Archief
Artikelen

Amber Lyon is een journaliste, fotografe en filmmaakster die werkte voor CNN. Ze heeft tot drie maal toe een Emmy Award gewonnen, ze is dus in elk geval goed! Vorig jaar april berichtte ze vanuit Bahrein over de “Arabische lente”. Toen ze daarbij kritiek begon te uiten op de regering van Bahrein, die de vreedzame demonstraties met veel geweld neersloeg, werd haar reportage niet uitgezonden. Toen zij protesteerde tegen deze censuur van CNN, werd ze ontslagen.

Op 12 april 2011 zond CNN nog deze bijdrage van Amber Lyon uit:

Amber Lyon on CNN ABOUT BAHRAIN 12-04-2011

Maar deze reportage haalde nooit de internationale uitzending van CNN:

Back | Story with Amber Lyon- Unjust treatment in Bahrain

Amber Lyon ging op onderzoek uit en ontdekte dat het regime in Bahrein CNN betaalde om positieve berichten en programma’s over Bahrein uit te zenden. Over de dictatuur van Bahrein zegt Wikipedia:

Bahrain is a constitutional monarchy headed by the King, Shaikh Hamad bin Isa Al Khalifa. He enjoys wide executive authorities which include appointing the Prime Minister and his ministers, commanding the army, chairing the Higher Judicial Council, appointing the parliament’s upper half and dissolving its elected lower half. The head of government is the unelected Prime Minister, Shaikh Khalīfa bin Salman Al Khalifa, the uncle of the current king who has served in this position for over forty years making him the world’s longest serving unelected prime minister. In 2010, about half of the government was composed of Al Khalifa family.

En over de opstand in Bahrein in de lente van 2011:

The Bahraini uprising is a series of demonstrations, amounting to a sustained campaign of civil resistance, in the Persian Gulf country of Bahrain. As part of the revolutionary wave of protests in the Middle East and North Africa following the self-immolation of Mohammed Bouazizi in Tunisia, the Bahraini protests were initially aimed at achieving greater political freedom and equality for the majority Shia population, and expanded to a call to end the monarchy of King Hamad following a deadly night raid on 17 February 2011 against protesters at the Pearl Roundabout in Manama, known locally as the Bloody Thursday.

In oktober van dit jaar besteedde Russia Today aandacht aan deze zaak:

‘CNN wants journalists to be propagandists, not watchdogs’ duurt 6 minuten.

Amber Lyon reveals CNN lies and war propaganda duurt 11 minuten.

Dictators Sponsor CNN | Interview with Amber Lyon duurt 8 minuten.

Bahrein is niet het enige land waar vreedzame demonstraties met geweld worden neergeslagen, terwijl de media daarover zwijgen. Eind juli werd in de Californische stad Anaheim een demonstratie uiteengeslagen. De politie van Anaheim had een jongen doodgeschoten, waarop de bevolking begon te demonstreren tegen het politiegeweld. Deze vreedzame demonstratie werd beschoten door politieagenten die waren gekleed als zwaar bewapende militairen. Ook dit “incident” kwam in de VS niet op de beeldbuis!

Tim Pool and Amber Lyon fired on by Anaheim Police with riot weapons

Something is happening in Anaheim – Why the Media Blackout?

De geweldloze protesten in Bahrein en de gewelddadige manier waarop het regime optrad tegen de “dissidenten” haalden ook in Nederland het nieuws niet. Omdat het merendeel van de bevolking van Bahrein Shi’itisch is, terwijl het regime de Soennitische Islam aanhangt, werd beweerd dat Iran (een Shi’itisch land) achter de protesten zat. De Iraanse zender Press TV besteedde wel degelijk aandacht aan de demonstraties en de harde onderdrukking. Een afspeellijst van Press TV programma’s over de opstand in Bahrein staat hier. In een van deze programma’s was Amber Lyon te gast.

‘Bahrain revolt imperils US fifth fleet’

In februari 2012 werd er opnieuw een demonstratie in Bahrein neergeslagen. De demonstranten wilden de opstand van vorig jaar herdenken, maar ook dat mag niet in deze dictatuur.

Crackdown Coaching: Bahrain’s brutal British tactics
Geüpload door RussiaToday op 15 feb 2012

The pictures are familiar, regime forces cracking down on protesters, but this time they emanate from Bahrain. Activists trying to mark the one-year anniversary of a pro-democracy uprising were dispersed by heavily armed police. And as Ivor Bennet reports, the weapons, as well as the tactics, may have been imported from the UK.

Begin oktober was Amber Lyon te gast in de radio-show van Joe Rogan. De eerste drie minuten zijn niet bemoedigend, maar na 4 minuten wordt het bijzonder interessant! Het gesprek gaat niet alleen over de onderdrukking in Bahrein en de censuur van de CNN, maar vooral over de manier waarop propaganda werkt. Daarbij gaat het niet alleen om wat men wel laat zien, maar vooral om wat we niet te zien krijgen. En het gaat over de manier waarop de aandacht van het publiek wordt afgeleid van essentiële zaken. Dit geldt ook voor onze eigen staatsomroep NOS en alle populaire praatprogramma’s.

Een ander gespreksonderwerp is de NDAA 2012, een nieuwe wet die het mogelijk maakt om mensen te arresteren en voor onbepaalde tijd gevangen te houden, zonder toegang tot een advocaat, zonder aanklacht of proces. Het enige criterium is de “verdenking van terrorisme”. Op haar website laat Amber Lyon een duidelijk protest horen tegen deze wet. En zij is niet de enige!

The Joe Rogan Experience #273 – Amber Lyon, Brian Redban radio-show duurt bijna 3 uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

4 Reacties op “Amber Lyon, de censuur van de CNN en Bahrein”

Laat een reactie achter

Recente reacties