Selecteer een pagina

Archieven

De kosmos volgens Sagan (7): de Melkweg

Deel 7 van de serie Cosmos van Carl Sagan gaat over de Melkweg. Sagan vertelt eerst over de manier waarop mensen langzaam maar zeker op het idee kwamen dat deze bleke band langs de nachtelijke sterrenhemel uit miljarden sterren bestaat. Hij neemt ons mee naar Griekenland, naar de Ionische eilanden, waar tussen 600 en 400 v.Chr. een cultuur van vrijheid heerste die het wetenschappelijke denken ten goede kwam. Het geloof in de goden maakte plaats voor een materialistische manier van denken. Dit deel van de serie gaat minder over sterrenkunde en meer over de geschiedenis van de wetenschap. In en rond Athene heerste destijds een grote geestelijke vrijheid voor “vrije mannen”, maar verder was deze “democratie” gebaseerd op slavernij.

De Griekse wetenschap begint met Thales van Milete (624 – 546 v.Chr.), die niet alleen een zonsverduistering correct voorspelde, maar ook postuleerde dat alle materie bestaat uit atomen. Daarna volgen talloze andere Griekse geleerden. Sagan vertelt op een onderhoudende manier hoe de wetenschap opbloeide, om daarna terug te vallen in het Platonische geloof dat niet de materie ter zake doet, maar dat het in de wetenschap slechts gaat om zuivere gedachten.

Aanvankelijk waren theorie en praktijk nauw verbonden, maar in de neo-Platonische stroming raakte de theorie los van de praktijk. Gedurende de Middeleeuwen leidde dit tot een wetenschappelijke stilstand. Pas tijdens de Renaissance werd de bestudering van de materie weer belangrijker dan het geloof in kerkelijke dogma’s. Grappig is wel dat dit middeleeuwse geloof, een wereldbeeld waarin op aarde veel ellende bestond, terwijl in de hemel slechts een goddelijke harmonie zou heersen, zelfs bij Sagan nog altijd leidt tot de verwachting dat er ergens in die hemel een andere, betere, hogere beschaving bestaat. Daar wil hij in de verre toekomst wel naar toe. Nou ja…

Carl Sagan’s: Cosmos Part 7 – The Backbone of Night duurt 59 minuten.

3 Reacties

    • mr. drs. Bou

      Dank je wel, Local! Heerlijke muziek om bij te schrijven, vooral als het over de kosmos gaat. šŸ˜‰

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twaalf + een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieƫn