Archief
Artikelen

Laatst stuitte ik op een video uit Noord Korea over de propaganda in onze “vrije” westerse maatschappij. Deze documentaire zegt luid en duidelijk wat op internet al lang bekend is, maar waar de tv over zwijgt. De westerse propaganda met zijn reclame, geweld en non-nieuws wordt glashelder uitgelegd door een onbekende Noord Koreaan, met citaten van Noam Chomsky, Howard Zinn en andere kritische westerse denkers. Daar tussen door maakt deze verteller echter propaganda voor een politiek systeem dat volgens hem véél beter is: dat van Noord Korea! Terwijl hij zich keert tegen de westerse propaganda, heeft hij zijn eigen propaganda niet door.

Een van de laatste zinnen van deze documentaire luidt: “We will fight to the death to defend our peaceful nation and Beloved Leader.” Vechten tot de dood in een vreedzaam land voor een Geliefde Leider, let ook op de hoofdletters! Het politieke systeem in Noord Korea is hiërarchisch, collectivistisch en zo doortrokken van propaganda, dat de grote massa heilig in deze heilsstaat gelooft. De staats-tv laat dagelijks zien hoe gelukkig de bevolking is en hoe vooruitstrevend het land. Hetzelfde geldt in mindere mate voor het “vrije” westen, de propaganda is hier veel meer versluierd en de commerciële tv speelt daarin een belangrijke rol.

Vandaag kwam ik een reportage tegen in het archief van het VPRO-programma “Andere Tijden”. Deze uitzending uit maart 2000 ging over de tv in Nazi Duitsland en dat maakte me nieuwsgierig. Tv in Nazi Duitsland? Hadden ze die toen dan al? Jawel! De tv is uitgevonden in Duitsland, in de jaren ’30, tijdens het Nazi-bewind. De propaganda die deze tv verspreidde was voor de Duitsers uit die tijd nog niet doorzichtig. Heil Hitler was toen nog geen vloek, maar een zegen. De geschiedenis heeft ons geleerd hoe dat afliep.

Voorafgaand aan deze reportage was er een stukje over het REM-eiland, de eerste Nederlandse commerciële tv-zender, die in 1964 uitzond vanaf een boorplatform in de Noordzee. De hele regering zat er mee verlegen, want de Kamer eiste ingrijpen, maar de zender stond buiten de territoriale wateren. Ten slotte werd er toch ingegrepen, het boorplatform werd geënterd en de apparatuur in beslag genomen. Jaren later kwamen de TROS, Veronica en Nederland 2, en reclameblokken met Loekie de Leeuw. Toen kwamen RTL en SBS en zo voort, tegenwoordig vinden we reclame op tv heel gewoon. We zien dagelijks propaganda voor spullen die we niet nodig hebben, voor voedsel dat niet gezond is, voor giftige cosmetica en plastic speelgoed, voor een metallic auto op een verlaten snelweg en zo voort.

De politieke propaganda van Noord Korea doorzien we onmiddellijk, de dagelijkse stroom van reclameboodschappen doorzien we al veel minder en het dagelijkse “nieuws” doorzien we vaak pas vele jaren later. Door deze verschillende soorten van propaganda naast elkaar te plaatsen, wordt het echter wel een beetje doorzichtiger hoe propaganda werkt. Men kan grote groepen mensen iets laten geloven, zonder dat ze begrijpen waarom.

VPRO Andere Tijden: Het REM eiland en Nazi-tv duurt 30 minuten.

PROPAGANDA | FULL ENGLISH VERSION (2012) duurt een uur en 36 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

24 Reacties op “Propaganda uit Noord Korea en Nazi Duitsland”

 • Ben:

  Hi Boudine,

  Je legt hier de westerse maat op een Oosterse cultuur. Dat werkt niet. Ik ben blij met landen als Noord- Korea die in ieder geval een ander gezicht durven te tonen. En dat geldt/gold ook voor Vietnam die met dezelfde onverzettelijkheid de yankees een pak slag gaven. Een voorbeeld voor ons allen. Voor mij dus een perfecte documentaire. En ook mijn woorden zijn propaganda. En die van jou ook.

  Groeten, Ben

  • mr. drs. Bou:

   Beste Ben,

   Gelukkig Nieuwjaar, maar ik ben het niet helemaal met je eens. Volgens mij is Noord Korea slechts de zoveelste dictatuur. Anders dan de onze, meer massaal, maar een socialistische democratie kan ik dat niet noemen. En propaganda is volgens mij wanneer men in één zin zowel oorlog als vrede verkondigt. Dat doe ik liever niet, dus ik denk niet dat ik propaganda bedrijf. Ik probeer gewoon eerlijk te zijn.

   Je hebt natuurlijk wel gelijk dat deze Noord Koreaanse docu in glasheldere termen vertelt wat er mis is met de westerse propaganda. De waarheid is weliswaar anders dan de reclame, maar ook zoveel anders dan het NOS-journaal en de kranten!!! Helaas beschouw jij ook mijn woorden als propaganda, maar waarvoor? Een betere wereld misschien?

   • Ben:

    Hi Boudine,

    Vat mijn woorden niet te zwaar op. Ik ben een groot fan van je website en alleen maar uit op zinvolle interactie en communicatie en discussie. In deze context wil ik alleen maar wijzen op het feit dat Oosterse culturen aanzienlijk verschillen van westerse. Dus, dat Noord-Korea dus moeilijk te begrijpen is met een westerse bril. Ik ben inmiddels een aantal keer in China geweest en begrijp een en ander een beetje beter. De westerse kritiek op China is meestal totaal ridicuul, als je het hebt bijv over Tibet, de Partij, Mao of wat dan ook. En zo is het waarschijnlijk ook met westerse kritiek op Noord-Korea. Noord-Korea ken ik nauwelijks, echter het concept Grote Leider is zeer begrijpelijk in een Aziatische land en waarschijnlijk van cultureel belang. Verder het feit dat er miljoenen Koreanen zijn vermoord door de Yankees verklaart veel over hun houding en het feit dat ze een atoombom hebben heeft hun gevrijwaard van verdere westerse interventie.
    Mijn uitspraak over propaganda ging ook over mijzelf. Niemand is alwetend en absoluut objectief. Dus wat je uitzendt of publiceert is in zekere zin altijd propaganda oftewel een boodschap met een bepaald doel.
    Mijn eerstvolgende bestemming zal Cuba zijn. Daarna staat Noord-Korea wellicht op de agenda. Ik heb daar leuke verhalen over gehoord.

    Een heel fijn 2012!

    Groeten, Ben

 • ankie:

  Dr.Noam Chomsky speaks to Dr. Hesham Tillawi about 9/11, Israel,
  Palestine, Iraq, Lebanon…..

  Gepubliceerd op 4 augustus 2012. Video duurt 48 minuten.

  Dr. Noam Chomsky een kritisch denker!?

  http://www.youtube.com/watch?v=BJasPb1ACf8

  • mr. drs. Bou:

   Dank je wel, Ankie! Maar heb je de documentaires ook gezien? Want die Noord Korea documentaire is wel hartstikke helder en duidelijk! Die docu gaat voor Chomsky.

 • Arie Goedhart:

  Laat ik ditmaal maar geen reactie schrijven op dit artikel. Als reden zou ik kunnen opmerken geen propaganda te willen maken voor mijn mening.

  • mr. drs. Bou:

   Zelden heb ik zo’n paradoxale reactie gelezen, behalve misschien:

   Verboden om dit te lezen.

   Wie dit leest is gek! 🙂 🙂 🙂

   • Arie Goedhart:

    Uw laatst geschreven zin weiger ik te lezen. Men weet namelijk in Nederland op voorhand niet wat de consequenties van het lezen kunnen zijn.

 • yvonne:

  Juist de versluiering van reclame(propaganda) in het Westen maakt volgens mij dat mensen amper wakker worden, totaal verstrikt in materialistisch gewin en nastreven van dingen die er werkelijk niets toe doen. Wat mij ook zo verbaast is waarom mensen tv zien als een bron van vermaak i.p.v. een bron van informatie..
  Deze Koreaanse docu laat heel goed zien waarom ik al jaren geleden de tv heb uitgezet, werd er gewoon misselijk van!
  Ik kan de desbetreffende docu niet meer terugvinden waarin gesteld werd dat het eerste artikel wat ooit op afbetaling gekocht kon worden de tv was! Dat was, volgens de mening van de desbetreffende om de burgers uit elkaar te spelen.
  I.p.v. met zijn allen naar het park te gaan en met elkaar te debatteren, iedereen thuis voor z’n eigen buis!!

  Groet Yvonne

 • ankie:

  Je hebt gelijk Bou!

  De documentaire van Noord Korea gezien en daar wordt je niet goed van.
  Wat een bloedige geschiedenis, waar Noord Korea ook zeer onder geleden
  heeft.
  De propaganda en de media (ons NOS journaal) houdt ons mensen ook
  onwetend.
  Daarbij gaan de bloedige oorlogen gewoon door vooral in Afrika.

  Bedankt voor je inzet en groetjes van Ankie.

 • Fred:

  Mensen die de TV de deur uitgetrapt hebben behoren tot de meest intelligente wezens van deze aarde!

 • Propaganda is een briljante documentaire. Een van de leukste die ik gezien heb de afgelopen jaren. Het is pijnlijk accuraat als het om het Westen gaat en het is ergens hilarisch hoe ze dan hun eigen propaganda er ook weer in verweven hebben. Het eindresultaat is een van de vreemdste maar ook meest interessante documentaires die er te vinden zijn op het internet. Zeker de moeite waard om lekker even avondje voor te gaan zitten.

  • mr. drs. Bou:

   Helemaal mee eens, Vero Legata!

   …het is ergens hilarisch hoe ze dan hun eigen propaganda er ook weer in verweven hebben.

   Dat is vooral ook verhelderend, omdat daaruit zo duidelijk blijkt dat propaganda onbewust doorwerkt. In het “vrije” westen heerst het dogma van keuzevrijheid. We kunnen daarom kiezen uit -tig verschillende soorten wasmiddel, of hondenvoer! Of tussen de VVD en de PvdA… Kortom: we moeten voortdurend kiezen tussen hetzelfde en meer van hetzelfde, maar vrijwel niemand heeft door dat dit geen vrijheid is.

 • Frank:

  Heldere invalshoek. Evenzogoed gekleurd, maar het biedt je wel de kans om het eens met andere ogen te bekijken. Een aanrader. Wat me wel opviel: Ik wilde de documentaire in groot beeld formaat (via Youtube) bekijken. Als resultaat kreeg ik de volgende tekst: “Waarschuwing over inhoud. Deze video is mogelijk ongeschikt voor sommige gebruikers. Meld je aan om je leeftijd te bevestigen.” (Ik heb namelijk geen Youtube, Facebook of Twitter account.)

  • Frank:

   Beste Bou,

   Deze propaganda film laat je (in de zin van men, althans mij) twijfelen aan de perceptie. En als resultaat daarvan wordt je al snel geclassificeerd als “delusional”, het hebben van waandenkbeelden, met als bijzondere vorm de betrekkingswaan. Wanneer ik artikelen lees op jouw blog of KLOL of andere “alternatieve” media laveer en schipper ik tussen ontkenning-twijfel-acceptatie. Vaak zijn er meerdere invalshoeken en verklaringen, zoals ik ook heb getracht aan te geven met de trompe l’oeil op de inleidingspagina van http://www.hethaagsecomplot.nl. Ik tracht geen zwart/witte zijde te kiezen en maak per nieuwsitem iedere keer opnieuw een afweging alvorens ik mijn mening vorm.

   Wanneer je een waan definieert als een afwijkende waarneming, die door de “objectieve meerderheid” niet wordt (h)erkend, dan zou ik af en toe dringend aan behandeling toe zijn. Zie je (vanuit jouw psychologische kennis) de kans een keer een artikel te wijden aan het grensgebied tussen waan en alternatieve informatie?

   (Sorry dat ik onder mezelf reageer. Maar met een aparte entry kreeg ik een spam-bot blokkade.)

  • mr. drs. Bou:

   Beste Frank,

   Die rare YouTube melding kreeg ik ook, ik kon de docu eerst niet bekijken! Even zoeken, toen bleek hij ook onder een andere link te staan. Daar lukte het wel. 😉

   Verder wil ik je een groot compliment maken voor de uitstekende tijdlijn op de website “Het Haagse Complot”. Als juriste hecht ik grote waarde aan tijdlijnen.

   Moeite heb ik echter met “het grensgebied tussen waan en alternatieve informatie”. Ik zal er eens over nadenken. In mijn studie psychologie leerde ik wel een belangrijke regel: Mensen hebben de neiging om de werkelijkheid te interpreteren vanuit hun eigen gezichtspunt. Zij zien daardoor niet wat er is, maar wat ze denken dat er is. Deze neiging wordt nog versterkt door de groepsdruk!

   Ons brein is dus beslist geen objectieve waarnemer van de werkelijkheid. Ons brein filtert de informatie, opdat er geen cognitieve dissonantie ontstaat. Informatie die strijdig is met onze denkbeelden, wordt niet toegelaten of zo vervormd dat het toch past in de bestaande denkbeelden. Uiteraard kan men daarmee ook mensen manipuleren.

   Zelf ben ik een groot bewonderaar van Derren Brown, omdat hij niet alleen prima in staat is om andere mensen in een waan te brengen en te manipuleren, maar ook altijd laat zien hoe de truc werkt!

   Misschien moet ik nog eens een Derren Brown show bespreken, want het grensgebied tussen waan en werkelijkheid wordt in zijn shows heel zichtbaar.

   • Frank:

    Dank voor je antwoord en excuses voor mijn onduidelijke vraag. Ik bedoelde het niet als een overgangsfase van de een in de ander maar meer als complementair. Als een opinie niet (h)erkend wordt door de “objectieve” meerderheid dan spreekt die “meerderheid” van waan (alu-hoedje en andere verstotende kwalificaties) en de “patiënten” zelf van hun alternatieve opvatting. Mijn vraag heb je al beantwoord door te zeggen dat het om interpretatie vanuit een gezichtspunt gaat, versterkt door groepsdruk. Of het nu om godsdienst, politieke overtuiging of wat dan ook gaat, wanneer je affiniteit voor een groep kiest val je bij de tegenpool in ongenade. Neem in deze de definitie van de filosoof Ernst Renan: “Een natie is een collectief van mensen met een aangeboren haat ten opzichte van hun buren en een gebrek aan inzicht in hun eigen geschiedenis.”

    Misschien mag ik mijn vraag herformuleren. Wanneer iemand een afwijkende mening heeft wanneer spreek je dan van waan en wanneer van alternatief gedachtegoed? En daarmee bedoel ik niet de overduidelijke gevallen (zoals groene marsmannetjes) maar genuanceerde interpretatie verschillen (bijv. Peter R. de V. vs. Micha K.)

 • mr. drs. Bou:

  Beste Frank,

  Wanneer iemand een afwijkende mening heeft wanneer spreek je dan van waan en wanneer van alternatief gedachtegoed?

  Of iets een waan is, hangt af van de objectieve werkelijkheid. Hoewel ons brein de neiging heeft om deze werkelijkheid subjectief te interpreteren, bestaat de objectieve werkelijkheid wel degelijk.

  Het verschil tussen de waan en de werkelijkheid is vaak slechts gering. Een klein, maar beduidend stukje informatie kan daarbij beslissend zijn. Zo blijkt Pim Fortuyn te zijn gedood door TWEE kogels, waardoor de waan van de eenzame schutter in de prullenbak kan. Zo blijkt WTC 7 te zijn ingestort zonder dat er een vliegtuig in vloog, waardoor de waan van de 19 vliegende plofmoslims ook in de prullenbak kan. Daaruit volgt niet dat die “alu-hoedjes” nu precies weten wat er wèl gebeurde, maar de algemeen aanvaarde verklaring klopt niet.

  Peter R. de Vries is een goede show-man. Hij heeft vrijwel heel Nederland in de waan gebracht dat Marianne Vaatstra ’s nachts op een gestolen fiets op de Keningswei reed. Als Jasper Steringa dan bekent dat hij het meisje tegenkwam ’s nachts op de fiets op de Keningswei, dan gelooft iedereen dat meteen, temeer omdat het NFI zegt dat zijn DNA matcht. En “DNA liegt niet”! Toch heeft niemand dat DNA ooit gezien…

  Uit een aantal getuigenverklaringen blijkt dat Spencer en Wietse platte banden hadden, waardoor zij nooit met Marianne achterop naar Buitenpost hebben kunnen fietsen om daar een fiets te stelen. Dit stukje informatie maakt dat men zich niet door PR en het OM in de waan laat brengen.

  Een waan wordt vaak door een massa mensen gedeeld, dat maakt het zo gevaarlijk. Nog geen 3 eeuwen geleden geloofde men in Europa dat heksen bouleerden met de duivel, ongedoopte kinderen aten en de oogst deden mislukken. Omdat de oogst wel eens mislukte, werd dat geloof versterkt!

  Ook nu nog leven we in een wereld van wanen, bij voorbeeld de waan dat Gadaffi en Assad wrede dictators zijn, waardoor het “vrije” Westen niet alleen het recht heeft, maar zelfs de plicht om in te grijpen in die landen. De NOS laat ons in die waan en versterkt hem systematisch. Juichen om de manier waarop Gaddafi werd vermoord, is dan “normaal”.

  We krijgen allemaal van kinds af aan een wereldbeeld voorgeschoteld en alles wat binnen dat wereldbeeld past, verhoogt het gevoel van veiligheid en zekerheid. Past een stukje informatie daar niet in, dan voelt dat onveilig, het maakt mensen onzeker. Vandaar dat er vaak zo fel wordt geageerd tegen de “alu-hoedjes”.

 • Japie:

  Mocht je een avondje niets te doen hebben:

  http://www.youtube.com/user/rodrigorojo1?feature=watch

  Veel plezier!

 • Joseph P. Farrell-Breakaway Civilizations,1-5-2013

  Een opmerkelijk verhaal dat begint met het volgende bericht :

  Asia News, 18 juni 2009

  Milan (AsiaNews) – US government bonds seized by Italy’s financial police (Guardia di Finanza) at Ponte Chiasso, an the Italian town on the border with Switzerland, are “clearly fakes,” Stephen Meyerhardt, spokesman for the US Bureau of the Public Debt, is quoted as saying in a news report by the Bloomberg agency. AsiaNews contacted the divisional headquarters of Italy’s financial police in Como, which is responsible for Ponte Chiasso, asking for an explanation but none has come forth yet.

  For some days the affair has been in the limelight [1]. Importantly, at the time of the bonds were seized it was not possible to determine whether the US government bonds and US Federal Reserve certificates were real of fakes.

  Unfortunately the international press and main TV networks, with some exceptions, have ignored the whole affair. These days this is actually the real news.

  bron : http://www.asianews.it/news-en/Mystery-surrounding-134.5-%E2%80%9Cfake%E2%80%9D-billion-US-dollars-seized-in-Ponte-Chiasso-remains-15556.html

  Joseph P. Farrell-Breakaway Civilizations,1-5-2013

  http://www.youtube.com/playlist?list=PLnneQINpocP5V2dsIPqXxJnsMppW0Td4E

  • mr. drs. Bou:

   Beste Localmc,

   Van die Amerikaanse bonds (staatsobligaties) ter waarde van een kwart van de staatsschuld van de VS is inderdaad nooit meer iets vernomen. Maar de internationale financiën met de petrodollar als vaste valuta zijn toch een zooitje leugens en bedrog!

   De enige echte handel is ruilhandel. Money is used onley to keep score!!!

 • mr. drs. Bou:

  How To Brainwash A Nation duurt 8 minuten.

  This amazing interview was done back in 1985 with a former KGB agent who was trained in subversion techniques. He explains the 4 basic steps to socially engineering entire generations into thinking and behaving the way those in power want them to. It’s shocking because our nation has been transformed in the exact same way, and followed the exact same steps.

Laat een reactie achter