Selecteer een pagina

Archieven

De kosmos volgens Sagan (6): Een zee van ruimte

Deel 6 van de serie Cosmos van Carl Sagan gaat over een zee van ruimte voor de ruimtevaart! Daarom gaat het eerst over de zeevaart in de 17e eeuw. Rond minuut 12 gaat Sagan naar Amsterdam, de belangrijkste havenstad van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In kleurige en levensechte beelden schildert Sagan de rijkdom, de kunst, de politiek en de wetenschap van die tijd. De rijkdom vloeide voort uit de handel, en dan voornamelijk uit de scheepvaart waarmee de Nederlanders de wereld omzeilden. Sagan noemt wel de VOC, maar over de WIC met zijn slavenhandel wordt gezwegen.

Vanaf minuut 34 neemt Sagan ons mee met de Voyagers 1 en 2, twee “ruimteschepen” of ruimtesondes die in 1977 door de NASA zijn afgeschoten richting Jupiter, om via Saturnus, Uranus en Neptunus te verdwijnen in het heelal. Zij zenden nog altijd signalen naar de aarde en zijn nu bezig om onze helio-sfeer te verlaten.

Nu kan Sagan wel vol enthousiasme de ruimte vergelijken met de zee, maar die twee zijn toch wel wezenlijk anders! Op Venus zijn de omstandigheden zo zuur en het is daarbij ook nog zo heet en drukkend, dat daar geen leven kan bestaan. Op Mercurius is het nog erger gesteld. Ook Mars blijkt volkomen onbewoonbaar, daar kan niets uit onze aardse natuur overleven! En Jupiter heeft zelfs geen vaste korst, maar wel een zeer krachtig magnetisch veld, het bliksemt daar voortdurend! Ook heersen er zware stormen, met wolken van methaan en ammoniak (scheten en pis!) in een atmosfeer van waterstof. Daaronder ligt een oceaan van vloeibare waterstof onder zeer hoge druk. Alles wat daarin valt, is voorgoed naar Zeus, Marduk, Baäl of Jupiter. Saturnus, Uranus en Neptunus hebben evenmin een vaste korst. Al zijn ze wat kleiner, ook dat zijn vloeibare gasreuzen, dus onbewoonbaar. Ook de manen van deze grote planeten zijn onherbergzaam, zelfs Titan!

De ruimtevaart is geen scheepvaart en een ruimteschip is geen schip, omdat een schip een levende bemanning heeft en een ruimteschip niet. De zeevaart was zo aantrekkelijk, omdat het schip met buit beladen kon terugkeren. De ruimtevaart komt echter niet langs witte stranden met wuivende palmen, niet in landen waar de natuurlijke rijkdom groter is, maar in een ijskoude kosmos! Men komt er zelfs geen walvis of pinguïn tegen, zoals rond onze polen, er is daar geen water, geen lucht… Er is alleen radioactieve straling en af en toe een verdwaalde steen of ijsklomp, waarbij een inslag niet uitgesloten is. De beloning zijn de mooie foto’s en de wetenschap, waaruit blijkt dat in elk geval de rest van ons zonnestelsel onbewoonbaar is, alle spannende science fiction ten spijt!

Carl Sagan’s: Cosmos Part 6 – Traveller’s Tales duurt een uur.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 + 7 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën