Archief
Artikelen

Hüseyin Baybasin werd eind 1956 geboren in Lice, een stadje in Turks Koerdistan, als zoon van een invloedrijke Koerdische familie. Lice wordt wel de bakermat genoemd van de Koerdische Arbeiders Partij PKK, die een gewapende strijd voert voor een onafhankelijk Koerdistan. Vooral in de jaren ’90 ging die strijd er heet aan toe. In 1993 werd Lice door het Turkse leger tot de grond toe afgebrand. Dat zijn van die kleine dingen die niet in de krant komen… In februari 1999 werd Abdullah Öcalan, de leider van de PKK, opgepakt in Kenia en opgesloten op een onbewoond eiland voor de Turkse kust, maar de PKK bestaat nog steeds. Baybasin was echter nooit lid van die partij.

In de strijd tussen het Turkse leger en de PKK speelt de handel in heroïne een grote rol. In de Ottomaanse tijd, die eindigde door de Eerste Wereldoorlog, was Turkije een producent van papaver, opium en derivaten. Onder druk van de VS en de NATO (waarvan Turkije lid is!) werd de handel in 1972 verboden en de productie kwam onder toezicht van de staat. Het internationale verbod op drugs maakt dat de politie en de geheime diensten vrijwel overal een monopolie kregen op de productie en verkoop van heroïne. In Nederland zagen we dat in de IRT-affaire, die in oktober 1997 leidde tot de dood van Maarten van Traa, terwijl het een publiek geheim is dat de CIA zorgt voor de toevoer van hard drugs naar de VS. In Turkije werd als van ouds in Koerdistan de opium verhandeld, o.a. met Iran, Pakistan en Afghanistan. De winst werd volgens de Turkse regering omgezet in wapens voor de PKK, maar ook de Turkse staat handelde in heroïne, die legaal kon worden geproduceerd, maar illegaal moest worden verkocht. Baybasin was in de jaren ’70-80 een zakenman die zorgde voor toevoer van heroïne naar Europa, dit in samenwerking met het Turkse leger en de Turkse politie.

In 1984 werd Baybasin in Londen onder een valse naam en onder valse voorwendsels gearresteerd en veroordeeld tot 12 jaar, maar in 1989 werd hij overgebracht naar Turkije in het kader van een gevangenen-ruil. Daar wilde de Turkse staat dat hij rechtstreeks voor hen zou komen werken en dat hij zich daarbij zou keren tegen de Koerdische vrijheidsstrijd. Baybasin weigerde, waarna zijn hele familie werd opgepakt, bedreigd en zo voort. Baybasin zelf werd zwaar mishandeld in de gevangenis, vrijgelaten, weer opgepakt en zo voort. Hij werd beschuldigd van heroïnetransporten waar hij part nog deel aan had, zoals dat met de Lucky S., en zelfs van de moord op zijn Koerdische zakenvriend Seymus Das, die op 25 december 1992 werd neergeschoten. Intussen benaderde Baybasin de Turkse kranten met zijn informatie over de verwevenheid van de Turkse staat met de handel in heroïne.

In 1994 vluchtte Baybasin naar Europa, met een deel van zijn familie, want ook die werd bedreigd. In Duitsland benaderde Baybasin opnieuw de kranten, er zijn daar zelfs Kamervragen gesteld over zijn getuigenis over de heroïnehandel door Turkije. In maart 1995 vroeg de Turkse staat internationaal om zijn uitlevering en in december 1995 werd Baybasin in Nederland gearresteerd. Omdat hij in Turkije gemarteld was en voor zijn leven moest vrezen, werd de uitlevering afgewezen door de HR en Baybasin werd vrijgelaten. Ook hier zocht hij de publiciteit, waarop hij bezoek kreeg van de Grijze Wolven. Ook in Nederland was hij zijn leven dus niet zeker!

In Turkije gebeurde op 3 november 1996 iets raars. Bij Susurluk vond een ongeval plaats, waarbij een gepantserde Mercedes op een trage vrachtauto crashte. In die Mercedes bevond zich een nogal wonderlijk gezelschap! De hoogste politiefunctionaris Huseyin Kocadag, de voortvluchtige crimineel Abdullah Catli, leider van de Grijze Wolven en lid van Gladio, en zijn vriendin Gonca Us waren dood. Een vierde inzittende werd zwaar gewond: Sedat Bucak, een parlementslid uit Turks Koerdistan en lid van de Partij van het Juiste Pad. Deze ultra-rechtse partij, streed onder leiding van mevrouw Tansu Çiller, tegen de PKK. Dit ongeval maakte in elk geval de banden tussen de politiek en de georganiseerde misdaad duidelijk. De Turkse regering bleek actief betrokken bij de heroïnehandel en huurde criminelen in om Koerdische opstandelingen te doden. Ook Tansu Ciller, de voormalige minister president die sinds juni 1996 minister van Buitenlandse Zaken was in de regering van Erbakan, kwam ernstig in opspraak, maar dit had vooralsnog geen politieke gevolgen. In 2002 leed de partij van mevrouw Ciller echter een zware verkiezingsnederlaag. Sindsdien is de politieke wind in Turkije iets gedraaid.

Baybasin blijkt intussen een gedreven zakenman. Onmiddellijk na zijn vlucht naar Europa begon hij een bedrijf van Koerdische export naar Europa. Er wordt in Koerdistan wel meer geproduceerd dan alleen drugs! Maar Baybasin blijkt ook een gedreven diplomaat. Hij zocht contact met Abdullah Öcalan, die op dat moment in Brussel zat, en met mensen uit de top van het Turkse leger. Het doel was vrede, of in elk geval een wapenstilstand tussen de PKK en Turkije. Ook was Baybasin bezig met de oprichting van een Koerdische regering in ballingschap, zetelend in Den Haag. Het doel was een zelfstandige staat Koerdistan.

Op 22 maart 1998 werd Baybasin plotseling opnieuw gearresteerd in Nederland. Zo kwam er een einde aan zijn loopbaan als vredesdiplomaat en eerlijke zakenman. De ten laste legging bevatte een reeks van misdrijven, zoals drugshandel, criminele organisatie, ontvoering, opdracht geven tot moord en zo voort. Daarmee was Baybasin met zijn vredesmissie doeltreffend uitgeschakeld. In februari 1999 werd Abdullah Öcalan in Kenia door de Turken ontvoerd en in isolatie gevangen gezet. In 2002 werd Baybasin in Nederland in hoger beroep veroordeeld tot levenslang.

Baybasin hij heeft altijd verklaard dat hij onschuldig is en dat alle bewijzen tegen hem zijn vervalst! Toen de politieke wind in Turkije draaide, kwamen daar langzaam maar zeker ook de bewijzen van boven water. Baybasin blijkt uitsluitend veroordeeld op vervalst bewijs! Dat het OM soms bewijzen vervalst om iemand veroordeeld te krijgen, blijkt daarom overduidelijk uit zijn zaak. Dit heeft uiteraard gevolgen, ook voor de Vaatstra-zaak!

Dat het leven van Baybasin zich afspeelt binnen een politiek krachtenveld, moge duidelijk zijn. Turkije is een belangrijke handelspartner van Nederland, de koningin gaat er regelmatig op bezoek. Ook is Turkije een NATO-land, wat zeker belangrijk is vanwege de huidige strijd van de NATO-huurlingen tegen de regering van Assad in Syrië, wat ons in de Westerse media wordt verkocht als een “burgeroorlog”. Deze Syrische “burger”oorlog speelt zich voor een groot deel af langs de Turks-Syrische grens, die loopt door Koerdistan!

De valse bewijzen tegen Baybasin blijken voor het merendeel geproduceerd in Turkije dat, toen de uitlevering niet lukte, druk op Nederland heeft uitgeoefend om Baybasin “onschadelijk te maken”. Minister van Justitie was op dat moment Winnie Sorgdrager en zij heeft kennelijk ja gezegd tegen deze valse manipulaties. Dit leidde tot een fake-proces dat in Nederland wellicht nooit eerder is vertoond! Maar daarover meer in het volgende deel van deze serie.

Intussen zit Baybasin nog altijd vast, hoewel zijn onschuld reeds duidelijk is gebleken. Mocht u reeds weten dat Baybasin onschuldig is, stuur hem dan een kaart als protest tegen dit onrecht!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

14 Reacties op “Baybasin en het probleem van de Koerden”

 • yvonne:

  Kaart onderweg!

  Groet yvonne

 • Arie Goedhart:

  Kaarten onderweg!

  Groet,
  Arie

 • Rolf:

  Maarten van Tra overleden in 1997.
  Benieuwd naar deel 2.
  Grt. Rolf

 • yvonne:

  Even voor de Friese lezers van Boublog, morgen in Leeuwarden in De Bres in de Schoolstraat een debat over de geloofwaardigheid van onze overheid vanaf 20.00 uur! Had vroeger een bloedhekel aan spreekbeurten en aandacht, maar was altijd van jongs af aan heel erg bezig met politiek..
  Heb me vrijwillig aangemeld om een lezing te geven over een andere waarheid dan die door de normale media vermeld wordt bij Andries Veldman, een Leeuwarder journalist.
  Vind het eigenlijk best wel eng maar vind dat ik dit moet doen!
  Hoop dat het je lukt om ook te komen Akky!!

  Groet Yvonne

 • Onbezoldigd ruifvuller:

  Wat goed Yvonne! Veel succes morgen. Ben erg benieuwd hoe dat gaat.Breng je verslag uit hier?

  Bou het is van Traa. Jammer dat er over zijn dood zo weinig bekend is.

 • yvonne:

  probeer het….

 • mr. drs. Bou:

  Beste Douwe,

  Baybasin was ooit slechts een radertje in dat systeem. En de reden van zijn veroordeling is beslist geen heroïnehandel, maar de politiek die deze handel enerzijds illegaal verklaart, anderzijds faciliteert. Baybasin kwam daar tegen in opstand. Vanuit zijn eerdere bezigheden beschikte hij over de juiste informatie! Voeg daarbij het feit dat hij zich inzette voor een vreedzame oplossing van het probleem van de Koerden…

  Zijn huidige veroordeling tot levenslang berust uitsluitend op vervalste bewijzen. Vandaar dat ik hem onschuldig noem…

  Oordeel dus niet te snel, want de Baybasin week is nog niet voorbij.

 • Prof.dr. Erdal:

  Hüseyin Baybaşın is in Nederland onterecht veroordeeld. Door actief deel te nemen aan dit absurde complot bewezen Nederland en de gehele Europese unie, hoe democratisch hun beleidskaders wel zijn.
  Hüseyin Baybaşın is net als het overgrote merendeel slachtoffer van de Turks-fascistische politiek dat verder reikt dan de grenzen van Turkije. Het complot dat tegen hem is geraamd kent misschien niet de omvang van het complot tegenover de Koerdische leider Abdullah Öcalan, maar is toch niet te onderschatten.

  Ik stuur mijn kaart 100% zeker. Al is het mijn laatste pennenzwaai!

  Goed artikel, ik dank van harte de oprechte auteur. We kijken uit naar meer artikels.

 • Free.. meneer Baybasin

Laat een reactie achter