Selecteer een pagina

Archieven

De kosmos volgens Sagan (5): Mars

Deel 5 van de serie Cosmos van Carl Sagan gaat over Mars. Het begint met de manier waarop men omstreeks 1900 over Mars dacht. Het zou een bewoonde planeet zijn, die volgens Percival Lowell doorsneden was met door de Martianen gegraven kanalen waarin smeltwater van de polen naar de evenaar stroomde. Telescopen konden niet uitwijzen of dat waar was, ook Sagan las in zijn kindertijd graag fantasieverhalen over Martianen, maar in 1975 landden er twee ruimtesondes op Mars: de Viking 1 en 2. Er werd geen leven aangetroffen, maar Sagan blijft fantaseren over een mogelijke manier van leven op deze kleine en koude planeet. Hij wil Mars bewoonbaar maken door middel van planten die zuurstof in de atmosfeer kunnen brengen. Dat klinkt wel grappig, maar niet serieus.

Zelfs al zouden planten het barre klimaat overleven en zuurstof brengen in de dampkring van Mars, dan nog is Mars te klein, en de gravitatie daarom te gering, om een stevige dampkring vast te houden. De as van Mars staat schuin, net als die van de aarde, en Mars draait ongeveer even snel rond zijn as. Daarom kent ook Mars klimaten, maar door de geringe gravitatie leiden die klimaatverschillen tot stofstormen die wel een jaar kunnen aanhouden. Dat stof bestaat uit ijzerrijke klei, waardoor Mars een rode kleur krijgt. Rond de polen ligt eeuwige sneeuw, maar dat is geen bevroren water, maar bevroren CO2. Ook heeft Mars geen kern van vloeibaar ijzer, waardoor deze planeet ondanks zijn snelle rotatie niet wordt omringd door een magnetisch veld. De kosmische straling heeft er daarom vrij spel en de zonnewind kan de atmosfeer van Mars voortdurend de ruimte in blazen. Ook blijft het op Mars altijd koud, want de intensiteit van de zonnestraling neemt af met het kwadraat van de afstand tot de zon. Sagan zou dat toch moeten weten? Maar we gunnen iedere wetenschapper zijn vrolijke fantasie!

In het kader van het Mars Exploration Program van NASA rijden er tegenwoordig verscheidene slimme wagentjes rond op Mars. Leven is er niet aangetroffen, maar ze sturen wel mooie foto’s naar de aarde!

Carl Sagan’s: Cosmos Part 5 – Blues For a Red Planet duurt een uur.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 + dertien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën