Selecteer een pagina

Archieven

Hörchner eist vervolging van tapvervalsers (art.12)

Dit artikel was ik vergeten te plaatsen! Daarom heb ik het geantedateerd.
Op dinsdag 15 januari j.l. diende voor het Hof van Den Bosch een artikel 12 procedure in de zaak Hörchner. Op Crimesite houdt Wim van de Pol deze zaak nauwlettend in de gaten, omdat de uitslag gevolgen kan hebben, o.a. voor de zaak Baybasin-Demmink. Robert Hörchner eiste dat de twee politiemensen van het korps Brabant-Noord die het verslag van een telefoontap vervalsten, strafrechtelijk worden vervolgd. Op basis van dat vervalste tapgesprek is de vrouw van Hörchner indertijd twee weken vastgezet als verdachte van xtc-productie.

Dat de uitwerking van het gesprek onjuist was, staat reeds vast, maar Hörchner wil bewijzen dat de politie met opzet handelde. De agenten zouden dan onder ede hebben gelogen!

Advocaat van de Hörchners is Yehudi Moszkowicz. Volgens hem staat nu vast dat de zinsnede “en de ten procent van jou” moedwillig en opzettelijk is toegevoegd. De 26 woorden in de tweede versie eveneens. Moszkowicz: ‘Deze politieambtenaren zijn getraind in het uitluisteren van telefoontaps en zijn opgeleid om de processen-verbaal uiterst zorgvuldig op te maken. Zij zijn zich ook heel bewust van de consequenties die een belastend proces-verbaal voor een mensenleven kunnen hebben. Ondanks hun ervaring en functie hebben de twee politiemensen drie verschillende uitwerkingen gemaakt, waarvan door zowel de betrokkenen en een onafhankelijk Forensisch Instituut wordt gezegd dat daarvoor in het geheel geen steun is te vinden in de opname.’

In 2004 oordeelde het Hof nog dat de politie weliswaar ‘onzorgvuldig’ had gehandeld, maar dat opzet niet bewezen was. De geluidsopname werd door het OM echter niet voor onderzoek afgestaan, dit om “redenen van privacy” voor de twee heren die het gesprek hadden gevoerd. Hörchner heeft hen toen gevraagd om de tap op te vragen. Zij hebben de tap in 2007 aan Hörchner gegeven, waarop Hörchner aan Polen werd overgeleverd op grond van een wietplantage waar hij volstrekt geen weet van had. Zijn voorarrest duurde 10 maanden, met 10 man in een cel, waarna hij op borgtocht vrij kwam. Nadat hij dat alles had overleefd, is hij opnieuw een artikel-12 procedure begonnen. Volgens Hörchner is opzet aantoonbaar.

Hoewel de Advocaat Generaal (het OM bij het Hof) de politiemannen had opgeroepen om te verschijnen, kwamen ze niet opdagen. In plaats daarvan kwam hun advocaat, mr. Van Dijk, voor de zitting even een pleitnota brengen en ging snel weer weg.

Robert schreef ons op 16 januari de volgende mail:

De lafaards zijn behoorlijk opgeroepen maar niet verschenen bij het gerechtshof in Den Bosch. Hun advocaat, een zekere van Dijk, is vlak voor ons even geweest om een pleitnota bij het Hof in te leveren die vervolgens aan ons door een bode werd aangereikt! Yehudi en wij kregen op de gang 10 minuten de tijd om het door te nemen. Deze advocaat wilde op geen enkel stuk reageren en wilde ook géén enkele geluidsopname beluisteren.

Het Hof was daar niet erg te spreken over omdat ze de complete geluidsapparatuur voor niets hadden laten opstellen. Deze advocaat bepleitte alleen de verjaringstermijn wat door Yehudi meteen bestreden werd voor het Hof. Daar waar eerder de AG de beklaagden wilde horen stelde hij zich nu weer achter het standpunt van deze advocaat van Dijk.

Overigens had ik weer eens te maken met een rechterwissel en deze keer was de gehele samenstelling vervangen door andere rechters. We kregen als uitleg dat het te maken had met organisatorische redenen en dit is geen grond om te wraken. We hebben wel een goed gevoel bij deze nieuwe samenstelling.

Vlak na de zitting had Hörchner het volgende gesprek met Hans Mauritz, de schrijver van het boek “De Oordopjesmoord”. Luister en huiver!

JDTV Afl 24 Robert Hörchner Deel 6 duurt 14 minuten.

Het oordeel van het Hof is uiteraard weer voer voor juristen!

1 Reactie

  1. Dick

    Jammer van het laat plaatsen, maar goed verhaal!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën