Archief
Artikelen

PERSVERKLARING VAN DE BAKKER SCHUT STICHTING
Amsterdam, 4 januari 2013

De twee Turkse mannen, Mustafa Y. en Osman B., die op 24 oktober 2012 het Gerechtshof in Den Haag hebben verzocht alsnog de vervolging van Demmink te bevelen wegens seksueel misbruik midden jaren negentig – toen zij 12 respectievelijk 14 jaar oud waren –  zijn in Turkije ernstig bedreigd en mishandeld.

Van hun verzoek werd mede in de Turkse media melding gemaakt. Met name de Turkse krant VATAN deed op 27 oktober 2012 uitgebreid verslag van de klachten van de twee Turkse mannen en de weigering van het Nederlands Openbaar Ministerie deze officieel te onderzoeken. Het daarop volgende weekend zijn de twee jongemannen en hun familieleden benaderd en bedreigd door Emin Arslan, de voormalige plaatsvervangend chef van de Turkse nationale politie. Hetzelfde gebeurde met de journalist Burhan Kazmali die als eerste publiceerde over de bezoeken van Joris Demmink aan Turkije en zijn misbruik van de twee toen minderjarige jongens. De jongens is geld aangeboden en een nieuwe Turkse advocaat, die de door in Nederland ingediende klacht bij het Gerechtshof te Den Haag in zou trekken. Deze nieuwe advocaat zou tevens namens hen een procedure tegen hun Nederlandse advocate moeten indienen. Aan de journalist werden twee namen gegeven van medewerkers van het Nederlandse Ministerie van Justitie aan wie mededeling moest worden gedaan van het intrekken van de aangiften tegen Demmink.

Osman is ernstig fysiek mishandeld toen hij weigerde hieraan mee te werken. Mustafa is met zijn gezin in veiligheid gebracht in een safe house. Nog vorige week is de journalist Burhan Kazmali opnieuw benaderd door Emin Arslan en een familielid met de eis het nieuwe adres van Mustafa af te geven. Nadat Kazmali dit weigerde is hij op straat bewusteloos geslagen. Van alle intimidaties en mishandelingen is ondertussen aangifte gedaan. Door de Turkse autoriteiten is tot op heden geen actie ondernomen ter bescherming van de slachtoffers.

Over deze kwestie heeft mr. Adèle van der Plas, advocaat van de twee Turkse slachtoffers, een Engelstalige persverklaring uitgebracht (pdf).

In the mid 1990’s, Demmink sexually assaulted numerous boys between the ages of twelve and sixteen in Turkey. The victims of his attacks have come forward and demanded prosecution. Mustafa was twelve at the time he was recruited by police officer Mehemet Korkmaz and brought to Demmink’s chambers, where he was repeatedly sexually assaulted. Osman was fourteen at the time he was brought to Demmink and sexually assaulted. Mustafa and Osman have both retained counsel and filed reports against Demmink. Officer Korkmaz, the individual responsible for bringing the boys to Demmink has verified Mustafa’s and Osman’s accounts. Mustafa, Osman, and Officer Korkmaz are willing to offer sworn testimony to all of the egregious acts they endured and witnessed. A third child victim of Demmink’s sexual assaults, Yacine, is now willing to testify in detail about Demmink’s sexual assaults.

Op 21 december 2012 hebben twee Amerikaanse congresleden, Ted Poe en Jim Costa, reeds een brief geschreven aan de Turkse ambassadeur in de VS (pdf), waarin zij hun bezorgdheid uitten over het lot van Mustafa en Osman. Zij verzochten de ambassadeur om aan deze zaak aandacht te besteden en de bescherming en rechten van deze slachtoffers te waarborgen. Op de website Arrest Demmink staat daar meer over. In de Nederlandse pers blijft het echter stil, doodstil over Demmink en zijn slachtoffers.

Een belangrijk achtergrondartikel over de Turks-Nederlandse verhoudingen, geschreven door Ton Biesemaat, staat op de site van het Katholiek Nieuwsblad: Meehuilen met de wolven: Shell en de twee gezichten van Nebahat Albayrak.

Als staatssecretaris van Justitie werkte ze nauw samen met haar per 1 november 2012 gepensioneerde secretaris-generaal Joris Demmink. Deze laatste wordt al jaren beschuldigd van het seksueel misbruik van minderjarige jonge mannen in zowel Nederland als Turkije. Verschillende getuigen hebben hierover verklaringen afgelegd, maar de Rijksrecherche zegt geen bewijzen te hebben kunnen vinden in hun onderzoek.

Albayrak gaat nu werken voor de Shell en volgens Biesemaat is deze keuze niet toevallig. Albayrak onderhoudt nauwe banden met rechtse Turkse politici en in het oostelijke bekken van de Middellandse Zee is aardgas gevonden. Lees het hele artikel om te zien hoe de hazen lopen!

Intussen zit Baybasin nog altijd onschuldig in de gevangenis. Protesteer daar tegen door hem een kaart te sturen! Iedere kaart is welkom, maar duizenden kaarten zijn een demonstratie!

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

76 Reacties op “Turkse slachtoffers bedreigd na verzoek Demmink te vervolgen”

Laat een reactie achter