Archief
Artikelen

In Mali is het Franse leger ingezet tegen de “Islamitische rebellen”, dat zouden de Toearegs zijn die in de woestijn wonen. Wie de kaart van Mali bekijkt, ziet dat de grenzen nogal raar lopen. Het noorden is woestijn en dun bevolkt, het zuiden is vruchtbaar, met rivieren als de Niger, en de vorm van het land lijkt op een zandloper. De rechte lijnen zijn getrokken toen Mali nog een Franse kolonie was. De voertaal in Mali is Frans en deze invasie van Frankrijk komt weliswaar letterlijk uit de lucht vallen, maar wie heeft begrepen wat er in Libië gebeurt, kon deze aanval maanden van tevoren zien aankomen. Bij deze een overzicht, let ook op de datums van publicatie.

In september 2012 werd de Amerikaanse “ambassadeur” Chris Stevens gedood in Benghazi. Daarop beweerde de VS dat deze aanslag het werk was van radicale Islamitische Toearegs uit Mali. Kleintje Muurkrant begreep meteen wat dat betekent: next stop = Mali:

Honi soit qui Mali pense (1): 2 oktober 2012
Honi soit qui Mali pense (2): 13 januari 2013
Honi soit qui Mali pense (3): GOUD!

Buurvrouw Angela heeft de USSA gevraagd om de 300 ton goud die daar voor noodgevallen wordt bewaard naar haar terug te sturen. Volgens de officiële (Amerikaanse) cijfers gaat het daarbij om iets minder dan 5 procent van de totale hoeveelheid goud die in Fort Knox in de kluis ligt. Dus dat moet niet moeilijk zijn. Waarom de USSA dan zeven jaar nodig heeft om die 300 ton naar Berlijn te krijgen is op zijn minst een beetje vreemd. Je zou bijna denken dat die officiële cijfers niet helemaal kloppen.
Ondertussen heeft buuf ook haar goud teruggevraagd dat ooit in Parijs onder de grond is gestopt. Zo’n 374 ton. En wat denk je wat? Gaat ook ruim zeven jaar duren.
Een klein doordenkertje. Wie zijn een oorlog gestart in Mali? Frankrijk met in de backseat de USSA. En wat is het voornaamste Malinese exportproduct? … Goud. Nou u weer en dan wij weer. Stay tuned.

Waarom is Mali zoveel moeite waard?

In Syrië woedt al 2 jaar een burgeroorlog. In Jemen zijn moslimextremisten (die banden hebben met Al Qaida) heer en meester. Maar als moslimrebellen een deel van Mali bezetten, dan staan Europese landen opeens te trappelen om militair in te grijpen. Waarom wel in Mali en waarom niet in Jemen, Somalië of Syrië?

Tot 1960 was Mali een kolonie van Frankrijk. Sinds de onafhankelijkheid in 1960 beleeft Mali turbulente tijden. De grenzen van Mali zijn met een lineaal getrokken en weerspiegelen geen etnische grenzen tussen stammen of bevokingsgroepen. Mali is geen natie-staat. Het Malinese volk is een verzameling stammen.

In de jaren 60 kende Mali een marxistische regering. Van 1968 tot 1979 was er een militair bewind. Tussen 1980 en 1990 was er een min of meer democratisch bewind. Maar van 1990 tot 1997 was er opnieuw sprake van een burgeroorlog. In 1997 volgde een bestand en politieke hervormingen. Na 10 jaar betrekkelijke rust laaide de opstand in het noorden van Mali wederom op. In 2012 pleegden militairen o.l.v. kolonel Sanogo een staatsgreep.

Frankrijk heeft zich al die tijd niet bemoeid met de burgeroorlogen en staatsgrepen in Mali. Maar nu in 2013 geeft de voormalige Franse kolonisator tientallen miljoenen euro’s uit om de opstandelingen te bombarderen en tegen te houden. Waarom zijn de belangen van Frankrijk in de regio nu opeens groot genoeg om militair in te grijpen?

Men hoort het NOS-journaal nooit zeggen: “Franse NATO-troepen hebben met steun van Engeland en de VS hun voormalige kolonie Mali gebombardeerd omdat ze ernstig verlegen zitten om goud.” Maar Mali heeft wat het Westen hebben wil! Daarom gaat het “vrije Westen” Mali bevrijden van zijn goud, zoals het Libië heeft bevrijd van zijn aardolie. Het water van Libië komt nog wel, dat zit voorlopig veilig onder de grond in de Sahara tot ook het water geprivatiseerd is. Daar wordt aan gewerkt door onze eigen Willem Alex. The name of the game is ROOFkapitalisme.

Dank zij een reactie van mrpettjo, heb ik vanmorgen in mijn reactie op hem al wat artikelen verzameld over de toestand in Mali, want de desinformatie druipt weer van de beeldbuis! Ook die andere voormalige Franse kolonie Algerije heeft last van deze oorlog, want men kan wel een rechte lijn op de kaart trekken, maar van een grens is geen sprake. De Toearegs zijn nomaden die wonen in de westelijke Sahara en ze trekken zich niets aan van een rechte lijn!

Mali is het nieuwe front in de oorlog van de NATO om heel Afrika onder militaire controle te krijgen. Loopt u dus rustig door, want er is niets te zien! The War on Mali What You Should Know: An Eldorado of Uranium, Gold, Petroleum, Strategic Minerals … Maar de strijd om Darfur ging indertijd immers ook niet over goud? Het was toch een doodgewone barbaarse stammen-oorlog? Toch gaat het om goud! More than 100 killed in Darfur gold mine battles.

Intussen heeft vrijwel niemand het over AFRICOM, behalve de alternatieve internet media: AFRICOM’s Imperialist Quest
By Burkely Hermann
January 12 2013 “Information Clearing House” –

In the morning after Christmas, I listened to a video from Democracy Now! detailing the day’s headlines. What I heard announced by Amy Goodman angered me greatly: “U.S. Army teams will be deploying to as many as 35 African countries early next year for training programs and other operations as part of an increased Pentagon role in Africa. The move would see small teams of U.S. troops dispatched to countries with groups allegedly linked to al-Qaeda…The teams are from a U.S. brigade that has the capability to use drones for military operations in Africa if granted permission. The deployment could also potentially lay the groundwork for future U.S. military intervention in Africa.” President Obama echoed this sentiment when he nominated John Kerry; he congratulated his previous Secretary of State Hillary Clinton on restoring “our global leadership” and declared triumphantly: “the United States will continue to lead in this world for our lifetimes.” These statements and the headline from Democracy Now! didn’t surprise me one bit. Already, I had heard that an imperialist intervention will begin in the West African state of Mali next year, fighting over uranium deposits, gold deposits and untapped oil deposits, which is exactly what I predicted…

The Geopolitical Reordering of Africa: US Covert Support to Al Qaeda in Northern Mali, France “Comes to the Rescue”
NATO funding, arming, while simultaneously fighting Al Qaeda from Mali to Syria

By Tony Cartalucci
Global Research, January 15, 2013

A deluge of articles have been quickly put into circulation defending France’s military intervention in the African nation of Mali. TIME’s article, “The Crisis in Mali: Will French Intervention Stop the Islamist Advance?” decides that old tricks are the best tricks, and elects the tiresome “War on Terror” narrative.TIME claims the intervention seeks to stop “Islamist” terrorists from overrunning both Africa and all of Europe. Specifically, the article states:

“…there is a (probably well-founded) fear in France that a radical Islamist Mali threatens France most of all, since most of the Islamists are French speakers and many have relatives in France. (Intelligence sources in Paris have told TIME that they’ve identified aspiring jihadis leaving France for northern Mali to train and fight.) Al-Qaeda in Islamic Maghreb (AQIM), one of the three groups that make up the Malian Islamist alliance and which provides much of the leadership, has also designated France — the representative of Western power in the region — as a prime target for attack.”

What TIME elects not to tell readers is that Al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM) is closely allied to the Libyan Islamic Fighting Group (LIFG whom France intervened on behalf of during NATO’s 2011 proxy-invasion of Libya – providing weapons, training, special forces and even aircraft to support them in the overthrow of Libya’s government.

Corrupt Africa – Yahya Just Wants To Explain (Morris) duurt 9 minuten.
Gepubliceerd op 27 sep 2012
Sierra Leone, Mauritania, Algeria, Senegal, Liberia, Ivory Coast
Full of resources and bad leaders
Yahya’s YouTube Channel: http://www.youtube.com/channel/UCwde6VbIAefsz_4TLB68CIQ/

Extremist Proxies Take Over in Mali – Yahya Explains (Morris) duurt 13 minuten.
Gepubliceerd op 23 sep 2012
Seems like the usual culprits: Saudia Arabia, Qatar, Israel, and Algeria and Libya have played a role. Gaddafi is missed.

Yahya Talks About Pre Colonial Africa (Morris) duurt 6 minuten.
Gepubliceerd op 8 okt 2012
The colonialists seem to have erased a lot of history

French Mali Intervention a Disaster – Yahya (Morris) duurt 12 minuten.
Gepubliceerd op 14 jan 2013
Yahya addresses the destabalising factors and the wrongness of foreign military intervention. Amazingly this was recorded in October in 2012 – It is so prophetic it could have been recorded today! At the time it was only uploaded for a few hours as I (perhaps mistakenly) thought it was not compelling enough.

Russia Today over Mali begon reeds met een uitzending van Cross Talk op 6 april 2012, toen in Mali een coup was gepleegd. In oktober volgde een nieuwe aflevering, omdat de nieuwe regering vroeg om militaire interventie van het “vrije Westen”. Beide afleveringen duren 24 minuten. Daarnaast zijn er de korte berichten:

‘Mali rebels’ part in Libyan uprising resulted in home coup’
Gepubliceerd op 7 apr 2012
Mali’s coup leaders have agreed to step down and hand power to civilian rule, in return for an end to sanctions imposed by the country’s worried neighbors. As part of the agreement, the 15-state West African bloc, Ecowas, will lift trade and fuel bans with Mali, and grant amnesty to the ruling junta. Shabbir Razvi, political analyst says the rebels have been inspired by the uprising in Libya and could scupper a return to order.

‘France fighting Mali Islamists while supporting extremists in Syria’
Gepubliceerd op 12 jan 2013
A French pilot has been killed in fighting in Mali, as the European nation continues to launch air strikes against Islamist militants. It comes after Mali’s government troops chased rebels out of the key central town of Konna – aided by the French military. The UN Security Council called for a ‘speedy deployment’ of international forces to battle the rebels – who’d seized the north of the country last April, and since made significant advances.

Mali Mess: France drags US & UK into intervention quagmire
Gepubliceerd op 14 jan 2013
Britain has sent one of its cargo warplanes to Mali to back the French-led military campaign against Islamist rebels there. London says that more help is to follow, with Washington also pledging its assistance. The French military has been involved in combat action in the west African nation since Friday – in trouble which some see as blowback from the allies’ recent interventions in the region.

Mali Mayhem: ‘French post-colonial ambition to spark African anger’
Gepubliceerd op 15 jan 2013
Northern Mali was captured by Islamist militants nine months ago; the international community has been debating since then over what action should be taken. The conflict escalated last week when France launched its air assault to “maintain stability in the region.” Eric Margolis, an award-winning columnist who’s extensively covered conflicts in Africa, believes president Hollande is sensitive to France’s role as a former colonial power in Mali.

‘Mali mess a consequence of Libya revolution funded by the French’
Gepubliceerd op 16 jan 2013
French troops have fought their first face-to-face battle with Islamic insurgents in Mali. The ground operation comes after five days of intense air attacks there. The army is aiming to prevent the Al-Qaeda affiliated militants, who’ve seized vast areas in the north of the former French colony, from moving towards the capital Bamako. But the operation has apparently led to the first retaliation. Mali militants have raided a BP gas field in neighboring Algeria, killing two people and kidnapping a group of around forty European and Japanese workers. For more on the French combat mission and its consequences, RT talks to Ludovic De Danne, spokesperson for Marine Le Pen, President of the National Front.

Mali war retaliation: ‘World police protecting corporate interests in Africa’
Gepubliceerd op 17 jan 2013
35 foreign hostages held captive at a gas field in Algeria have reportedly been killed in the operation to free them. 15 of the captors are also thought to have died, some people are apparently still being held. The local media suggests Algerian forces attacked a convoy of kidnappers and captives from the air. Militants first attacked the complex on Wednesday, killing at least two of the staff and seizing dozens. The hostage-takers were demanding an end to the French-led combat action against insurgents in neighboring Mali. And there, the operation has intensified. French troops are now on the ground in support of a heavy air campaign against Al-Qaeda-linked groups. The army’s also received logistical support from its NATO allies, while the EU is preparing to send hundreds of military personnel to train the Malian army. Geopolitical analyst Patrick Henningsen joins RT from Beirut to discuss the prospects of the mission and the rising threat of retaliation attacks.

‘Mali mess a consequence of Libya revolution funded by the French’
Gepubliceerd op 16 jan 2013

French troops have fought their first face-to-face battle with Islamic insurgents in Mali. The ground operation comes after five days of intense air attacks there. The army is aiming to prevent the Al-Qaeda affiliated militants, who’ve seized vast areas in the north of the former French colony, from moving towards the capital Bamako. But the operation has apparently led to the first retaliation. Mali militants have raided a BP gas field in neighboring Algeria, killing two people and kidnapping a group of around forty European and Japanese workers. For more on the French combat mission and its consequences, RT talks to Ludovic De Danne, spokesperson for Marine Le Pen, President of the National Front.

‘Mali a potential Afghanistan for France’
Gepubliceerd op 17 jan 2013
Al-Qaeda plans to use North Africa as a stepping stone to Europe and France may witness an Afghanistan-like backlash with the US entering another war, former Pentagon official Michael Maloof told RT.

Voor vandaag zijn we wel weer bijgepraat over de strijd om Mali: goud en andere grondstoffen liggen er klaar om te worden geplunderd, maar de bevolking zal daar niet blij mee zijn. Dit zal helaas wel weer worden vervolgd, want oorlog is vrede in het “vrije” Westen.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

17 Reacties op “Het goud van Mali en de “strijd tegen de radicale Islam””

 • Over de hoeveelheid goud van Duitsland: De Telegraaf heeft het over 3.400.000 kilo.

  http://www.telegraaf.nl/dft/21219283/__Duitsers_halen_goudstaven_terug__.html

  RT: ‘Bundesbank announced plans to withdraw its entire 374-ton store of gold bullion from the Bank of France in Paris, and 300 tons of the 1,500 tons currently held by the New York Federal Reserve.

  http://rt.com/news/germany-reclaims-gold-us-094/

 • In het filmpje van RT met de woordvoerder van het Front National wordt de schuld van de ellende gelegd bij ‘Sarkozy en zijn vrienden’. Ik neem aan dat de woordvoerder Sarkozy, Cameron en Hillary Clinton bedoelt. Die drie zouden direct opgepakt moeten worden wegens oorlogsmisdaden.

  • mr. drs. Bou:

   Nico, wat ik zo prima vind aan dat filmpje, is dat RT deze ultra-rechtse blaaskaak ook aan het woord laat! Dan weet je ook een beetje hoe het debat in Frankrijk wordt ondergesneeuwd door de populisten.

 • mr. drs. Bou:

  Mali: Chronology of a Programmed Destabilization – Part 1
  Independent analysis by David S. J. Borelli (Original article in French language)

  On 27 March 1996, again under the leadership & guidance of Libyan emissaries, the ceremony of the Flame of Peace was held in Timbuktu: hundreds of firearms were destroyed by fire, the various armed movements of the Tuareg and the MPGK would be officially dissolved. Peace reigned over Mali and after a re-election of Konaré in 1997, Amadou Toumani Touré (ATT) was elected president.

  The one who released Mali from the clutches of Moussa Traoré, and had brought Mali forward as head of of the transitional (CSTP), despite his withdrawal from political life, tasted the presidency of his country. Following a good agreement with neighbouring Libya & through Libya’s program of assistance to countries in the region, the decree introducing the Agence de Développement du Nord Mali [Development Agency of Northern Mali] (DNA) was passed: it gave priority to investment and development in the regions of Gao, Timbuktu and Kidal in the north of the country. In gratitude for his mediation during the various stages of the peace process in northern Mali, as well as respect for the Libyan leader, Colonel Muammar Gaddafi, was among the guests of honor of the festival of Maouloud in Timbuktu in April 2006, which commemorates the birth of the Prophet Muhammed. The following month the garrisons of Kidal and Menaka were attacked by a new rebel movement, the Alliance Démocratique pour le Changement du 23 mai [May 23 Democratic Alliance for Change] (ADC). After two months of fighting, on 4 July 2006, primarily Algeria & Libya mediated the Algiers Accords (Agreement) which were signed by the Malian government and the ADC. The peace agreement focused on security and economic growth in Kidal, the eighth region of Mali and the furthest from the capital, which was part of the ADC rebellion two months earlier.

  In April 2007, ATT was re-elected, but his victory was contested by the other candidates. A month later, violence continued again in the North following the rejection by the Niger-Mali Tuareg Alliance (ATNM) of the Algiers Accords. The ATNM continued its operations in the North, attacking garrisons and removing Malian soldiers under the command of Ibrahim Ag Bahanga. (Remember this name). In November 2007, probably feeling the winds of change, the former Tuareg head, Iyad Ag Ghali, oddly joined the Malian consulate in Jeddah, Saudi Arabia.

  In February 2009, Bamako led a successful campaign against the insurgency in the north. This was reflected in particular by the dismantling of the rebel military bases, but it generated a strong opposition among some Tuareg communities, who complained increasingly of being abused by government troops. In February 2009, still under the same mediations as the ceremony of the Flame of Peace of Timbuktu held in 1996, the peace ceremony in Kidal included the surrender of hundreds of weapons by Tuareg rebels and new developments for their integration in the armed forces, but the fighters of Bahanga did not participate in the peace process.

  Lees hier verder!

 • mr. drs. Bou:

  De oogst van vandaag:

  Stay Out of Mali

  By Dan Simpson

  January 18, 2013 “Pittsburgh Post-Gazette” — The French decision to intervene militarily in Mali, a former French colony, has important implications for Mali, France and the United States.

  For Mali and other former French colonies, it is humiliating to admit that they themselves are incapable of turning back the threat presented by the northern Malian rebels. French aircraft bombing Malian towns and French troops defending the capital of an African country carries with it the strong, pungent odor of neocolonialism, whatever “terrorist” label the French may try to put on the Malian rebels. The whole thing is made significantly worse by the fact that what is left of Mali is now led by a military junta directed by an American-trained officer.

  Burn, burn – Africa’s Afghanistan

  By Pepe Escobar, MUST READ!

  January 18, 2013 “Asia Times” – LONDON – One’s got to love the sound of a Frenchman’s Mirage 2000 fighter jet in the morning. Smells like… a delicious neo-colonial breakfast in Hollandaise sauce. Make it quagmire sauce.

  Apparently, it’s a no-brainer. Mali holds 15.8 million people – with a per capita gross domestic product of only around US$1,000 a year and average life expectancy of only 51 years – in a territory twice the size of France (per capital GDP $35,000 and upwards). Now almost two-thirds of this territory is occupied by heavily weaponized Islamist outfits. What next? Bomb, baby, bomb.

  It all started with a military coup in March 2012, only one month before Mali would hold a presidential election, ousting then president Amadou Toumani Toure. The coup plotters justified it as a response to the government’s incompetence in fighting the Tuareg.

  The coup leader was one Captain Amadou Haya Sanogo, who happened to have been very cozy with the Pentagon; that included his four-month infantry officer basic training course in Fort Benning, Georgia, in 2010. Essentially, Sanogo was also groomed by AFRICOM, under a regional scheme mixing the State Department’s Trans Sahara Counter Terrorism Partnership program and the Pentagon’s Operation Enduring Freedom. It goes without saying that in all this “freedom” business Mali has been the proverbial “steady ally” – as in counterterrorism partner – fighting (at least in thesis) al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM).

  Meet the players
  The NMLA is a secular Tuareg movement, created in October 2011. It claims that the liberation of Azawad will allow better integration – and development – for all the peoples in the region. Its hardcore fighters are Tuaregs who were former members of Gaddafi’s army. But there are also rebels who had not laid down their arms after the 2007-2008 Tuareg rebellion, and some that defected from the Malian army. Those who came back to Mali after Gaddafi was executed by the NATO rebels in Libya carried plenty of weapons. Yet most heavy weapons actually ended up with the NATO rebels themselves, the Islamists supported by the West.

  There’s no way to understand Mali without examining what Algeria has been up to. The Algerian newspaper El Khabar only scratched the surface, noting that “from categorically refusing an intervention – saying to the people in the region it would be dangerous”, Algiers went to “open Algerian skies to the French Mirages”.

  Secretary of State Hillary Clinton was in Algeria last October, trying to organize some semblance of an intervening West African army. Hollande was there in December. Oh yes, this gets juicier by the month.

  The Tuaregs – the indigenous population of the central Sahara and the Sahel – number up to 3 million. Over 800,000 live in Mali, followed by Niger, with smaller concentrations in Algeria, Burkina Faso and Libya. There have been no less than five Tuareg rebellions in Mali since independence in 1960, plus three others in Niger, and a lot of turbulence in Algeria.

  Moreover, Mali is crucial to AFRICOM and to the Pentagon’s overall MENA (Middle East-Northern Africa) outlook. Months before 9/11 I had the privilege to crisscross Mali on the road – and by the (Niger) river – and hang out, especially in Mopti and Timbuktu, with the awesome Tuaregs, who gave me a crash course in Northwest Africa. I saw Wahhabi and Pakistani preachers all over the place. I saw the Tuaregs progressively squeezed out. I saw an Afghanistan in the making. And it was not very hard to follow the money sipping tea in the Sahara. Mali borders Algeria, Mauritania, Burkina Faso, Senegal, the Ivory Coast and Guinea. The spectacular Inner Niger delta is in central Mali – just south of the Sahara. Mali overflows with gold, uranium, bauxite, iron, manganese, tin and copper. And – Pipelineistan beckons! – there’s plenty of unexplored oil in northern Mali.

  A MUJAO commando team (and not AQIM, as it’s been reported), led by who else but the “uncatchable” Belmokhtar, hit a gas field in the middle of the Algerian Sahara desert, over 1,000 km south of Algiers but only 100 km from the Libyan border, where they captured a bunch of Western (and some Japanese) hostages; a rescue operation launched on Wednesday by Algerian Special Forces was, to put it mildly, a giant mess, with at least seven foreign hostages and 23 Algerians so far confirmed killed.

  The gas field is being exploited by BP, Statoil and Sonatrach. MUJAO has denounced – what else – the new French “crusade” and the fact that French fighter jets now own Algerian airspace.

  As blowback goes, this is just the hors d’oeuvres. And it won’t be confined to Mali. It will convulse Algeria and soon Niger, the source of over a third of the uranium in French nuclear power plants, and the whole Sahara-Sahel.

  Tot zover een uittreksel uit Pepe Escobar. MUST READ!!

  Algeria, Mali, and why this week has looked like an obscene remake of earlier Western interventions

  We are outraged not by the massacre of the innocents, but because the hostages killed were largely white, blue-eyed chaps rather than darker, brown-eyed chaps

  By Robert Fisk, January 18, 2013 “The Independent” —

  Odd, isn’t it, how our “collateral damage” is different from their “collateral damage”. Speaking yesterday to an old Algerian friend in the aviation business, I asked him what he thought of his country’s raid on the In Amenas gas plant.“Brilliant operation, Robert,” he shouted down the phone. “We destroyed the terrorists!” But the innocent hostages? What about their deaths, I asked? “Poor guys,” he replied. “We had thousands of women and children killed in our war [in the 1990s] – terrible tragedy – but we are fighting terrorism.”

  Disdain

  Maybe we should ask Mokhtar Belmokhtar, the presumed “mastermind” – note the comic-cuts language we have to use for these vagabonds – of the Algerian raid. This is the “legendary” – again, note the adjective – “Mr Marlboro”, whose interest in contraband and semtex explosive belts seems to outweigh his duties to Islam. North African journalists know a lot about Belmokhtar and his cross-border trade in cigarettes, weapons, 4x4s, drugs, diamonds and illegal migrants, and they are also appalled that Algeria – Belmokhtar’s own birthplace – should now be involved in the Western crusade in Mali.

  France’s overflights have been bitterly criticised in the Algerian press – a fact largely ignored in London where “wars on terror” take precedence over local Algerian opinion – as a symbol of Algerian humiliation at the hands of the country’s former colonisers.

  But why should we care about the Algerians when they treat our dead with the disdain we have always shown for the Muslim dead of Iraq, Afghanistan or, for that matter, Palestine? Syria, please note, is temporarily in a different category, since our desire to destroy Bashar al-Assad allows us to turn all his victims into honorary Westerners. Odd, that. For among the rebels facing the ruthless Assad are folk very similar to Mr Belmokhtar and his merry Islamists, the very men who rouse the anger of Crusader Kouchner.

  Do I sniff a bit of old-fashioned colonial insanity here? Carry on up the Niger? French troops battle rebels. “Terrorists” in retreat. Daily headlines from 1954 until 1962. In a country called Algeria. And I promise you, the French didn’t win that war.

  Algeria siege: Hostage situation ongoing, dozens of captives and militants dead

  Mali army ‘regains Konna and Diabaly’ from rebels

  Algeria: Militants Demand Safe Passage to Libya After Seizing Westerners in the Country

  US helping but hesitant on Mali intervention

  Making sense of Mali’s armed groups
  Al-Qaeda gets the most attention, but local groups and ethnic fighters are part of a complicated mix of instability.

  French planes have bombed targets in Mali in what they consider a fight against al-Qaeda-linked fighters. But the region is a cauldron of instability with a diverse blend of religious fighters, ethnic militas and secularists.

  MNLA (National Movement for the Liberation of Azawad)

  The secular separatist Tuareg rebel group wants an independent state in northern Mali called Azawad. MNLA say they want this state for all the peoples of northern Mali (Tuaregs, Songhai, Arabs, and Fulani are the main ethnic groups). They have some token members from the Songhai ethnic group, but the fact is that 99 percent of MNLA fighters are Tuaregs whose motivation is to have a Tuareg state.

  FLNA (National Front for the Liberation of Azawad)

  This is an Arab group loosely allied to the MNLA which wants the people of northern Mali to have the right to self-determination. They want northern Malians to be able to decide whether they want to be autonomous, independent or to be a part of Mali, possibly through a referendum similar to what happened when Southern Sudan voted for independence. The FLNA is not asking for the implementation of Sharia law.

  Ganda Koy

  Ganda Koy (Masters of the Earth) is a Songhai ethnic self-protection militia which has been around since the second Tuareg rebellion in the 1990s. Ganda Koy has in the past fought alongside the Malian Army against Tuareg rebels. They have allegedly committed massacres against Tuareg civilians.

  Ganda Izo

  Ganda Izo is a Fulani ethnic militia that was formed in 2008 to perform a similar function to Ganda Koy—providing self-protection to the local Fulani populace and countering Tuareg rebellion. Ganda Izo has now expanded to include more than just the Fulani ethnic group. They have training camps in Mopti.

  The “religious” coalition includes three main groups:

  Al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM)

  Ansar al-Dine

  MUJAO (Movement for Unity and Jihad in West Africa)

  MUJAO says like Ansar al-Dine that they want Sharia law everywhere in the world. Unlike Ansar al-Dine the group incorporates both locals and foreigners from the Sahel region and North Africa.

  MUJAO has been the most aggressive in attacking MNLA elements as well as Arab groups who want self-determination for northern Mali. When the MNLA gain a foothold in a region, MUJAO are known to harrass them until they leave.

  Tot zover het wespennest! En nu maar hopen dat WordPress deze lange reactie wil plaatsen. 😉

 • mr. drs. Bou:

  ‘War for untapped resources cause of Mali chaos’
  Gepubliceerd op 18 jan 2013

  Islamic terrorists are still holding an international group of hostages at a gas plant in Algeria, with the local military continuing their attempts to free the captives. A number of civilians were killed during a blitz rescue attempt by Algerian forces – which drew anger from the international community. Author and publicist F. William Engdahl says Mali’s turning into a geopolitical battleground – in a war for the region’s resources.

 • ALGERIJE – MALI . – 18-1-2013. Radio 1

  Nog steeds is het zeer onduidelijk wat er zich allemaal afspeelt rond het gascomplex in Algerije.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZusEuRAfjAc

 • mr. drs. Bou:

  Mali moet het Duitse goud ophoesten (video)

  Het is geen toeval dat Frankrijk, geholpen door Amerika, nu ineens één van de grootste goudproducenten ter wereld in handen wil krijgen.

  Beiden moeten goud leveren aan Duitsland… dat ze geen van beiden meer hebben.

  In 2009 werd iemand die bij een Duitse goudhandelaar werkte wantrouwig toen er bij hen een goudstaaf werd binnengebracht. Hij besloot dan ook om het te testen. Toen ze gingen boren, brak de boor, een teken dat het hart van de goudstaaf was gevuld met tungsten, een metaal met ongeveer dezelfde eigenschappen als goud.

  Men brak de goudstaaf open en dit schandaal werd vervolgens uitgezonden op de Duitse televisie.

 • mr. drs. Bou:

  Frenzy in the Gold Market: The Repatriation of Germany’s Post World War II Gold Reserves

  The decision of Germany’s Bundesbank to repatriate part of its Gold Reserves held at the New York Federal Reserve bank has triggered a frenzy in the gold market.

  German news sources suggest that a large portion of the German gold stored in the vaults of the New York Fed and the Banque de France is to be moved back to Germany.

  According to analysts, this move could potentially “trigger a chain reaction, prompting other countries to start repatriating the gold stored in London, New York or Paris…. “

  Hihihihi! 😉 Want goud kun je niet eten, het is slecht verteerbaar! Helaas eet de goudkoorts nu Mali op… 🙁

 • yvonne:

  Eindelijk in de openheid, wel lef!

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WkzXTgslFNE#
  van Anarchiel gepikt door mijn man, kan het nog steeds niet, schande!

  Groet Yvonne

  Belgiam MP LAURENT LOUIS stands against war in Mali duurt 14 minuten.

 • mr. drs. Bou:

  Op Kleintje Muurkrant staan nog twee berichten over Mali. Let op de datum, dan weet je dat de invasie van de Fransen zorgvuldig was voorbereid!

  Malicieus

  maandag 9 juli 2012

  Wat gebeurt er? Een ongeluk. In Mali. Op 20 april. Drie secret militairen donderden met hun Toyota Land Cruiser van een brug de Niger in met fatale gevolgen. Dat werd tot nu toe stilgehouden. Vooral om lastige vragen over het doel van hun missie in Mali te voorkomen. In maart had zich daar namelijk een militaire coup voltrokken en de vertegenwoordiging van de USSA had zich naar aanleiding daarvan uit dat land teruggetrokken. Ook de militaire, die daar actief was bij het trainen van het Malinese leger. Wat deden die drie Special Forces daar dan nog?

  Malicieus (2)

  dinsdag 22 januari 2013

  Vandaar dat er ver voordat de Fransen een zootje potentieel schroot uitlaadden in Mali om daar het goud en andere leuke snuisterijen naar zich toe te trekken speciale eenheden van het Amerikaanse leger daar al rondbanjerden. Om de baardenoperatie in Libië ook richting Mali te dirigeren en verder in de vereiste banen te leiden. Of ze ook de hand hadden in de frisse staatsgreep die zich op 21 maart 2012 voltrok en door hullie opgeleide Malinese collega’s aan de macht wurmde blijft ongewis, maar in ieder geval viel er genoeg te vieren.

 • mr. drs. Bou:

  MALI: VRIJHEID, GELIJKHEID, BROEDERSCHAP EN VOORAL GOUD

  Frankrijk heeft 20% van het Duitse goud in de kluizen opgeslagen.Het lijkt er op, dat er serieus aan wordt gewerkt om de Duitsers genoegdoening te geven. Niet omdat de voorraden in vrachtwagens al onderweg zouden zijn naar Frankfurt. Meer omdat landen gewoon zijn een goudvoorraad, ook al behoort die een ander land toe, als onderpand voor leningen vast te zetten. Een mooi woord voor diefstal. Frankrijk zal waarschijnlijk niet kunnen leveren en moet dus ergens goud vandaan zien te krijgen.

  (…)

  Mali is een belangrijk land waar het de voorraden uranium betreft. Frankrijk met zijn bijna 80 plutonium-fabrieken, heeft daar relatief veel van nodig. Maar Mali is tevens het op twee na grootste goud producerende land van Afrika. En ook dat kunnen de Fransen goed gebruiken, mochten ze de Duitsers te vriend willen houden.

  WAAROM IS EEN TRAININGSMISSIE NAAR MALI “BUITENGEWOON ZINVOL”?

  PvdA-Europarlementariër Thijs Berman vindt dat de missie zeker wat voorstelt. “Er zijn bijna 200 trainers die begeleid worden door 250 soldaten om ze te beschermen. Ze gaan Malinese soldaten trainen, die dat hard nodig hebben. Mali zal toch echt op een dag voor z’n eigen veiligheid moeten zorgen, dus die 15 maanden durende trainingsmissie lijkt mij buitengewoon zinvol.”

  (…)

  Waarom die missie nou zo verdomde zinvol is, dat hebben we even voor u een rijtje gezet.

  Die oorlog in Mali is voor uranium, goud, olie en wat andere zaakjes die de moeite waard zijn.

 • Onno Dekker:

  PvdA,

  Erg zo’n Thijs op zoek naar zijn eigen micro-economische veiligheid.
  The war on terror, wie moeten we bestrijden?
  Schaam je Thijs, schaam je diep, maar ik vrees dat je dat bent verleerd.
  Maar wees niet bang, ik schaam mij voor jou!

 • maneschijn:

  kleintje vervolgt:
  Honni soit qui Mali pense (6)
  “En wij maar denken dat de Amerikanski’s al jarenlang in Mali present zijn vanwege de bult goud en andere interessante hebbedingen die daar onder de mollen en wurmen verborgen liggen. Blijkt niet zo te zijn.”

Laat een reactie achter