Archief
Artikelen

Op 31 oktober 2012 ging Joris Demmink feestelijk met pensioen als Secretaris Generaal van Veiligheid en Justitie. Pensionado’s gaan dan meestal doen aan Nordic Walking, of ze worden secretaris van de schaakclub. Demmink werd echter uitgenodigd als lid van het Nederlandse Helsinki Comité. Dit comité zegt al 25 jaar lang de mensenrechten in Europa en de voormalige Sovjet Unie te bevorderen. Het accent ligt daarbij op handel in vrouwen en kinderen voor de seksindustrie.

Demmink werd als lid benoemd in een feestelijke vergadering van 24 oktober 2012 ter ere van het 25-jarige jubileum. En dat terwijl op 4 oktober 2012 een hoorzitting plaatsvond over Demmink voor de Helsinki Commission in Washington! Het Nederlandse Helsinki Comité vond echter dat Demmink gewoon benoemd kon worden zolang zijn schuld niet vaststond.

Natuurlijk staat de schuld van Demmink niet vast, maar de schuld van oom Frits Salomonson is ook nimmer vastgesteld, terwijl het een feit van algemene bekendheid was dat deze vriend van Beatrix graag minderjarige “kut-Marokkanen” ontving. Na een opwindend pak billenkoek in de martelkelder van oom Frits, kregen deze jongens misschien een jodenfooi van een honderdje, groot geld voor een kind!

De schuld van hoog geplaatste pedo-sadisten wordt nooit vastgesteld, tenzij na hun dood, maar de verdenking tegen Demmink staat al jaren als een paal boven NAP. Topambtenaar Joris is al minstens sinds 2003 ernstig in opspraak wegens kinderverkrachting. In 1998 werd hij door TweeVandaag zelfs impliciet beschuldigd van kindersmokkel uit het Oostblok via Berlijn. De zogenaamde dader, die ook Joris zou heten, zou daarvoor zijn veroordeeld tot een taakstraf. Zijn achternaam mag niemand weten en deze niet-zo-top-ambtenaar veranderde ook vlug van departement. In 2003 heeft de echte Joris Demmink, mede met behulp van zijn advocaat Harro Knijff, de hoofdredacteuren van de tijdschriften Panorama en Gay Krant dusdanig geïntimideerd, dat zij tot op heden blijven zwijgen over wat zich toen heeft afgespeeld. Tien jaar na dato neemt Henk Krol het alleen nog op voor ouderen en niet voor de slachtoffers van de kinderprostitutie.

Dat er door verscheidene slachtoffers aangifte is gedaan tegen Demmink, vindt het Nederlandse Helsinki Comité geen punt. Zij doen allerlei mooie dingen in het buitenland, zoals Promotion of the Rights of Trafficked Persons in Serbia en Countering discrimination of women and children in Uzbekistan, Kyrgyzstan and Tajikistan. Dat hun eigen thuisland Nederland dank zij onze “Vuiligheid en Justitie” een knooppunt vormt voor de handel in kinderen en de productie en verspreiding van kinderporno, schijnt deze brave club te ontgaan. We Are Change Rotterdam ging het gesprek met hen aan.

Nils Muižnieks unknowing of reputable NHC-member duurt 5 minuten.
Gepubliceerd op 6 feb 2013

WRC-Rotterdam interviewed Nils Muižnieks who is Council of Europe Commissioner for Human Rights. The topic is a Dutch NHC-member (Joris Demmink) who was at the centre of a USA Helsinki Committee hearing on 7 October 2012 in Washington. The question arises: “Can local Helsinki Committees only investigate injustice that happens far away?” Mr. Muižnieks had no knowledge of this issue, but kindly answered our questions. He suggested to ask the NHC about the issue directly. Our next interview, therefore is on the same topic, with Ian de Jong, Chairman of the NHC.

The website with “Executive Committee” members can be found here.

Demmink nieuw lid Helsinki Committee: “Onkreukbaar, een hele goeie man.”
Gepubliceerd op 8 feb 2013

We Are Change Rotterdam interviewde Chairman Ian de Jong tijdens het 25
jarig jubileum van het Netherlands Helsinki Committee. Wij vroegen hem hoe het met de mensenrechten in Nederland gesteld is. Dit naar aanleiding van het langdurig in hechtenis houden van een man die een twitter-bericht verstuurde, de slepende affaire met de gooier van de ‘waxine-lichthouder’ en de nieuwe maatregelen die doorgevoerd zijn in het regeer accoord. Daarnaast vroegen wij hem naar de nieuwe rol van de omstreden voormalig secretaris generaal van Justitie Joris Demmink binnen de Netherlands Helsinki Committee. Joris Demmink was de hoofdrolspeler tijdens de hoorzitting die georganiseerd was door de Helsinki Commission in de USA, een zusterorganisatie van de NHF, op 7 oktober 2012. Hij werd daar expliciet onder de aandacht gebracht wegens zijn vermeende betrokkenheid bij een pedofielen-netwerk.

Joris Demmink Geroosterd door Henk Rijkers duurt 11 minuten.
Gepubliceerd op 8 okt 2012

Journalist Henk Rijkers van het Katholiek Nieuwsblad volgt al jaren de zaak Demmink. Deze topambtenaar wordt beschuldigt van kindermisbruik. Na nieuwe geruchten in het AD eisen Kamerfracties nu opheldering. Henk Rijkers praat met Thijs van den Brink en Elsbeth Gruteke bij Dit is de Dag op Radio 1.

Onlangs heeft Demmink de journalist Koen Voskuil van het AD gedagvaard. Het heeft lang geduurd voor Harro Knijff klaar was met zijn dagvaarding, maar het wordt immers toch een civiele procedure, een lange baan die vele jaren kan duren! En zelfs als Voskuil dat proces wint, dan nog is niet strafrechtelijk bewezen dat Joris Demmink kinderen heeft verkracht. Dan weten we slechts dat hij in de jaren ’80 contact had met een pooier die ook kinderen leverde. De Turkse slachtoffers zijn echter nog steeds vogelvrij en de Koerdische diplomaat Baybasin zit al 15 jaar in Nederland achter de tralies op grond van fake-bewijs. Stuur deze man dus een ansichtkaart met:

Arrest Demmink, free Baybasin now!

Overigens ben ik van mening dat Joris D. strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

80 Reacties op “Joris Demmink in het Helsinki Comité”

 • Beetje vreemd hoe het nieuws naar buiten wordt gebracht (dagvaarding van Demmink) via de redacteur van het NRC, Marcel Haenen. Waarom niet rechtstreeks via de redacteur van het AD of Koen Voskuil zelf? Wat is trouwens de aanklacht: smaad of alleen dat het AD zijn anonieme bronnen bekend maakt?

  • Jacobavbeieren:

   Harro Knijff in reaktie op de late aangifte: Ik heb nu pas tijd in mijn agenda(na 4 maanden).
   Als ik Demmink was had ik geen 700 euri betaald aan deze Advocaat, maar aan de andere kant waar vindt je zo snel een advocaat die voor jou mensen met de dood bedreigd.

   • Arie Goedhart:

    Indien er voldoende geld in het spel is, zij tot bepaalde geheime genootschappen behoren of als er sprake is van chantabele omstandigheden lijkt mij dat laatste niet zo’n groot probleem te zijn.

 • Mystery Man:

  Allereerst wil ik zeggen dat dit een vreemde, maar niet onverwachte gang van zaken is. Dit is precies de manier hoe Joris Demmink als ‘Mol’ destijds het Rolodex-onderzoek heeft weten te saboteren door zich in het onderzoek te mengen.

  Persoonlijk denk ik dat Demmink en zijn advocaat het AD in de bodemprocedure nog flink onder druk gaan zetten om een schikking af te dwingen zoals ze met Gay Krant en Panorama hebben gedaan.

  Tenslotte wil ik nog even wijzen op een klein puntje. Hij werd niet in 1998 beschuldigd door TweeVandaag, maar door Netwerk als ik me niet vergis.

 • Onno Dekker:

  Soms zijn zaken erg eenvoudig.
  Check gewoon in klein commitee,
  Micha Kat, de nooit liegende Optstelten
  en een goede juriste zoals Adele van der Plas
  de originele stukken van de “taakstraf Joris” na
  en kom dan naar buiten.
  Evenzo het reisgedrag van JD.

  Thans heb ik de indruk dat een IO eerst de
  feiten verdraait of zelfs de nek omdraait
  en vervolgens “waarheid” spreekt.
  Er zijn geen feiten meer dus JD is onkreukbaar en
  dus infiltreren we een Helsinkiclub om onkreukbaar
  verder te lullen.

  Walgelijk land wat betreft de “elite” en hun politiestaat!

 • Diewer:

  J. Demmink zit niet in de Nederlandse Helsinki Commissie; deze bestaat namelijk niet. Er is maar een Commissie die in de volksmond ‘Helsinki Commission’ heet en dat is de Amerikaanse ‘Commission on Security and Cooperation in Europe’, door het Amerikaanse Congres opgericht, dus door de Amerikaanse ‘Eerste en Tweede Kamer’.

  J. Demmink zit in het Executive Committee van de stichting Nederlandse Helsinki Comité.
  Zie voor meer info bijvoorbeeld een jaarverslag van 2010: http://www.cbf.nl//Uploaded_files/Jaarverslagen/Jaarverslag2010NederlandsHelsinkiComit.pdf

  Dit voor de zuiverheid van de discussie. De Amerikaanse Helsinki Commission die de hoorzittingen over Joris D. heeft gehouden is dus niet echt een zusterorganisatie van de NHC.

  Gezien de hoorzittingen en gezien het feit, dat er toch ook wel uitwisseling van gedachten plaatsvindt tussen de Helsinki Commission en de verschillende Helsinki Committees (for Human Rights), lijkt het mij wel handig als iemand de Amerikaanse Commissie op de hoogte stelt van deze benoeming.

  • mr. drs. Bou:

   Diewer, inmiddels heeft mr. Adèle van der Plas de Amerikaanse Helsinki Commissie op de hoogte gesteld.

   En wat ook het verband mag zijn tussen de verschillende Helsinki groepjes, een man als Demmink past niet in de doelstellingen van het Nederlandse comité.

 • mr. drs. Bou:

  Gisteren heeft mr. Adèle een brief geschreven aan het Helsinki Comité en deze gepubliceerd op de website van de Bakker Schut Foundation.

  Mijn vraag aan uw comité is wat uw beweegredenen zijn geweest om de heer Demmink op 24 oktober 2012 als lid van uw comité te benoemen, terwijl op dat moment al deze feiten en nog vele andere over Joris Demmink genoegzaam publiek bekend waren gemaakt. Met de benoeming van deze door meerdere slachtoffers van corruptie, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting van minderjarigen beschuldigde ex-overheidsambtenaar, geeft u in feite een signaal af, lak te hebben aan de idealen waarvoor u zegt te staan. Het kan toch niet zo zijn dat uw drijfveer in deze puur en alleen is geweest dat uw comité wordt gesponsord door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Justitie en naar ik heb begrepen de afdeling Dienst Justitiële Inrichtingen van dit ministerie? In dat geval draagt uw comité ten onrechte (nog) de naam Helsinki Comité en ‘non-governmental organization’. Voor het dragen van deze naam is toch een minimale onafhankelijkheid van de Staat vereist alsmede een minimale respectering van de idealen –bescherming van mensenrechten waaronder die van kinderen – waarvoor men zich zegt in te zetten.

  Lees de hele brief.

  • mr. drs. Bou:

   p.s.: Wat is het verschil tussen een commissie en een comité? Misschien moet ik de titel van dit stukje veranderen…

   • mrpettjo:

    De Amerikaanse Helsinki Commissie is een senaats/congrescommissie die geleid wordt door Senaatsleden (of Congresleden). Te vergelijken met een Tweede Kamercommssie.
    De nationale Helsinki Comite’s (in Europa) zijn non-gourvernementele organisaties (NGO’s) die – op papier – los staan van de staatsapparaten maar wel worden gesubsidieerd.

    • mr. drs. Bou:

     tsja… dan moet ik de titel even veranderen. Maar maakt het iets uit? Onze top-pedofiel hoort daar niet en als hij er toch welkom is, dan zegt dat alles over dat elitaire comité dat alleen de mensenrechten verdedigt in Verweggistan!

 • mr. drs. Bou:

  Verbazing over Joris Demmink

  Oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, Joris Demmink, blijkt op 24 oktober 2012 te zijn toegetreden tot de Nederlandse zusterorganisatie van de zogeheten Helsinki-Commissie in de Verenigde Staten. De Helsinki Commissie is een agentschap met vooral leden uit de Senaat en Huis van Afgevaardigden dat toeziet op naleving van internationale verdragen, onder meer ten aanzien van kinderrechten en mensenhandel. De Helsinki-commissie in VS had Nederland juist gevraagd waarom Demmink niet vervolgd wordt voor misbruik van kinderen.

  Advocaat Adèle van der Plas heeft namens twee Turkse jongens aangifte gedaan tegen Demmink omdat zij hem beschuldigen hen te hebben misbruikt. Het Openbaar Ministerie heeft besloten dat er onvoldoende bewijs is om een onderzoek te starten. Daarop heeft de advocaat in oktober vorig jaar een klacht neergelegd bij het gerechtshof, toevallig was dat op dezelfde dag dat Demmink voor Nederland lid werd van de Helsinki-commissie.

  Van der Plas is vorig jaar naar de Verenigde Staten gereisd om te worden gehoord door de Helsinki-commissie. Die commissie eist nu dat Nederland Demmink strafrechtelijk vervolgt. Daarom is toetreeding van Demmink tot de Helsinki-commissie hoogst opmerkelijk.

  Van der Plas heeft nu een brief geschreven aan de Nederlandse zusterclub van de Helsinki-commissie met een verzoek om uitleg.

 • mr. drs. Bou:

  Joris Demmink bewaakt voortaan kinderrechten

  Van de Amsterdamse Liquidatiezaak Passage kan worden gesteld dat het voorlopige resultaat met de drie levenslange veroordelingen vrijwel geheel zijn gebaseerd op de ontboezemingen van slechts één persoon, kroongetuige Peter La Serpe. Topadvocate mr. Adèle van der Plas zal zich dan vast afvragen hoe het in vredesnaam mogelijk is, dat zij met stapels getuigenissen, verklaringen en juridische producties van een hele kudde partijen, geen enkele zelfrespecterende rechter in Nederland kan vinden, die haar aantijgingen tegen de voormalige hoogste baas van Justitie, te weten Joris Demmink, inhoudelijk en objectief wil toetsen. Dat het o zo ondeelbare Openbaar Ministerie (OM) haar voormalige chef het handje boven het hoofd houdt is nog enigszins te verklaren in de zin van een vorm van domme collegialiteit. Maar dat nu het Nederlandse Helsinki Comité, een spinoff van de internationale organisatie die toeziet op een juiste gang inzake de mensenrechten, de voormalig secretaris-generaal van Justitie als volwaardig ‘lid’ heeft opgenomen, dat doet in ieder geval mr. Adèle van der Plas briezen. Mr. Adèle van der Plas heeft een open brief geschreven aan dit Nederlandse Helsinki Comité, met de prangende vraag waarom dit comité een zo omstreden figuur als mr. Joris Demmink, die wordt beschuldigd van kindermisbruik, heeft opgenomen.

 • Diewer:

  Nieuwe resolutie van het Huis van Afgevaardigden met expliciet genoemde redenen waarom het IGH uit Den Haag moet verdwijnen. Publicatie Katholiek Nieuwsblad:

  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/3384-wéér-nu-nog-vernietigender-resolutie-amerikaans-congres-over-affaire-demmink.html

 • Wils:

  Verleden week dook geheel onverwacht de naam Demmink weer op in het radioprogramma ‘Goedemorgen Nederland’.
  Pieter Lakeman werd geïnterviewd. Hij vindt dat het OM de SNS-top strafrechtelijk moet vervolgen en vertelde dat in tegenstelling tot andere landen in Nederland de onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie eind jaren ’90 is opgeheven. Wanneer het OM bepaalde strafvervolgingen wilde instellen kon de Minister van Justitie daar zeggenschap over hebben. Die kon dat tegenhouden en dat is volgens Lakeman ook verschillende malen gebeurd.
  Hij vervolgde (citaat): “Ik heb aanwijzingen dat de Ahold-top vrijuit is gegaan door een ingreep van de heer Demmink, die secretaris-generaal was en die heeft in plaats van de minister van Justitie… heeft-ie volgens mij, die strafvervolging tegengehouden.”
  De interviewer riep Lakeman onmiddellijk weer bij de les: “Ja, oké, ik wil toch even bij de banken blijven, want daarvoor hebben we u uitgenodigd.”

  Het illustreert maar weer eens de grote vinger die Demmink in de pap had.

  22-02-2013 Goedemorgen Nederland – Radio 1 (op 08:55):
  http://www.radio1.nl/terugluisteren/programma?programme=krosgoedemorgennederlandradio&day=2013-02-22

 • mr. drs. Bou:

  Het zingt nog altijd rond:

  The IJC should be removed from the Netherlands
  The author says the International Court of Justice should be move from The Hague since Dutch authorities refuse to follow rule of law regarding Joris Demmink

  Refusing to investigate serious charges is important in of itself but obstruction goes much deeper.

  Investigative journalist and civic activist Micha Kat is threatened with imprisoned for a range of alleged crimes, one of which is writing “danger: pedophile” on Demmink’s home. Kat is well known for his website klokkenluideronline.net — whistle blower online — where he exposes scandals in The Netherlands.

  The Dutch Association of Journalists wrote last month to the Turkish Embassy in The Netherlands complaining about “threats, intimidation and ill treatment” against Turkish journalist Burhan Kazmali, who was the first to report on allegations against Demmink.

  The U.S. Congress and journalists Kat and Kazmali have faced obstruction over allegations surrounding Demmink’s alleged sex tourism to Turkey, the Philippines and other countries when he had two official Dutch positions.

  Read more: http://www.upi.com/Top_News/Analysis/Outside-View/2013/03/07/Outside-View-The-IJC-should-be-removed-from-the-Netherlands/UPI-21731362632820/#ixzz2MqjkCzJC

 • yvonne:

  Dank voor het plaatsen Bou, gisteravond was er een uitzending van talk2myra over demmink, is alleen nog niet na te beluisteren….

  Groet Yvonne

 • yvonne:

  Nu op Ned 2 zembla tot 22.00 uur hoe politie een valse verklaring kan afnemen….

  Groet Yvonne

 • mr. drs. Bou:

  50Plus stelt Demmink aan de orde

  “Heeft de regering of hebben de Nederlandse autoriteiten contact gehad met de Turkse autoriteiten over de mannen die aangifte gedaan hebben tegen een voormalig Nederlandse topambtenaar wegens pedofilie en die nu in een safehouse zitten? Zo ja, wat is er besproken en afgesproken en op welke wijze werken Nederland en Turkije samen in deze zaak?”
  Pedofilie-beschuldigingen

  Deze vragen heeft de fractie van 50Plus via de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken voorgelegd aan premier Rutten, in verband met het bezoek volgende week donderdag van de Turkse premier Erdogan.

 • yvonne:

  Akky en ik zijn hier woensdagavond geweest, zijn met opzet helemaal vooraan gaan zitten om goed gezicht en lichaamstaal te kunnen zien.
  Akky is begonnen met opmerkingen over de Vaatstra-zaak en de onschuld van Jasper daarna ben ik over demmink begonnen(had Parool van 20 febr. j.l. bij me met op voorpagina artikel over weghalen Internationaal Gerechtshof uit Den Haag vanwege deze zaak). Henk Mous schrok zichtbaar, moest zich even hervatten waarna hij vermeldde dat alle 4 aangiftes waren onderzocht! Deze meneer kan heel goed liegen, heb het nu zelf gezien en gehoord. Hij durfde zelfs nog te zeggen als dit waar was zat de hele media er bovenop, waarop ik boos werd en voor mijn beurt sprak dat dat verboden was en is door Donner met risico van boete van 100.000 euris….

  Nadat de hele poppenkast afgelopen was heb ik geprobeert oogcontact met dhr. Mous te krijgen, wat niet lukte….
  Wat mensen al niet doen(of laten) voor geld!!

  http://www.lc.nl/friesland/regio/article15734553.ece/Pers-en-justitie%3A-haat-liefde-

  Groet Yvonne

Laat een reactie achter