Archief
Artikelen

Onlangs stond er op BOUblog een boeiend gesprek tussen Rupert Sheldrake en Bruce Lipton. Rupert Sheldrake is een Engelse bioloog die o.a. onderzoek doet naar telepathie. Middels wetenschappelijke experimenten bewees hij dat dit inderdaad bestaat. Omdat veel mensen telepathische ervaringen hebben, zal dit weinigen verbazen, al geloofde de wetenschap er tot voor kort niet in. Belangrijker is zijn theorie achter deze ervaringen: onze gedachten bevinden zich niet alleen in ons hoofd, maar roepen een veld op dat door anderen kan worden ontvangen. Afstand doet daarbij niet ter zake, emotionele betrokkenheid wel.

Sheldrake noemt dit fenomeen morfogenetische velden, maar je zou ook kunnen spreken van de kracht van gedachten. In de volkswijsheid was dat al lang bekend, maar sinds de Verlichting is de volkswijsheid een beetje in de verdomhoek geraakt, het zou bijgeloof zijn. De morfogenetische velden zijn in elk geval geen bijgeloof, zoals Sheldrake onomstotelijk heeft bewezen.

Rupert Sheldrake: Telephone Telepathy duurt 6 minuten.

Als u weer eens gebeld wordt en u weet wie het is, nog voor u de hoorn heeft opgenomen, dan bent u weliswaar een beetje helderziende, maar dat is normaal. Als u plotseling ongerust wordt over een van uw ouders, broers of zusters, of een van uw kinderen, zoek dan contact, want de kans is groot dat er inderdaad iets mis is!

Rupert Sheldrake – Researching Telepathic and Psychic phenomena duurt ruim 5 minuten.

In de wetenschap wordt met dit fenomeen geen rekening gehouden. In de kwantum-theorie is echter bewezen dat de uitslag van een experiment wordt bepaald door observator. De uitkomst van onze experimentele wetenschap heeft dan ook minder te maken met de werkelijkheid, maar veeleer met de manier waarop deze wetenschap tot stand komt. Voor mensen die geloven in de wetenschap, bij voorbeeld omdat de professor het zegt, is dit natuurlijk slecht nieuws. Voor vrijdenkers en eigenwijze studenten is Sheldrake echter genieten! In dit artikel heb ik wat video’s verzameld, eerst wat korte presentaties, daarna wat lange video’s. De eerste is Nederlands ondertiteld en de laatste vond ik de leukste, maar hij veronderstelt wel enige voorkennis van de theorie.

Rupert Sheldrake – The Science Delusion duurt 3 minuten.

De filosofische implicaties van deze manier van denken zijn enorm. De gangbare manier van denken zegt dat er een oorzaak is waarop een gevolg volgt, maar volgens Sheldrake is deze oorzakelijke manier van denken achterhaald. Het gevolg is volgens hem een keuze uit vele toekomstige potentiële mogelijkheden, waardoor het gevolg een “oorzaak” heeft die in de toekomst ligt. Ach, laat Sheldrake het zelf maar uitleggen, want hij kan dat zoveel beter!

When we look at a star, are we projecting back in time? duurt nog geen 4 minuten.

In 1993 zond de VPRO een reeks van interviews van Wim Kayzer uit met alternatieve wetenschappers, onder de naam Een Schitterend Ongeluk. Een van hen was Rupert Sheldrake en het interview is Nederlands ondertiteld. Het verhaal komt wat traag op gang, maar in de laatste helft van de video legt Sheldrake zijn theorie van morfogenetische velden duidelijk uit.

Een schitterend ongeluk (A Glorious Accident) 2/7 Rupert Sheldrake duurt een uur en 40 minuten.

In 1993 was er nog maar weinig experimenteel bewijs voor deze theorie, maar uit experimenten bleek langzaam maar zeker dat Sheldrake gelijk heeft. Ons brein strekt zich uit tot ver voorbij onze hersenen en ons bewustzijn bevindt zich niet alleen binnen onszelf, maar eveneens in de buitenwereld waarvan we ons bewust zijn. Het bewustzijn is meer dan onze hersenactiviteit, maar het roept een veld op dat ons omringt, zoals de aarde wordt omringd door een elektromagnetisch veld en een zwaartekrachtveld. In 2008 gaf Sheldrake daarover een lezing voor Google Tech Talks.

The Extended Mind: Recent Experimental Evidence duurt een uur en 38 minuten.

In 2007 gaf Sheldrake een lezing voor de Biology of Transformation Conference over morfogenetische velden. Deze lezing is meer exact dan die voor Google Tech Talks, daarom plaats ik hem na die lezing. De centrale vraag is nu vooral wat een veld nu eigenlijk is, want een veld is niet materieel. Het blijkt zelfs dat niet zozeer de materie een veld oproept, maar het veld roept de materie op! Volgens Sheldrake bestaat de werkelijkheid uit velden die een vorm oproepen, vandaar de term “morfogenetische velden”. Hij past deze theorie toe op alle mogelijke biologische vormen en constateert dat ieder veld een geheugen heeft, dat wordt versterkt naarmate de vorm vaker verschijnt. Hij noemt dat morfische resonantie.

Het einde van de video overlapt de Google Tech Talks. Na een uur komt er dus meer van hetzelfde: telefoon telepathie en zo voort.

Rupert Sheldrake – The Morphogenetic Universe duurt een uur en 20 minuten.

Het nieuwste boek van Sheldrake heet: The Science Delusion. Daarin uit Sheldrake een scherpe kritiek op de huidige wetenschap.

Sheldrake identifies ten core beliefs that scientists take for granted: that people and animals are complex mechanisms rather than goal-driven organisms; that matter is unconscious and human consciousness an illusion; that the laws of nature are fixed; that nature is purposeless; that all biological inheritance is carried via material structures like genes, and so on. Each is the basis of a chapter, in which he draws attention to unresolved tensions, problems and dilemmas. Most scientists think these will eventually be ironed out. However Sheldrake argues they are symptoms of a deeper malaise, and that the failure of the materialist model to make good on its predictions will eventually lead to its demise.

In 2012 sprak Sheldrake met Brian Rose en Nic Gabriel van London Real tv over zijn nieuwe boek. Zijn theorie leidt tot een wereldbeeld dat niet materialistisch is, dit in tegenstelling tot de huidige wetenschap die is gebaseerd op 19e-eeuwse denkbeelden. De filosofische implicaties van zijn wetenschappelijke benadering komen hier duidelijk aan bod. Vanaf minuut 30 praat Sheldrake over zijn vriendschap met Terence McKenna en Ralph Abraham. Daarna gaat het over de controverse tussen Sheldrake en Richard Dawkin, al gaat het even over James Randi, maar na minuut 45 komt Sheldrake daarop terug. Het gaat dan over de huidige dogma’s die de wetenschap frustreren en over de mogelijkheid om dat te veranderen. Wie meer wil weten, kan terecht op zijn website.

Rupert Sheldrake – The Science Delusion | London Real duurt een uur en 2 minuten.

Dr Rupert Sheldrake – The Science Delusion (May 2012)

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

9 Reacties op “Rupert Sheldrake en de kracht van gedachten”

 • Arie Goedhart:

  In de zienswijze van professor Rupert Sheldrake kan ik mij persoonlijk volledig vinden. Niet omdat ik het ‘slechts’ met hem eens ben, maar omdat ik dat in mijn eigen leven vele, vele malen heb mogen ondervinden, zonder exact te weten hoe dat komt. Wel realiseerde ik mij telkens dat dit gebeurde en verwonderde ik mij daar over als ware het een soort goddelijke bescherming. Dat onderscheidde mij van familie, vrienden en collega’s. Niet dat ik een wetenschapper ben, maar in veel gevallen kon ik wel over ‘wetenschap’ beschikken.
  Daarom boeit het mij dat een wetenschappelijk onderzoeker deze verklaringen kan geven. Doordenkend over dit onderwerp zou het dan ook best zó kunnen zijn dat diverse zogenaamde ‘wakkere’ mensen onbewust gebruik kunnen maken, c.q. worden beïnvloed door ditzelfde gegeven. Misschien is het zelfs de oorzaak van het feit dat ‘het kwade’ het op termijn nooit blijvend van ‘het goede’ heeft kunnen winnen. In één woord FANTASTISCH !!!!!

 • Adrie:

  In dit verband is het wellicht ook interessant om kennis te nemen van dit Bahai-standpunt aangaande De Ziel.

 • mooi artikel. wij kunnen veel meer als wij ‘denken’. het gaat erom samen onze intentie ergens op te richten. dat dat prachtig kan; zie:
  http://i-tjing.blogspot.nl/2013/01/normal-0-21-false-false-false-nl-x-none.html

 • Marc:

  Fijn dit artikel. Ik denk echt dat hij op het goede spoor zit.
  Alles is energie, trilling, frequentie (bewustzijn) en is de basis van de materie. Is eigenlijk dan pre-materie. Is de ether …
  Is de ether eigenlijk niet zoiets voor ons, mensen, wat water voor vissen is waar ze in zwemmen … ?
  Materie is niet stoffelijk, niets is ‘stoffelijk’ m.i. …

  Evt. nog:
  http://www.redicecreations.com/radio/2012/12/RIR-121227.php

 • netje:

  Prachtig, mijn wereld vol van gedachten……
  Sowieso Bou, een mooie, eerlijke site heb je, lees vaak hier, dank er voor!

 • Je kunt het ook Bewùst toepassen! Altijd als ik naar huis belde, in mn verplegingstijd, 120 km van huis, stuurde ik eerst een plaatje van een lachende ‘ik’ naar ,mn moeder. Mn vader, die Parkinson had, schrok altijd ontzèttend als de telefoon ging. Zo waarschuwde ze Negen van de tien keer; *** heeft ook al een tijdje nix van zich laten horen….

 • Orwell:

  Bou,

  Ik denk dat je de volgende speech van Rupert Sheldrake ook zeker kunt waarderen:

  Rupert Sheldrake at EU 2013 – “Science set free” Deel 1 duurt 30:09 minuten:

  https://www.youtube.com/watch?v=0waMBY3qEA4


  Hartelijke groet,

  Orwell

 • Orwell:

  Voor de volledigheid hier deel twee.

  Rupert Sheldrake at EU 2013 – “Science set free” Deel 2 duurt 27:43 minuten:

  http://www.youtube.com/watch?v=VRKvvxku5So

Laat een reactie achter