van de Niger Delta door Shell nu eindelijk internationale aandacht. Maar de mensenrechtenactivist Sunny Ofehe, die de zaak heeft aangezwengeld, wordt nog altijd verdacht van terrorisme! En dat op grond van een slecht vertaalde telefoontap:

Was it “sabotage” or “inventorise”? The possible mistranslation of a single word may have led to accusations of terrorism against Sunny Ofehe, a Nigerian activist living in the Netherlands.
In early 2011, Ofehe was charged in the Netherlands with planning to blow up oil pipelines and thus of conspiring to commit terrorist acts in Nigeria’s oil-producing region, the Niger Delta.
Now Ofehe has pressed charges against the Dutch Public Prosecutor for falsifying evidence against him. He alleges that an inaccurate summary of a taped telephone call in Pidgin English led to wrongful accusations of terrorism against him.
Sunny Ofehe in a a letter to the Dutch chief public prosecutor, Ofehe and his lawyers, Ed Manders and Michiel Pennings, say the taped telephone call with a contact in Nigeria was made to prepare for a trip by a Dutch journalist.
They say the journalist, Mark Schenkel, wanted Ofehe to arrange a visit to the Niger Delta in order to witness acts of oil theft. Schenkel has since been asked to testify before an investigative judge on what he requested from Mr. Ofehe.

En Shell gaat gewoon door met de oliewinning en de vervuiling van de Delta, wat inderdaad leidt tot terrorisme! Maar wie is nou de grootste terrorist? Grootaandeelhoudster Beatrix die de winst opstrijkt? Of was het dan toch Ken Saro-Wiwa? Of misschien Omoyele Sowore? In elk geval staat Ofehe niet alleen!

may 16 2007 Eén Vandaag, Dutch Televsion, covers the crisis in the Niger Delta

15 Reacties

 1. mrpettjo

  Deze zoveelste corrupte move van het Nederlandse OM in de Shell/Nigeria zaak was mij helemaal ontgaan. Goed dat deze nieuwe vervalsing van telefoontaps door justitie in de nieuwe media aan de orde komt. Ook goed dat de MSM pers dit ook niet over zijn kant laat gaan.
  Shell & grootaandeelhouder/Ned. staatshoofd Bea hebben natuurlijk ook duidelijk een belang bij deze doelbewuste karaktermoord op de activist Ofehe.

  Antwoord
 2. Sjuul van Dissel

  Nee dan in ons eigen land, daar doen ‘we’ het af met galgenhumor. De huiscomicstripstekenaar van de nrc foksuk heeft een mening over de locals die problemen krijgen door gas en oliewinning in ons eigen land. http://www.foksuk.nl/nl?cm=79&ctime=1360623600 of deze http://www.foksuk.nl/nl?cm=79&ctime=1360882800 Het zal wel aan mij liggen dat ik me er aan stoor. De locals daar in Nigeria hebben met veel ernstiger millieuschade te maken, het gebied is eigenlijk onleefbaar geworden, maar wij hier verbazen ons er alleen over dat er überhaupt mensen wonen in een gebied waar de zwarte oliedrab op het drinkwater drijft, de visindustrie zonder vis zit doordat er geen vissen meer kunnen leven in de met ongeraffineerde olie vervuilde kweekvijvers. Ik zou al blij zijn als er nog beelden zijn uit dat gebied uit de tijd voordat shell er de bodem ging leegzuigen en alle afvalproducten ging affakkelen in de nabijheid van de locale bewoners. Je wieg zal er maar gestaan hebben. In mijn geval zou ik in elk geval zeker sympatie hebben gehad voor wie vanuit de onmacht die daar onder de bevolking leeft actie onderneemt. En dan zou ik moeten afwachten wat een Nederlandse rechtbank erover uitspreekt en daarvoor alle omgekeerde bewijslast moeten trachten te ontkrachten? De uitspraak dat shell in slechts een geval schadevergoeding moet betalen gaat mij in elk geval niet ver genoeg. Ik heb beelden op het internet gezien die voor iedereen toegankelijk zijn en die helemaal voor zich spreken. Die Nigerdelta is door shell onleefbaar gemaakt, punt uit.

  Antwoord
 3. Robert Hörchner

  Beste Bou, dank en tevens goed om ruim aandacht te schenken aan deze zorgwekkende “strafzaak” waarin wederom door het Openbaar Ministerie vals spel is gespeeld.
  Het is nu duidelijk dat het een structureel probleem is bij justitie om gemanipuleerde telefoontranscripties in de strafdossiers te stoppen. http://www.boublog.nl/18/12/2012/baybasin-en-de-vervalste-telefoontaps-2/
  Moet daar een kanttekening bij plaatsen want het is natuurlijk wel een effectief middel om je van “lastige” burgers te ontdoen.
  Maar aan de andere kant kan de rechter dan niet meer funtioneren voor zover ze dat al deden onder de grote werkdruk. http://jdtvnieuwsbullet.blogspot.nl/2013/02/rebellerende-rechters-het-gaat-niet-om.html
  Zou er een moment komen dat er iemand in Den Haag wakker wordt, uit een diepe slaap, en tot de ontstellende conclusie komt dat er in Nederland aan de lopende band flagrante schendingen van de rechten van de mens voorkomen!
  Vanochtend schreef Sunny Ofehe mij o.a. de volgende passage in zijn e-mail en wat in twee zinnen alles over zijn persoon zegt:

  Remember, we have been persecuted because we were born to make a difference. Do not reflect on what you have lost but encourage yourself that you had the wit to stand up for your fundamental Rights!

  Dat doet zeer.

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Beste Robert,
   Dank voor je reactie en mijn excuses voor de trage plaatsing. Het artikel op JDTV Nieuwsbullet heeft als bron: Mr. Online, Website voor juristen. Onmiddellijk toegevoegd aan mijn favorieten! 🙂

   Rebellerende rechters: het gaat niet om de werkdruk!

   dinsdag, 12 februari 2013 door redactie Mr.

   Er woedt een hevige discussie over de hoge werkdruk van rechters. Dit als gevolg van het manifest van een aantal raadsheren uit Leeuwarden. Maar daar ging het de protesterende rechters helemaal niet om. Althans, dat was niet hun voornaamste punt. Het gaat ze juist en vooral om de positie van de Raad voor de rechtspraak en zijn bureaucratische aanpak waardoor de onafhankelijkheid van rechters en de kwaliteit van de rechtspraak ernstig in gevaar zouden zijn. “De Raad heeft zich heel tactisch gefocust op de werkdruk, maar de andere punten zitten ons veel hoger.”

   De media, de politiek én de Raad voor de rechtspraak (hierna: Raad) hebben tot nu toe de discussie verengd tot de hoge werkdruk van rechters. Ook Geert Corstens, president van de Hoge Raad, beperkte zich in zijn brandbrief vorige week tot de werkdruk. En dat is jammer, vinden manifestschrijvers Klaas Mollema (vice-president van het Gerechtshof Arnhem- Leeuwarden) en Ruth van der Pol (raadsheer bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden).

   Mollema: “Het woord werkdruk komt in ons manifest niet eens voor. We hebben het wel zijdelings gehad over de toenemende productiedruk, maar dat was eigenlijk pas ons derde punt. De Raad heeft zich heel tactisch gefocust op de werkdruk, maar de andere punten zitten ons veel hoger.” Mollema doelt op de benoemingsprocedure van de nieuwe presidenten in verband met de herziening van de gerechtelijke kaart. Die zou niet zorgvuldig en zonder werkelijke inspraak van het ‘werkveld ’zijn verlopen. De meeste zorgen maken de rebellerende rechters zich over de steeds machtiger wordende bestuurders. “We hebben nu aan de bel getrokken, om in de toekomst een parlementaire enquête over hoe het zo mis kon gaan bij de rechterlijke macht te voorkomen”, aldus Mollema.

   (…)

   Lakmoesproef
   Momenteel bezoekt de Raad alle gerechten om zijn oor te luisteren te leggen. Dit voorjaar presenteert de Raad zijn bevindingen. Mollema voorspelt dat ook die uit tactisch oogpunt veelal over de hoge werkdruk zullen gaan. Van der Pol noemt de ‘roadshow’ een oude managementtruc. “Laat ze maar praten, is het idee. Maar het kan nu echt niet meer in de la worden gestopt. De lakmoesproef zal volgen als voorzitter van de Raad Erik van den Emster in april aftreedt. Hoogstwaarschijnlijk neemt Frits Bakker (nu Chief Information Officer, red.) het voorzitterschap over, maar dan komt zijn plaats vrij. Ik ben benieuwd hoe die plek zal worden ingevuld. Of het veld daar inspraak over krijgt? In ieder geval zoemt er in het veld al een naam rond van een zittende president.”
   Inmiddels is ook de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak in actie gekomen en pleit voor een onmiddellijke benoeming van een derde rechterlijk lid bij de Raad (de Raad heeft nu vier leden, van wie er twee van buiten de rechterlijke macht afkomstig zijn, red.). Bij die benoeming moeten de rechters en vertegenwoordigende organen worden betrokken, vindt de vereniging. De NVvR raadt aan om te kiezen voor een jonge rechter, direct afkomstig van de werkvloer en met een korte benoemingsperiode. Deze benoeming is slechts een deel van de oplossing. De NVvR zegt dat de rechtspraak zich daarnaast zou moeten beraden op de rolvervulling van de Raad en de gerechten bezien vanuit het belang van de institutionele onafhankelijkheid van rechters als derde staatsmacht.

   Prima artikel!

   Remember, we have been persecuted because we were born to make a difference. Do not reflect on what you have lost but encourage yourself that you had the wit to stand up for your fundamental Rights!

   Dank je wel!

   Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Raadsheren uit Leeuwarden in opstand

   maandag, 17 december 2012 door redactie Mr.

   Zeven raadsheren van het Hof Leeuwarden hebben een manifest (pdf) geschreven vanwege hun grote zorgen over de organisatie van de Rechtspraak. De raadsheren uiten vooral kritiek op de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen. De directe aanleiding om dit manifest te schrijven, is de benoemingsprocedure van de nieuwe presidenten, die volgens de raadsheren ‘uitermate gebrekkig was’. De Raad ontkent dit.

   “De invloed van de Raad op de benoemingsprocedure voor de nieuwe gerechtsbestuurders was onverantwoord groot. In feite bepaalde de Raad, en de Raad alleen, wie bestuurder werd.” Aldus het manifest. De raadsheren vrezen dat de aldus samengestelde presidentenvergadering onvoldoende tegenwicht zal kunnen bieden aan de Raad, waardoor de noodzakelijke ‘checks and balances’ ontbreken.

   Antwoord
 4. m vd bos

  Mr. Bou, dank voor uw heldere analyse. Ook beide eerste reacties zijn me uit het hart gegrepen. Het meest stuitende is dat het OM hier iemand die met goede intenties werkt aan een oplossing in de NigerDelta die voor Nigeria en Nederland goed uit kan werken, willens en wetens het leven zuur wil maken en anderen angst aanjaagt hun mond open te doen. Wat kan ik anders denken dan dat Nederland belang heeft bij de misere in de NigerDelta?

  Antwoord
 5. m vd bos

  ik bedoelde alle drie de eerdere reacties hoor, eerlijk is eerlijk!

  Antwoord
 6. Boudine Berkenbosch

  Beste bovenste beste Myra,
  Dank je wel voor dit bericht op de juiste plek! FREE Sunny Ofehe NOW!!!
  Ach, wat ben ik bezorgd om deze vrijheidsman!!!!
  En dan te weten dat de SHELL in handen is van ons rood wit blauw oranje vlaggetjes koningshuis van Wilhelmus. BAH, FOEI en zo voort. Wat een vuile sadisten….

  Antwoord
 7. Jasper

  Het verhaal van Sunny Ofehe. Een intervieuw op Talk to Myra radio 25 April 2013 waarbij ook de advocaat Michiel Pennings van Sunny Ofehe aanwezig was.
  Talk to Myra Radio – Sunny Ofehe duurt 36 minuten.
  http://youtu.be/Ni9lfBaVin8

  Antwoord
  • Boudine Berkenbosch

   Dank je wel, Jasper. Ik luister daar nu naar.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeven + 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën